Obavy o vývoj 16měsíčního syna. Autismus?

kyticka569
2. říj 2022

Ahoj. Mám obavy o vývoj mého 16ti měsíční syna. Třeba má někdo zkušenosti a poradí.
Syn je trošku jiný než ostatní děti. Třeba jsme ho nikdy nebyli schopni naučit takovéto "papa" jako mávání na rozloučenou. Nebo paci paci, jak je veliký. Tyhle hry s námi vůbec nechce hrát. Také nemluví. Jediné slovo co říká je "mňam mňam" a přitom ukazuje na jídlo. Neřekne máma, táta, žádné zvuky zvířátek. Ani neukáže věci v knížce. Mám celkově pocit, že mi moc nerozumí. Nebo mě ignoruje, ale nepoznám, co se mu honí v hlavě.
Jeho hra je taky zvláštní. Má rád zvukové hračky, rád točí kolečky u aut. Často kouká na pračku, když pere. Ale umí postavit i 3 kostky na sebe, navlékne kruhy na tyčku. Rád někde něco kramari, vytahuje věci a zkoumá je. Ostatním dětem se nevyhýbá. Na hřišti umí sjet klouzačku, když ho na ni vysadím. Motoricky je trochu opožděný. Teprve ted začal chodit, ve všem byl pozadu. Na jméno reaguje jak kdy, ale většinou se nakonec otočí. Ukazovat začal nedávno, ale většinou jen na věci, co chce podat. Oční kontakt má bych řekla normální. Slabiky žvatlá.
Máte někdo podobné zkušenosti? Měli jste třeba děti, které se chovaly podobně a vyrostly z toho? Nebo mají nějakou diagnózu? U dětské doktorky to asi budeme řešit v těch 18 měsících. Asi stejně neprojdeme tím dotaznikem. Nebo myslíte, že by bylo lepší to řešit už teď?

ajja87
2. říj 2022

Hele my máme 19 měsíců a řekla bycj, ze jsme na tok dost podobně, ale rozhodně autismu bych to neprirovnavala... Chodit zacala taky v 16 mesicich, donedávna pouzivala taky pouze mňam mňam, nyni pozna členy rodiny, zavola máma, tata, děda, udělá baf, dohromady pouziva asi tak 15 slov, které stejně znějí dost podobně, ukazuje pouze ro co chce ona, cíleně když po ni chci aby m8 ukázala, tak vůbec, pouze se tim směrem podívá, jinak ráda taky kramari, stavi kostky na sebe, smeje se na cele kolo, vyleze teda vsude sama, papa udělá až když uz jsou všichni pryc, jak je velka a paci paci v určitém veku delala, ale ted uz to taky neudela, ja myslím, ze je pouze tvrdohlava a chce si dělat věci po svém, doktorka taky neshledala nic divného a tim dotaznikem jsme prosli... Dej mu cas, oni deti obcas udělají pokrok ze dne na den

marimanta
2. říj 2022

To je takhle těžko říct. Čím menší dítě, tím širší norma... Já bych asi klidně počkala ještě ty dva měsíce. Na druhou stranu, pokud ti to pomůže, můžeš to řešit teď.
Za sebe. Cca od roka jsem pozorovala, že je dcera jiná, doktorku jsem na to opakovaně upozorňovala. Nic. Nejvíc mě naštvala, když jsem jí (už nevím v kolika měsících) říkala, že vůbec nebrouká, něžvatlá a ona do průkazky napsala vývoj řeči v normě. No ale ty seš s děckem nejvíc, znáš ho nejlíp. Spoustu dětí jsou na tom podle diskusí jako naše a jsou v pořádku, mně se to ale pořád nezdálo. Aktuálně jsou jí tři roky a má potvrzenou mentální retardaci.
Tím netvrdím, že u vás bude problém, nijak dramaticky mi to dle popisu nepřijde, ale spíš to, že je úplně jedno, jak to mají jiné děti. A že pokud máš opravdu obavy, reš je.

vikinkav
2. říj 2022

Zkus si zjistit, jak se projevuje autismus u malych deti, ja vim ze treba je zasadni ocni kontakt, sledovani se v zrcadle, usmev, leknuti se, takove ty bezne reakce. V 18 mesicich ti daji v poradne vyplnit dotaznik podle ktereho to pak budou resit nebo ne. Chuze v 16 mesicich je prece v norme, nic opozdeneho.

konidana
2. říj 2022

Me to prijde jako uplne normalni vyvoj zdraveho ditete. Nektete deti opicarny jako papa a pacipaci proste ignoruji. Kolečka a toceni zajimalo obe moje deti mezi 1.a 2.rokem, rekla bych ze nejvic ze vseho. Dcera si "cetla" a cmarala od roka, syna knizky ani obrazky ani kresleni do 3 let naprosto nezajimalo. Kazde dite proste jde svou cestou a svym tempem.

honatko092
2. říj 2022

Přijde mi úplně normální, syn začal chodit ve 14 měsících, taky nikdy nedělal paci paci ani papa, zato teď (2 roky 2 měsíce) skládá věty, pozná lemura, mravenečníka, hraje si víc dospěle. Věřím, že si akorát tvůj syn hraje jinak 🤷🏻‍♀️

eressiel1020
2. říj 2022

My jsme si taky myslely že syn má jen opoždění vývoj a diagnóza je autismus s těžkou mentální retardací. Určitě to začít řešit s dětským lékařem ten váš pošle na neurologii. Syn má 5 let a předchozí pediatr to nijak neřešil, když jsme přešli k jinému pediatrovi tak ta okamžitě vypsala žádanky ať jdeme k neurologovi.

cuuza
2. říj 2022

Pokud teď začal chodit, tak všechnu energii soustředí na to, uvidíš co dál... Teď bude mít konečně volné ruce, jinou perspektivu atd...

On ten vývoj je skokový, chvíli má člověk pocit, že ten mrňous neumí nic a chvíli jsi pyšná matka, jaký je to malý talent.

luciksima
2. říj 2022

Může mít třeba jen vývojovou dysfazii některé příznaky má jako autismus.dcera ji má,o tom že je něco jinak jsem měla tušení už od miminka ona měla více věcí které nebyli úplně ok....počkala bych na dotazník v 18 m.a podle toho pak začla řešit už teď můžeš malého objednat k psycholožce někde jsou dlouhé čekací lhůty Držím palce 🍀

cilkat
2. říj 2022

Můj syn dostal ve třech letech diagnózu "vyvojova disfazie ", v šesti letech "atypický autismus bez mentální retardace"... bude-li vývoj pokračovat tak, jak se zdá teď, je pravděpodobné, že kdybychom to řešili až ve školním věku, skončí s nějakými "dis" a nikdo se tím dál zabývat nebude....
Proberte to na té 18 m prohlídce. Určitě si nechte pořádně zkontrolovat zrak a sluch... A pokud máte pocit, že potřebujete, aby vám někdo poradil, jak s ním pracovat, kontaktujte rannou péči (obvykle pod Diakonii) - na tu vůbec nepotřebujete diagnózu.
Ale hlavně se nenechte vydesit... děti fakt mohou skokove dozrat a potíže vymizet... což neznamená, že s nimi není dobré odborně pracovat od malička.

ferda90
2. říj 2022

@kyticka569 prosím tě, mě občas přijde, že některé ženské zbytečně blázni. Tvé dítě je v pořádku. Jako autistu bych si asi představovala jinak než co tady popisuješ, podle toho popisu by bylo snad z každé třetí dítě autista. Jako kdyby třeba dítě koukal do blba, nereagovalo na tebe,nebo nechtělo být mezi dětmi, lidmi nebo chtělo nosit jen stejně oblečení, tak to by mi přišlo zvláštní, ale píšeš, že ostatním dětem se nevyhýbá takže podle mě je v pořádku. Jen má své tempo. Ne každé dítě je,, jak cvičená opička,, která ukazuje paci paci a jak je velký na povel.

pampeliska1313
2. říj 2022

Synovi je 14 měsíců. Furt jen točil u všeho kolečkama, neukazuje teda doteď, už ale slyší na jméno. Celkově se to trochu lepší. Začal říkat dej (i když neukáže co) podává věci, začal dávat pusinky a konečně začal dělat paci paci. Teprve teď. Lila jsem to do nej od půl roku.🙂 kostky na sebe nedá, ale v hospodě najednou krasne skládal podtacky do stojanku. V životě by mě to nenapadlo, má doma kruhy a tycku 🙂 chci jen říct, že občas děti nedělají to co chceme a jak očekáváme, že by to mohlo byt. (Třeba ty podtacky vs skládání kruhu na tyč) a jde aspoň o nejakej malej posun dopředu, kterej muže bejt skoro neznatelnej. Taky doteď jen občas něco meknul, ale nic zásadního a teď z nej vypadne plynule “kde táta je” a zadrmoli i “co to je” i když neukáže samozřejmě co. 🙂 každopádně - oční kontakt, když někam ukazete aby se podíval kam, poslech jména a hra - jestli skládá krouzky na tyč, tak v hlavičce mu cvakne jsk se hračka užívá, to je taky důležitý. To třeba můj syn doteď nedělá a se vším jezdí - s autem, s plysakem, s kostkama…🙂 nebojte, bude to určitě v pořádku 🍀

kyticka569
autor
2. říj 2022

@ajja87
@marimanta
@konidana
@cuuza
@ferda90
Byla bych fakt moc ráda, kdyby byl v pořádku a normální. Taky doufám, že má jen své tempo, je a vše dožene. Mám trochu srovnání se starší dcerou, a ostatními dětmi mých kamarádek (vím, že se srovnávat nemá. 🙂 ). A tam je ten vývoj opravdu úplně jiný. Asi ani neznám ve svém okolí dítě, které by nezvládlo tak jednoduché věci jako zamávat, nebo pacipaci v 16 m. Tak mě trochu uklidnilo, že takové děti opravdu existují. :D

kyticka569
autor
2. říj 2022

@pampeliska1313 ano, když mu něco ukážu, třeba venku, tak se tím směrem podívá. Ikdyz kolikrát ne okamžitě, ale nakonec ano. Kdyby jezdil s autickem, nebo čímkoli, tak by mi to asi přišlo normální. Ale on fakt každé auto otočí a "jede" si to svoje točení kolečky. To prý může být jedním ze znaků autismu. Ale zase nevydrží u toho extra dlouho. Pár minut a jde zase kramarit něco dalšího.

kyticka569
autor
2. říj 2022

@luciksima
Vývojová dysfazie mě taky napadla. Určitě uvidím, jak dopadneme v tom dotazníku. Vůbec mě nějak nenapadá, jakého psychologa, nebo ranou péči kontaktovat. Předpokládám, že mi pak nějaké odborníky doporučí dětská doktorka?
@cilkat

kyticka569
autor
2. říj 2022

@vikinkav on začal dělat všechno trošku později. Chodili jsme na rehabilitace kvůli preferenci jedné strany těla. Ale vlastně ho spíš jen sledovali a motivovali jsme ho, aby více používal i tu druhou stranu těla. Plazit se začal v 10 měsících, sedl si také v 10 měsících, v 11 měsících začal lézt, u nábytku si stoupl až v roce a chůze tedy teď v 16 m. Takže nějaké opoždění v hrubé motorické tam je.
O tom autismu jsem si četla. Nějaké znaky tam určitě jsou. Třeba to opoždění v řeči, to, že nechce napodobovat a takovéto ne úplně dobré porozumění řeči. Jinak v zrcadle se sleduje, usměje se na sebe. Úsměv oplácí. Lekne se také myslím úplně normálně.

evik19
2. říj 2022

@kyticka569 Nějaké auti znaky tam asi jsou, ale to se ještě může srovnat. Můžeš sledovat, jestli třeba bude do budoucna schopný symbolické hry - například vezme krabičku a předstírá, že je to telefon, dá si ji k uchu a žvatlá. Nebo například krmí plyšáka apod. Pak je taky důležité, jak moc ho zajímá, co si myslí lidi v jeho okolí. Například, když něco vyvede, podívá se na tebe, co ty na to? Dělá třeba něco schválně jen proto, že si všimne, že na to nějak reaguješ? Co hra typu bubu kuk? Když ty se na něj usměješ, opětuje úsměv? Reaguje na to, když se zlobíš anebo to ani nepozná?
Je dobře, že reaguje na jméno a to, že ukazuje. Autisti většinou spíš dotáhnou mámu za ruku k předmětu, který chtějí podat, než aby na něj ukázali.

kyticka569
autor
2. říj 2022

@eressiel1020 Téhle diagnózy se taky bojím. Jaké byly u vás příznaky a řekli vám nějakou příčinu téhle diagnózy?

kyticka569
autor
2. říj 2022

@evik19 Díky. Doufám, že se ten vývoj srovná. Symbolické hry zatím schopný není. Do kdy by si vůbec děti měly takhle hrát?
Ano, když něco vyvede, co ví, že nesmí dělat, tak se podívá, co já na to.
Hru kuk, bububu myslím chápe. Často si hodí nějaký hadr na hlavu a baví ho, když ho "jako hledám". Pak si ten hadr sundá a smejeme se tomu.
Na jméno sice reaguje, ale kolikrát ho musím volat opakovaně. Napoprvé se otočí málokdy. Ukazuje, když chce něco podat, ale že by mi třeba venku ukázal nějaký zajímavý předmět, jak to děti dělají, tak to zatím ne.

pampeliska1313
2. říj 2022

@kyticka569 skoro každý dítě vykazuje nějaký znaky, proto toho musí byt víc. Pokud třeba celej den neotoci jen koleckama, nehraje si stereotypně není čeho se bát.🙂 Syn fakt cely dny jen točil kolečka. Furt. Teď už to taky nedělá najednou a aspoň s tema vecma jezdí. Ale taky to děla furt.:D evidentně Vás registruje, rozumí když mu chcete něco ukázat, podívá se tam (to třeba můj ne ale taky má problémy s očima tak to svaluju zatím na to.🙂 ) a ukazuje. To je taky důležitý.) ne každý dite ukazuje na všechno kolem sebe.)

kyticka569
autor
2. říj 2022

@pampeliska1313 Je fakt, že v tom 14 měsíci byl "mimo" ještě o hodně víc. Za ty 2 měsíce se hodně zlepšil. On by možná taky ta kolečka točil víc, ale já jsem se mu ta auta i zvukové hračky snažila co nejvíc pouklizet, protože mi přišlo, že mu tahle hra nic moc nedává.

emillyhk
2. říj 2022

@kyticka569 Syn byl motoricky taky pomalejší. Chodit začal až někdy mezi 16-17m. V 18m jsme v M-chat dotazníku měli u dvou otázek jasně ne a jednu tak jako jo a ne 🙈 Syn vůbec nelezl na schody, prolézačky, gauč, apod. (zvládl to, ale sám od sebe to ani nezkusil) a vůbec neukazoval. V těch 18m jsem měla pocit, že ani nemluví, přitom v 11m už krásně a ve správném kontextu pár slov říkal. Už od miminka je takový spíš "technický" typ, vůbec se nechtěl chovat, dlouho vydržel u jedné činnosti. Prostě byl "jiný" než stejně staré děti v okolí, navíc máme v anamnéze vyšší riziko PAS. Pediatr nás zatím na žádná další vyšetření neposlal, domluvili jsme se na kontrole ve dvou letech a potom se uvidí. Tak nějak počítám, že nás to kolečko vyšetření nakonec možná nemine, i když za tři měsíce udělal obrovský pokrok.

evik19
2. říj 2022

@kyticka569 Na tu symbolickou hru má ještě čas. Tam je ta norma dost široká, myslím, že cca do dvou let. Je dobrý, že ho baví si hrát s tebou interaktivně, je dobrý, že vidíš posun v čase. Ty ostatní věci - jakože reaguje až na 10. zavolání a venku ti nic neukáže, jen když sám něco chce, tak to tak kluci prostě mají, obzvlášť ti klidnější intouši a flegmatici. Můj syn byl taky takový. Dcera je úplně jiná a byla už od mimina, to se nedá vůbec srovnávat.

cilkat
2. říj 2022

@kyticka569 Na psychologa je spíš brzy... a ranna péče je nelekarska služba, takže doktor obvykle neví... zkuste Googlu heslo "Ranna péče Diakonie 'název nejbližšího města' "

eressiel1020
2. říj 2022

@kyticka569 Příčinu žádnou neřekli. Jinak každý den byl jak přes kopírku, když to nebylo stejné tak řev a začal si ubližovat nebo nám.

kyticka569
autor
2. říj 2022

@emillyhk Tak pak určitě napiš, jak jste dopadli. Můj syn naopak rád pořád někam leze. Já bych chtěla vyšetření asi dřív, než v těch dvou letech. Pokud by to bylo pořád stejné. Uvidím za ty 2 měsíce, jestli udělá nějaký pokrok.

kyticka569
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kyticka569
autor
2. říj 2022

@cilkat díky za radu. Ještě se zeptám, nevíš jak dlouho se cca čeká na tu ranou péči? Nechci je zase otravovat zbytečně. Je mi jasné, že toho mají asi hodně. A pořád si říkám, že mám třeba úplně normální dítě a jsem jen hysterická matka. Ale tom roce a půl bych to asi už řešila. Když teda do té doby nebude nějaký výrazný pokrok.

kyticka569
autor
2. říj 2022

@evik19 No kéž by byl jen klidný introvert. To by bylo super. Fakt si říkám, že když po něm něco chci, třeba něco ukázat, nebo zopakovat, tak žádný povel nesplní. Tak mi buď nerozumí, nebo na mě prdí. Ta druhá varianta by byla lepší. 🙂

emillyhk
2. říj 2022

@kyticka569 Kontrola nás čeká až koncem ledna, ale když si vzpomenu, tak dám vědět 😊
My jsme teda s manželem zvažovali odmítnout některá doplňující vyšetření před tou kontrolou ve dvou letech, ale náš pediatr na to netlačil. Uvidíme v lednu, no.
Snažila jsem se něco si o PAS zjistit, hodně mě to uklidnilo, protože i kdyby se potvrdilo, tak to bude nějaká "lehčí" forma - syn udržuje oční kontakt, napodobuje, má rád děti i lidi, reaguje, když ho oslovím. A pár týdnů po 18m kontrole začal ukazovat v knížce, teď už ukáže, že třeba jede traktor, když zahlédne z okna kamarádku, se kterou chodíme ven, tak se raduje a ukazuje na ni. Dneska mě poprvé vzal za ruku a dovedl k míči, že si budeme kopat. Když to zopakoval s manželem, tak jsem málem bulela dojetím 😄 Má svoje tempo, není úplně tabulkový, ale zdá se, že psychomotorický vývoj dožene. Naopak mu zabralo jenom dvě minuty vymyslet, jak obejít dětskou pojistku na zábraně kolem kamen 🙈

emillyhk
2. říj 2022

@kyticka569 Přidávám odkaz na moc fajn stránky o PAS: https://autismport.cz/o-autistickem-spektru