Poslaly jste první dítě k babičce, když jste byly v šestinedělí s druhým?
Ahoj, maminky, normálně tohle nedělám, ale asi se hlavně potřebuju vypsat. Po dceři čekám druhé dítě - kluka, budou od sebe bez měsíce tři roky. Přes týden jsme samy, manžel jezdí do práce a babičky jsou daleko (200 km a 80 km). Obě mají přes 60 let a obě se nabídly, že dceru po narození syna pohlídají u nich doma. Jenže já nechci. Naše matky nás přesně takhle "odložily" k babičkám, když se nám narodili mladší bratři (můj i manželův jsou o dva roky mladší) a nějak jim to připadá normální. Řekla jsem, že pokud chtějí pomoc, ať přijedou, ale dcera je momentálně můj nejbližší človíček a nechci ji poslat pryč. Sice se děsím toho, jak budu unavená, ale když se na brášku tak těší, přece ji takhle nezapudím. Navíc babičky jinak v podstatě nefungují, hlídají maximálně půl dne za čtvrt roku. Jsou spokojené samy se sebou, vnučka u nich nikdy sama nespala. Možná jsem na ni fixovaná víc, než si chci připustit, možná nechci opakovat stejné postupy - kojila jsem do 2 a čtvrt roku, kdežto babičky půl roku, rozdílů je celá řada. Částečně se bojím, že budu na vše sama, ale tohle si chci uhájit. Jak jste období po porodu zvládaly s druhým dítětem vy? Dá se to zvládnout i bez pomoci?
Ahoj já mám zatím jedno dítě - dceru,ale při druhém si nedovedu představit,že bych ji dala k babičkam. Myslím,že i to prvorozene dítě se potřebuje sžít a vypořádat s novou situací,ani pro něj to nebude jednoduché a čím dřív se szijete všichni tím líp.
@ligeia Rozhodne se to da zvládnout. Me ani nenapadlo dat dcerku pryc když se narodila druha. Jsou od sebe dva a půl roku. Nemyslím si, že by to byl dobrý krok. Byla bys nervozni az by se vrátila od babiček tak jako tak 🙂 Naopak když zabreci mimco a ty hned nepoletis protoze např. dcerce budeš utírat zadeček 🙂 tak tomu mimcu i vlastně pomůžeš 🙂 uvidíš. .... ze už v porodnici ti bude mala chybět po tech par dnech 😉
mam deti od seba 26 mesiacov a druhe sestinedeli bolo uplne v pohode zvladnutelne s obomi.. dokonca to bolo lahsie ako s tym prvym 🙂 dala som aj s 2 tyzdnovym a 2a pol rocnym aj pohreb 150km od domova.. ale to druhe je kludas, tak babicky nezavrhuj a poved im, ze uvidis, ake bude druhe babo a ako to budes zvladat, ale dcerku chces mat kyk to len trochu pojde doma
Já bych si trvala na svém, ať babičky přijedou 🙂 Dcera je doma tam s tebou, tak by to bylo rozhodně lepší 🙂
Všem moc děkuji za tolik reakcí a povzbuzení! ❤
Dcera 3roky si i pro brachu jela do porodnice..i ted si na to vzpomina,u babicek nebyla..sestinedeli jsme "zvladli"v ramci moznosti a vy zrejme budete mit az by mimco spalo spatny pocit,ze je u babicek..deti jsou moc vnimave a citlive..na pobyt u babicek po narozeni miminka by si pamatovala asi dlouho..
taky nemám zatím druhé, ale první bych rozhodně neodložila k nikomu, a už vůbec ne na tak dlouhou dobu. Pokud babičky nechtějí přijet, zkus se domluvit s kamarádkami a známými, případně třeba sourozencem nebo kýmkoli, koho máš ráda, zda by ti třeba nepomohl, nepřijela za tebou kamarádka na mateřské s jedním dítkem třeba na týden a nebrala malou ven. Upřímně, pokud jsou první tři, co to vyřešit dopolední školkou? Malá myslím snáze pochopí, že stejně jako ostatní děti chodí na dopoledne do školky a odpoledne už je s vámi, než že ji na 6 týdnů někam pošleš. Zkus pouvažovat, zda školka, nebo třeba nějaká šikovná důchodkyně co by zašla s malou na hřiště atd...
ja jsem po porodu dite k babickam nedavala-rozdil dva roky...proc? vse bylo ok, clovek si to hned od zacatku organizoval dle sveho,v klidku se vsechno zvladalo-i to,ze od tretiho tydne dcery jem mela problemy se zlucnikem-caste celonocni koliky....
ted po trech letech mame treti a taky v pohode-uspavam vsechny najednou a v klidu-deti jsou zvykle-pohadka,zhasne se,lezi se a usina 🙂)) i pri koupani-oni se koupou,ja umyvam nejmladsi v umyvadle.......u nas mame babicky,abychom je navstevovaly a ony se mohly tesit s vnoucaty...hlidat nemusi,hlidame si sami 🙂))ony hlidaji,kdyz chteji ony nebo deti 🙂))
Rozhodně ji nikam neposílej. Naši to udělali mě a doteď si nesu nasledky☹ brácha se také narodil tři roky po mě, poslali mě na dva týdny dvě stě kilometrů daleko k prarodicum, které jsem viděla tak dvakrát do roka a v podstatě je neznala. Výsledkem byla parádní separační úzkost, problémy ve školce, na táborech, dokonce na koleji na vysoké nebo přestěhování po svatbě - všechno mě hrozně vykolejilo a horko těžko jsem se dávala dohromady. Neustále mám pocit, že mě někdo opustí, zradí, vykašle se na mě. Nestojí to za to.
@ligeia nectu prispevky, ale myslim, ze nas tu bude spousta, co se divi... nikdy by me nenapadlo odlozit prvni dite pryc, kdyz si ma naopak zvykat na noveho sourozence. vzdyt vztah mezi nimi urcujes Ty... zadny oddel u babicky... chudaci deti- Tvuj muz a svagr. myslim, ze to zvadnes uplne v pohode, jako spousta dalsich zen. ten vekovy odstup mas idealni, ja chtela deti za sebou, tak mam rok a ctyri mesice. to je teprve zahul dve mimina... a nekdo ma i do roka. udelas si rezim, bude to asi narocnejsi, ale zkraje novorozene spinka, takze naopak budes dcerku vest k peci o nej, nebo pri spanku se budete venovat sobe a Vasim cinnostem. to je prave ta vyhoda, ze po porodu je to velmi pozvolne... zavislost je uplne normalni a prirozena, vzdyt jsi pro dite vsechno. po porodu budes mit nove bobatko, tak se vztah s dcerkou premeni, uz bude starsi ze dvou 🙂
@blahova_andrea dekuji 🙂 trochu me to uklidnilo 🙂 dcera je taky v pohode ale jak rikam jak je ticho a je někde dyl sama je to průšvih typu převrácená kytka a dcera svaci hlínu , židli ma prisunutou k lince a pod 🙂)))) je velmi vynalézava🙂)
@gnozka já myslím, že bude zvědavá a bude chtít pomáhat a podávat a na lumpárny tolik myslet nebude. já ze začátku koupala v obýváku, tak to bylo náročnější na nošení vody, ale zase víc místa okolo, aby se mohl starší účastnit. já mám ale asi docela hodné děti. těch lumpáren si tolik nevybavuji, aby mě to nutilo přemýšlet nad větším dozorem. možná je to i tím, že byli vždy zvyklí, že mohou vlastně všude, ale má to svá pravidla.
@blahova_andrea no to nase je taky fakt hodna . A ma prave pristup všude ale ma proste kolikrát neuvěřitelný nápady 🙂 pri koupání asi bude asistovat to jo . A pak ji zkusím posadit k pohádce zazim co mladší budu kojit a uspavat . Uvidíme 🙂
Dobry den,
mám od sebe děti 3,5 roku a babičky též daleko.Po dobu pobytu v porodnici přij
přijela babička vypomoct s hlídáním k nám domů,po návratu z porodnice měl manžel dovolenou (byla jsem po cisaři,tak jsem to o to víc ocenila),po týdnu šel manžel už do práce a já jsem s dětmi byla sama.Bylo to krásné období,miminko hodně spalo,starší syn pomáhal,měla jsem na něj i dost času,šestinedělí bylo celkově mnohem klidnější než poprvé-hormony mě tak nesemlely a už jsem trochu věděla,co a jak. Moc ráda na toto období vzpomínám.Určitě si jej také s oběma dětmi užijete a krásně se sžijete🙂
@ligeia
Hele a jak to máte vyřešené na samotný porod?
Dávat ji pryč, když přijedeš domů mi tedy taky přijde divné, logičtější je ať dojedou za Vámi pokud chtějí pomoci. Já tedy taky nevidím jako problém v šestinedělí starší dceru, ale hlavně domácnost a vaření - s tím by právě pomohly, ne?
Jinak já teda na šestinedělí doporučuju mrknout se na rozvozy jídla ze školky (najíte se na oběd obě) a pak zařídit v místě bydliště tak dva měsíce před termínem stálé hlídání - nějakou miniškoličku nebo sousedku cca dvakrát týdně. Za mně tedy úžasná věc, která nám funguje, malá je v kontaktu s dětma, takže nemusíme nijak hrotit návštevy a já si zařídím kontroly u doktora, nákupy a odpočinu si - s tím ostatně počítám i po porodu...
@verinikki @konik_mischel Do školky už dcerka chodí - zatím dvakrát týdně dopoledne, ale postupně přidáme, ve školce se jí líbí.
Manžel byl po porodu týden doma, pak už jsem fungovala normálně sama. Tehdy 5 letého syna jsem vodila ráno do školky, pak na nákup, vyzvednout ze školky apod... Když bylo potřeba, nákupy zařídil manžel. Jinak to nebude ani teď, když se narodí v únoru 3.dítě. Týden bude manžel doma a pak se pojede klasicky. Když jsem něco potřebovala, tchýně a tchán odpoledne přišli, pochovali, donesli něco z obchodu, když jsem to nestihla, ale jinak nic víc jsme po nich ani my sami nechtěli.
Navíc pokud bych poslala dítě k babičce, mohlo by si to vyložit tak, že se teď narodilo druhé jako náhrada a ono už není vlastně potřeba a není důležité. Nedělala bych to... Pomoc ano, ale "odložit" dítě ne.
Já mám od sebe děti 21 měsíců a babičky 10 minut cesty autem, ale řešili jsme to tak, že partnerovi napsal gynekolog OČR a 2x9 dní s námi byl ze začátku doma. Pro mě bylo ze začátku trochu divoké najet na ten denní rytmus se dvěma dětma, hlavně třeba večerní koupání bylo takové zmatečné, ale pak si to sedlo a pohoda. Já bych jí pryč neposílala. 🙂
@ligeia tak to je super, máš dopoledne vyřešené, prostor pro miminko, odpoledne zase pro dcerku. 😉

Zvládnout se to dá, ale pomoc rozhodně tak radikálně neodmítej. Ne každej má tu možnost, aby měl babičky. Zapojila bych je hned ze začátku, ale podle tvých pravidel 🙂