Pomáhá vám manžel s miminkem?
Zajímalo by mě, jestli vám pomáhá manžel s miminkem, pokud ano, jak dlouho a s čím? Ptám se proto, že manžel je z malé sice totálně uprděný, ale téměř s ničím mi nepomůže a když jsem včera potřebovala na hodinku vypadnout z domu (poprvé od porodu, a to jsou malé 3 měsíce) , tak se se mnou vůbec nebavil, páč mu malá celou hodinu prořvala a navíc ho poblila. Takže jsem za tu nejhorší matku.
Koukám, že model klasický, který jsem měla já i spoustu mých známých na koni není - muž byl se starší na vycházce sám s kočárkem 1x, s mladší ne. Zá dobu plen přebalil každou tak 10x (eh, dohromady 5let plen). Sám nekoupal (nachystal v polovině případů vanicku). S dětmi si hrál, dohlidl, když jsem vařila, uklizela, typu ležím s miminem. K dětem nevstaval, na výjimky. No, z rozčarování u starší to přešlo do zvyku. Těžce fyzicky pracuje, má sport, je často z domu. Nakoupí, když řeknu. Umí vařit. Cca od 3-4let lepší, starší bere na víkend třeba pod stan, když byla nutnost (já brigáda), postarat se umí, o obě.
@lv Mno jo, to je právě ono. Co znamená klasický model?! 😉
Moje kamarádky mají většinou (samozřejmě jsou i jiný modely) doma partnera co vykoupe, přebalí, nakrmí, vyjde s kočárkem nebo na pískoviště. Moc dobře si pamatuju jak mě šokovala fotka na facebooku kde kamarádka dala svojí osmiměsíční dcerku z vany s nadšeným komentářem "poprvé koupe tatínek! nádhera" , to mi přišlo jako sci-fi. Muž totiž koupe kdykoli je večer doma a se starším si dělal každej pátek dopoledne volno aby mohli jít společně na koupaní s miminkama. Muž dělá fyzicky, dvakrát týdně sport, ale víkendy jsou svatý pro rodinu když chce někam vyrazit ptá se mě jestli to neva. Ne proto že by byl pod pantoflem, prostě jsme tým. A když přijde z práce, neexistuje že by sebou plácnul na gauč, automaticky se zapojí do chodu než jsou obě děti v postýlkách a spí. Kolikrát nadává jak je unavenej, no často ho v neděli necháme spát do kolika chce - většinou vyleze z nory kolem jedenáctý 😀 Vim že není výjimka, spíš už je exotem ten chlap co se nezapojí.
Z počátku to byl boj, párkrát jsem se s ním pohádala a situace se zlepšila. Jenže od doby co používám jen látkové pleny, manžel nepřebaluje. Ale když je malá pokakaná, vezme plenu a ve vodě ji přemáchne. Ale tak na druhou stranu ji nakrmí (nekojím), připraví UM, převlékne, hraje si s ní, jde s ní ven. Když se věnuji malé, pomáhá v domácnosti (uklízí, umývá nádobí, pověsí vyprané prádlo). Snaží se 🙂
Ale jo, pomohl mi s plozením obou dětí😀 jinak teda pouze ve zcela výjimečných případech😀
@achjonetusim Mne to jako scifi nepřijde. Manžel koupe az tak od roka a půl. Ale je to spíš tím, že mimino jsem koupala dřív než přišel z prace. Sám s kočárkem nebyl nikdy. Samozřejmě by to zvládl, ale bud jdu sama (přes den je on práci) nebo jdeme oba (na veceri nebo vylet o víkendu). Nikdy bych nezůstala doma uklízet misto trávení času spolecne. Úklid počká🙂
V podstatě od doby, kdy byl syn malé miminko, se o něj manžel stará opravdu hodně. Koupe, přebaluje, převlíká, chová (teda teď už se to moc nedá 😀), uspává, chodí s kočárem.. Prakticky když přijde z práce, tak se o malého stará především on. A teď už si to užívá hodně, protože s malým blbnou, jezděj na kole, choděj na hřiště..no a já mám chvíli oddech 🙂 Je to fakt poklad, když se bavím s kamarádkama, tak málokterej chlap se o dítě stará tak, jako můj manžel.
@japona No to jo, jako z důvodu že chlap neni doma tak proto nekoupe to bych pochopila. No, ik když nevim nevim, kdyby chlap chodil za tmy a děti už spaly, co by z nich měl? Co oni z něj? Ale to je zas jiný téma já vim 😉 Chtěla jsem spíš vyjádřit že když je doma tak je tu pro děti, to je priorita. Jeho odpočinek potažmo můj jdou stranou, prozatím.
@achjonetusim Ted už občas koupe, ale je to tim, ze koupeme az tak v osm a spat se jde az v deset jedenáct. Na druhou stranu do prace manžel nevstává brzo ráno, tak máme prostor spolecne se v klidku nasnídat. Školní docházka pak pro nás bude peklo🙂
@achjonetusim já to tak myslala, klasicky špatný model..
Můj dela vse, co ja. Jen nekoji. To je nevýhoda. 😀 Přebali, prevlece, pochova, ududla k spánku. Koupeme ale vzdy spolu. 🙂
Když potřebuji vypadnout, např. zajet se najíst na menu, nakoupit, manžel pohlídá. Možná ten tvůj se ještě necítí, že se mu zdá, že je malé. ..asi budeš muset počkat do roku až si spolu sednou na zem a vyhrají. Hlavni je aby se mimču věnoval aspoň když si doma. Babičky u vás nefungují?
@achjonetusim a kdy Váš chlap odpočívá? V tu neděli ve spánku? 😉
@smallinka Konkrétně můj muž bere za odpočinek i třeba tu koupel s prckama. Obloží se s nima jak chlebíček a je blaženej. Vyleze pak první, vezme si župan a pokračuje v krasojízdě. Možná to slovo do pranice je, co kdo bere za "odpočinek" 😉 Jestli je to ležmo na gauči u zaplý hry s formulema stylem "děti snězte si mě mamino starej se" tak to u nás neuvidíš. Zejtra třebas mám pohodu já - ráno mám spánek (miminku rostou zuby a má rýmu, takže noc mám přerušovanou minimálně 5x), muž chce přesadit pár kytek na terase takže děcka s nim pobudou venku, oběd mám uvařenej a odpo od půl třetí jde se starší na divadýlko do městský knihovny. V neděli si přispí on (víc než já, do jedenácti nevydržim 😀 ), program na odpoledne nemáme ale jistě bude rodinnej. Mám se cejtit špatně 🙂 ?
@achjonetusim To se vůbec nemusíte cítit špatně, že to takhle máte. Já bych třeba chlapa k přesazování kvítek nepustila 🙂 Přece jenom můj chlap je chlap v tom pravém slova smyslu, umí doma spravit kde co, takže ušetříme za opraváře, ale ke květinkám bych ho nepustila, stejně by ho to ani nebavilo 🙂 Tak asi máte už děti odrostlejší, ono je to něco jiného s 3 měsíčním prckem, jak píše zakladatelka. Tak můj muž také pomůže, rozhodně není typ co píšete Vy....hraje si s dětma, když za ním přilezou k pc (ano zahraje si hru na pc jako relax, nevidím na tom nic špatného, není to žádný maniak) tak se jim věnuje, pouští jim jejich oblíbené písničky a holky jsou v sedmým nebi. Samozřejmě, že koupu já, krmím, přebaluji.... Ale je pravda, že na začátku prvního půl roku mi manžel moc pomohl s dvojčátky to nebylo jednoduché. Naštěstí byl doma. Dokonce vzal za mě i noční krmení a já se mohla prospat. Byl v podstatě ta druhá máma. Momentálně to již zvládám sama, po práci ještě doopravuje domeček, takže nemůžu po něm chtít aby byl druhou matkou tak jak je to u Vás, na mateřské jsem přece já a také vstávám několikrát v noci k dětem, ale beru to jako svůj úkol. Manžel vydělává peníze (mateřská je jak víme prd) a do budoucna chceme, aby děti měly pěkné bydlení, soukromí atd. Tak se snažíme pohnout s tím domkem. Proto se musíme snažit oba. Je to pěkné, že Vám manžel takhle pomáhá, u nás to třeba není až tak moc jak u Vás a jsem také spokojena 😉
Mně manžel nepomáhal ani s jedním a to máme tři. Pomazlil se, pohrál (nijak často, je dost zaneprázdněný), ale veškeré povinnosti (dnes škola, školka, kroužky) jsou na mně. Na vycházce s kočárem byl snad jednou 🙂. Když už byly děti větší, tak si je brával na zahradu, takže jsem mívala soboty dopoledne "volné" na úklid a vaření. Volný čas pro sebe nemám - nyní jsem děti začala vozit na jezdecký kroužek, tak jsem si řekla, že se budu učit s nimi, abych si taky občas udělala radost 🙂
Tak u nás manžel nedělá pouze: kojení 😉 , stříhání nehtů (zkusil to jednou u syna a když jsem viděla výsledek, tak radši stříhám sama. Navíc se bojí, aby je necvakl) a nevaří/il příkrmy.
Jinak od začátku dělá úplně všecho - přebalování, koupání, krmení, převlékání, venčení. Dokonce byl s prckem sám na dovolené. Přes týden s dětmi vstává a staršího odvádí do školky (má ji vedle práce).
A ano, taky je hodně zaneprázdněný. V práci velká odpovědnost, domů chodí v "dobré dny" před šestou, jinak později. A jen se převlíkne, hned letí k dětem.
Ahojky, jsem z toho dost rozčarovaná. Synovi je rok a půl a manžel má pocit, jak strašně pomáhá, ale ve skutečnosti je bilance následující:
Noční vstávání - ani jednou za celou tu dobu
Ranní vstávání - tak 10 x, ale až v poslední době měl snahu. To znamenalo, že tedy vstal společně se mnou a s prckem, odvalil se na půl hodiny na WC, zatímco já jsem vše přichystala, prcka přebalila, převlékla, připravila jídlo, dala ho do židličky. On ho pak nakrmil, já šla spát. Pak si spolu chvilku hráli a cca za hodinku budíček, že chce mámu.
Uspávání - asi 1 x za celou tu dubu
Přebalování - možná tak 5x za celou tu dobu. Pokud jsme doma oba, přebaluju vždy já, i kdybych se k tomu přebalováku měla doplazit po čtyřech
Krmení - kromě těch ojedinělých případů ranního vstávání a velmi ojedinělých případů hlídání 0x.
Oblékání - kromě těch velmi ojedinělých případů 0 x
Venčení - tak 90 % já, 10 % on (pokud jdu já, vše si musím nachystat sama a po návratu mám prcka opět na krku já, pokud jde on, vše mu musím nachystat já a hnedka v předsíni mi prcka předává s tím, že má za ten den "odpracováno").
Koupání - jak je prcek starší, občas si s ním do vany vleze. Dokud bylo púotřeba kloupat ho v malé vaničce, nevykoupal ho nikdy.
Hlídání - pokud jsme doma oba, neexistuje, že by ho pohlídal třeba jen na minutku. Musela jsem si ho brát i na WC, tahat ho do sušárny, na balkon ve 40ti stupňových vedrech... Pokud on cokoli dělá (docela rád vaří), nesmí se mu tam prcek samozřejmě motat. Asi 6 x za celou tu dobu jsem dostala propustku na 2 - 3 hodiny. Vždy to skončilo telefonátem, ať se okamžitě vrátím, že prcek řve. Hlídal "mi" tedy i na zkoušky ve škole a na mikropracovní úvazek, ale já jemu, když je v práci, samozřejmě také hlídám, tak to až tak nepočítám.
Nejhorší na tom není ani tak ta samotná bilance, jako ten fakt, že nepomůže, ani když jsem nemocná nebo totálně vyčerpaná a když ho výslovně prosím, že už nemůžu. Vždy se akorát urazí, že toho přece dělá hodně, a dál sedí u PC. Kdybych omdlela, vzkřísí mě, nechá mi tam prcka a dál bude sedět u PC. Opravdu mě to šíleně mrzí a nečekala jsem to.
@mysicka_lb tak mu ukaž tenhle příspěvek, ať to vidí napsaný? Všem z vás, který to mají takhle, bych vzkázala, ať to s partnerama hlavně řešíte, i za cenu hadky. Moje mamka to takhle s tátou moc neřešila, dusila to v sobe a po dlouhých letech to došlo až k rozvodu.. Není to o tom, jestli je to "pravy chlap", ten můj má 190cm a postavu jak vyhazovac z nocniho klubu,doma opraví a vymění cokoli včetně elektriky, ale kytku na balkoně taky presadi, v kuchyni vari a pece lip jak ja a rozhodně ho to nedělá min chlapem..
já mám za manžela poklad, takže od narození se o malou stará, není problém přebalit, převléct, vypravit se s kočárem ven, hraje si s ní. Na to, že je jí teprve 3 měsíce, tak se mi to zdá super. Jednou až dvakrát týdně mu jí po nakojení nechám a jedu si oddychnout do města na nákup až do dalšího kojení. Jasně, že je malá většiinu času se mnou, kojím jí, často takže v noci vstávám já, koupu já, protože to tak chci, uspávám já, protože usíná večer u kojení, ale to jen proto, že maminka je v tomto zatím nezastupitelná. ráda je tu nechávám samotné, myslím,že si tím vybudují hezký vztah než aby byla pořád jen se mnou.
@mysicka_lb to je fakt hrůza. Nikdy jste o tom nemluvili, nesnažila ses mu to vysvětlit? I když pokud je manžel fakt takovýto "materiál", tak s tím myslím neuděláš nic. Naprosto chápu, že nechceš druhé dítě.
@smallinka Nikdy mě nenapadlo že když se muž hrabe v hlíně a má to rád, přichází o testosteron 😀 Narozdíl ode mě má jak se říká zelený ruce, já sem tam zaleju. Děti máme jedno pětiletý a druhý miminko (pod 12měsíců), myslim si že není směrodatný kolik jim je - byla jsem pryč na pět dní když miminku bylo šest měsíců a zvládal to. Vždyť je to táta. Já ho "pouštim" ke všemu, v ničem ho nepodceňuju a neškatulkuju co kdo a kolik by doma měl dělat. Zas taková věda to neni. Prostě se oba podílíme jak můžeme. Hlavní je jestli jsou oba v rodinnym vztahu spokojení, každýmu vyhovuje něco jinýho. Což třebas @mysicka_lb není a její muž by to měl vědět a pracovat na tom 😉
A jinak teda - dokonalí ideální manželé se asi koncentrují tady na modrém koníku 🙂 Ze svého okolí znám snad 1-2 muže, kteří se možná většinou blíží k tomu ideálu (což je zase pochopitelně vyváženo jinde), ale ta většina ... upřímně řečeno ... nekomentuji. 😀 😀
@lenka5731 Já mám ale doopravdy kolem sebe drtivou většinu chlapů co jsou doma zapojený, tak to asi nebude Koníkem nebo oblastí na mapě ale lidma s kterejma se stýkáš 😉 ? Nebudu mýho muže cpát na piedestal má spoustu nedokonalostí a dokáže mě vytočit do nepříčetnosti to jako jo 😀 , ale když s kámoškama drbeme tak to že se chlapi doma válej u PC a děti jsou pro ně na x-tý koleji, to prostě neslyšim a u nikoho doma nevidim.
Znám muže, kteří opravdu dělají se svými partnerkami vše krom kojení. Také znám muže, kteřá zastávají názor, že děti a domácnost jsou ženy starost.
A co jsem si vzala? Myslím, že něco mezi...můj muž mě předem varoval, že má z malinkého miminka strach, rád se bude učit, ale rozhodně to pro něj nebude automatické. Já ho naoplátku od začátku připravuji na to, že jeden den v měsíci je můj...minimálně na pár hodin se prostě "zdejchnu" a on s tím už i počítá...s tím, že slíbil, až bude prcek větší, že už se nebude "bát" a bude s ním jezdit na víkendy za babičkou sám...
Jinak vaření mého muže baví, ale je to obdobné jak prckem - občas. Zatím je jeho jeden víkend v měsíci + období, kdy mi není dobře. To je schopen se postarat o celou domácnost bez remcání...
Na větší nákupy ho posílám se seznamem a taky z toho nemá "trauma"...je to tedy miláček a pořád dost chlap 😉
@achjonetusim neříkám, že se chlapi válejí u PC, to snad ani ne, ale prostě děti = z 90% je to na ženě. Většinou slyším, "ale jo, ten můj chlap mi POMÁHÁ". Slovo pomáhá mluví za vše. Více se zapojují muži, co bydlí v bytě.
Můj manžel taky nepřebaloval, nevstával (ale nám děti většinou spaly dobře a nevstávaly brzo) atd. Tohle je teda zrovna věc, která mi vadila dost málo, pokud vůbec.
@lenka5731 ja znam v okoli pouze sveho muze 😃 a urcite pomahaji i jini ale nevim jak moc jsou schopny se postarat....nam babicky nehlidaji tak jsme proste museli zvladat spolu....a i musime...nehrotime neresime...nekdy holt jsem zjistila,ze holky spaly v tricku co v nem byly doma a ne v pyzamku ale muzi jsem to nevycitala....nekdy se holt koupaly az za tri dny....a nekdy holt byl doma binec....vlivem vycerpani toho ze muz byl dlouho a dost v praci a ja unavena....a ted se stalo ze jsem potreti tehotna ke konci uz a muz delal podlahu a holky hlidal ja sla spat bolelo me bricho a holky usnuly u tv 😃 no co...tak je prenesl a pro jednou ...ale jsem rada a myslim ze je fajn i dulezite kdyz bych ja mela byt v nemocnici aby byl schopen se chlap postarat o dite nebo deti....jednak je to tata a i tim pomahanim si vytvareji vztah...a jednak koho bychom otravovali??? Jsme rodice diky Bohu dva a dva lidi jsou snad schopny kdyz si dite poridi se i postarat...a ne to hazet dal na rodice sozsedky teticky atd...
A ze kazdy ma neco no to ma....ale ani my nejsme dokonale... 😉
@shine2015 s tim vztahem to je pravda, muj tata jak se nezapojoval a chodil hlavne do prace a pak lezel u TV, tak kdyz me vyjimecne hlidal, kdyz jsem byla mala, tak jsem mela pocit, jako kdyby me hlidal nejakej cizi strejda.. a to je fakt skoda. V podstate spolu mame hezky vztah az tak od mych 18ti...predtim jsem ho fakt moc nevidala.
@shine2015 jojo, já jsem nedávno v nemocnici skončila. Samozřejmě přežili, co jiného jim taky zbylo 🙂, ale ten bordel a chaos jsem likvidovala celý den, a to jsem ani nebyla pryč tak dlouho, aby jim došlo jídlo a čisté prádlo. A to nejsem žádná puntíčkářka a děti spát v tričku dávám i já 🙂) Jinak samozřejmě každý má něco, můj muž nepřebaloval, já nerada sahám na maso, takže maso nevařím (musí ho připravit muž), takže já jeho nenutím přebalovat, on mě nenutí sahat na maso... Přebalování je na časově omezenou dobu, ale to maso je na celý život 🙂))
@lenka5731 o tom to áe je! Ze si vyjdete vstric...a holt to nehrotite....
@karlajasmine u nas podobne....taty jsem se i bala a nevedela co si s nim povidat....jako mala teda....a ted kdyz muj muz se staral i stara ..moc me hreje u srdce ldyz to vidim jak jsou ststne...tuli se a on je vozi na zadech nebo nosi a blbnou....pomahaji mu....kolikrat mam slzy v ocich..holky samy jdou a popusinkuji ho..minule hrali venku na schovku....muj sen....

Manžel od narození koupal, měla jsem akutní císař a špatně se hojila a koupání dělá tak ze 70% pořád, už 2,5 roku. A dokud jsem kojila, malý měl interval přesně 2 hodiny, tak mi ho mezi 20 a 22 hodinou vzal do obýváku a celou dobu ho vozil a já jsem se trochu nadspala. Přebalí, nakrmí (ale musí to mít předchystané, batolecí mlíko zvládne🙂), obleče, musela jsem dvakrát do nemocnice a na služebku dokonce na 5 dní a zvládli to dobře. A v neděli ráno dělá kafe🙂