Neuspávám dítě, dělám dobře?
Chtěla jsem se Vás zeptat, jaký máte názor na uspávání dětí. Už se mi několikrát stalo, že mi známí co byli u nás přes noc řekli něco v tom duchu: " Ty ho tam necháš chudáčka samotného? Běž za ním!" Když se to stalo už několikrát, říkám si, jestli nedělám něco špatně. Večer máme s naším 1,5 ročním synem rituál, že jak začne jevit známky únavy, což většinou bývá kolem půl osmé, jdeme jej vykoupat, pak sní kaši a jde do postýlky. Já nebo manžel mu zazpíváme nebo řekneme pohádku a pak nekompromisně odcházime. Malý má v pokoji tlumené světlo od chůvičky a spí tam sám. Někdy trvá ale i hodinu než usne. Do pokoje se za prohlazením vracíme jen když hodně pláče anebo déle kňourá. Jinak ho tam necháváme. Teď má novinku a někdy i buší dlaněmi do zdi, což ho ale většinou po chvíli přejde. Většinu času si brouká, přehazuje a vyhazuje peřinu v postýlce, natahuje hrací hračku a chvílemi i vykřikuje. Přes noc spí většinou klidně, občas zakňourá ze spaní nebo se vzbudí a chvíli pláče, ale většinou usne. Někdy si jej ale musím vzít na vedlejší postel aby znova zabral, což po přitulení je téměř ihned. To pak spolu spíme až do rána. Děkuji za odpovědi a názory!
Ráda bych se podělila o svou zkušenost s uspáváním své dcerky. Malou jsme vždy uspávali, nikdy jsme ji nenechali vyplakat. Kolem roku bylo uspávání náročné, měla jsem pocit, že malá mě chce u sebe a přitom ji u usínání svou přítomností ruším. Pak nastal zlom, opravdu ze dne na den. Odskočila jsem si od ní do kuchyně a malá během pár minut sama usnula. Od té doby usíná sama v postýlce v ložnici (cca 4 měsíce). Na základě své zkušenosti si tedy myslím, že dítě k samostanému usínání dozraje a pokud do té doby zažívá přítomnost a bezpečí blízké osoby, je tento přechod k samostatnosti plynulý a bez zbytečných stresů a pláčů. Každé dítě je jiné a nechci tu šířit žádné "pravdy a návody". Jen píši svou zkušenost a třeba někoho inspiruje a bude to mít podobně.
Ja deti taky uspavam. Vsechny jsem dlouho kojila, nejmladsiho, 21m, kojim porad. Ten patnactilety nas uz nepotrebuje vubec🙂, obcas vzpominam, jak ty vecery byly to nejkrasnejsi ze dne. Ctyrlety a prcek usinaji u me v posteli, precteme pohadku, mladsiho kojim, starsiho drzim za ruku, po kojeni je polozim k sobe, lehneme si a za chvilku spi. Takze je i s pohadkou uspavam maximalne 30minut.
Kamaradi neuspavaji, ale ten plac, kdy my dospeli sedeli v obyvaku a bavili se a dite vedle plakalo, nam vsem, krome rodicu, trhalo srdce.
@liduskabalanova neměla jsem na mysli jen obsah vašeho příspěvku, i když i ten je diskutabilní, ale měla jsem na mysli i formu příspěvku ... všechny ty zdrobnělinky, prsíčko, pelíšek, spinkání, papání, očička, bříško, apinkání ... opravdu si pořád myslím, že jste si dělala srandu, takové vyjadřování mi totiž u dospělé ženy normální nepříjde 😠
... a nějak nechápu když píšete: "a mame je vezt k tomu, aby chteli spat sami, nebat se byt u babicek, u tatinku, nebat se veci, osamostatnovat se, ale nemame jim to ukazat naprimo! ... proč bych dítěti nemohla věci ukázat napřímo? děti nejsou žádní tupci, dokáží pochopit když jim člověk něco říká, ukazuje ... naše dcera je bez problémů s tatinkem, babičkou, dědečkem a má to tak od malička, nemusela jsem jí nijak naznačovat, že by je měla mít ráda, měla je ráda úplně přirozeně, hned a napřímo
... a pokud jde o uspávání, každé dítě je jiné, znám děti, které by jemné hraní, mazlení a kolébání vytočilo k nepříčetnosti ... naše dcera (16m) tedy naštěstí taková není, spí celou noc od poříchodu z porodnice, usíná sama, často mám pocit, že už jenom čeká, až konečně odejdeme, aby mohla usnout ... je možná z našich "kontaktů" během dne tak umazlená a vyřízená, že si od nás chce odpočinout ... ve své postýlce se cítí v bezpečí (má ji odmalička jen na spaní, na hraní měla ohrádku), ví že jsme nablízku, vím že když zabrečí, tak má nějaký problém (pokakaná plínka, polila se při pití vodou, nožička ve šprušlích apod.), proto k ní okamžiitě při zabrečení někdo jde ... při usínání má zhasnuto, prosvítá do pokoje jen světlo z ulice ... bez problémů tímto způsobem usne i u babičky
Neumím si představit, že bych to dělala jak píše na první stránce berusinecka - dítě rok a půl (tedy o málo starší než naše) uspat večer u prsu (což by nebyl problém, stále kojím), položit do postýlky a když půjdu spát já, vzít z postýlky a přenést k sobě do postele, abych se k dítěti mohla tulit, aby mi s ním bylo krásně !?... na to mám snad chlapa, ne? ... když se dítě v noci vzbudí, tak prosím, třeba přenést do postele, ale proč ho přenášet z postýlky když spí? to mi fakt hlava nebere 😨
@kaijko Co mam zname a neuspavaji, polozi dite a odejdou, nechavaji proste vyplakat. Me deti samy usinaly do cca pul roku, kdyz dostaly rozum, chtely byt proste se mnou a ja to tak beru. Kamaradka pediatricka rika, ze lide jdou jedini savci, kteri maji potrebu deti v noci odkladat, nejlepe do svych pokoju a deti to pry citi, tak nevim.
A taky by mi bylo lito, kdyby se deti po probuzeni nehrnuly ke mne do postele🙂
My jsme také dali pusinku, zazpívali písničku, on si tam chvilku povídal, prohlížel si medvídka a usnul, dnes je to nejlépe usínající dítě v okolí, já to rozhodně schvaluji 🙂
@kyti75 brr desiva predstava. Ja se znam a stopro bych jim rekla,co si o tom myslim.
@latkovkybrno no ale aspon se mohly podivat na televizi,ne :-/
@marecekavendulka Asi. My televizi nemáme a když si chci číst nebo i na něco koukat, koukají děti často se mnou. Když jsou vzhůru vše se točí kolem nich, když spí, je to můj čas. Je ho o hodně méně, ale já jsem si osobně děti nepořizovala proto, abych se jich co nejvíce potom snažila zbavit a dělat si své.. na to budu mít celý život... teď jsem prostě máma... nejvíce jak mohu.
@sarriku mylite se. Dite je rado uspavano,protože to prameni z jeho potreb.ne proto,ze ho to nekdo naucil.
Tak já neuspávám, malý od miminka usínal sám. A dnes jsem za to ráda, po pravdě. Ano, těšila jsem se na čtení pohádek atd, ale pokud mu tohle vyhovuje, nebudu mu násilím měnit zvyky... Pro "chytré" matky ještě napíšu, že malý mi nikdy nebrečel, nevztahoval ruce, abych neodcházela, nic z toho, prostě si to takto rozhodl sám, chtěl (a chce) na usínání klid.
@primaska uz me jedna maminka opravila. A proste jsem napsala chybu, no a co?! A nejsem u Tebe zadna dama 😉 Ja reagovala na ty kakance, kdyz nekdo se dokaze do nekoho oprit kvuli uspavani. Kazda to mame jinak hozeny a tak jako neodsuzuju uspavani, tak nechapu, ze se muze nekdo cilit nad tim, ze nekdo neuspava 😀 a tvrdit kdo jaka je matka.. a vymysli si 😀
Nez abych mohla sedet v obyvaku a nechavat sve dite knnmurat to radeji budu s nim. Ma mala usina se mnnv do 10-15min.kdybych oderla tak ji to bude trvat mnohem dyl a urcite ji nebude dobqe. Nechapu jak to nekdo muze praktikovat. Udelat si dite a pak jej nechat knucet. Vase vec,ale ja mam stejny nazor jak vasi znami
@kvakuska Vidite,vy si to predstavit neumite a nekdo z nas ano. Tak se do nas neobouvejte. Je to kazdeho vec. Vy si malou neuspavejte, ja si budu klidne nosit maleho do postele.
Vsichni se k sobe tulime a uzivame si to i s tim 3,5letym. A ja mam take na tuleni chlapa ale ja si ho uzivam hlavne do dvou hodin. Pak jdu spat a maleho si dam k nam. A nikdo z nas se neciti spatne a jsem si jista ze se maly nauci spat sam stejne bezproblemove jako ten starsi. Proc by mel spat maly sam v pokojiku kdyz muze spat s nami.
A je tady někdo, kdo uspává i chlapa? 😀
@kaijko Nikdy jsem nerekla, ze jine mamy to musi nit stejne .. Reagovala jsem na prispevky, kdy tu nekdo psal, ze nechce byt otrokem vlastniho ditete, ze se nemuze dovat na televizi a tak, to me vazne nastvalo a chtela jsem prispet svymi dojmy a pocity, nikoho tu nechci poucovat a narizovat, jak se ma a nema ke svemu diteti chovat .. Ale kdybych to tu mela vsechno rozepisovat, tak na to neni cas .. Pokud Vam miminka usinaji bez problemu sami, dobra, tak jsou na to zrala uz driv, jen se mi opravdu nelibi prispevky, kdy mama nechce byt ,,otrokem,, ditete .. Nikoho neodsuzuji, nepoucuji, jestli to tak zjelo, za to se omlouvam .. A prosim netykejte mi, taky Vam netykam .. Ale vy myslite, ze kontaktni rodic na sebe nema cas ..?? Ze nemam cas na sve konicky, zajmy, na vse okolo, co me zajima, bavi a chtela bych delat ..??
Mame obe dve, jak je videt, kazda svuj nazor a drzime si ho zuby nechte, ja Vam ho neberu, vy ho neberte me, ja verim, ze jste skvela mama a vsechny tady, nemam potrebu tu nikoho poucovat a nikomu brat jeho zasady, myslenky a pravidla, jen jsem pridala svuj prispevek a uprimne jsem byla rozcilena z prispevku o tom, ze mama nechce byt otrokem .. Ja proste nechapu, proc bych si mela od sveho ditete chtit odpocinout a nacerpat silu, ja jsem s ni stastna a je to moje beruska a preci mi nebrani v nicem, co jsem dosud delala, jen staci malinko pozmenit a jde to vsechno, i s miminkem, batoletem, neni to preci prekazka v tom neco delat, nekam jit, a booze, urcite se zbori svet, kdyz neuvidim oblibeny serial kvuli svemu detatku, ze mi place v postylce ..
@primaska ja se nechci hadat. Kazdyho vec jak a co uspava.. Jen jsem reagovala na to, ze tomu neveriTE-takze si tady vlastne vetsina vymyslime.. Ja Vas ani nijak neurazim. To Vy jste vylitla jak certik z krabicky a snazite se byt radoby hrozne vtipna..A vsichni se urcite smeji 😀 To neznamena, kdyz nekomu mimco neusne samo, ze je to pravidlo 😉 A ze je neco spatnyho na tom, kdyz to tak opravdu je..
@dora13 Jen jeste k predchozim prispevkum, to samozrejme nenarazim jen na nektere prispevky, i takove mamy znam ..
Krasne jste to napsala, asi jsem se o to snazila, ale nejak jsem to nedokazala vysvetlit .. To je moc hezky napsane,u nas to takhle taky funguje a jsem za to stastna 🙂 ..
@kitabu A o tomhle presne mluvim, o tom, ze nas deti potrebuji a mame je vezt k samostanosti, aby si na to sami prisly a my bychom jim meli dat duveru a lasku a bezpeci, aby se nebaly do toho jit a vkrocit do zivota a osamostatnovat se .. A byt s nimi, kdyz nas potrrbuji a ony na to sami jednou prijdou, ze takhle uz ne .. To je moc hezky prispevek 🙂 ..
@kyti75 To je take moc hezke 🙂 .. A vidite, je to kratky vecerni moc krasny ritual a nikdo neplace, nikdo neni smitny a vsichni si to uzivate a za chvilku se spokojene chrupka 🙂 ..
@marie_anna asi jo - už několikrát, když jsem četla malé pohádku (u té neusne, až potom přitulená) a manžel vytuhnul 😀
@kvakuska Jen zkracene odpovim, nema cenu se tu s Vami prit, uz kolikraz jsem byla svedkem podobnych diskuzi a myslim, ze i vy jste byla v nekterych prispevcich autorkou, takze vim, ze mate svou hlavu a ja mam zase svou, a kazda mama, verim, ze kazda je tu skvela mama a eela cokoliv co muze pro sve dite a moc ho miluje .. Pokud je dcerka od malicka prirozene sva u vsech pribuznych, dobra, ja na tom nevidim ni spatneho, a ne, nejsou tupci, to ne, pochopi to, ale jak se nektera miminka citi, kdyz jsou 9 mesicu u maminky v brisku, jsou s ni neistale v blizkem kontaktu, najednou vylezou na svet a je jim vsechno to bezpeci, kontakt sebran :-O ..?? Ano, pochopi to, ale nekdy to i u nich muze vyvolat sepracni uzkosti, nemusi ani plakat, ale v srdicku je to trapi, ze nejsoi s maminkou, ze ji neciti na blizku ..
@katyxq Hihi 😀 ..

@dora13 ups, chyba no..
ja reagovala primo na liduskabalanova ta tu diktuje co je dobry a co ne pro deti a jejich matky.. Coz je blbost. Kazdy dela to nejlepsi pro sve dite. Kdyz mi usina sama, tak nevidim duvod proc ji uspavat 😀