icon

Nezapojení otce do péče o miminko: Zkušenost vyčerpané matky

karolina123456789
16. srp 2022

Ahoj,
chtěla bych se zeptat zda vám chlapi pomáhají doma s miminkem.
Mám 4 měsíčního chlapečka a od narození je to trochu extrém, je hodně živý, trápí ho prdiky-tak často večer pláče. Snažím se mu věnovat, přes den si s ním povídám, zpívám mu,ukazuju hračky apod. Když přijde chlap z práce jde si lehnout a říká,že je unavený. Nechám ho se vyspat,ale pak mi stejně s malým nepomůže (max na 5 minut,když fakt potřebuji na záchod). V nocí spí někde jinde aby se mohl vyspat do práce (sám uznal,že v práci si víc odpočine než být s malým doma).Občas si jde zaboxovat a ptá se mě jestli to nevadí,ale pak přijde a zase se vymlouvá, že je unavený..  a tak se o malého nemůže starat. Když argumentuju já,že jsem unavená pořád tak mi na to řekne,že to je úděl matky. Za celou dobu přebalil tak 3x a to jen z donucení. Uspal 2x a jen proto,že u toho byla jeho mamka a řekla mu ať mi trochu pomůže. Vážně jsem vyčerpaná ale když malého pohlídá babička,tak si radši uklidím..
Jen jsem ho prosila, aby si ho vzal aspoň večer na 10 minutek,když má zase před spaním malý záchvatíky a pláče,ale on mi na to řekne,že on chce být  určitě u maminky a ani to nezkusí.. za celý den se mu věnuje tak 5-10 minut a to jen proto, že opravu už potřebuji na záchod nebo něco.. A to mi pred narozením malého říkal jaké mám štěstí,že mám takového chlapa,protože on mi se vším bude pomáhat..

Strana
z4
veronicka89
17. srp 2022

@jola777 aha a jak to ma ten otec zvladat kdyz je 8h v praci ? Ma nejaky cas i na odpocinek ? Nebo musi byt nonstop v zaprahu....?

jola777
18. srp 2022

@veronicka89 Můžu se zeptat toho mého jak to zvládá až přijde z práce, ale asi to nebere tak že je v zápřahu když je se synem. 🙂

hankav4
18. srp 2022

@veronicka89 Aha,a jak to má zvládat ta ženská když je s dítětem nonstop v zápřahu a tatínek chodí do práce a "potřebuje si odpočinout"?Ta máma snad odpočinek nepotřebuje??

fouskovi
18. srp 2022

@veronicka89 a ženská nemá nárok na odpočinek manžel v práci a velice rád pak pomáhal protože věděl že i mymamy to máme těžký a ba naopak si ty chvíle užíval

fouskovi
18. srp 2022

@hankav4 přesně nejsme roboti manžel má s dětmi ty chvíle rád

veronicka89
18. srp 2022

@jola777
@fouskovi
@hankav4

Pokud jste dobre videly a cetly , psala jsem ze mi neprijde rozlozeni 50/50 kdyz je otec v praci a matka doma !

Neprijde mi v poradku kdyz chlap by mel varit uklizet prat a hrat si s detma stejnym dilem jako matka ktera je na materske !!!!

V normalni rodine se 50 na 50 neresi a chlap neprebira decka nucene ale proto ze chce...

Ale chlapu co prijdou z prace musi uvarit uklidit venovat se detem a padnout do postele a tak porad dokola je mi lito...

Chlap i zenska by meli dostat cas i prostor pro sebe ...doma...nebo i mimo domov ...

amenophus
18. srp 2022

@oplatecka Ale ona jedna věc je miminko pochovat, přebalit a vzít na procházku, a druhá věc je rozumět tomu, co v danou chvíli potřebuje a "vcítit" se do něj. Jak říkám, ten můj tohle všechno udělá, ale netěší ho to, vyčerpává ho to a dělá to se sebezapřením jen proto, že ví, že to přejde. Se starší dcerou už jsou skvělá dvojka - už spolu byli sami týden kempovat. Vyzvedává ji ze školky, večer se s ní koupe, nakrmí ji, vezme ji na výlet, čte si s ní knížku, hraje si s ní. Ale to miminko do 1 roka, které ještě až tak moc neinteraguje, nekomunikuje, aktivity s ním jsou omezené, to je pro něj španělská vesnice a vesměs od všech chlapů co znám (bez ohledu na věk, vzdělání a zaměření) kteří mají děti slyším to samé. Vlastně znám jen jednoho, který je víc "mamka" než ta máma :D. Ale u nich je to celkově ve všem, že ona je víc chlap a on je víc ženská, tak mají ty úlohy lehce prohozené.
Ale pro většinu (NE všechny) chlapů je miminko jen podivná hlučná rostlina - dle slov toho mého, "Umí to jen s*át, spát a řvát. A jsou jen dva stavy - buď to řve nebo o tom nevíš." A to neznamená, že ho nemilují nade vše nebo že se o něj nepostarají. To jen znamená, že nerozumí tomu, jak ta věc funguje a těší se, až to podivné období přejde a bude z "toho" aspoň zvířátko (někdy v tom roce) nebo konečně človíček (cca ve 2 letech). Mezi náma, já to vidím stejně a jen děkuju přírodě, že mi nadělila hormony, díky kterým od tý věcičky zjistím, co potřebuje 🙂

hankav4
Autor odpověď smazal
oplatecka
18. srp 2022

@amenophus V tomhle s tebou úplně tak nesouhlasím. Můj manžel naopak tohle miminkovské období zbožňuje a opravdu neříká "těším se, až bude větší", "až to, až ono". Nedávno si dokonce posteskl, že je škoda, že děti tak rychle rostou, a nezůstanou tak maličké déle. Kolikrát se stalo, že miminko plakalo, já už jsem byla zoufalá, nevěděla jsem, co mu může být, a manžel to jeho trápení odhalil. Myslím, že do miminka se dokáže vcítit. Asi ne tak "dokonale" jako já, ale umí to. Teď jsem třeba měla jeden den svůj program, a manžel měl pětiměsíční dceru a dvě starší děti na starost od devíti do tří. Byla jsem z toho celkem ve stresu, jak se to zvládne, hlavně kvůli mimču. Malá je pořád plně kojená, nepije zatím ani vodu, v poslední době blbě spí, venku bylo přes třicet stupňů. Manžel byl naprosto v klidu. A víš co? Zvládl to perfektně 😊 Já jsem si akorát odskočila v pauze nakojit. Nespala mu v kočárku, tak si ji vzal k sobě do nosítka, a prďolka byla spokojená. Sám vyhodnotil, co je v danou chvíli pro malou nejlepší, a dokázal uspokojit její potřeby.

amenophus
18. srp 2022

@oplatecka V tom případě si myslím, že máš výjimečného muže a měla bys ho "na rukou nosit" 🙂

emillyhk
18. srp 2022

@oplatecka Manžel taky párkrát zachránil situaci, takže nějaký rodičovský instinkt tam určitě je. Ale v těch prvních měsících byl syn malý mimozemšťánek, co se v určitých intervalech krmil, přebaloval a dával spát 😉 Jasně že ho choval, mazlil, jezdil s námi po doktorech, dělal s ním blbiny, apod. Ale jako narovinu říkám, že jsme to oba cítili podobně. A máme to od začátku nastavené tak, že čas, kdy je manžel v práci, se starám o dítě, zbytek času se střídáme tak, aby jsme měli každý nějaký ten čas pro sebe. Takže jestli je to 50:50, tak jen z toho času "po práci". Neumím si představit, že by se vrátil po devíti hodinách domů a staral se o syna výhradně on, protože já jsem se starala první polovinu dne 🤷‍♀️ Ještě teda musíme najít nějaký čas jen pro nás dva, ale snad i to si časem sedne 😊

fouskovi
18. srp 2022

@oplatecka přesně tak od manžela jsem nikdy neslyšela až budou větší, každé období má svoje kouzlo a manžel si vše užívá naplno a teď jsme si role dokonce vyměnily manžel na neschopence a já chodím na brigádu a je na něm vidět jak si užívá vaří spolu vymýšlí blbosti

amenophus
18. srp 2022

@emillyhk mame to uplne stejne 🙂

jola777
Autor odpověď smazal
jola777
19. srp 2022

@veronicka89 Tak tobě to třeba v pořádku nepřijde, nám ano, a vyhovuje to tak nám oběma, takže mého muže opravdu nemusíš litovat. 🤣 Jeho to baví a je rád že doma pak nemá strhanou protivnou ženskou. 😄 Rozhodně to nedělá z donucení a nepadá večer únavou do postele.

veronicka89
19. srp 2022

@jola777 co se na me porad obracis ?
@jola777 tys psala o rozlozeni 50na50 tak bud rvuj chlap chodi na castecny uvazek do prace nebo vari uklizi a pere i v noci 🤣... Jinak teda nevim jak muze se zamestnanym manzelem fungovat rozlozeni pece o deti a domacnost 50/50 stejne s zenou v domacnosti

jola777
19. srp 2022

@veronicka89 Tak označila si mě ve svém komentáři tak reaguju. 🤣 Ne opravdu nepracuje na částečný úvazek, podniká. 😄

veronicka89
19. srp 2022

@jola777 takze je 7 hodin denne zaneprazdnen s detma nebo uklizenim varenim a pranim jo ?

jola777
19. srp 2022

@veronicka89 Nevím, nestopuju mu čas. 😃 Stará se o vaření, nádobí, odpadky + samozřejmě se věnuje synovi odpoledne - takže třeba procházka, a v noci k němu vstává jen on.

fouskovi
19. srp 2022

@veronicka89 a proč zaneprázdněn já na tom nevidím nic špatného když chlap pomůže

veronicka89
19. srp 2022

@jola777 takze vy to nestopujete ale vite ze se stara uplne stejnym dilem jako vy ... Odpoledne ... Takze je od 13h v akci ? A vy uz nedelate nic...

veronicka89
19. srp 2022

@fouskovi ptz mi neprijde normalni aby zena byla s ditetem doma chlap byl 8h v praci a prisel a delal jeste 7 hodin domaci prace a starost o dite ...

To at mi nikdo nerika ...

Muj prijde domu v 5 naji se osprchuje da si kavu takze tak v 6 je hotovy ...a deti jdou v 8 kdyz je dobre spat ...to znamena ze je snima cisty cas 2 h ....potom ma asi jeste uvarit ...uklidit....a cokoliv cca 6h aby to teda bylo rozlozeni sil 50 na 50 tak jak se to pry ma 😆

Nebo jak to funguje 😅 ...

fouskovi
19. srp 2022

@veronicka89 a proč by nemohl pomoct já když celý dny proplakali byla rada ze my manžel pomohl vystřídal

zuzineckah
19. srp 2022

@amenophus já teda taky nevidím nic výjimečného na tom, když se otec o své dítě stará od miminka... Beru to jako naprostou samozřejmost a být to u mého muže jinak, tak bych si s ním nikdy nepořídila další dítě. Mě prostě přijdou ti "jiní" tatínci jen užvaněné netáhla, kterým se jednoduše nechce...

exbordelar
19. srp 2022

Nechci vam vstupovat do vasi vymeny nazoru, ale neda mi to vnest trochu neutralni nadhled. Jednak se chytate vzajemne za slovo a jednak prece kazdemu paru vyhovuje neco jineho. A to, co vyhovuje jednomu, prece neznamena, ze ten druhy to dela spatne, nebo ze je divny apod. Kazdy se koukame na “problem” pouze ze sveho mista. Z druhe strany muze vypadat vse uplne jinak. Zalezi prece na souvislostech, zivotnich zkusenostech atd... 🙂

jjasmina
19. srp 2022

@veronicka89 každá domácnost je rozdílná, já večer a v noci vstávala k malé i 3x do hodiny a teda naštěstí manžel zrovna pomáhal, uvařil i poklidil a jak sám přiznal, když jsem skončila v nemocnici, tak být doma s dítětem opravdu dovolená není a on v práci spíše odpočívá, hlavně psychicky. A samozřejmě mám i znamiu, co má chlapa, kterej chodí jen do práce a jinak nic. I my jednou ale budem chodit do práce, tak aby i pak nebylo pro jejího chlapa těžký vzít smetak nebo umýt nádobí, když si doma už teď vycvicil služku.

amenophus
19. srp 2022

@zuzineckah precti si to znovu, ja nerikam, ze je vyjimecne, ze se muz stara o miminko. Ja rikam, ze je vyjimecne, pokud je na to miminko naladen tak jako matka - pokud mu hluboce rozumi, pozna jeho aktualni potreby a umi je naplnit. To jsou dve velmi odlisne veci. V obou prispevcich jsem rikala, ze je spravne, kdyz se otec podili o peci o miminko a ze je spatne, pokud od nej dava ruce pryc, ze je to starost matky. Taky bych si dite neporidila s nekym, kdo by pro nej nehnul ani prstem. Ale je vyjimecne, pokud to dotycneho chlapa vylozene tesi (to bych dokonce rekla, ze je vyjimecne i mezi matkami).

eviicka
19. srp 2022

@exbordelar přesně každá rodina a situace je úplně jiná, já třeba za těch šest let zažila jak "dovolenou", kdy člověk vymýšlel co by, tak měsíce, kdy dojít si na záchod byl vrchol času pro sebe. Někde se zapojuje i širší rodina, jinde naopak je potřeba v rámci rodiny pomáhat ještě jim. Někdo má na srarost hospodářství, jiný jen byt... atd. Důležitější je vzájemný respekt ve vztahu než to, že jiní anonymní tatínci se zapojují víc.

Manžel třeba s miminkama také tolik nefungoval, ani nemohl neměl prsa🙂, a pro mě bylo mnohem přenosnější, že uvařil než aby za každou cenu měnil plínky "50 na 50".

veronicka89
19. srp 2022

@fouskovi myslim ze se nechapem 😆

veronicka89
19. srp 2022

@fouskovi ja nekde pisu ze nema chlap uklizet nebo byt s ditetem...????ja jen pisu ze neverim ( a pokud ano ptam se jak ) je mozne aby byl chlap zamestnany a zaroven se starat o deti a domacnost stejnym dilem jako zena

Strana
z4