icon

Porod konce pánevním a nošení v šátku

kfs
19. zář 2018

Četla jsem, že děti narozené koncem pánevním se nesmí nosit v šátku ani nosítku cca. do půl roku. Nevíte někdo?

Strana
z3
blondynka400
22. zář 2018

@bartakova_veronika brzdíš jí třeba tím, že ji vezmeš za ruce a ona si stoupá... Když jí vezmeš motivaci, proč by se snažila... To, že něco "nedělá" znamená, že na to není svalově nebo kosterně připravená. Na jednu stranu se tady řeší, že nošení u KP může způsobovat vady páteře.... (za mne nesmysl, není rozdíl mezi KP a polohou záhlavím ve vývoji páteře). Co ale zaručeně páteř poškozuje je to, když dítě provádí pohyby za spoluúčasti rodičů, na které ještě svalově nemá 😝

bartakova_veronika
22. zář 2018

@blondynka400 neni vubec pravda ze ji tim brzdim. To ze ji posadim aniz by to zvladla sama nic spatneho neni a ani to ze kdyz se postavi i kdyz castecne za me pomoci a chodi neni ze bych ja ji tim necim ublizovala a tim padem nemela zadnou motivaci. Ona si hold nachazi jine zpusoby jak se k urcitym vecem dostat. Chodime na vojtovu metodu tak vim co je spravne a co ne, co muzeme a nemuzeme delat. To ze mi treba neleze neni chybou nas a ani to ze se neposadi sama. Je naroze a drive a ma nizkou vahu na to aby to zvladala a 11ti mesicni prcek vam nebude neustale jenom lezet
Cviky na lezeni i sezeni dle vojtovky delame a tim padem cvik na sezeni bez toho abych ji neposadila nejde a cviky na lezeni kdy chci aby sla na kolinka a nebo dalsi veci kdy se zapre a nehnete sni aby si lehla ale misto toho se postavi a hned nakracuje atd neni chybou nas a i na vojtovce to vi a nic spatneho natom nevidi. Sama rekla ze na to ma, jenom je lina a hleda slozitejsi zpusoby jak se k tomu postavit. Sama rika ze hold bude pravdepodobne chodit driv nez by lezla. Ze bohuzel nektere deti to tak maji ale zatim ma na vse stale cas aby se ji vse podarilo jak ma. Vic asi dal rozepisovaz nemusim. Takze priste tady nekoho neosocujte a neurazejte ze je to chyba rodicu dekuji

bartakova_veronika
22. zář 2018

@blondynka400 jinak jsem tady nikde nepsala o tom ze ji chytnu za ruce a ona si stoupa, asi jste jenom slatne pochopila

bartakova_veronika
22. zář 2018

@blondynka400 uz kdyz si ji beru z postylky do ruky automaticky se zvedne a stoupa si

bartakova_veronika
22. zář 2018

@blondynka400 jo a jeste dodatek, na kyclich nam rekli ze ji muzeme zacinat davat na nozivky takze nevidim v tom zadny problem. Lepsi takhle nez davat do choditek jak blno matek dela a taky je neurazite ze se to nesmi. Kdyby se to tak strasne nesmelo tak se ty choditka prodavat nesmi

blondynka400
22. zář 2018

@bartakova_veronika nikoho neurážím, jenom jsem napsala svůj názor .-) Ani jsem neřekla, že je to jednoduché, ale tím co píšete, akorát potvrzujete to, co jsem napsala .-) A jestli vám nějaká fyzioterapeutka tvrdí, co píšete, tak rychle od ní pryč. To, že je v 11 měsících nesedí a neleze není žádná tragédie, každé díte je jiné,. To, že občas některé dítě nějakou věc přeskočí a prostě nedělá, ok, i to může být.

bartakova_veronika
22. zář 2018

@blondynka400 fyzioterapeutka je skvela takze nevidim duvod ji menit a nic nepotvrzuji na tom ze malou nemotivuji a delam neco spatne. Kyz cvicime sed, posadit ji musim i kdyz se posadit neumi. Sama swdi jen to nezvladne se zvednout. V kocarku ji tez necham sedet, kdyz ji polozim stejne se tam zvedne a nutit ji lezet nehodlam. To ze asi nepoleze jsem se uz hold s tim smirila, ona si tam doleze hold jinym zpusobem. Cviky na to nepomahaji a to ze se sama postavi to ji mam take nutit at to nedela? Asi tezko ze. Ty deti nevi co je a neni spravne a co by meli delat napred nez zacnou chodit. Motivujeme malou dostatecne ale fakt tady nebudu resit tyhle ubohe zenske a nechavat se urazet kdyz nas nezna a nevi jak to vse mame. V pondeli jdeme na kontrolu po 3 mesicich na neurologii tak tam budu poslouchat co nam rekne a ne nekoho kdo mi je opravdu ukradeny

blondynka400
22. zář 2018

@bartakova_veronika víte co je největší omyl? Ty děti právě nejlépe vědí, co je pro ně správně a co ne. To jenom my si myslíme, že víme vše lépe než oni... Ale bohužel to tak není.... Chápu, že vás to trápí, že nemáte dítě s "normálním" vývojem, kterou matku by to netrápilo a tou "zlobou", která tady z vás čiší to akorát potvzujete. Děti jsou chytřejší, než si myslíme, zkuste jí věřit a nezasahovat jí do toho a vy se trošku hodit do klidu. Pomůžete si navzájem .-)
Ad to sama postaví. Vstane sama v prostoru? Dostane se nějak ke stěně a tam si stoupne? To, je, že se dítě postaví, ne že postaví s něčí pomocí a nebo se někde přitáhne. Jestliže je to první varianta, je to oj, jestliže druhá, je to špatně, ač postavení v postýlce s přitažením se bohužel tolerovat musí, jsou to mršky 🙂

rajani
23. zář 2018

@bartakova_veronika v trafice se prodavaji cigarety, taky škodí zdraví. To neni argument. .. Koukněte se na pediatrickou společnost (web) jak brojí proti urychlovacum vyvoje, ale prachy jsou prachy jako vsude..

ivuska1986
23. zář 2018

@kfs ahojky, tez o tom slysim poprvé. Mala je koncem panevnim a od ctyr mesicu se ji v nositku libilo, zacala mi bojkovat kocar a bez nositka bych se ani nikam nedostala. Naopak, je ji 11 mesicu a kdyz vidim, jak prasacky kolikrát sedi v kocaru - nohy skoro az za hlavou, tak si rikam-zlate nositko. Ptala jsem se i ortopeda, rikal, ze kdyz bude mit nožky do M, tak zadny problém nevidi.

no_title
23. zář 2018

@bartakova_veronika nám hodně pomohlo, když se vídal s lehce staršíma dětma. Třeba v herničkách nebo s kamarádkou. To pak dělal obrovské vývojové skoky, protože to viděl jinde. Nebo to může být něco neurologického, ale to už jste asi nějak řešili? Jako... za brždění ve vývoji nošení nemůže. Ale viděla jsem kluka, kterého brzdilo chodítko (nelezl, nechodil, neseděl, maminka ho dávala do chodítka a on neměl motivaci).

no_title
23. zář 2018

@bartakova_veronika teď jsem dočetla zbytek diskuse 😀 jestli cvičíte Vojtovku a nemá to valné výsledky, zkuste spíše Bobathovu metodu. Je postavena spíš na motivaci dělat ty pohyby, které se jí nechcou a u nás to třeba fungovalo lépe (Vojtu jsem vzdala po asi 3 cvičeních a přešli na Bobatha)

bartakova_veronika
23. zář 2018

@no_title na neurologii právě chodíme od doby co se malá narodila, protože se narodila dříve a malá .. tyhle děti automaticky by měli být hlídáni na neurologii .. kontrolu máme zítra tak jsem na to zvědavá ... a ano to už jsem tady zmiňovala že chodítka nejsou vhodná a tím i podle mě brzdí děti ve vývoji .... chodítko podle mě dávají matky pro pohodlí ale neuvědomují si škody, které můžou způsobit ... i časté sedání dětí aniž by si sami sedli může dítěti uškodit ... my jí posazujeme pouze ve cvičení a v kočárku tam si sedne sama, tam to neovlivním ale sedí tam krásně tak jí nechávám ... na nohou by nejraději byla sama, ale tak často jí to nejde ... hlavně ve cvičení kdy bojkotuje si kleknout nebo sednout tak se zapře a postaví se ... když chci aby lezla nožičky dává krásně ale zase ručičky neví co s nimi a naopak ... sama fyzioterapeutka nám řekla, že prostě neumí zapojit ruku a nohu současně ... no uvidíme každopádně zítra na kontrole a zda budeme vojtovku dál cvičit ... i když mi nepříjde že by byli nějak extrémně změny při cvičení vojtovky ... jinak malá se vídá sice s mladším klučinou, které mu je teď 7 měsíců ale už leze, sedne si sám atd tak třeba jí to pomůže ... u nás bohužel herničky jako takové tady nejsou ..... ☹ od roka chceme zkusit bazén tak třeba i to pomůže se víc pohybovat 🙂 tady je tedy možno chodit i dříve ale doporučují až od roka tak uvidíme ..

bartakova_veronika
23. zář 2018

@no_title co vím tak ten Bobath nemá moc vhodné cvičení a hlavně je spíš pro děti, které se narodili s handicapem v podobě neurologického postižení a to malá nemá ... ani netuším zda u nás tato metoda je cvičená ... podle mě vůbec a proto u nás běžně posílají děti na vojtovku

no_title
23. zář 2018

@bartakova_veronika ono je to přesně obráceně 🙂 Vojta byl vyvinut pro děti s postižením. Bohužel ho dnes dávají i zdravým dětem, je založen na tom, že při cvičení dávají děti do nějakých pozic, které třeba ani vývojově umět nemůžou a tím je stimulují. Bobath je o motivaci třeba v našem případě naučit ho, aby si hrál s oběma rukama a tím si srovnal predilekci 🙂 Naopak je vhodný pro zdravé ale "pohodlnější" dítě 🙂 Zkusím o tom něco najít.

no_title
23. zář 2018

@bartakova_veronika jako takhle - i Bobath byl vyvinut pro postižené děti, ale dnes se používá více či méně pro zdravé děti, které mají nějaké menší problémy nebo když se ví, že Vojta by nebyl zvladatelný (což byl náš případ, nezvládala jsem to psychicky)

bella15
23. zář 2018

@bartakova_veronika to že ji posazujete, aniž by to zvládala sama, je špatně. Pasivní posazování může způsobit zdravotní komplikace.

bartakova_veronika
23. zář 2018

@bella15 špatně to není, protože jí posazujeme díky cviku od fyzioterapeutky z vojtovky .... už jsem to tu psala .. takže nevidím důvod co je na tom špatně když sní cvičíme tento cvik .. bez sedu tento cvik nemůžeme provádět a v kočárku si sedne sama .... v 11ti měsících určitě zdravotní komplikace tohle cvičení způsobit nemůže .... to by potom nesměla cvičit opravdu vůbec nic ...

kamila22877
24. zář 2018

Ahojky, kdyz jsem byla s malickou na distrakci kycli, tak jsem se ptala rehabilitacni, jestli je problem nosit malou v satku. Na kratsi dobu pry nevadí. Jedná se o svaly a šlachy krční páteře. Vseho s mírou 😉

katkapavlik
25. zář 2018

@martiniquest Ano jak říkám tisíc lidí tisíc názorů. Já osobně nosit nikdy nehodlám podle mého názoru je to jen moda před nekolika lety když jsem měla první dítě nic takového nebylo. Ale to jen můj názor

fire85
25. zář 2018

@katkapavlik moda? víte že kočary jsou posledních cca 150 let? není to moda, je to přirozená věc, rozhodně lepší než tvrdej kočár.sama teda nosím v nosítku a je to supr, ten kontakt.ale jak říkáte, každýho názor

no_title
25. zář 2018

@katkapavlik není to móda, nosilo se odjakživa 😉. Moje babička jako dítě pamatuje, že ženské nosily v šátku (doba cca okolo 2. světové války) a posílám příklad, tady tato fotka je z počátku 20. století v Evropě. Spíš naopak jsou móda kočárky 🙂

katkapavlik
25. zář 2018

@fire85 Měla jsem na mysli modu nosítek já si o sobě myslím že bych tím svému synovy mohla ublížit narodil se s váhou pouze 1550g a v necelých 3 měsících ma pouze 3 kg. Nosit například na nákup a po úřadech asi super ale znám i matky které na sebe miminko přivážou rano a sundají až večer tohle mi přijde hrozne

iowa
25. zář 2018

@no_title A ještě kojila na veřejnosti! ♥

katkapavlik
25. zář 2018

@iowa No kojit na veřejnosti klobouk dolů 👍

aguaverde
25. zář 2018

Můj syn se narodil KP .... kyčle naprosto ok, žádné problémy nemá, nosíme, nikdo nic neříkal, a světe div se, nošení mu ani nezbrzdilo vývoj, v 9,5měs začal sám chodit (spíš lítat)......

fire85
25. zář 2018

@katkapavlik ja vám to neberu akorát u těch nedonošených dětí je to ještě větší přínos nosit protože se tam jakože do pečou když nejsou v břiše už . Ale každy ať dělá podle svého samozřejmě 😉 Celodenní nošení taky moc neberu dítě mě by mělo taky být na zemi apod. prostě to střídat.

katkapavlik
25. zář 2018

@fire85 Tak to slyším poprvé od někoho ze by se měly nosit nedodošené děti mi jste skoro v termínu akorát nízká porodní váha 😱

chiara75
25. zář 2018
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

@katkapavlik Především nedonošené! Nosím syna skoro od příchodu z nemocnice a je tak moc spokojený. Narodil se ve 35. týdnu a vážil 2080 gramů. Teď prospívá, psychomotoricky v normě, kyčle v pořádku a v šátku se vždy skvěle zklidní - imituje prostředí dělohy, odkud byl vypuzen předčasně. Vřele doporučuji každému!

martiniquest
25. zář 2018

@katkapavlik Tak to je vazne vtipny pristup. A co situace v Evrope pred 100 lety? Co situace v Jizni Americe, Africe, Asii atd. nyni? Staci se nad veci zamyslet zdravym selskym rozumem. Ale ne kazdemu je blizky prirozeny pristup. Chapu a muze mi to byt jedno.

Strana
z3