Nahatost před dětmi

klarisa6
13. bře 2017

Ahojky, ráda bych se zeptala, jak to máte s nahatostí před svými dětmi. Mám teď 3-letou dcerku. Né, že bych se před ní producírovala nahá, to vůbec ne, ale na druhou stranu, se zase úplně neschovávám před ní. Když se převlékám, tak si vlezu někam do kouta, ale zároveň tak, abych na ní viděla. Takže mě možná i někdy zbystří skoro nahou. Tak jako beru, když jsem ve spodním prádle, tak je to stejné jako v plavkách. Když jsem se koupala, tak si jako menší hrála na dece v koupelně, protože jsem jí tak měla na očích, a ona měla na očích mě. A do budoucna? Schovávat se při převlékání a mytí, nebo ne? Jak to máte vy?

verunkanatalka
13. bře 2017

Ahoj,nikdy jsem se pred dcerou neschovavala a schovavat nebudu ani pred tou druhou co cekam.Nerikam se vystavovat,ale prevlect se a nebo ze za mnou prijde do koupelny kdyz se sprchuju-zadny problem.

ange_de_la_morte
13. bře 2017

Syn má 4 roky, neschováváme se .... Myslím že dítě samo dojde do situace, že nahaté rodiče už nechce vidět . Například když se jdu koupat, ptám se syna jestli chce jít se mnou - někdy se koupe se mnou, někdy je se mnou v koupelně a ,,uklízí,, nebo si povídáme , jindy si hraje sám v obyváku ( nechávám si otevřené dveře a syn ví že když bude něco potřebovat, má přijít.) Neřekla bych že se před ním při převlíkání schovávám ( ani do kouta, ani za roh skříně) , jen se mu přímo nevystavuju .... Myslím, že není dobré se před dětmi šíleně schovávat, nepustit do koupelny atd. pak můžou mít trauma a nezodpovězené otázky o vlastním těle, mohou se přehnaně stydět, mohou mít ostych se rodiče později zeptat na otázky ohledně sexu, pohlaví, ... ( tělo je tabu - stydím se zeptat). Neumím to dobře popsat, omlouvám se 🙂

liska01
13. bře 2017

😀 Nevím, proč by se rodiče měli schovávat před dětmi. Hlavně by mě zajímalo, jak se člověk schová třeba v šatně, když jdou všichni společně do bazénu. Tam pak budou i cizí nahatí lidé, to pro dítě, které nevidělo vlastní nahatou mámu nebo tátu asi bude pak trochu šok... 🙂 Myslím, že přílišná prudérnost v rámci rodiny úplně zdravá není.

mr_falko
13. bře 2017

nahaty doma nechodime, ale rozhodne se nebudeme schovavat. Chodime i na nuda, mala bude chodit s nami, podle me je tohle dobry pro lidskou sexualitu a uvedomeni si sveho tela atd. Zdravy vyvoj preci 🙂

eldrag
13. bře 2017

Neschovavame. Normalne me i muze vidaj nahe... nevidim v tom problem.

yelowangel
13. bře 2017

Neschovávám se před synem a ani nebudu. Jednak to v 1kk ani moc nejde to bych musela vždycky zalíst do koupelny a před tím si tam nanosit věci a pak zas odnýst a jednak naši se dost striktně schovávali a ne že bych měla vyloženě problém se převlíkat třeba při plavání ale byla jsem dost nesvá a bylo mě to vyloženě nepříjemný, o sexualitě vůbec se se mnou naši nebavili, mamka mě jenom vysvětlila co sou měsíčky a tím to haslo. Jen tak mimochodem nás se sestrou vzala jedním vrzem což mě bylo dost extrémně proti srsti a řekla bych že to taky bylo tím "nahota a sex je tabu" ale nebrala na to zřetel...no couž pokud budu někdy mít holku či dvě aspoň vím co nedělat špatně.

gracinka7
13. bře 2017

Holky a jak řešíte třeba spaní? My s mužem spíme nazí, prcek má pyžamo a mě nenapadá, jak mu to jednou vysvětlit.

terezapetrova
13. bře 2017

Neschovavame se a nestydime se 🙂 to abych pak i řešila jestli muže starší syn vidět naha tvého mladsiho 🙂

terezapetrova
13. bře 2017

Místo naha tvého nahateho 🙂

yelowangel
13. bře 2017

@gracinka7 řekla bych mu že má pyžamo aby mu nebyla v noci zima ale pokud bude chtít spát bez pyžama nechala bych ho ať si to taky zkusí, když mu bude zima oblíct se může vždycky

ivule95
13. bře 2017

Ahojky holky, docela mě tahle diskuze zaujala. Jsem ráda, že nejsem sama, která se nechce před dítětem schovávat. Jak jste tady některé psaly, že to pak na dítěti může zanechat ,,následky", tak tomu věřte. Moje máma se se mnou nikdy nekoupala, vždy se přede mnou zamykala i při převlékání. A výsledek? Mám trauma jít do společných sprch třeba v aquaparku, už několikrát jsem omdlela. Nesnáším koupaliště, i když jsou tam lidé v plavkách. Nerada se do plavek před ostatními svlékám a sama na sebe jsem naštvaná 😢 Teď se hodně snažím se to odnaučit, protože v červenci čekám holčičku, moc se na ni těším a nechci, aby v budoucnu měla stejné potíže, jako já. Naštěstí přítel je mi velkou oporou a pomáhá mi. Také spí bez pyžama a naučil mě to také 🙂 Má už větší syny s předchozího vztahu a ti normálně spinkali v pyžamkách a pak sami řekli, že už v nich nespí. Nazí se tady neproducírujeme, ale líbí se mi, jakým způsobem přítel své syny v tomto případě vede. Když si vzpomenu, kolikrát mě ukecávali, ať se jdu s nimi na koupaliště a já nešla...teď mě to i mrzí.☹ Ale lepší se to, tak mi držte palce, třeba mě to přejde úplně.

jullli
13. bře 2017

Nevidim v tom problem jak bylo psano neproducirujeme se ale bereme to v pohode syn ted mel 4 roky. Nekdy se spolu koupeme a vubec mi to nevadi a mu take ne ted jsem znovu tehptna takze spolecne koupani pro nas konci ale s tqtou nema problem. A ja take ne. A prevlekani? Neresim take se musi pred nami svleknout a obleknout tak nechci aby se stydel. Dobre vi ale ze nikde nahy behat nema a zbytecne ukazovat se taky ne ;)

rubika
13. bře 2017

My se doma taky cilene neskryvame, mam tri syny a jak byli od mala zvykli se sprchovat se mnou nic divneho jim na tom neprijde. Kdyz se ptali proc ma holka prsa a nema pindika tak jsme si to vysvetlili a bylo.
Ted ma nejstarsi 7,5r a uz se s nima sprchuje vyhradne manzel. Kdyz se sprchuju a kluci neco potrebuji normalne za mnou prijdou do koupelny. Nebo si hraji ve vane a ja si dam mezi tim rychlou sprchu, nevidim v tom problem.
Aspon potom ve sprchach na bazenu nemaji problem s jinyma nahyma lidma...

latkovkybrno
13. bře 2017

Chodíme doma nazí ze sprchy do ložnice se převléknout, nebo v ručníku a pokud děti za mnou přijdou a povídají si se mnou u převlékání, nijak to neřeším. Někdy se sprchuji a některé z dětí za mnou přijde, sedne si na stupínek k umyvadlu a povídá si se mnou a nikdy je nevyhazuji. Normálně si povídáme a myslím, že ani nevnímají, že já nebo manžel jsme nazí. Je to normální, já jsem taky jako malá takto rodiče viděla a v pohodě. Není to cílené, je to prostě tak, že jsme doma a chováme se přirozeně, uvolněně. Pokud jde ale o toaletu, tak cca od 2 let věku se snažím dětem říkat, že to je místo, kde by měl být každý sám, zaklepat, atd atd a nechávám je tam také samotné a 4,5letý syn už to chápe, když jde čůrat, kakat, tak se zavře, spláchne, zavře wc, umyje ručky, utře a necháváme mu soukromí a když chci vejít (dát prádlo do pračky nebo tak, zaklepu a zeptám se ho, jestli mohu). Považuji to za slušné chování, že nechám druhého v klidu na záchodě. Pokud se sprchuji, vždy zaklepou a zeptají se "Mami, můžu za tebou?" A buď mohou (v 99% ano) nebo ne. Nahotu před nimi neskrývám ani jim ji demonstrativně nepředkládám.

latkovkybrno
13. bře 2017

@gracinka7 Nic bych mu nevysvětlovala, ony to děti zas tak neřeší mi přijde, berou to tak, jak to je. Třeba můžete říct, že je vám v pyžamu teplo. Já spím vždy v pyžamu/košili, ale manžel občas v horkém létě nahý a děti se nikdy neptaly.

anetka1701
13. bře 2017

Nikdy by mě nanapadlo se před dětma schovávat... S mužem i spíme nazí, děti za náma většinou jdou ráno, tak nás vidí, občas se i stane že se ráno vzbudím a vedle mně spí dítě co v noci přišlo a já si toho ani nevšimla... Neříkám že jsme nějak explicitní, jakmile ráno vstanem, tak si vezmem aspon spodní prádlo, ale když jdu třeba do sprchy nebo tak, tak klidně projdu domem nahatá. Dětem je to víceméně fuk, neřeší to.

@gracinka7 mám dvě holky 4 a 6. Obě spěj v pyžamkách. Starší to řešila snad jednou, já jsem jí řekla, že může spát jak je jí příjemně, nabídla jí možnost to zkusit, ale nechtěla.

popelka1984
13. bře 2017

Taky to před synkem neresim, budou mu 3. Převlékám a koupu se před nim, samozřejmě se už ptal co kde mám a kde mám pindiska 🙂 kolikrát mě i štípnul do bradavky, hrozná sranda. Taky mě už viděl když si menim vložku tak jsem mu řekla co to je a dal ho to nezajímalo, přece se nebudu zamykat.

pastikaa
13. bře 2017

Určitě se neschovávat, prostě jak se situace namane 😉 ale co mě trošku vadí je, že přítel to má takhle s rodiči do teď (na můj vkus extrémně)...tchýně si jde třeba se svým synem povídat do koupelny, když je ve vaně a já sedím vedle v obýváku (je mu 28let a jezdímek nim na víkendy) 😂 takže nahota mi určitě nevadí i já se svou mamkou se nestydíme a taky tak budu vychovávat děti, ale všeho s mírou 😂

ditta01
13. bře 2017

@pastikaa pane bože 😀tak to už je opravdu moc až perverzní

amazonka.k
13. bře 2017

Moje máma přede mnou lítá nahatá ještě dnes, když není zbytí 😀 táta teda ne, ten nikdy, ale u mámy mi to nepřijde. A před svými dětmi to neřeším vůbec.

amazonka.k
13. bře 2017

@ditta01 Co je na tom perverzního, je to její dítě, i když je dospělý, pořád to vnímá jako máma...

ditta01
13. bře 2017

@amazonka.k prostě mi to přijde nevhodne. Když to otocim mě by to nebylo příjemné kdybych se koupala a taťka by byl se mnou v koupelně a chtěl by si hrozně povídat. Je to něco jiného u dospělých a dětí.

kayty
13. bře 2017

Nikdy jsme to doma před dětmi neřešili. Jako úplně malinkaté se s námi koupaly. Chodí do koupelny. Převlékáme se normálně v ložnici či v koupelně i za přítomnosti dětí. Rozdíly mezi klukem a holkou jsme vyřešili už dávno 🙂
Od cca 4 let starší učíme, že se na wc chodí samo, že je to víc soukromé a člověk by tam měl být sám. Mladší tam ještě tu asistenci na utření ... potřebuje. Stejně tak vedu děti, že já chodím na wc sama bez asistence, a že se maji ptát. Ne vždy se jim to povede, ale respektují to.
U nás to bývalo všelijaké. Mamka to nějak neřešila. Taťka skoro vždycky. Když jsem např. u nich na návštěvě v pokojíku (v klidu a bez dalších lidí) kojila, tak nikdy nepřišel nebo když si všiml, tak odcházel s omluvou pryč. Já je jako dítě respektovala a nějak neřešila, že to jinde může být jiné.

Ani otázku sexu, dětí ... řešíme otevřeně. Když se mě dítě zeptá, odpovídám podle pravdy a učesávám to do podoby, aby to pochopilo. Starší (6) ví, jak se rodí děti, jak se tam dostávají. Že to tak mají i zvířátka.
K tomu mám příhodu - byli jsme v ZOO v Lešné. Dvě lamy tam dělali malé lamátka 🙂 Malý chlapeček vedle nás na tatínka, co že to dělají. Tatínek, červený až na zadku, odpovídá, že se zahřívají, že je jim zima. Naše dítko odpovídá po tom tatínkovi - to není pravda, dělají mláďátka - otáčíc se na mě k potvrzení. Já potvrzuji se správným vysvělením. Tatínek chlapečka, stále celý rudý, mlčky přikyvuje a po chvíli odpovídá, že máme pravdu.

Tudíž je na každém, jak si to nastavíme 🙂

jitavrtule
13. bře 2017

@ditta01 tak ale v tomhle pripade to zucastnenym (mame a synovi) evidentne nevadi, jediny kdo s tim ma potencialne problem je snacha pastikaa, ktera sedi vedle za zdi....
perverzniho na tom nevidim nic, se mnou si taky moje mama prijde povidat kdyz se vratim z koni a jdu rovnou do sprchy - nekolikrat se ptala, jestli mi to nevadi a mne to fakt nevadi, boze - je to moje mama a nahatou me fakt uz videla. Jsem rada ze mi hlida dite zatimco se rekreuju po zabavickach a toho casu na povidani uz pak po prijezdu moc neni, takze sprcha to jisti 🙂

novamamina
13. bře 2017

@klarisa6 Je mi 25 a když jsem třeba přes noc u mamky, tak když se koupe, jdu si k ní sednout a povídáme si. Měly jsme to tak spolu odjakživa. Já sedím na zemi, takže na ní do vany nevidím, vidím jen hlavu. Ale jsme na to tak zvyklé. Je to takové naše soukromí před ostatními. Nepřijde mi to divné. Přítelovi teda jo, říká že sme úchylné 😀....

jitavrtule
13. bře 2017

ad vlastni deti - nevidim duvod proc se pred nima schovavat, nahota je prirozena a kde jinde by se s ni mely deti setkat poprve kdyz ne doma. tech prvnich par let to stejnak neresi a ve chvili kdy je zacnou zajimat rozdily je mnohem prijemnejsi si to vysvetlit doma nez pak nekde na koupalisti mezi lidmy zodpovidat zvidavy otazky (ktery jiste prijdou) 😀
doma u rodicu se pred nama nasi nikdy neschovavali, nahota se neresila, cesty z koupelny klido na nahace. v nasi rodine (ja, muz, dcera) to mame stejne, prudernost je metla lidstva 🙂

lucie7411
13. bře 2017

Dcerce je 11let a nikdy jsme se pred ni neschovavali, nahota je naprosto prirozena vec..

popelka1984
13. bře 2017

@ditta01 je fakt že u táty a dospele dcery je to takové vselijake, u té mámy je to proste jiné,máma vždycky uvidí svojí dceru/syna i v padesáti jako toho caparta s nahatou prdelkou.

pastikaa
13. bře 2017

@jitavrtule
Jen bych zmínila, že matka a syn je dle mého trosku jiný, než dcera a matka či otec a syn v takovém věku a když vedle sedí snacha..no nevím...za zavřenými dveřmi ať si dělá kdo chce co chce...mně to přišlo jen úsměvné, že jsem toho já svědkem.
Ps: Je to trošku mamanek a papanek 😂

terinda
13. bře 2017

Zatím nahotu nijak neřešíme, je přirozená. Až budou děti větší (stydlivější) a my vetchější a rozteklejší, tak to jistě nějak omezíme 😀.

Ovšem na wc si děti nezvu, nepotřebují vidět výměny tamponu apod. Kolem 2 let jasně chápou potřebu soukromí při vykonávání potřeby 😉