Náušničky pro malou
Holky,
řekněte mi prosím váš názor. Nechaly byste malé dát náušničky?
Já vím, že je to primárně marnivost, že úplnému mrňouskovi je jedno, zda je má, nebo ne.
Ale. Mně je moje maminka nenechala dát (nechtěla mě trápit, ale dřív se jen píchaly, nastřelování ještě nebylo) a vím, že v dětství jsem je všem holčičkám hrozně záviděla, ale bála jsem si je jít nechat píchnout. Mamka chtěla, aby to bylo moje rozhodnutí a já si dodnes pamatuju ten strach, ty ošklivé nastřelovací náušnice, se kterými jsem se pak trápila i jak mi ouška hnisala. Byla jsem tehdy asi v sedmé třídě, takže jsem to dost řešila.
Takže bych je malé chtěla nechat dát, dokud bude maličká a rychle to přebolí. Vím, že holčičky je povětšinou stejně chtějí, pokud náušnice nosí i maminka. A já neznám situaci, kdy bych nějaké náušnice neměla 🙂 A říkám si, že pokud je později nebude chtít, že dírky čase téměř zarostou, když se nebudou používat. Takže mi to jako takový zásah nepřijde.
Ale už jsem se v rodině setkala i s názorem, že je to trápení. Jasně, ve finále záleží jen a jen na mě, ale jak se na to díváte? 🙂
Nechala jsem ji je nastřelit po prvním očkování cc 3 měsíc. Chvilku plakala a pak ok.
Tak mne tedy propichování uší miminkům, jako všeobecně jakákoliv estetická invazivní modifikace jejich tělíček, kdyz není ze zdravotního nebo jiného nevyhnutelnyho důvodu, přijde dost zvrácená praxe. Pichat miminku náušnice, které se samo nemůže rozhodnout, zda něco takového za estetickým účelem vůbec chce... to fakt ty maminky ty děti propichujou pro sebe, aby se jim mimina líbila??? Když se holčička v pozdějším věku vědomě rozhodne sama za sebe, tak to snad dava větší smysl, no ne!? A že to bolí!? Samozřejmě to žádná hrůza není, jen je k tomu zapotřebí trochu odvahy. Nehledě na to, že malá miminka jsou na tu krátkou dobu tohoto období nádherná, čistá, dokonalá, proč to kazit nějakymi ozdůbkami?? Moje dcery mají ouška nepichnuta. Až budou chtít a budou dost způsobilý učinit tohle rozhodnutí, nebudu jim bránit.
Mám naprosto stejnou zkušenost, píchali mi náušnice v 10 letech a do dnes si to pamatuji.. Taky jsem hrozně dlouho přemýšlela nad tím co ty... Nakonec jsem je dala dceři nastřelit v 10 měsících (dřív to nešlo kvůli cvičení Vojtovky) a jsem naprosto spokojená, rozhodně nelituji 🙂 Hrozně jí sluší 🙂 máme od Cutie, mají nádherné ;)
@6miska4 máme taky stejnou značku jsou super. Taky nelitujeme, že náušnice má, já mám též pichle uši od narození a nedovedu si představit si je nechat píchat třeba až v 15 to bych nedala 🤣měly semnou co dělat doktoři když mi jako dítěti dávaly injekce 🤣natož píchat uši. Ale každý má jiný názor 😉ať už se paní rozhodne jakkoliv bude to rozhodnutí dobré je to jeji mimi😉
jen bycb podotkla, ze zasah do integrity ditete je i porod, takze doufam damy, ze mate podepsany informovany souhlas 😂
k tematu:mame nastreleno po prvni hexe, jen knourla ze ji drzime hlavu, jinak nic, po trech nedelich jsem ji je vymenila za zlaty detsky, pac se mi nelibila ta velka pecka za uchem. Vsechno bez problemu, doktor ji pred nastrelenim propipal ousko aby netrefil neco, co nema.
@zlorenka Máte naprostej recht, rozhodně je porod zbytnej a trvalej zásah do těla, kterej nemá jinej účel, než miminko "ozdobit". Ta paralela nemá chybu🙂 Mě jen dokáže strašně překvapit, jak se řeší každý píchnutí do patičky kvůli odběrům, zatímco s naprosto zbytečným propichováním nikdo nemá problém. Ale jako jo, co je všeobecně přijímaný jako standard, nemusí vždycky dávat logiku a být úplně etický. Mně se osobně líbí kroužek v nose a kdo ví, třeba se to jednou bude taky plošně píchat od narození🙂
Nechala jsem je dcerce pichnout ve 2,5 mesici, pozdeji uz jsem ji nechtela trapit.
Já jsem taky pro 🙂. Naušničky jsem nechala nastřelit po prvním očkování cca po 3m a nemohla jsem se dočkat 🙂. Málá jen pobrekla... při očkování pláče víc 🙂. A myslím si, že je to lepší dřív, že to to dítě, když je maličké vůbec nevnimá....
Dcera dostala náušnice ke křtinám a nechávali jsem píchnout v 5 měsících. Nešlo ji nastřelit kvůli tvaru ouška. Ale podobně jako Vy jsem je já v dětství neměla a holkám jsem jen záviděla. Šla jsem na píchnutí až asi v 23.
Ještě jednou všem díky za reakce.
Je to ozdoba, o tom žádná. Ale je to kulturně podmíněná ozdoba, která mi zase takovým zásahem do těla nepřijde. Když se to udělá rozumně a s citem, později je nosit ani nemusí a dírky zarostou. Lotosové nožičky nebo prodlužované krky jsou přece jen jiný level.
V naší rodině je to taky zvyk starý jako Metuzalém, jen u mě mamka porušila řetěz a v pubertě jsem jí za to moc vděčná nebyla. Takže já bych jí je klidně nechala dát i brzy. Manžel je trochu proti, u něj v rodině jsou zase ženy většinou bez náušnic. Tak jsme rozvířili diskuzi 🙂
Ale je fakt, že já bez nich nedám ani ránu a jsou pevnou součástí mojí vizuální identity. Mám pocit, že ke mě, potažmo k dívce/ženě patří 🙂 Což ale není nic jiného než věc vlastní zkušenosti a názoru. Nastřelení kolem třetího roku, kdy si holčička už může sama kývnout a ještě není tolik velká, aby řešila, že se jí kluci smějí a přezdívají jí "rudé ucho" ... (Vlastní zkušenost :D) se mi zdá dobrým kompromisem 🙂
Tak uvidíme. Času dost 🙂
@eonee tak u nas to bylo zas tak, ze me se furt ptal manzel ,,kdy uz je bude mit,, A ja furt ,,ze az pi prvnim ockovani,, (dr je ani driv nedava). A pak se dockal😀. Jinak mala dostala nausnicky od babicky (me tchyne) a fakt moc pekny. Pred narozenim rikala, ze je chce koupit a ja jsem ji jen poprosila o bile zlato a detsky..🙈😀 A ona se mi uplne trefila do vkusu 😊. A ty maly holcicky s nausnickama jsou proste princezny 😊😊😊
já jsem nechala malé nastřelit naušničk ve 3 měsících, tedy když za sebou měla první očkování. Naušničky měla během dvou minut v uchu, plakala jen chvilku, a myslím, že spíš ze šoku, jak se lekla té pistole, než ze samotné bolesti. Po dvou měsících, když se dírky zahojily, dala jsem jí klasické naušničky.

Dcerce jsem nechala dát naušničky, když měla 7 měsíců. Sestra to nechala až na rozhodnutí její dcerky, ta v 6-ti letech řekla, že chce naušničky a po nastřelení první naušnice už si nechtěla dát tu druhou a plakala. I nastřelení samozřejmě trochu bolí. Pak jí musela sestra u obvoďačky přemlouvat aby si vůbec nechala píchnout to druhé ouško. Většinou se uvádí, že nejčastěji se naušničky píchají v období mezi 3-6 měsíci (https://www.kojenecke-obleceni.eu/nausnice-kdy-propichnout-ouska-x31306). Hojení u nás probíhalo bez komplikací, ale dcera od kamarádky si docela užila, zhruba půl roku mazali a ouška se stále nehojila. Je to hodně individuální.