icon

Očkování v 10týdnu - je to nutné?

lastovenka
19. čer 2019

Ahoj holky
Pediatrička chce očkovat moji malou v jejím 10týdnu. Nevím přesně proti čemu.ale je to nějaké to povinné očkování....... Malá je celkově menší, teď má 3,5kg. Můj dotaz je, jestli to není moc brzy. Přijde mi na jakýkoli očkování moc malá když nemá ani 4 kila..... Nevím co dělat...... To se musí očkovat přesně v 10 týdnu?

Strana
z4
urtica
10. črc 2019

Ještě doporučuji zjistit si něco o nemocech proti kterým se očkuje - jaký je výskyt v ČR, průběh, následky, léčba...byla tu zmíněna třeba dětská obrna, ale ta se v Čr vyskytla naposled v r. 1960, je před celosvětovým vymýcením a pokud nebudete cestovat do JZ Asie, je riziko nákazy defacto nulové. Z hexavakciny Vám tu reálně hrozí "jen" černá kašel, možná hemofil...ochrana vzniká až po 2. dávce.

travnulee
10. črc 2019

@puhelin čím pozdeji zahajis první dávku, tim později jde na tu druhou davku a doba bez ochrany se zbytečně protahuje, nerikam jít bezpodmínečně v 9 týdnech, ale zase hledat za každou cenu odklad buh vi do kdy je dle meho názoru špatně...

verinikki
10. črc 2019

@barchen
Jasně že jsem se přepsala🙂
Jinak jsem se dívala jen na rozložení hexy v zemích EU a měli to tam celkově různě, 3+1, 2+1, od 2. mesíce i později.
Ještě taková technická k MMR - nedávno jsem narazila na pěkný článek:
https://www.vakciny.net/PORADNA/Temata/P_MMR.htm

sudylichozrout
10. črc 2019

@urtica rosalio snad ani nedoporucuj. To, co tam pisou, jsou silene bludy. Zavadejici informace i naproste lzi. Kdyz jsem to ukazovala pribuznemu, ktery je imunolog, malem proskocil oknem.

urtica
10. črc 2019

@sudylichozrout Co konkrétně?

sudylichozrout
10. črc 2019

@urtica vsechno. Uplne vsechno. Tezko reprodukovat, dostala jsem prednasku, ktera trvala temer dve hodiny 😀 Ulov si sveho imunologa a ukaz mu to. Kdyz bude chtit take proskakovat oknem, mas bod 🙂

urtica
10. črc 2019

@sudylichozrout Nesleduju je pravidelně, ale na co jsem tam narazila, nepřišlo mi nesmyslné - hodně to korespondovalo i s tím, co jsem zjistila z jiných zdrojů. Proto by mě zajímala nějaká konkrétní informace, která tam je chybná, respektive lživá. "Jsou to šílené bludy" a "všechno, úplně všechno jsou to bludy" je nicneříkající a minimálně sugestivní...

sudylichozrout
10. črc 2019

@urtica hodne jsme se bavili o tematu ockovani a autismus, narazil tam na nekolik clanku, kde byly vylozene zavadejicim zpusobem interpretovany nejake studie. Je to akademik, tohle hodne tezce nesl. Vysvetloval mi detailne, jak ockovani funguje, jak vypada reakce na bunecne urovni, co se v tele zacne dit. Verim mu, je to jeden z nejlepsich imunologu v tehle zemi, uznavana kapacita. Proto beru rozalio jako hoax web. Bavila jsem se o tom pak i s mou pediatrickou, ma akreditovane pracoviste pro staze, vede mediky k atestacim, takze taky zadny becko a ta mi v podstate rekla totez. Ze prvni projevy autismu prichazeji v dobe ockovani mmr, proto nelze rici, ze by ockovani zpusobovalo autismus.

sudylichozrout
10. črc 2019

@urtica resp. nelze to rici tak jednoduse. A to prave na tom rozaliu bylo a to toho meho pribuzneho dostalo do vrtule.

urtica
10. črc 2019

@sudylichozrout A zrovna moje pediatrička je, co se očkování týče, dost kritická...řekla bych, že očko je kontroverzní téma i mezi lékaři - jen ti skeptičtější jsou méně slyšet..

meesha
10. črc 2019

@sudylichozrout jj, ja dokonce mam knizku o tom jak cela ta vec wakefieldem vznikla, jak se to pak prosetrovalo, naprosto sokujici, ze na ty jeho blaboly porad nekdo odkazuje 🙈

sudylichozrout
10. črc 2019

@urtica Ja verim, ze muze byt kriticka. Protoze v tehle oblasti panuje nekolik ruznych pohledu na vec. Ale nemyslim si, ze by sve pacienty uvadela v omyl tak, jako to delaji se ctenari na rozaliu. Spis ti asi vysvetli, ze treba toto je v nasich koncinach zbytecne, toto je naopak podstatne a je naklonena treba odkladu. Tak si alespon predstavuji kritickeho lekare, ktery ma diplom z mediciny a nechce o nej prijit.

sudylichozrout
10. črc 2019

@meesha Kdybys ho mohla tak slyset. On nebyva vulgarni, je to velmi dustojny pan v letech, ale tenkrat se fakt rozohnil, kdyz to videl.

meesha
10. črc 2019

@sudylichozrout verim, mam doma auti dite a kazdy se me na ockovani pta. Me jako laika to privadi k silenstvi, protoze to je globalne nebezpecna teze, ale co lidi ji bezmezne veri diky masazi rozalia, elekove, strunecke apod. Co teprve na to nekdo, kdo do toho jeste vice vidi a ma podrobnejsi vedecky nahled 🤭

Kdyby to nekoho zajimalo - je to opravdu strasne + ocko a sarlatanske metody.
https://www.amazon.com/Autisms-False-Prophets-S...

sudylichozrout
10. črc 2019

@meesha diky za link, zkusim nekde sehnat. Nevyslo to nahodlu v cestine? Zvladla jsem v anglictine Satanske verse od Rushdieho, ale tohle je asi nad mou uroven jazyka.

meesha
10. črc 2019

@sudylichozrout ja myslim, ze bys to dala, neni to komplikovana ani super odborna anglictina. Ja to mam bohuzel jen v kindle edici.

sudylichozrout
10. črc 2019

@meesha ok, zkusim pokoupit 🙂 Diky za dalsi cteni. Mam osm mesicu na to, abych to zvladla, pak uz si neprectu ani leporelo, protoze 3 dite... 😀

meesha
10. črc 2019

@sudylichozrout tak to rozhodne 😀😀😀 znam 😀 (mam tri kousky, kindle jsem dostala abych nemusela kojit s tezkou knihou v ruce, ale uz mi k tomu nedali nahradni mozek a nejaky udelator, co by mi pri tom drzel ocni vicka v otevrenem stavu )

urtica
11. črc 2019

@meesha Mám bohužel ve svém bezprostředním okolí takový případ. Nechci psát detaily - snad to ani není PAS (dr. se neshodli na dg.), ale faktem je , že během tří dnů po očku došlo k obratu chování o 180 st., nastal regres, dítě přestalo mluvit a má určité projevy, které PAS připomínají. Už je to mnoho let, díky péči maminky je na tom jakž takž, ale zcela samostatné a zdravé asi nebude nikdy. No, možná to byla jen náhodná časová souslednost, že...:-/.

hanve
11. črc 2019

Mne neurolozka u syna rekla, ze ockovat az po pul roce veku, kvuli psychomotorickemu vyvohi. Takze toho se drzim a odklafam do pul roku hexu. Mmr az po 2.roce. I tak mel syn NU🤷‍♀️Proste co kus to original a nikdo nevi, jak to konkretni telo zareaguje.

meesha
11. črc 2019

@urtica ver tomu, ze techle historek jsem za ta leta vyposlechla milion. Ale ono se jaksi ve finale ukaze, ze je to “hledana” casova souvislost, ze naznaky tam vlastne byly odpocatku, ze jejich tvrzeni “po ockovani” znamena casovy usek od 24h po nekolik mesicu (taky hledej v tom veku dobu kdy dite neni “po ockovani”) apod. (Aniz bych tvoji vypoved chtela nejak shazovat). Verim i na moznost zhorseni projevu, (kdybys videla co se synem udela rymicka ), ale primarne je cela ta teorie plna lzi a chyb. (Btw, kdybych chtela hledat souslednosti, tak ti tvrdim, ze syn po priorixu za pet dni zacal rikat nove slovo a sklidnil se. (True story 😀 ))

Precti si o tom neco a uvidis, ze zrovna tohle je nesmysl. 🙂 (je jich tam hromada: treba: je to zpusobene rtuti-ta byla z vakcin preventivne odstranena ihned pri podezreni, nez se provede velka studie. Stalo se. Nepotvrzeno. Presto se rtut nevratila. Autismus zpusobuje rtut ve vakcinach, bububu, jede si sve antivax etc....)

travnulee
11. črc 2019

@urtica autismus a regresy se objevují u dětí v tomhle věku i když aktuálně neockuji, po tom očkování je to shoda okolností, už je prokázáno, že autismus je zapříčiněn mixem genetiky plus další vlivy jako je např vysoky věk rodičů (už nad 35, u mužů nad 40), aktuálně se zkoumá a vypadá to i na vliv oparu v prvim trimestru těhotenství, zkoumají se i další nemoci. Kdežto u očkování už je to vyvraceno. Většinový názor odborniku (teď nemam namysli praktické lékaře ale fakt odborniky) je pro očkovací. A u všeho vědeckého je mensina proti, např. Na klimatické zmeny nema vliv člověk, dokonce prý nějaká skupina tvrdí a snaží se dokázat,že země není kulatá, ale placata...co se tyka očkování rozhodla jsem se věřit vetsinovemu odbornemu názoru...

urtica
11. črc 2019

@meesha Jj, to s tou rtutí vím - netušila jsem, že toto mají na stránkách. Já jsem poměrně kritická k oběma stranám barikády - viz. můj první příspěvek, nejsem antivax, jen se mi nelíbí systém v Čr. Autismus jsem primárně neřešila, protože ten se neprokázal a netýká se mně osobně - pouze vím o tomto případu, o kterém jsem nečetla, ale který jsem viděla - a byl to viditelný zlom i pro mě. Ale jsou tam jiné věci, které prokázané jsou (třeba souvislost s autoimunitou, která se mě týká). Dcera měla NÚ po MMR nic moc, kamarádky dcera skončila v nemocnici, tož tak. I tak si myslím, že očko smysl má, ale s mozkem...viz. zarděnky, kdy účinnost očkování je cca dvacet let, takže v době, kdy má většina žen děti kolem 30 je účinnost vakcíny už vyvanulá, viz. očko proti příušnicím, které spousta z nás bez problémů v dětství prodělala a zajistila si tak doživotní ochranu - dnes se to pere už do ročních dětí...atd.

urtica
11. črc 2019

@travnulee "co se tyka očkování rozhodla jsem se věřit vetsinovemu odbornemu názoru..." - ano, přesně o tom to je - ve výsledku o víře - protože nikdo z nás přesně neví. To je to, co jsem psala v prvním příspěvku a i o tom, že tazatelka by si měla udělat vlastní názor - ne jen na základě diskuze z koníka, proto se nebudu pouštět do dalších diskuzí.

Amen. 🙂

travnulee
11. črc 2019

@urtica očkovací kalendář se furt upravuje, takže je možné, že třeba zardenky tam nejak hapruji, ale jde o to, že obecně je očkování prospěšné a benefity výrazně převyšují. Navíc weby jako rozalio emocionálně tlačí na rodiče těmi konkretnimi příběhy, které ani nemusí mít souvislost s ockovanim.by mě zajimalo jak by lidi reagovali na web s pribehy po tezcich prubezich, trvalych následcích po nemocech jako je černý kašel, pneumokok ,meningokok. Sem tam se nekde objeví izolovany článek a případně statistiky, čisla tak na lidi nepůsobí

sudylichozrout
11. črc 2019

@travnulee ja tady nechci rozjizdet nejakou extra debatu o ockovani, ale kdyz uz jsi to nakousla... Myslim, ze mnohe zeny jsou antivax (pro domaci porody etc...) jen do doby, nez se stane neco jejich diteti. Pak pomerne rychle otaceji a hledaji vinika na strane lekaru, kteri "jim meli vysvetlit rizika neockovani", pripadne "meli prijet ke zpackanemu dp driv" a podobne.
Ale take vim, ze situace neni ruzova, ze s nekterymi lekari neni debata, v nekterych porodnicich se chovaji jak za sociku a neni pak divu, ze zeny hledaji v alternativnich vodach. Cim lepsi bude pece "systemova", tim mene zen bude mit potrebu se proti ni vymezovat.

lastovenka
autor
11. črc 2019

@cuuza Nevíš kde bych našla těch 5 kilo jako doporučovánot nejnižší váhu pro očkování? Děkuju!

travnulee
11. črc 2019

@sudylichozrout v něčem s tebou souhlasím, v něčem ne. Jako určitě je dobré si pozjišťovat o očkování informace, jelikož plno praktických lékařů bohužel očkuje nachlazené děti apod. tudíž toho ví málo, myslím, že i díky takovým doktorům tu pak zbytečně vzniká antivax. A druhá věc je, že opravdu nežádoucí učinky vakcín jsou, bohužel. Zde taky podle mě hraje psychika rodičů roli, když dítě něco chytí a má problémy, považují to za náhodu? Kdežto, když dáš dítě naočkovat a máš NÚ, tak si to spíš dáš za vinu, že si ho na to dobrovolně dala, i když by třeba žádnou nemoc nechytil, navíc když se mnohé už málo vyskytují...

travnulee
11. črc 2019

@urtica ano, ale ono jako laikovi se snadno podlehne antivax nesmyslům, já to posouchala jen do doby než jsem tam narazila na souvislosti s autismem, poruchama učení a chování a jelikož tomuhlu rozumím, tak jsem zjistila, že tam tvrdí kraviny, tak pro mě Eleková a spol ztratili na důvěryhodnosti už úplně. V tom je to nebezpečí, že jako laik můžeš snadno naletět.

travnulee
11. črc 2019

@lastovenka přečtiti si toho Petraše, ten třeba doporučuje zahájit očkování hexa vakcínou ve 4 měsících (pokud si dobře pamatuju zdůvodňuje to výskytem nemocí a získanou imunitou od matky, která se ztrácí cca v 6 měsících). Ano super. U prvního mi to krásně vyšlo. U druhého dítěte toho lituji, jelikož mi starší domů neustále nosil nějaké nemoci, měli jsme pak problém vůbec očkování zahájit, všechno se nám odkládalo a protahovalo. Měla jsem jít dřív. Musíš fakt zvážit sama.

Strana
z4