Miminko pláče jen doma - neznám příčinu. Co dělat?

tycinkatwix
20. bře 2022

Ahojky všem
Jsem už zoufalá a nevím, co mám dělat. Máme dvou a půl měsíčního syna. Není kojený, je plně na UM. Trápí mě od jeho narození neklid a plačtivost a to jen když je doma.
Kdykoliv jsme u někoho na návštěvě, spinká ukazkově, je klidný a usměvavý. Jakmile se ale zavřou dveře našeho bytu, nastane neustálý řev a podrážděnost. Hodně ho trápí prdíky, ty řešíme obvyklými způsoby. Masáže, probiotika atd.
Zkoušíme větrat, nepomáhá. Zkoušíme zvýšit teplotu, nepomáhá. Vše poctivě peru, utírám prach, aby bylo vše čisté.
Napadla mě alergie na psa, máme ratlíka. Doma totiž často pšiká a většinou v noci jakoby chrochtá. Jinak si už nedokážu vysvětlit, proč je doma tak podrážděný a plačtivý. 😔
Teď jsme byli na dva dny na návštěvě a malý tam byl úplně jiné miminko. Byla tam spousta lidí, takže byl obklopený jimi, pořád ho nosili a ňuňali. Spinkal kdekoliv ho položili. Přijeli jsme večer domů a začal kolotoč křiku, pláče,naríkání a tlačení do plínky. Dokonce mě napadlo, že mu prostě vadí prostředí doma. Nevím, nevím co mám dělat. Jsem zoufalá. Nejsem z malého nervózní, ani se ho nebojím. Dávám mu veškerou péči a lásku.
Snažím se mu maximálně věnovat. Všude je klidný a usměvavý. Doma sebou neustále mele, vrtí se, někdy je klidný, většinu času ale ne. Přemýšlím o čističce vzduchu, nebo nevím. Ještě podotknu, že když přijde k nám domů například Moje mamka a vezme si ho, ihned se zklidní a spinká nebo se směje. Prostě se uklidní.

Napadá někoho něco jiného? Přijímám cokoliv.

ajja87
20. bře 2022

Já myslím, že z tebe cítí nervozitu, i když si to nepripoustis, podvědomě už víš, že když dojdete domu, tal bude plakat a ty jsi z toho nervózní... Jinak nevím...

tycinkatwix
autor
20. bře 2022

@ajja87 Je zvláštní, že tohle dělá i u chlapa a ten je extrémní pohodář. I když já odejdu, malý pláče a pláče.

fifinka2020
20. bře 2022

@tycinkatwix syn byl podobný, potřeboval extrémně podnětu... doma prakticky převážně plakal, kvůli spaní jsem s ním první rok musela počasí nepocasi 2x denně ven a jezdit (ono to pak bylo zacyklene - jak nespal, byl unavený a podrazdeny). Takže primárně bych se zaměřila na to, jak mu zajistit kvalitní spánek (=co on potřebuje, ne co "by se melo"). Jinak syn také venku s babičkou zlaté dítě, prostě potřeboval koukat, hodně podnětu... doma se nudil, nebavilo ho klasické hračky, u ničeho nevydržel.. jinak to je pěkný divoch a nespavec doted 🙂.

tycinkatwix
autor
20. bře 2022

@fifinka2020 Jako takto, není to vyloženě každý den, ale převažují ty plačtivé dny. V kočárku spí ukazkově, doma ale ne a to zkoušíme opravdu vše. Taky mi přijde, že se doma nudí. Jakmile vezmu ty samé hračky či kartičky k babičce, rozzáří se jako sluníčko. Že by neměl rád moji přítomnost? 😁 v noci spinká i 5-6 hodin v kuse.

la_amanita
20. bře 2022

To je jednoduché, když nespí doma, choď s ním ven. V kočárku, nebo i v šátku, pokud ho zvládáte, s ním se dají podniknout i jiné věci, než s kočárkem. Syn taky skoro rok doma nespal, vyjma noci, tedy klasicky v postýlce nebo v košíku. Buď usnul při kojení a pak musel ležet na mě, takže už jsem s tím pak počítala a na spánek po obědě jsem se nachystala s knihou a čajem na gauč, kde jsem ty dve hodiny strávila, jinak jsem furt byla venku. A taky máme psa, toho jsem brala s sebou a myslím, že tehdy byl nadšený, takových svižných procházek si užil 😁 Když bude malý pořádně vyspaný a najedený, tak i doma mu bude líp.

tycinkatwix
autor
20. bře 2022

@la_amanita Chodíme ven i 3x denně. V kočárku spí ukazkově, jakmile ho vezmu nahoru domů, už dělá rohlíček. Zkoušela jsem šátek i nosítko. V každém případě mi tam tak křičí, až se z toho chudák poblinká.

cuuza
20. bře 2022

Moje děti byly do 6m nejspokojenější venku v kočárku, tak jsme byly prostě hodně venku... Některé věci nemá smysl řešit proč... A pokud doma špatně dýchá, tak máte spíš přetopeno...

pampeliska1313
20. bře 2022

Můj syn doma prořval (doslova proječel) třeba sedm hodin v kuse. Přišla návštěva a nikdo nevěřil, že pláče, největší hodná usměvavá láska co se nechá ode všech mazlit a kdekoli usne. Teď zpětně si myslím, že šlo o nový věci, všechno bylo zajímavý, nemyslel tolik na to, že ho bolí bříško, spousta nových tváří, srandiček atd. Zklidnil se prostě až věkem kdy posílil břišní svaly a zjistilo se, že má alergii na bílkovinu. Nebo ječel, když já jsem byla ve stresu z toho jak dlouho a urputně ječí a když jsem se vydejchala, často se za chvíli zklidnil.

tycinkatwix
autor
20. bře 2022

@pampeliska1313 Očividně jste jako jediná pochopila můj problém. 😃 Na návštěvy reaguje úplně stejně. Nejde mi o kočár nebo venek. Nejspíš to budeme muset přečkat jako vy.

kurpilova
20. bře 2022

a jak to je,když je u vás návštěva,nebo malé děti...třeba chce ruch okolo,nechce klid ticho..

tycinkatwix
autor
20. bře 2022

@kurpilova Když je u nás návštěva, je jak sluníčko a klidně usne do 10 minut. Když je u nás návštěva a je ticho, usne taktéž. Návštěva odejde a je křik.

la_amanita
20. bře 2022

@tycinkatwix tak prostě je to odmalička společenské dítě. S tím nic nenaděláš, nejlepší je ho tak přijmout.

pampeliska1313
20. bře 2022

@tycinkatwix jako já pak se snažila hodně měnit prostředí, aby doma nebyl plačtivej, takže jedeme k jedny tchýni, ke druhy, jdeme do města, on pozoruje, je zvědavej a čím víc zajímavostí a lidí, tím líp. Ale člověk si chce i odpočinout a ne jen trajdat.:D

tycinkatwix
autor
20. bře 2022

@pampeliska1313 Ano, to já dělám taky. Přesně jak píšeš. Snažím se chodit co nejvíc k jiným lidem, nevnucuju se samozřejmě, ale jakože babičky, tetičky, kámošky atd. S mojí mamkou malý vydrží celej boží den bez jediné slzy a to i u nás doma. Normálně minule s ním byla tady celý den, malý usměvavý, zlatíčko. Přišel domů chlap a pohádky byl konec. :DAle máš pravdu. Nejde to takto dělat každý den, takže jsme hodně venku ale jakmile přijdeme domů, konec... 🤷‍♀️ Moje rodina ho i často hlídá, ale pořád nějak nechápu, proč se mu jakože "nelíbí" být s námi jako rodiči, nebo jak to nazvat. Snad chápeš...

pabka
21. bře 2022

@tycinkatwix napadlo mě zkusit doma vytvořit větší “ruch” - nevychovne ale třeba pustit TV nebo rádio, aby nebylo ticho. Dcera byla taky taková jednu dobu, takže u nás stále hrála TV, střídaly se návštěvy, měla rada ruch a ne ticho…

kimkatorka
21. bře 2022

S prvním synem jsem to měla podobné a jak rádi ostatní, byla jsem s ním pořád venku v kočárku. Na to spaní v noci pak zkuste zvlhčit vzduch. Hodně vyvetrejte a dejte nějaký odpařovač na topení. My máme třeba jen misku s vodou a topení v ložnici na minimum..spíme tam 4 a v malé místnosti. Držím palce, ať je brzy lépe.

lennus
21. bře 2022

@tycinkatwix Napadají mě tři věci, co asi u nás pomohly nebo bych nad nimi přemýšlela - kraniosakrální terapie, pochopení termínu čtvrtý trimestr a šátek - super kniha Koncept kontinua. Kdyby tě něco zajímalo, ráda rozvinu dál.