Necháte dvouleté dítě koukat na televizi? A jak moc?
Ahoj maminky, zajímalo by mne, jak u dvouletého dítětě řešíte koukání na televizi nebo počítač?
Nevím jak se k tomu mám postavit, malá kouká na Mášu a Krtečka vždy před spaním (takže tak půl hodky denně), ale celý den pochtívá po dalších dílech. Televizi nemáme, obecně koukáme na filmy přes internet. Neexistuje ale, abych měla nějaký seriál puštěný třeba u vaření - okamžitě na to kouká taky, a to nechci.
Napište prosím, jak to máte Vy a co se Vám osvědčilo, díky, Verča
@komive ted byl nekde delany pruzkum...uz si nepamatuji kde..ad televize a je fakt ze malokdo se kouka na ni klasicky...kdyz uz tak na neco stazeneho na ipadu nebo pocitaci...tak je to i u nas...na klasickou tv nekoukame ale stahujeme pohadky pisnicky atd a filmy ktere se nam libi...
Hlavne malemu vidim ze to dava hodne...hry atd na ipadu...ma silnou vadu oka a vidim ze tu ostrost si tim zlepsuje.mame to primo doporuceno..ale aby to nevypadalo ze nic jineho nedelame😝
my tv neměli a ani s dětmi nemáme, využíváme pc a internet, chceme si určovat sami, na co se koukat budeme a na co budou koukat děti. Starší koukal na pohádky od 1,5 roku a mladší pak taky - u nás stále frčí české pohádky - večerníčkovské - ty mají vždy po koupání 10-15 minut, ale střídáme to se čtením a během dne, když mají chuť na pohádku, tak se jim pustí taky, zvládají chápat i 1,5 hodinové pohádky. A hlavně od těch 1,5 roku frčí písničky, říkanky i v aj a ruštině a různé pořady pro děti, ktré jsou na internetu dostupné. Když to schrnu, tak jestli pc běží 2-3x denně dle dnu v týnu po dobu vždy 20-30 minut, pokud nejsou nemocné, tak to i déle.
@lajla no, to mi prijde fajn, ale to vlastne neni tv, ale rizeny program pro deti, ktery muzes pripadne resit i pres PC, za sebe to beru tak, ze pokud jsou to programy vhodne pro deti, neco se tim uci, atd. a je to casove omezene na chvilku denne, tak v pohode... jako kulisu bych televizi nikdy nepoustela, to vysava energii i ze me 🙂
@japona to bych nenazyvala vydiranim, ale pozitivni motivaci a odmenou za splneny ukol, coz je ve vychove naopak doporucovano, netrestat, ale odmenovat 🙂
já mám TV jako kulisu - nejsem na to hrdá, ale jede skoro pořád. Někdy před ní malej sedí u snídaně na Kouzelnou školku, ale jinak malýho nebere... jen když se tam mihne letadlo nebo vlak... cíleně kouká jen na ovečkovou zavíračku na Déčku... takže má vlastně víc rozumu než já... pokud bych ale měla pocit, že ho TV zajímá, tak ji vypnu... rozhodně se nechci dostat do situace, že třeba nebude chtít jít ven, ale raději koukat na TV... zatím ale venek nebo pomáhání v bytě vede 🙂
@kackakastanka jako kulisa to neni dobre...deti sice nekoukaji...ale vnimaji vse i kdyz my si myslime ze ne...kdysi jsem na to zapiminala jak jsme se divali...a dozvidala jsem se veci🙏
my koukame s manzelem na TV kdyz dite spi.. kdyz je vzhuru, tak mu pustim detske pisnicky na chvilku rano, kdyz se chci v klidu nasnidat, nebo vecer, nez prijde manzel z prace, kdyz uz po celem dni nemuzu :D.. ale jenom videa pro malinke deti, vhodne pro to, aby se naucil barvicky a podobne (a vidim na nem, ze se fakt uci). Nemyslim si, ze je dobre TV uplne zakazovat, prece jenom zijeme v digitalnim svete a deti maji taky pravo vedet, ktera bije.. ale nepoustela bych mu v tak malem veku rozhdone nic pro dospele a ani bych to nemela pustene jako kulisu.. deti vnimaji vsechno... muj bracha jednou jako malej videl jakysi nevhodny film u kamose (dival se na to tatinek od kamose) a pak prisel domu a maloval, jak nekdo nekomu jinymu urezava hlavu.. mazec. Ale ja obecne nemam rada jakykoliv zvuk jako kulisu... bud se na neco koukam, nebo chci mit ticho.
@japona
@kackakastanka
Pozitivní motivace se mi líbí - my to tak vlastně máme taky s oblíkáním, protože jak se večer svleče, tak ju chytne rapl a nejradši by se s tím nahým zadkem po bytě ulítala🙂
Večer večeře, vana, převlíct do pyžamka (musíme dítě zlaté, jinak nebude pohádka🙂 pak 1 Máša a 1 Krtek, zoubky, nachystat pitíčko, písnička nebo pohádka před spaním a hajáme.
Takže už je to taková součást večerní rutiny.
@anazuzzuzana
Já bych to asi celý den nedala, pominula bych se asi z těch reklam ... vyhovujou mi filmy a serialky na netu.
Ale telku jako kulisu má právě docela dost lidí okolo nás a ty jejich prtolata se vůbec nekoukají, takže mi z toho vychází, že jsou děcka nasycené a nemají potřebu upřeně na ni čučet a radši hledají jinou zábavu - to bych chtěla taky, ale za cenu, že by u nás jela pořád televize mi to nestojí.
Otázkou taky je, co všechno fakt vnímají bokem mimoděk...ale to se asi nikdy nedozvíme...
@verinikki u nás je to úplně stejné. Na tv se z toho důvodu v přítomnosti dítěte vůbec nedívám 😏a syn se kouká max půl hodiny. Takovéto rikani si o pohádku se hodně zlepšilo věkem - umí si hrát čím dál tím víc sam a už si o pohádku neříká denně. Já nevím jestli taková ta nenasycenost nesouvisí i třeba s výběrem hraček, nás syn nikdy neměl takovety hrající blikaci hračky a myslim, že pak když vidí ty hejbaci obrazky, že je z toho fakt odvarenej. Já zas nejsem zastáncem toho nepoustet pohádku vůbec, netvarit se jako ze tv není ale spíš naučit používat. 😉
@verinikki ale tak my rozhodně nejsme celej doma 😉... jede, když doma jsme, ale to není moc často... nemám to jako prevenci touhy po zakázaném, ale prostě zase nemám ráda až tak moc ticho... nicméně si fakt nemyslím, že se z TV prcek něco naučí, jak tady někdo píše... barvičky, zvířátka a já nevím co, ho raději naučím venku než doma u tv...je dobrý, že já nepotřebuju malýho "odložit", abych něco udělala... když uklízim, vařim nebo cokoliv, tak mi malej asistuje a v obýváku je zapnutá TV... není to ideál, ale prostě záleží na celkovém přístupu... já raději učím básničky, říkačky atd. malýho osobně, ideálně na procházce venku než z TV 😉
Já TV zapinam jen dopoledne na Ulici, pak je až do večera, než přijde manžel z práce, vypla. Když je pustena, občas se do ní zakouka, ale když tak nad tím uvazuju, tak si ji snad ani nevšímá 😀 ale nesmí se mu do ruky dostat tablet nebo mobil, to by u toho vydržel bůhví jak dlouho, to ho baví. Používám to v nouzi, např při přebalování, aby mi neutikal. Většinou se toho zmocní v nestrezenem okamžiku. Bojím se digitální demence, tak fakt to vidím nerada.
@verinikki no vnímají toho opravdu hodně. Protože syn opravdu HODNĚ mluví a mluví stále, dozvím se toho hodně.Až u něj jsem třeba pochopila, že informace , kterou jsem běžně používala typu ,,Teď půjdeme domů, pak Ti pustím pohádku, dáme si oběd a můžeš si vzít lízátko" je třeba zbytečná. Ptá se ??A proč nedostanu lízátko dneska?" Nebo nechápe, že být mrtvý znamená, že se zvíře-holub na ulici-už nehýbe.Vzpomínám si, jak při čtvrté dceři jsme chovali osmáky degu. A oni už byly staří a v době, kdy jí byly dva, tak umírali. A tak asi 3 krát za sebou byl na chalupě ,,pohřeb". S dětmi jsme udělali hrobeček, křížek atd. A já jsem si říkala . že už je těch pohřbů moc. Dcerka se ale zeptala, když jsme zase jeli, jestli máme nějakou mrtvolku, že chce dělat pohřeb. Brala to jako hru. Myslela jsem, že ty osmáky vůbec nelituje, ale až se synem -komunikativním-jsem pochopila, že nevěděla, že už nikdy nevstanou a byla to pro ni jen hra.Takže když malý je v pokoji, kde se velký dívá na detektivku, může si i hrát, objeví se potom třeba noční můry. Nebo si my dospělí něco říkáme a za dva dny otázka-na věc, kterou si už dávno nepamatuju.
Ze začátku jsem nechtěla aby se díval na TV, ale zabavit ho když něco potřebuji udlěat bylo nemožné ještě do nedávna si sám nehrál. Postila jsem mu pořady z YT nebo nějakou pohádku > vydržel u toho 5 minut 🙂 > na co fakt začal koukat je Kamarád Timmy > příjde mi to i ,,naučné´´ timmy se učí počítat, timmy se omlouvá ... Když byl nemocný tak TV prostě běží. Vím, že není vyloženě závislý > protže miluje být venku a dkyby nebala zima vydržel by tam od rána do večera 🙂. Jak to bdue později nevím.
Já když jsem potřebovala vařit tak jsem mu něco pustila. začala jsem prcovat z domu a když potřebuji tak buĎ si hraje nebo se také dívá na pohádku > ale i když TV běží tak se koukne na schvíli a jde si hrát nebo za nou či tatínkem. jsme ráda, že na ní nečučí pořád i když běží. Někdy jsem i četla, že když TV běží je na to zvyklé ale tím, že ještě nevydrží v klidu a pohybuje se tak to tak neber - ale když jí pouštíme záměrně tak to později bude více vyžadovat > neumím to vysvětlit 🙂 > prostě když TV běží pořád tak je to pak tolik nezajímá > ale co je na tom pravdy netuším ?? Mám ejn jednu zkušenost. Pouštěla jsem mu z flasky kamarád timmy > 5 dílů > tzn 1h a běželo to u nás skoro celý den a asi týden 🙂 (dokončovala jsem práci) a musím říct, že pak ho to už ani nebavilo a nekoukal se - ale jakmile viděl nový díl tak seděl a čučel 🙂
Nějaké naučné pořady?
pouštíme si toto a při tom si zpíváme >
pouštím mu Baby Smile TV >
mají tam hezké ,,pořady´´ a syna to baví.
ano, necham divat. I mladsi jsem nechala. Uplne prvni jsem poustela CS mini, skolicku pro nejmensi a pak tam jsou rano krasne animovane pohadky Herminy Tyrlove, takove, co byly za nas nebo jeste driv, pak tam maji Baby English, ale to jsem nepoustela cilene, to proste zrovna hralo 😀 /uvadi to stejna pani jako Skolicku pro nejmensi a dela to moc krasne, to vzdy zaujalo/. Ted rada pustim Duck TV. Jinak si sam pousti ytb a sam si vybira takova videa....cisla, abecedy, pisnicky, Fiha tralala. Jednu dobu mel moc rad Mickeyho klubik, ale kdyz to nema (u babicky treba ma jen Decko a to vetsinou taky nic... a babicka nema internet), tak se vubec nic nedeje. Nehraje zadne hry a takove ty serialy pro vetsi deti, animovane, ale treba vic akcni, tech se spis boji (nahodne pri prepinani).
U nás když se koukáme na něco nového (točíme pořád dokola stejné nezávadné🙂 díly Krtka a Máši) stejně u toho musí člověk být a případně vysvětlovat-koukali jsme o Vánocích na Popelku, ale malá je hodně citlivá a bere to opravdově, tak je schopná se i rozplakat
Takže jsme se poprvé dívali, ale já u toho komentuju a uklidňuju. Druhý den chtěla znovu a to už bylo v pohodě. No ale spíše jde o to, že pak chce popelku pořád několikrát denně...
@elialen
Na Matýska a Jáju se mrknu, to neznám, díky. Ale Pepu nee, nevím, možná jsem viděla jenom nějaký blbý díl, ale přišlo mi to strašně primitivní a z tatínka tam dělali úplného debila.
@verinikkipodívej, i kdybys teď ty normální pořady nepouštěla, děti si televizi pak kolem 10. roku pustí samy-viz syn. A to mu to zakazuju. Zase po něm chci, aby se učil, aby chodil na výtvarku-dobře modeluje, má hezké prostorové věci-tak třeba aby se tím jednou živil. Aby chodil na atletiku. No a asi by řval, kdybych mu zakázala Komisaře Rexe. Jde o to, že je těžké právě přimět malého-když je brácha jeho vzor-aby tam u toho nebyl. Velké holky mají už tolik učení a koníčků, že na tv nemají prakticky čas-jen o víkendu.No a na staršího syna mám velké nároky-bojím se, aby neodbýval školu, hloupý není, spíše snílek a lenoch. Tak nemůžu chtít všechno. Malému vysvětluju, že lidi normálně nestřílejí, že je to hloupost a proč. No není potřeba, aby Rexe viděl-samozřejmně.Beru to už z hlediska dcery, je jí za chvílin 20 a to podstatné už jsem jí řekla před vstupem na ZŠ.Když jsem si jí stěžovala, že mi nejdou slovesa z angličtiny, doporučila mi , že ona sleduje anglické seriály na PC-že se tím učí-tak je to legrace-ony si děti najdou své cesty životem.

@kackakastanka jezis abyste ji vypla to me ani nenapadne..jen me to zajimalo...protoze pro nas je velkym prinosem...poustime pisnicky, basnicky i pohadky jak cesky i v anglictine...a maly od dvou let brouka i anglicky a krasne opakuje...o tom ze si odpocinu ani nemluvim
Kazdopadne znam dve rodiny bez...co telku nemaji..a jsou povazovani za divne...deti chodi do skoly a jsou hodne out a jde videt ze jim je to lito..
Segra taky mela takove tendence...ale zjistila ze to neni to prave...spravna mira se musi najit
Ale kdyz to nekomu vyhovuje proc ne