icon

Odplenkování ročního dítěte. Jak na to? A jde to vůbec?

cilkat
10. kvě 2020

Ahoj holky, synovi je 13 měsíců a já nečekaně začínám řešit pliny. Má staršího bráchu, který chodí na nočník. Mladší teď začal nočník hodně zkoumat, sedat si na něj, začal si sundavat pleny. Hlavně to sundávání je problém, protože jediný způsob, jak mu v tom bránit je overal/body. Jenže v tom se v létě upeče. Má smysl v tomhle věku zkoušet odplenkovat? Dneska jsem ho část dne nechala "dole bez" a přijde mi, že byl vždy sám překvapen, když se počůral. Dodávám, že s bezplenkovou nemám žádné zkušenosti a nemůžu ho mít stále na očích.

Strana
z5
ah1234
15. kvě 2020

@cilkat u nas v terminovej skupine na konovi komu mamiciek skusalo decka davat na nocnik okolo roku uplne bezne. Niektore to skusali skor, niektore to este ani neskusili (decka maju rok a 7 mesiacov). Len tu sa par mamiciek rozculuje ze je to otrasne tyranie a buzeracia, ale to sa ti moze vzdy stat.. Ved je to jedno proste.. za pokus nic nedas, skus to a ked sa to dietatu nebude pacit, tak to nerob. Ze tym decku nejak ublizujes, nepocuvaj.

veronikav31
Autor odpověď smazal
veronikav31
15. kvě 2020

@cilkat přečti si něco o indiánské metodě. měla jsem ji na obě děti a super. Já nevysazovala,bylo to zbytečné.já taky když nechci jít na wc tak tam nejdu,ale pokud by mě tam pořád někdo posílal a posazoval tak v tu chvíli bych se šprajcla a bylo by hotovo.

inssomnia
10. čer 2020

@sonaxoxo za mě ano klidně budu dítě v dvou učit číst. Mě učili od dvou a půl, ve čtyřech jsem si samostatně četla pohádky. V šesti jsem četla celé knihy, např Hobita. Neplánovali to. Dali mi leporelo s písmeny, které jsem se naučila nazpaměť, a chtěla víc a víc a nedala pokoj. Nikdo se tím nikde nevytahoval, prostě to pro mě bylo normální. Takže pokud moje dítě projeví zájem o písmenka, chci mu dát stejný dar. Protože láska ke knihám je na celý život. A jo, na nočník si taky sedne od osmi měsíců po každém a před každým spaním. Buď začne čůrat nebo jde do pár minut dolů. Žádný stres nikde. Zato takhle vychytáme všechnu stolici, v hygieně a komfortu je to obrovský krok dopředu.

sonaxoxo
10. čer 2020

@inssomnia ze vy jste extrem,tak bych vas za priklad nedavala! V nicem.Jeste se toho nekdo chytne..bohuzel.Jinak chlubeni...

bombat
10. čer 2020

@inssomnia Mě se přesně takhle naučila číst mladší dcera. S nočníkem přesně tak, jak píšeš: Nabídneš, zkusíš, když se povede, nabídneš další krok, další pokročilejší činnost. Vždyť tohle je základ učení.
A základ učení ve smyslu toho školního učení je zas to čtení, o kterém píšeš. Všechny čtyři moje starší děti hodně a dobře čtou (páté, roční, samozřejmě ještě ne), ale to, jak se naučila číst ta prostřední bylo opravdu zvláštní. Já jí to učila jen tak bokem, když se ptala na písmenka (měla jsem už dvě starší děti v domácí škole) a najednou koukám, že slabikuje. Bylo jí pět a půl, když sama přečetla svou první opravdovou knížku. Já jsem také četla knížky ještě před nástupem do první třídy (a moje maminka taktéž), asi to probíhalo podobně. A obě si dodnes pamatujeme to vzrušení z toho, když jsme to pochopily, jak číst, dcera prý trochu také.
Je úplně normální nabízet dětem různé činnosti a pokud se jim daří, nabízet jim další, navazující. S nočníkem je to zrovna tak. Děkuji za příspěvek. Jo a nechápu, že to někoho může rozčílit.

journals
10. čer 2020

@zuzita15 No... kdybys zažila takový fakt ech parádní zánět ledvin, tak mi věř, že uděláš všechno proto, aby se to neopakovalo. Také jsem pořizovala nočník na radu nefrologa. Naštěstí ho syn miluje a je na nočník strašně pyšný, takže u nás není problém. Naopak je jednodušší dát ho na nočník než pak uklízet následky v plíně.
Syna na nočník dávám od roka, v ten čas se mu maximálně věnujeme, čteme knížky... nevidím v tom problém. Jemu to nevadí a jestli jde aspoň minimálně předcházet dalšímu zánětu ledvin, tak to klidně dělat budu. A ráda!

zuzita15
10. čer 2020

@journals asi nerozumim tomu, co ma nocnik nebo spis plina spolecneho se zanetem ledvin, ale nejsem lekar. Jinak na nocnik by melo dite chodit vedome a vedome by tam melo sedet a vydrzet, zabavovat ho, aby tam vydrzelo sedet je... no... kazdeho vec

journals
10. čer 2020

@zuzita15 prave. Ocividne teto oblasti nerozumis, proto ji radeji v diskuzi vynech 😉

janedv
10. čer 2020

@cilkat jsem s tebou v dubnovkach a vis co? Vcera nase dubne zacalo samo vyhledavat nocnik. Mame ho v koupelne zasunuty pod kosem na pradlo a dubne si pro nej doslo. Od te doby se vecer pres spanim hezky vycuralo do nocniku (sucha plena, rikam jde se spat, pod curat do nocniku. Posadila jsem ho a on se vycural). Rano totez. Venku po cca 1,5h mel suchou plenu, dala jsem ho na travnik a rekla, ze venku se cura na travicku. Krasne spustil! Pak usnul a po spani jsem ho zvedla a rekla Necurej jeste, pockej na nocnik. A pockal, krasne se tam vycural. Pak cele odpo cura vesele do pleny, ale myslim, ze udelal velky kognitivni skok a najednou pochopil. Myslim, ze jestli ma zajem, podporuj - dubnata nam ted delaji pokroky ze dne na den.

alcar
10. čer 2020

@zuzita15 rikam si to same. Co ma spolecneho plina se zanetem ledvin? 🤔 A to si myslim, ze tomu celkem rozumim. 😃

bombat
10. čer 2020

@alcar @zuzita15 V moči se množí bakterie způsobující záněty močových cest. Vím to kvůli své inkontinentní příbuzné mající chronické záněty močových cest. Pleny (případně vložky) se musí velmi často měnit, pokud je dítě (dospělý) nenosí vůbec, je to mnohem lepší, pravděpodobnost zavlečení zánětu se velmi sníží.
To, že je zdravější a hygieničtější pleny nenosit a chodit na nočník (záchod), to by snad nemusel nikdo popírat ani tady, ne?

journals
10. čer 2020

holky, představte si, že zánět ledvin může způsobit třeba taková mrcha střevní bakterie která se dostane až do ledviny. Přes plínu. Jediná prevence je nočník. Můžete měnit plíny jak rychle chcete, ale někdy stačí malá a blbá náhoda k tomu, aby byl malér na světě. Kdo nezažil, nepochopí. Kdo zažil, ví bohužel své...
A o tom to právě je. Vím prd, ale budu tu dělat z doktora idiota protože si myslím, že to vím líp... tady se rozumí vždy všemu

alcar
10. čer 2020

@bombat no ono to neni zase tak jednoduche. To by melo pomalu kazde druhe dite zanety ledvin, coz je spise ojedinela zalezitost a v drtive vetsine je faktorem vzniku neco jineho (napr. reflux moci z mocoveho mechyre do mocovodu, coz miva pomerne hodne deti), nez mokra plena. Navic u chlapcu, kde je prenos bakterii do mocoveho mechyre ztizeny delkou mocove trubice. Jiste, kdyz necham dite kazdy den v jedne plene, rekneme, ze se riziko zvysi, ale pokud menim pleny pravidelne, tak je riziko spise v promilich. Tohle bych jako zavazny rizikovy faktor vzniku zanetu ledvin opravdu nevidela.

journals
10. čer 2020

@alcar Právě že není. Takových dětí je poměrně dost. A není to o tom, že když budeš měnit plínu dost často/rychle, tak se tomu vyhneš. Kéž by to tak bylo. Ale bohužel... Naopak víc tím prý trpí chlapečci než holčičky ☹

alcar
10. čer 2020

@journals ne, opravdu neni “pomerne dost deti”, kterym by zanet ledvin zpusobila mokra plena.

journals
10. čer 2020

@alcar Já neříkám, že to je problém každého druhého dítěte, ale zase promile to taky nejsou. Ono to zase tak vzácný bohužel není. Nebo že by mi primář na Bulovce kecal? 🤐

alcar
10. čer 2020

@journals pyelonefritidy vznikaji u 3-5% deti (vetsinou u holcicek) a pricina vzniku neni vzdy kvuli plene. Na tohle statistiky nejsou, ty si z prstu nevycucam, ale podle me
tady akorat strasis.

journals
10. čer 2020

@alcar Ano, straším... kvůli tomu strašení jsme byli týden na Bulovce a s námi i několik dalších dětí se stejným problémem. Potvrzeno, problém z plíny. Buď ráda, že nemáš osobní zkušenost 🙂 ale kdyby sis o tom chtěla pokecat s naším nefrologem a sdělit mu že TY VÍŠ, tak ti ráda dám kontakt 😂 Nebo budu pozdravovat? Za 14 dní máme další vyšetření

veronikav31
10. čer 2020

@alcar problémy opravdu může mít každé druhé dítě kvůli plenkám a nejenom kvůli nim...ale i kvůli jednorázovým ubrouskům. -moje osobní zkušenost s plenkami je ta, že po všech se mi dcerka i syn osypávali, i když jsem je měnila každou chvilku, po každém čurání, dcerka se osypala už v porodnici po Pampers a nakonec jsme skončili u eko plen a to nemyslím Pampers eko-ty ještě neexistovali, pleny jsem objednávala buď na netu nebo v lékárně, tomu odpovídala ta cena...syn se narodil v době chřipkové epidemie,takže byl zákaz návštěv,musela jsem koupit náhradní plíny ve zdrav.potřebách v nemocnici-výsledek byl ten,že měl tak opruzený zadeček i pytlíka, že mi na to Dr. musela dát mastičku...od té doby jsme skončili opět u eko plín, těch jsme museli vyzkoušet víc, chvilku dobrý a pak zase osypán a opruzeniny...byť jsem oba umývala vodou s Perlanem,měnila každou chvilku. Kdo nezažil nepochopí co můžou pleny udělat. holt někdo k tomu má sklony.Někdo kupuje pleny 3kč/ks, já 16kč/ks a výš,podle druhu plín a to od novorozence

bombat
10. čer 2020

@alcar Že to je "závažný rizikový faktor" jsem nikde kupodivu nenapsala, nebo ano 😀
?
Vysvětlovala jsem souvislost mezi záněty a počůranou plenou, ta souvislost existuje. To tys psala: "Co ma spolecneho plina se zanetem ledvin?" Ale nechci se hádat. Jen jsem odpovídala a myslím, že celkem věcně.
Mimochodem, vím to od doktorů, že zánětů močových cest u malých dětí velmi přibývá a zatímco to byla dříve raritní diagnóza (proč asi?), dnes se s tím setkávají mnohem častěji.

journals
10. čer 2020

@bombat Hlavně dřív na zánět ledvin děti prý umíraly ☹ naštěstí mi to dr, říkala až po naší hospitalizaci. Za dob jejích studií to bylo ještě 50:50. Měla jsem úplně husí kůži, když mi to říkala. Ale tak jasně, straším, tyto věci se nedějí a děcka simulují 🙄

alcar
10. čer 2020

@journals prosim te nesil. Ta statistika opravdu neni nic hrozneho a ze ty mas takovou zkusenost, to me mrzi, ale dalsich minimalne 90% rodicu, kteri pleny pouzivaji tu zkusenost nema. A plena se opravdu automaticky nerovna nefritide, to bychom byli v tech statistikach opravdu uplne jinde.

alcar
10. čer 2020

@bombat pleny tu jsou odjakziva, takze nerozumim spojeni “dnes a casteji”. 🤔

bombat
10. čer 2020

@journals Jo, zánět ledvin je hodně vážný, to tuším. Chudáku. Já mít takovou osobní zkušenost, tak u takovéhle diskuze asi fakt dost zuřím. No co, když je názor předem... (Hlavně že se tu psalo jak to vůbec souvisí, že? Teď to jenom není významně časté. Ach jo.)

alcar
10. čer 2020

@veronikav31 jakou ma souvislost kvalita plen a opruzene zadky se zanetem ledvin? Sorry, nejak jsem tvuj prispevek nepochopila.

alcar
10. čer 2020

@bombat riziko je zanedbatelne, proto i ta souvislost je zanedbatelna a nevim, proc se tu z toho dela takove dogma, ze nefritida = plena. Uz to chapes? 😃

bombat
10. čer 2020

@alcar Proč? Vždyť o tom je tahle diskuze (nebo alespoň z velké části byla), jak se za starých zlých časů děti dřív vysazovali na nočník zatímco nyní je ukázkou správného rodiče že si dítě může čůrat a kadit do plen ještě alespoň ve třech.

alcar
10. čer 2020

@bombat tak ted snad resime nefritidy a jejich souvislost s plenama, ne? A ne to, co ty povazujes za spravne.

journals
10. čer 2020

@alcar ale ja nikde nepisu ze plina = automaticky pruser. Jen reaguji na vase posmesne a nechapave komentare. Opravdu nesilim 🤦🏻‍♀️

Strana
z5