icon

Od kdy čokoládu?

klokanka31
23. srp 2021

Holky od kdy jste dětem daly vyjímečně čokoládu nebo jiný pamlsek? Přemýšlím nad adventním kalendářem pro malou, ale zdá se mi blbost do ní cpát čokoládu v nějakých 19 měsících...

Strana
z3
journals
24. srp 2021

Přidám takový postřeh čeho si ve svém okolí často všímám. Ono nejde o ten jeden dílek čokolády. Ten opravdu nikoho neotráví. Spíš jde o tu toleranci cukru u dítěte. Co si tak všímám, tak ten, kdo tomu 1,5 letému, nebo dvouletému dítěti čokoládu neodepře a tvrdí, jak je to v pohodě, tak mu ale zároveň neodepře granko s vánočkou/koláčkem k snídani, lipánka k svačině, pak banán, džusík je přeci taky "zdravý", když není džusík tak aspoň šťáva, na hřišti dítě dostane kapsičku za 7,90 (takže je jasné jaký je obsah) a pár piškotů navrh... takže ta kostička čokolády je vlastně to úplně nejmenší. Samozřejmě, že tito rodiče si myslí, že je to v pohodě, protože Lipánek, granko, džusík i kapsička jsou přeci zdravé, tak co by vadilo. Už nevidí ten neustálý přísun cukru.
Cukr jako takový není špatný, je potřebný a samozřejmě i pro děti. Ale problém je, že v součtu toho všeho co dítě sní to je už příliš. Tak spíš nabízím pohled tímhle směrem. Jestli ta čokoláda není prostě v tomto věku zbytečná.

me_druhe_ja
24. srp 2021

@samettka Blbost. A jak vidíš, děti takový nejsou. Malej miluje jogurty, jakýkoliv. A bílý řecký vítězí na plné čáře. 🙂 A to ochutnal už všemožný sladký jogurty.

me_druhe_ja
24. srp 2021

@journals zas každej takovej není. Bych nezobecnovala. 🙂

journals
24. srp 2021

@me_druhe_ja já samozřejmě netvrdím, že to je 100% všech případů. Ale v drtivé většině to tak v okolí opravdu pozoruju.

journals
24. srp 2021

@me_druhe_ja A teda jestli myslíš že ty jsi tou výjimkou, tak to "těžké" vás (nás!) teprve čeká. Zatím máš malé prcky, u těch se to hlídá ještě celkem dobře 😉
Čímž jsem chtěla říct, že osobně právě proto vnímám, že TEĎ je právě odříkání takových mlsek důležité. Tak to mám nastavené já... je mi jasné, že bude mnohem, mnohem hůř.

kimh
24. srp 2021

@klokanka31 udělej si to jak ty chceš, pročetl jsem diskuzi a nestačím se divit 🙂 víš jak se říká, zakázané ovoce nejvíc chutná? Moje děti 6 a 4 roky mají přístup ke sladkostem v podstatě kdykoliv, sušenky, bonbóny, kinderka, vědí, že nesmí před jídlem a vezmou si, když mají chuť. A víš co? Syn to jí opravdu málo, dcera si vezme většinou 1 denně, oba miluji zeleninu, ovoce, rozinky, ořechy a piji většinou vodu. Dej na svůj rozum, tady se vždy dozvíš, jak to dělat co "nejlépe", ale jen ty svoje dítě znáš a za 24 políček na kalendáři se z něj závislák nestane 🙂

klokanka31
autor
24. srp 2021

@kimh S tímhle zakázaným ovocem máš pravdu. Sousedův kluk doma sladký nesmí, tak když jde ven s dětmi, honem do sebe cpe sladký od nich, aby to asi dohnal nebo co ☺

journals
24. srp 2021

To ale spatne chapete. Tady nikdo nerika ze ma byt sladke zakazovano. Jen se mu mnohe z nas shoduji v tom, ze jde najit i sladka alternativa bez cukru. Nikdo nerika ze sladka chut je spatne, jen ja za sebe rikam, ze je fajn sladke rozlisovat a regulovat 😉 to je prave o tom - neni jogurt jako jogurt, neni kapsicka jako kapsicka, neni sladkost jako sladkost.

me_druhe_ja
24. srp 2021

@journals o sobě nemluvím.🙂 Malá je na příkrmech teprv měsíc a půl a starší nejí - tam bych byla nadšená,kdyby chtěl i tu blbou zmrzlinu nebo vypil džus. 🤦🤦🤦🤦 Ale mám kamarádky, co mají starší děti a funguje to tak normálně všude. Fakt si z mýho blízkyho okolí nevybavim ani jednu, co by do děti pumpovala cukr. Prostě všechny jsme naladěny stejně na nějakej rozumnej střed. 🙂 A hlavně pohyb!

journals
24. srp 2021

A asi bych neporovnavala sestilete dite s ditetem co ma rok a pul 🤦🏻‍♀️ Ale je jasne ze se tu objevi nekdo s tendenci prehanet

me_druhe_ja
24. srp 2021

@kimh To jsi mi připomněla. Jako děti jsme doma pili jenom ovocný neslazený čaj. Nikdy nic jinýho. Nikdy. Ani příležitostně jako vánoce, oslava narozenin....Nikdy žádná Cola, fanta....furt jen čaj....do restauraci jsme nechodili. A jednou jsme slavili silvestra na chatě u sousedů a jejich dcer, bylo mi tak 8 let cca, a byla tam Cola. A já se toho prepila tak, že jsem pak celou noc problila. Zakázané ovoce no.

loylii
24. srp 2021

@klokanka31 no nezlob se na mě.. ale resit, kdy dat dítěti to a to. Řid se svým rozumem, mám dvě deti a dala jsem jim veškeré jidlo včetně čokolády kdy se to proste namanulo. A u nás je čokoláda normálně za odměnu. Kousek nikdy neuškodí. Není to přeci zakázána látka😇.

jane46
25. srp 2021

@kimh Amen 😉 Pamatuji jedno "prusvitne" decko na oslave tchana... Strava TOP zdrava a kdyz tam zahledlo misku s lentilkami, malem snedlo i ten ubrus pod tim.
Tady je to zase seslost "cokolada je mor".
Me deti ucim, ze vse s rozumem a nadhledem... Pestry jidelnicek snese i Kindervajicko.
(Adventni kalendare mame dva - uhackovala jsem sacky na kdeco a pak usila stromek na ktery kazdy den daji ozdobu a bavi je oba, u nas zase Mikulas nenosi sladkosti, jen Lindt medveda a ruzne veci na tvoreni. Letos vim, ze jim moje mamka koupila adventaky, kde je 24 knizek, ale drzim pravidlo, ze babicky at si delaji co chteji, maji rozum).
K otazce - prvni kolem dvou let a mladsi mnohem driv myslim. Ja si dam radsi kus cokolady nez susenku...

patypresdevaty
25. srp 2021

Když už, tak bych dala kvalitní čokoládu a ne adventní kalendář 🙈 navíc to pak není "občas čokoláda", ale každý den jedna po dobu několika týdnů...

loylii
25. srp 2021

@patypresdevaty ta čokoláda má asi 3 cm.

petulkadodo
25. srp 2021

@kimh Jojo, taky znám holčičku, co do tří let ochutnala sladké pouze ovoce, jinak nic. Teď je jí šest a na oslavě potají snědla plný talíř muffinů, i když jí maminka dovolila jen jeden. Přijde mi mnohem lepší nedělat z toho zakázané ovoce, ale v malém množství běžnou součást života.

jane46
25. srp 2021

@loylii 👍
Jj, moje děti mají nonstop přístup k ovoci a zelenině, je to jejich příloha k jídlu, svačiny a kdykoliv mají chuť... Takže u nás tohle "Ježíšek" nenosí 😀 Taky bych omlátila chlapovi o hlavu, kdyby mi dal adventní kalendář, kde by v každém okénku bylo cherry rajče s tím "vždyť je miluješ a jsou tááák zdravé" 😀 😀

patypresdevaty
25. srp 2021

@loylii tak třeba zubům je to už celkem jedno, jestli má ta "čokoláda" 3cm nebo 5cm. Za mě ať si dají raději jednou za čas něco většího (třeba větší kousek kvalitní čokolády, Pribináčka, několik gumových medvídků...) než aby měly každý den kousek "čokolády"

loylii
25. srp 2021

@patypresdevaty každý den 365 dni v roce adventní kalendář není😂

kanjad
25. srp 2021

Klidně bych dala, moje dítě ji ale nechtělo vůbec a teď by jedl každý den kdybych mohl🙂

samettka
25. srp 2021

@me_druhe_ja a kolik mu je?

samettka
25. srp 2021

@me_druhe_ja už vím... jenže to je to,taky mám zkušenost, že malé děti jí vše i zdravé jídlo, ale čím jsou starší, tím ztrácí chutě na zdravé a už (i třeba vlivem školky a jejím chuťově výrazným a nezdravým stylem stravování) preferují jen to nezdravější... suché pečivo, suché těstoviny, bez zeleniny, sladkosti,atd...proto říkám neučit děti příliš brzo na zbytečné pochutiny,ony k tomu dojdou časem,ale proč to učit batole...

katule1990
25. srp 2021

@klokanka31 Nedávala bych. Vím, že jsi tu už kdysi psala, že budete mít těžký dítě naučit zdravě jíst, když sami jíte hodně nezdravě (nebo minimálně manžel, už přesně nevím). O to víc bych batole neučila každý den na čokoládu. Oželela bych kalendáře i pro vás nebo je schovala. Však na Vánoce i tak bude všude kupa sladkýho a můžete malý dát něco k Mikuláši a pak nějaký kousek cukroví.

felixfelicis
25. srp 2021

@katule1990 a kalendáře jsou navíc i s kosmetikou, s cajema, se vším možným i pro deti. Když už je to tedy takové mučení dávat skoro ještě miminu do kalendáře výrobky z ovoce😀

patypresdevaty
25. srp 2021

@loylii ještě aby byl 🙄

veronikav31
1. zář 2021

Adventní kalendář může být kombinace třeba domácích perníčků, vzhledem k holčičce nějakou hezkou sponku, ozdobu na vlásky. Upřímně,mě by nebavilo 23 dní vkuse jíst denno denně kousek čokolády.

veronikav31
1. zář 2021

@petulkadodo no,vidíte a já držela dceru jak dlouho to šlo bez čokolády,jsem ekzematik a dcerka bohužel po mě. a kupodivu čokolády začaly ve školce...no,neříkám,že si dcerka nedá, ale taky občas ty následky...není čokoláada jako čokoláda,stejně jako není kakao jako kakao

te_reza
1. zář 2021

Upřímně čokoládu jako takovou ani nvm. Okolo roku už nějaké sr@čičky proběhly, kalendář měla na necelých dvou letech (je únorová) a měla ho na háku.

Strana
z3