Odplenkování ročního dítěte. Jak na to? A jde to vůbec?
Ahoj holky, synovi je 13 měsíců a já nečekaně začínám řešit pliny. Má staršího bráchu, který chodí na nočník. Mladší teď začal nočník hodně zkoumat, sedat si na něj, začal si sundavat pleny. Hlavně to sundávání je problém, protože jediný způsob, jak mu v tom bránit je overal/body. Jenže v tom se v létě upeče. Má smysl v tomhle věku zkoušet odplenkovat? Dneska jsem ho část dne nechala "dole bez" a přijde mi, že byl vždy sám překvapen, když se počůral. Dodávám, že s bezplenkovou nemám žádné zkušenosti a nemůžu ho mít stále na očích.
@cilkat me se holka odplenkovala asi v 17.m. ona tedy po odstavu v 15.m hrozne malo pila a to ji drzi dodnes. Od roka jsem nekojila v noci což znamenalo suchou plinu ráno (kdyz jsem nebyla lina ji dat hned na nocnik cca od 15.m) za dalsi dva mesice už si plinu proste nenechala nasadit, rvala a zdrhala (chodila od 10.m) takze jsem se na ni vyprdla a pliny zahodila. A zabralo to. pocurala se jen občas, spis jen ucurnuti.
@zuzita15 Tak lidi, co dělají bezplenkovku tvrdí, že to dítě zvládá mnohem mnohem dříve. A dost dětí v roce už je bez plen.
Jinak můj drobek kdykoli je rozbalený, tak taky zkoumá, co že se to děje, co že to tam dole má a děsně se pere, že plínu neeee. Tak až budeme na chalupě a bude ještě tepleji, bude asi víc běhat bez ní, protože na ten řeckořímský zápas nemám nervy 🙂.
@merope Jj,hrozně se musí jako chlapák podrbat na břiše a kulkách a jen co zalepim jednu stranu a jdu na druhou,už je ta první rozlepena 😂 taky se těším,až tohle odpadne a bude lítat zatím na ostro. Jinak máme nočník,co hraje,tak by ho to mohlo lákat 😊
Oba moji kluci chodili v roce na velkou na nočník (v pline se jim to nesmírně eklovalo), čůrání jsme dopilovali později. Úplně bez plen oba v 18 měsících. Takže za mě trenuj, vysazuj, ono to půjde, pokud sám prcek jeví zájem.
Kluci byli schopni v tom roce ovládat svěrače a mám vypozorovano, když jsem hlídala jiné děti, že i jim to šlo. Švagrové jsem odplenkovala syna také okolo toho roku a půl..
@merope mam kamaradky, co jely bezplenkovku, a ani jedno dite jeste ve 2 letech nebylo bez plen. Jinak deti vydavaji signal, kdyz chteji curat/kakat a je na matce, jestli ho zachyti, o tom je bezplenkovka. Ale z lekarskeho hlediska proste do cca roku a pul ovladat sverace neumi, a to matky bezplenkovky neosali 😉
@zuzita15 Ok, tak to jsem netušila. Já chtěla jet bezplenkovku, ale nejsem schopná ty signály vůbec poznat. Teď posazuji na nočník, ale beru to spíše jako trénink. A ano, to co říkáš, může odpovídat tomu, co mi říkala sestra - že u prvního odplenkovala první léto (tzn. těch cca 18 měsíců) a u druhé to nedala (březnová). Tak uvidím, jak to půjde u nás. Představa, že bude ještě rok na plínách je pro mě děsivá a odplenkovat v zimě v bytě taky nic moc. Na druhou stranu - odplenkovaný nebo ne - v létě může běhat po zahradě "bez" i tak 🙂.
@merope ja jsem na ty signaly taky slepa 😉 Hlavne by me nebavilo porad hlidat, jestli nahodou nevydava signal a nemam dat na nocnik. Ja dcerku (21m) na nocnik nevysazuju. Ma ho vyndany, kazdou chvili bezi okolo “ciiiii”, sedne si na nej oblecena a sedi. Kdyz ji stahnu plinu, taky sedi, ale nic tam neudela. Ted o vikendu se zacala rozcilovat, ze nechce plinu, ze ciiii, tak jsem ji nechala nahatou, sla si sednout na nocnik a vycurala se. Pres leto bysme to mohly dat 😉 vyznavam spis indianskou metodu nez vysazovani, nejsem vysazovaci (“buzerovaci”) typ 😁
@zuzita15 Tak já kdyby přebalování netrvalo každé tak 10 minut, tak bych to třeba tak nehrotila 😀. Já ho prostě nejsem schopná jednou rukou udržet tak, abych mu druhou v nějaké rozumné rychlosti nasadila plínu. Takže bez plíny a nočník čím dřív tím líp. Což teda bude sranda, protože jemu je úplně ukradený, jestli má něco v kalhotách a tipuji, že občas v tom běhá i půl hodiny, než si někdo všimne (někdy to je cítit, ale někdy ne a někdy je cítit a nic).
Ale zase kolikrát mi už teď běhá doma i v kuchyni v bytě prostě bez plíny, protože sbírám síly na nasazování 😀. V nočníku už párkrát i něco bylo, ale spíše ne.
@cilkat Za me to smysl nema. Nebavilo me vysazovani, syn utikal, kricel. Nechala jsem to na nem a odplenkoval se sam ve 2,5 letech. Podle mnohych jsem lina matka a ja to uznavam, ale delam veci tak, aby mi davaly smysl 🙂 Ostatne, za hranicemi CR je normalni, ze se deti zbavuji plen mezi 2.-3.rokem. Jen tady je posedlost cim driv, tim lip. Nechapu. Jsou dulezitejsi veci
@martiniquest naprosto souhlasim. Kamaradka byla s rok a ctvrt starou holcickou na nefrologii kvuli ecoli v moci a hrozne ji vynadali, ze jeste nevysazuje na nocnik - wtf??!! Ja si nepripadam lina, jen se mi prici buzerovani me i ditete. Ta kamaradka na popud nefrolozky zacala vysazovat, trvalo to nekolik mesicu a jeste v roce a 3/4 jezdily vsude se trema nahradnima teplakama a behem dvouhodinove navstevy prevlikla vsechny, tak co to ma za smysl?? Ja za dve hodiny tri pliny nespotrebuju
Já to právě u staršího nechala na něm a odplenkoval se vlastně sám v nějakých dvou a půl roce. Jenže mladší teď předvádí prakticky stejné signály, jako tenkrát starší, když jsme v cca dvou letech začali zkoušet. Ale asi to má prostě nakoukany od bráchy...
@cilkat jestli mate chut muzete zkusit a pokud zajem mit prestane nenutila bych at si nevytvori averzi.
@martiniquest taky nechapu to spechani.Jsou deti, co samy daji najevo, ze chteji, tam to beru. U nas je seznameni s nocnikem az tak v 1,5r vecer pred koupanim. Odplenkovat zkousim kolem 2r. Obe deti odplenkovany ve 26m. A zadne stresy. Prvni den plno nehod, druhy den jim to krasne seplo a slo to.
@cilkat Dobrý den. Když měla dcera 15 měsíců, měla třeba jen dvě plenky přes den, jinak chodila na nocnik. Rozhodla jsem se proto ze dne na den plenky sebrat a to i na noc a světě div se, po týdnu už bez nehod. V noci (už je tedy bez plen přes rok) bych nehody spocitala na prstech jedné ruky, proste se vzbudí a řekne, ze chce curat. Pokud mate pocit, ze to dá, sup do toho 💪🏼
@cilkat Jako... Zájmu bych nebranila. 🙂 Dcera měla takové období, a tak občas něco na nočník vykonala. Ale pak zase odpor. Neřešila jsem to. Navíc bylo patrné, že to dcera nijak nehlídá.
Nejsem fanda vysazování a navíc jsem líná. 🙂
Ve dvou letech a něco jsem zkusila prostě dát plenky pryč, vysvětlit vše potřebné a do týdne bylo hotovo. 🙂 Mám teď na mysli denní plinky. Na noční nespěchám.
Myslím si že v tomto věku na to neni dítě ještě připravené. Já jsem to se synem zkoušela od 2 let a bez úspěchu. Klidně se týden v kuse počůraval a bylo mu jedno že běhá v mokrém. Před 14 dny jsem to opět zkusila a bez jediné nehody je už bez pleny i na noc. Během jednoho dne to pochopil. Je mu 2 a půl roku. Tak že za mě nemá smysl na dítě tlačit. Musí k tomu dospět sám. Něhokomu to trvá déle, jiný je třeba v roce a půl bez plen. Ale roční dítě toho ještě dle mě není fakt schopné.
Určitě to zkuste! Je nesmysl, že dítě to v tomto věku nedokáže. Já syna posazovala na nočník asi od osmi měsíců, bezplenkovku jsme nezkoušeli a v roce už velmi dobře věděl, k čemu slouží. Dokázal si říct, že potřebuje, ačkoli plenku nosil, vetšinou to stihl na nočník, bez plen je od 19 měsíců, určitě by to šlo dřív, ale čekala jsem na léto. Chce to ale samozřejmě zvýšenou snahu maminky, my jsme nočník s sebou brali na návštěvu i na pískoviště.
@cilkat jak píšou ostatní pokud máte chuť ho pořád pozorovat, můžete zkusit.. Me se líbí indiánská metoda... Která také tvrdí, že nervová soustava je schopna udržet čůrani nejdříve od 18 měsíce...
https://www.vanickovani.cz/jak-se-zbavit-plenek/
@cilkat Pokud sam jevi o nocnik zajem a chce si sundavat plenku, tak bys byla sama proti sobe, kdybys to aspon nezkusila. Dceri je rok a pul a doma (i na odpoledni spani) je bez plinek uz cca 3 mesice. Na kakani ona i syn zacali na nocnik chodit kolem 9. mesice. Ze dite nedokáže ovladat sverace pred rokem a pul je podle me blbost, spis je to asi hodne individualni....Stejne jako s mluvenim, jidlem, sebeobsluhou a dalsimi dovednostmi...Moje dcerka je navic hodne divoka, takze kdyz sedi na nocniku, tak mam aspon sanci ji treba ukazovat v knizkach, jinak mi vzdycky hned utece, takze to ma za me vic vyhod nez jen usetrene plenky🙂
Zkusila bych to. Ono se říká, že ti mladší jsou v mnohém rychlejší.
@saffy tyyyjo, skoro rok „řešit“ plenky a nočník, to by se mi nechtělo, to vás obdivuju 😁 já si radši počkala a za 14 dní bylo vyřešeno. A to měla dcerka nějakou střevní virózu, kdy blila jako šakal a tudíž měla jiné starosti než nočník. Navíc máme všude koberce a nechtěla jsem je mít zechcaný 🙈
Už jsem dokonce četla od nějaký maminy na fb, že měla v 10 měsících odplenkováno i na noc 😂
Jinak k zakladatelce... Proč to nezkusit když jeví zájem 👍 ale nenutila bych
Existujou plínky na oblikani... Takové sundas obleces... Nevím jestli to roční zvládne ale za la bych asi těma... Jinak u nás nikdy moc nočník nefrcel... Spíš záchod... Vždycky úplně koukám jak vidím fotku nočníku na gauči s dítětem 😆
@evik19 sedění na nočníku a čekání na curani já třeba vůbec nepodporuju 🙃
@veronicka89 má látkové s nepromokavejma svrchnakama.
Mne se vzdycky libi komentare typu... od pul roku vysazuju dite na nocnik (vzdycky to dite uz nejakym zahadnym zpusobem sedi) a k tomu dodaji, ze diky tomu uz je dite od 16 mesicu bez plen! Kdyz to spoctu, tak to dite bylo tyrano vysazovanim na nocnik vice jak pul roku. A pak to konecne pochopilo/nebo bylo vytrenovano 🙏🤦♀️😂 (drive jak Marenka od sousedu). 😃
Podle mě nemá smysl v tomhle věku cíleně směřovat k odplenkovávání a nějak dítě "trénovat", jak mě to slovo irituje! 🙂 Ale taky podle mě nemá smysl nutit dítě běhat v plíně, když je teplo a projevuje zájem být bez plen. Teď už děti nečůrají tak často a plus minus se dá vysledovat, v které denní době je to bezpečné. Takže nechávám malou běhat v tričku a bez plenky, usedat na nočník a tak vůbec. A když jsem v místě nebo době, kdy se nehodí řešit případné počůrání, nandám plenku a body.
On je totiz rozdil chodit na nocnik a chodit na nocnik 😂 Pro me znamena chodit na nocnik, ze dite vi, ze se mu chce curat, udrzi to, dokaze zadrzet vetsi mnozstvi moci (neucurava), dojde si k nocniku, stahne gate, sedne si a po vykonani zavola, ze je hotovo. Pro jine to znamena: jee, Pepicek dal signal, honem na nocnik, capne dite, leti jak o zavod, za behu sundava katata, sup na nocnik, pockat, az bude hotovo a jeee, ty ses tak krasne vycural/vykakal. A jeste hur: Pepicku, hacni si na nocnik a udelej Ciiii. Pepicku, sedis tam uz 10min a jeste jsi nic neudelal, udelej Ciiii. Proti gustu.... jen nechapu, k cemu ta druha a uz vubec ne treti varianta je
Podle mě je to hodně individuální, kdy je dítě připraveno. Ale to, jak tu někdo psal, že děti v tomhle věku neovládají svěrače, to je blbost. Dobře některé asi ne, jiné ale ano, a to mnohem dřív, nelze to zobecňovat.
@alcar souhlasim!Jen nechapu,proc nedavaji nocnik uz v porodnici😨tvl...prijde mi,ze jenom nektere chteji ukazat,jak maji genialni deti a jako matky jsou velmi dusledne a neee line,tak proto chteji pred ostatnima machrovat a pote vsuude zduraznovat,jak moje dite sedi v 8 mesicich na nocniku..jsem mrtva😨 a co budou delat s detmi ve dvou letech??ucit cist a psat??a pak se vsude zase chlubit??? Tyhle deti uprimne lituji,ktere maji tyto "matky"...ps.netyka se toto zrovna tazatelky, sama bych diteti nebranila,kdyz ma zajem o nocnik apod.,jen nuceni odsuzuji...

@cilkat dite zacina ovladat sverace az kolem roku a pul. Muzes ho vysazovat, muzes vypozorovat, kdy cura/kaka, ale ze by si sam rekl, ze chce, a vydrzel to na nocnik, na to je brzy... Resp muze dat signal, ale neudrzi to