Od kdy čokoládu?
Holky od kdy jste dětem daly vyjímečně čokoládu nebo jiný pamlsek? Přemýšlím nad adventním kalendářem pro malou, ale zdá se mi blbost do ní cpát čokoládu v nějakých 19 měsících...
@klokanka31 klidně ji dej
@janinasm Jsou susenky a susenky. Kupuju z DM, slazené agavovym sirupem a jablecnou šťávou. Ovocné tyčinky jsou úplně bez přidaného cukru, slazené ovocnou šťávou. To fakt chceš srovnávat s čokoládou? Navíc když v tomhle věku to dítě vůbec nerozumí tomu, proc to dostává? Mám ještě dvě starší děti a ty cokoladu taky nejedi bezne - na Mikuláše a k Velikonocum, během roku ne. A i tak jim dám do balíčků spíš nějaké drobné hracky a figurky jednu dvě, ne že jim tím narvu celou tašku.
@felixfelicis Tak co víš, já myslím že i když jsou děti mrňavý, tak asi z atmosféry domácnosti vytuší že jde o něco vyjímečného, co není během roku...
@klokanka31 Rok a půl starý dítě žije tady a ted, když něco dostane každý den tři týdny po sobě, tak už je to new normal. To si pamatuju, jak jsme museli nejstaršímu vysvětlovat, že další okýnka už nebudou🙂 a to uz byl v tu dobu starší.
@klokanka31 klidně dej naši kluci taky dostanou když toho denně nesni kilo tak na tom není nic špatného
Asi od 16 měsíců. KdZ ji mám já a nepodaří se mi ji schovat tak chce taky. 😄
@fouskovi ahoj, nesouhlasím, nejde jen o množství, ale o vytvoření návyku na sladké, čím dřív začne kostičkou, tím dřív skončí tabulkou,s jídlem roste chuť a čokoláda je mor🤣 ne,fakt si dítě zvykne na dobrůtku po obědě, večeři,a těžko se návyk odbourává.... člověk nechce být lakomec,ale dělila bych se s dítětem o něco jiného než o sladkosti...a prvnímu potomku lze nastavit pravidlo, že něco jí jen dospělí či velké děti....
@samettka Tak ale to je pak zas na rodičích zda dítěti dají každý den nebo jen občas, a jestli dají kostičku čokolády, nebo celou tabulku...
@klokanka31 jasně, jenže když už ochutnají,chcou další a víc,a ono málokterý rodič udrží dlouhodobě hranici množství... jsou tu babičky, výjimečné události, krásné loudivé oči dítěte atd. Stejně se množství posouvá a když začneš brzo, dřív se ze sladkostí apod.stane samozřejmost a běžnost...to je můj názor 😉
@klokanka31 malému jsou dva roky a kousek čokolády měl jednou, myslím že na podobné věci má čas. Loni jsem mu dělala adventní kalendář doma. Na Fleru jsem si objednala pytlíčky a do těch jsem mu dala ovocné čaje (Apothek má krásné přebaly se zvířátky), ovocné plátky, ovocné tyčky atd. Letos plánuji udělat zas, už tam bude mít asi i nějakou tu sušenku, ale ještě bych ráda zachovala trochu zdravější ráz
@samettka a není to trošku přehnané? Ty si nikdy taky nedopřeješ něco dobrýho? Já si zas říkám, že zdravě jíme a vaříme právě i proto, abychom si mohli něco dopřát. Naše mamka nám taky kupovala bonbóny nebo kinder, když jsme šli na nákup nebo jogurty s bonbóny, ty jsme úplně zbožňovali. A jsme zdravý a hubený. Teď se na to člověk kouká a jediné, co řeší, že je to plné cukrua jestli si tím dítě náhodou neotrávím. S malou normálně jíme čistě bílý jogurt s nějakým ovocem, ale když jdeme na nákup a ona si dává do košíku jogurt s lentilkami, tak jí nechám. Udělá jí to radost v obchodě i doma. K obědu si pak dá zdravý lehký oběd, kde nikdy nechybí zelenina a pak celý den běhá venku. Tak hroutit se z toho nebudu, že snědla jogurt s cukrem ...
@cherie24 přehnané nepřehnané, já mám zkušenost takovou, že když začneš dávat dítěti sladké jogurty, bílý do pusy nedá, když mu dáš čokoládu,nebere už sušené ovoce jako dobrotu, prostě pokud někdo dává malému dítěti sladkosti, už zůstane u sladkostí a přeskočí ořechy, sušené ovoce,bezcukerné sušenky atd
@samettka Tohle mi přijde jako blbost, třeba naše malá už ochutnala džusíky, a chce pít stejně jen čistou vodu. Ochutnala chleba s marmeládou, ale chce chleba s lučinou...
@samettka Jo přesně. Nerve mi žíly, když babička přiveze bonbóny (který ale fakt nedávám tomu jedenapulletymu batoleti), ale sama to nekupuju. Koupím jednou a příště si vzpomenou zase a nechci se dostat do stavu, kdy budeme z každého nákupu muset chodit se sladkostí. Teď teda zase mluvím o těch starších, v 19 měsícich mi to prostě přijde úplně zbytečný.
@samettka Naše děti ochutnaly bonbony i čokoládu, přesto na plné čáře vítězí rozinky, oříšky a lyo jahody. Když udělám domácí křížaly nebo sušené hrušky, tak by to jedly na kila. Místo sušenky milují ovocné tyčinky z dm, za sladkost považují ovocnou kapsičku.
Nemají sladkosti často, ale občas od někoho něco dostanou a nezakazujeme jim to.
Pravda je, že nejmladší coby třetí dítě ochutnala v necelém roce a půl věci, o kterých se té nejstarší ani nezdálo. Ale vždycky je to hlavně o tom, jak vypadá celkový jídelníček dítěte a jak k tomu rodiče přistupují celkově.
Čokoláda pro rok a půl staré dítě je samozřejmě zbytečná věc, ale úplně nesouhlasím s tím, že už pak nebude chtít nic jiného.. nemusí to být pravda 🙂
@cherie24 já si třeba dám něco dobryho, ale občas - a k večeři si dám salát, mam pestrý jídelníček, je fakt málo věci, který bych nesnedla, racionálně si umím zdůvodnit, že není dobrý se povrtat v obědě a místo toho se za půl hodiny jít docpat bílým rohlikem a podobne. Děti si vybírají, že nechtějí to a nebudou tamto, kdyby mohly, budou živí o mliku, chlebu a o spagetach. Takže v tomto u nás funguje regulace a dokud se jejich preference nezmění, tak i dál bude.
@madbetka To máte štěstí, u nás to tak nefunguje bohužel. A to v nás mají vzor víc než dobrý, ale nějak to nefunguje nebo co🤔
@felixfelicis Asi jo. Pravda je, že to sušené ovoce a tyčinky znaly mnohem dřív, než jiné sladkosti. Opačně by to asi nefungovalo, pokud by znaly nejdřív čokoládu, tak je asi na sušenou hrušku moc nenalákám. Ale teď v podstatě nerozlišují, jestli dostaly na mlsání bonbon nebo sušenou meruňku, mají to na stejné úrovni.
A o tom to podle mě je. O jídelníčku jako celku. A o tom, že neexistuje špatná potravina, ale jen špatné množství.
@madbetka Však jo. V tomhle je ale moje hladina tolerance hodně nízko. A když vidím, jak jednou za čas koupím sladší lupínky na snídani a už je nezajímá nic jinyho a nejradši by je i svacili a vecereli, a pak je problém s jakoukoli zeleninou a ovocem, tak prostě prázdné kalorie typu Kinder vejce v běžném provozu nepotřebujou. Adventní kalendáře máme, ale dělají u nás neplechu i u těch větších děti a upřímně jsem vždycky ráda, když se dobereme konce a žádné další okýnko už není.
@felixfelicis Samozřejmě, že i naše děti by nejradši obědvaly rozinky a oříšky a zajedly by to kinder čokoládou, kdyby si sestavovaly jídelníček samy. Takže o tom co, kdy a jak budou jíst rozhodujeme my. Ale za sladkost, totiž za něco na mlsání, co je prostě navíc, se u nás naštěstí považuje i sušené ovoce nebo meloun 🙂 Máme celkem jasně daná pravidla, za jakých okolností se mlsat může a za jakých ne, a naštěstí to funguje. Já mám sama k jídlu bohužel dost nezdravý vztah, takže o to víc se snažím o to, aby to moje děti měly jinak. Snad se to (po)daří 🙂
Jinak adventní kalendář chystám sama a přijde mi to jako nejlepší řešení 🙂
@klokanka31
co znamená pojen "vyjímečně" 😀 já jen že sama potají cpu čokoládu na nervy denně, tak jako jestli to mají děti brát jako každodenní svátek, že dostanou kousek čokolády???
@veruuu_kubesovic Vyjímečně beru např.Vánoce, Velikonoce, za odměnu...určitě ne každý den ☺
@klokanka31 tak když ti to příjde jako blbost tak jí to jednoduše nedávej...ty jsi rodič a ty určuješ pravidla 😉
ale když dostává pes adventní kalendář, proč nemůže i 19měsíční prcek? jen tak mimochodem 3leťák sní kde co, adventní kalendář nechce ani omylem...
@veruuu_kubesovic Já spíš chtěla vědět jestli čokoláda (takže kakao v tom obsažené) nemůže dítěti nějak škodit, četla jsem že nějak do roka by se nemělo vůbec, že to je alergen nebo co...
@samettka malá si teda na nákupu vždycky koupí kostíky nebo Lipánka, má 23 měsíců, ale bílý jogurt s ovocem si dává s chutí taky a sama si řekne, že ho chce.
Jí ho i samotný bez ovoce. To samé ostatní, z nouze jsem tenkrát zavedla malý bonbonek při použití nočníku, protože už jsem nevěděla kudy kam. A sušené ovoce zbožňuje. Jí normálně i zeleninu, všechno. A i přesto, že bonbónek za odměnu dostává ještě se mi nestalo, že by udělala u regálů scénu a nakupovala si bonbóny. Jen ukáže a jde dál, do košíku si rovná ovoce a jogurty, pečivo.
Nejstarší pojedl čokoládu až po druhém roce, prostřední dříve, u nejmladší šly ideály hodně bokem... Dětem léta peču adventní kalendáře z perníku. Ale přes babičku a školku se dostanou i k těm čokoládovým.