Novorozenec a štěně, dají se najednou zvládnout?
Ahojky holky, prosim poradte mi.. mala se narodi nekdy v rijnu a dostala jsem ted vyhodnou nabidku na stene, kteremu je 14dni, takze odber bude az bych prijela z porodnice. Je to pes, ktery moc pece nepotrebuje a zit bude na zahrade (samozrejme ne hned ze zacatku), tak se chci zeptat, jestli jste to meli taky nejaka takhle ? Mam jeste 5-ti leteho psa, rikam mu pes panelakovy (kdyz prsi, tak ven nepujde, kdyz nejsme doma, chrape na posteli,...), je na me zavisly, treba i jemu by pomohla psí dáma do smecky, aby na me nebyl tak upnuty. Da se novorozenec a stene najednou zvladnout ? Do kontaktu spolu moc nepřijdou..
@messias Dříve se rodiny neizolovaly, žilo po hromadě několik generací a dost si pomáhali. Můj děda vzpomíná, jak se o jeho nejmladší sestru staraly tetky. Bavila jsem se sním o tom, že je to s malou těžké, tak mi právě říkal, že u nich na velkém statku to fungovalo takhle, prostě tam byl vždycky někdo, kdo se postaral a mimino nebrečelo. 🙂 Takže to až zas tak zajímavé není. 😀
@messias Já si to šestinedělí nedokázala představit. Kamarádka rodila měsíc přede mnou a když mi psala, jak nemá vůbec na nic čas, tak jsem nechápala. Všichni si vařili dopředu do mražáku a já si říkala, napíšu si seznam jídel, co splácám za půl hodiny a pohoda jazz. JENŽE - přišlo šestinedělí a jak píšou holky - člověk si nestihl pomalu ani dojít na záchod, když malej spal, tak jsem šílela ohledně jinejch věcí - fakt hormony jsou strašný a jídlo? Tak teda navařit jsem fakt nestíhala, byla jsem ráda, když jsem stihla něco sníst. Když jsem ráno vstala a malej spal, šla jsem se nasnídat, hned se probudil a začal brečet. Ne nejsem otrok, ale řvát dítě a u toho v klidu snídat fakt nejde. Závidím těm, co to tak neměly. Třeba budeš jednou z těch "šťastných".
Ja si nemuzu pomoct, ale jak muzete nekdo soudit, pokud toho cloveka neznate, hm ? Vsechno tady berete hrozne vazne.. treba i to jak jsem psala, ze nechci, aby si z nas udelala otroka. A ano nechci. Kdyz kolikrat vidim matky, jak behaji kolem kocarku jak prasteny, matky, ktere nedovoli detem aby se uspinili, matky ktery neresi nic jineho nez sve deti, tak ano potom je to pro me matka otrok. Driv nikdo nic tak hrozne nehrotil, to az v nasi pritomnosti. Asi jako kdyz nekdo obleka psy do oblecku. Nepochopim to. Ano, pochopim, pokud ma pes zdravotni problemy. Jinak bych takovym lidem dala facku aby se vzpamatovali, protpze porad je to pes. Moje dite bude jak kazde jine, bude mit milujici rodice, milujici ctyrnohy partaky. Ale taky si bude umet poradit samo.. a vite vsechno musite brat s rezervou, mala je teprve na ceste a ne na svete a po porodu muze byt cokoliv jinak. Ja nejsem vedma, ale predstava ze beham jen kvuli ni je pro me nepochopitelna .. asi jsem vyrustala jinak nez vy. Ale nase mama mela na starost, dve male deti, me jako novorozene, psa a vystavni kocku. Podle toho jak pisete, ze nebudu zvladat stene a dite mi vyzni, ze moje maminka mela minimalne 10 rukou a 10 nohou a nebo mela doma nejaky permoniky, ktery ji pomahali. Protože na nas byla sama, otec byl vzdy pul roku pryc a kdyz byl doma, tak makal v restauraci a mama do toho vseho jeste sila obleceni.. zda se mi to nebo je na dnesni dobe neco divneho ? 😀
záleží na tom, jaký budeš mít porod. Někdo se ještě v šestinedělí plazí kolem zdí a někdo by už běhal maraton
@messias Tak ono je něco jiného čerstvě narozené miminko a starší kojenec, batole. Miminko má být ještě 3 měsíce v bříšku, ale nemůže tam být, protože fyziologicky by pak pro nás nebylo možné ho porodit. První tři měsíce života se tedy popisují jako 4.trimestr, kdy děťátku potřebuje stejnou jistotu, jakou mělo v bříšku. Tak se zeptej maminky, jak prožívala první dny doma s tebou, jestli si ještě vzpomene na to, jaké to je. Tady máš čerstvé zkušenosti, samozřejmě ty můžeš být jiný případ, to nikdo neříká. Založila jsi diskusi, tak diskutujeme.
@messias V úvodu píšeš, že pes, kterého teď máte, je na tobě závislý. Co budeš dělat, když na tobě bude "závislé" ještě i miminko a štěně? A nemyslím si, že to všechny bereme moc vážně. Jen ti tady radí maminky, které už děti mají, a vědí, že představy a realita se hoooodně liší...
@koordinatorka_odboje
Tak stene by se bralo od chovatelky az po tom, co budu doma a za si to trosku zabehnu .. takze v tom problem nevidim, navic doma bude treba tyden pritel, takze sama na to nebudu 🙂
Štěně je také "miminko" co potřebuje péči,laskani,mazleni.. nestaci ho jen podrbat, dat najíst napit..všechno jde ale za jakou cenu...budete muset % rozdělit čas..kolik byste věnovala dítěti...50? Zbytek je pro Vás,partnera a 2 psy? Každý nový člen je znát...
Proč si to zbytečně dělat složité, když to lze zjednodušit?
Min do tří měsíců nepočítejte s režimem dítěte...bude váš potřebovat prakticky non-stop, a pokud jste prvorodicka budete že všeho vyhukana docela hodně...je to ta největší změna v životě,co vás kdy může potkat...tak si ji užijte a dítěti se max Věnujte, case utika strašně rychle...pes bude jiný,
@oplatecka
Neni plemeno jako plemeno a tohle stene bude vychovavane tak, aby zavisle nebylo. Takze zadne spani v posteli ani na gauci, je to pes. A pes a dite je velky rozdil 😉 samozrejme dite ma prednost prede vsim, ale i tak nepochopim, jak zensky muzou po porodu resit jen deti, hledat kazdej novej pupinek a neudelat si cas pro sebe.
@messias to jsem si říkala taky 😀 a pak jsem v šestinedělí zoufale listovala nad plačícím novorozencem. Také jsem si říkala, jak nebudu skákat kolem děcka, no ale ten novorozenec prostě skákat potřebuje, jde tady také o jeho přežití. Ale tím nechci říct, že si to štěně nemáš pořizovat, to jako vůbec ne. Jestli jsi zkušená pejskařka a víš, že ten starší pes by se štěněte "ujal" na dvoře, tak proč ne
@lajla
Pes neni miminko, pes je porad jen pes. Ono taky zalezi jak ktery pes. Ja bych treba nesnesla nejakyho yorkmuta nebo civavu.. to pro me neni pes a rikejte si tomu klidne miminko. Pro me je pes zdatny hrdy zvire, ne ustekany preslechteny cosi.. kazdy to ma holt nastavene jinak 🙂
Jestli budes rodit cisarem tak bych do štěňátka nesla.Ja jsem byla po císaři uplne vyřízena a to malej krasne papal a spal.Dlouho mne bolela jizva,po cisari jsem hodne krvacela takze jsem mela malo zeleza a chvili to trvalo nez se to upravilo.Takze jsem opravdu mesic po porodu jedla,spala a starala se o malyho.... který moc pece nevyžadoval protoze šestinedělí prospal 🙂
Jejda ženský, nehádejte se tady, od toho tohle fórum není. 😉
@lajla slečna či paní mi dost připomíná mě před asi rokem. 🙂 Ale to příjde. Přeji ji pohodový porod a pohodové dítě, ale to by byla asi jedna z mnoha. 🙂
@messias Závislý pes bude bojovat o své místo, štěně vyžaduje plno času...Jsem veterinární technik a výcvikem psů se zabývám, neudělala bych to. Sama se psem čekám do důchodu-resp. do doby, než mě nebudu děti potřebovat. Mám jich pět, nejmenšímu byly tři-vzhledem k věku důchod nemám tak daleko. Pokud se ho dožiju-měla jsem psa naposledy před 20 ti lety-užiju si ho a budu se mu maximálně věnovat. Chápu, že je to extrémní uvažování, ale ráda bych severské psy-třeba i tři, ty vyžadují práci a čas. Dá se zvládnout všechno-i já venčila se dvěma malými dětmi plus kočárek dva psy jedné paní-jen venčila-bylo to náročné na čas.Doporučuju, aby si každý užil všeho naplno, jinak čas uběhne a ani nevíme jak-miminko bude větší, psů je přebytek...
Nemyslím, že by tu byly pouze matky co své děti berou strašně vážně. Jen jsi dala otázku a většina odpovědí ti prostě radí, ať s pejskem počkáš. Ale připadá mi, že se nad tím ani nechceš zamyslet. Tady je diskuze o novorozeném miminku a štěnátku, ne o starším kojenci, přesně tak. Pejsek je úžasný parťák pro mimčo, ale taky potřebuje péči když je štěňátko. Opravdu nevíš, jaký budeš mít porod, jaké bude mimčo a tak. Kdyby se manžel v období šestinedělí o naši fenku nepostaral, musela bych ji dát někam na hlídání. Nešlo by to. A jinak naše dítě je zlaté, občas si pobrečí a ano rve mi to srdce, ale tak to snad má být ne? A ne nebudu kolem něj skákat jako ty šílené matky, ale chci, aby bylo spokojené. Od konce šestinedělí z domova zase pracuju, takže ani mateřská není. Prostě pes je super, ale ne štěně a novorozenec, a to kvůli tomu pejskovi, na kterého v tomto období opravdu není čas.
@koordinatorka_odboje
Tak jasny ze kdyz se neco podela mebo nebudu proste a jednodusse zvladat, tak se bude muset udelat nejaky kompromis. Starsi pes je drzak, on do sebe necha kousat a nic neudela.. myslim si naopak, ze stene ,,vychova" po psi strance. On mel taky vychovu socializacni hlavne od psu.. no to je jedno, u psa jsem si jista. Naopak by to pomohlo i jemu od me zavislosti a ja bych mu nemusela neustale rikat, co ma delat ( on se beze me nejde ani vycurat na zahradu, nepujde si lehnout) proste vsude chodi za mnou a ceka co mu reknu.. neumi byt samostatny.. ale za to si muzu sama.. kazdopadne vim, ze kdyz byl malej, tak vetsinu casu prochrapal.. a tohle stene nemuzu ucit povelum, jako nynejsiho psa..
@cukricek123 a moji sestru😂 jak si plánovali cesty na hory s novorozencem v šátku, chozeni.do.prace přičemž by bylo doma odstrikane mliko😂 atd atd...mnoho tu bylo řečeno
Člověk se učí pouze zkušenosti,kdo nezažil,nemuze vědět
@lajla Přesně tak 🙂
@messias Všechny psy jsou vyšlechtění, až přešlechtění-jinak vlk vyžaduje extrémně hodně času-především kvůli jeho plachosti...A to je ten přírodní originál. Právě štěkot je komunikace psa s člověkem-obvykle nám chce něco říct-ve smečce téměř neštěkají.Je to asi jako když děto opakují šestkrát ??Mami, mami,...Raději hned odpovídám, než začnou křičet.Uštěkaní jsou do té míry, do které to dopustíme my, lidé.
@cukricek123
Netvrdim nic o tom, ze bude pohodovy porod, pohodove dite. Ja uz ted vim, ze to bude mazec. Nechapu jen, proc tohle vse kolem.. porad je to jen pes.. mam znamou, ktera kdyz se ji narodila holcicka, tak jeji chovna fena porodila asi 8 stenat.. a taky to zvladala.. mimochodem na statku s dalsima x zviratama, mela tam prase a uz si nepamatuji co vse a zila tam jen ona se svou matkou.
@messias Zatím to nechápeš, protože se ti dítě ještě nenarodilo. Já jsem si taky říkala, co budu celé dny dělat, když miminka jen spinkají. A ejhle, můj syn byl nespavec, který usnul jen na mě, takže jsem měla o zábavu postaráno... Každá z maminek, která radí si pejska nepořizovat, se ti tady snaží říct, že tvé představy se nemusí shodovat s tím, jak to opravdu bude. Ano, můžeš mít miminko, které ti prospí 20 hodin, ale taky se ti může narodit dítě, které ti těch 20 hodin prokřičí. A v tom druhém případě budeš opravdu ráda, když budeš mít aspoň čas se najíst, napít a umyt se. A není to tak, že bys byla pro své dítě otrokem... Proto by možná bylo rozumnější pořídit psa později, až se s miminkem sladíte, až budeš vědět, jestli to všechno půjde dohromady...
@messias Jedna kamarádka taky měla chovnou stanici a taťkovi řekla, že nejdřív pes, pak dlouho nic a pak on-no nakonec spolu nežili.Pozor na přehánění-dá se to zvládnout, pokud také muž je milovník psů-u nás mne velmi krotí. Přeci jen je to více úklidu, já psovi vařila a byl to NO křížený s belgickým-takže plná lednička-ale psího jídla, prostě chce to rozumně kloubit a nebýt cvok...

@sarabi86
No ahoooj 🙂 messi je proste ve vsem zajety a tak nejak mu nezbyde nic vic nez si zvyknout, on mozna naopak bude rad a bude mit spolecnost, kdyz ja nebudu mit cas.. to jeste dostane vetsi naloz v podobe stehovani z panelaku do baraku.. ale rikam si co uz, kdyz zmeny, tak poradny a najednou. 😀