icon

Pro matky a lidi se psy

luciamala1979
15. led 2016

Vážené maminky so psami, ktoré tak rady uvazujete svoje psy pred obchodom, alebo ich tam len tak volne necháte pobehovať pred obchodom "pretože to nie je vyhláškou zakázané a možu tam rovnako behať ako moje deti". Prípadne si ich vezmete v taštičke, na ruke priamo do potravín, čo je nerešpetovanie zákazu na vstupe obchodu a považujem to osobne za maximálne nehygienické..
Som bývalý myslivec, momentálne nemám psa, mám dve malé deti, ktoré sa ich šialene boja, z dovodu zlej skúsenosti v lete (syna naháňal štekajúci pes a panička sa pobavila). Takže vážené maminky so psami - Mám na Vás otázku:
Ja mám doma kozu. Keď som v obchode, na pošte, alebo v práci, nemá mi ju kdo hlídat. Možem si ju vziať so sebou a nechať ju priviazanú pri vstupných dverách na poštu, nech Vám ožerie šaty? Alebo priamo pri nákupných vozíkoch, prípadne si ju vziať na ruky, do tašky, aby oňuchala a ochutnala šalát, ktorý si potom kúpite? Prípadnú "nehodu" vyčistím do pytlíka.
SKUTOČNE SA VÁM TOTO POČÍNANIE ZDÁ V PORIADKU?!?
Vaše psy sú všade, aj tam kde majú vstup zakázaný.

elena2907
15. led 2016

@luciamala1979 Já mám ráda kozy 🙂 Vlastně mám ráda všechny zvířata,takže za mě žádný problém.

luciamala1979
autor
15. led 2016

@terezapetrova čo tá koza, poškrabkáte ju tiež za uchom? 😀

luciamala1979
autor
15. led 2016

@elena2907 super, snád nebude vadit ani mimi, ked bude chrniet na perinku v kočárku

luciamala1979
autor
15. led 2016

omlouvám se, musím ísť za detičkami 🙂 pekne sa tu bavte!

elena2907
15. led 2016

@luciamala1979 Určitě nebude,učím jí lásce ke zvířátkům.Již jsem jí ukázala psa - toho máme doma,kočku,králíky,prase a už i ta koza k ní ňufala,A zapomněla jsem,že už jsme viděli i ovce a beránky.A to máme 5 měsíců 🙂

nase_ema
15. led 2016

Vezmi si svoju kozu kam je libo 😀 😀 😀

terezapetrova
15. led 2016

@luciamala1979 v obchode by mi to asi koser neprislo, u obchodu by me koza zaujala 🙂 ale ještě vic by me třeba zaujal slon 😀

veraga
15. led 2016

Jsem zatím bezdětný pejskař s respektem k nepejskařům. Psy na veřejnosti na volno nemívám, u krámu je nechám spíš vyjímečně (před večerkou, kam skočím jen pro pečivo). Jsou vychovaní a vždy je mám zajištěné tak, aby nikoho neotravovali, neomezovali a neděsili - tzn. vodítko, náhubek, zašít někam do rohu a dát povel k sedu/lehu. Obchody jsou pro lidi, zvířata v nich nemají co dělat. Ale:

Jednou jsem takhle nechala psa před krámem. Když jsem se vracela z nákupu, vidím u psa dřepět cca 3letého kloučka, jak jej hladí a povídá si s ním. Opodál matka s další ženou. Vzteky na ně volám, co to má znamenat, jak může nechat tak malé dítě osahávat cizího velkého psa. Dostalo se mi odpovědi, že má přeci košík a vodítko a proto není nebezpečný... Pro představu, rána kovovým košem mohla mít pro to dítě velké následky. Pes má děti rád, ale nechci domyslet, co by se stalo, kdyby to tak nebylo.. Jo, kdyby se lidi naučili respektovat ostatní, svět by byl hezčí.

zuzineckah
15. led 2016

uvázaný mi nevadí, že štěká je normální, kdyby byl houno, tak smrdí... 😀 pes v obchodě mi vadí a já osobně, ač mám pejsky dva, tak by je s sebou nikdy netáhla. Pes je prostě pes. Není to dítě, aby chvíli nemohlo být sám doma, nebo na zahradě.
@cheynee dovolím si nesouhlasit. Jsou situace, kdy dítě, ačkoliv je vedeno ke zvířatům od mala, může zažít takový šok, že ze psů začne mít hrůzu. Stalo se mi to kdysi dávno s dcerou. Šly jsme k našim, bydleli v paneláku, a najednou od výtahu vyšla sousedka s vlčákem, který začal hrozně štěkat v bezprostřední blízkosti dcerky /měla 2 roky/. Jak to bylo ve vchodě, tak se ten strašný zvuk ještě ztrojnásobil. A ta paní ještě ječela, že jsme jí polekaly psa! Tak jsem jí vynadala, že mě pak půl roku nepozdravila, ale to mi bolo úplně jedno. Takové chování je nepřípustné. Neudělaly jsme nic, co by pejska vylekalo, jen jsme jim vešly do cesty. On to byl takový nevychovaný drzý pes, který neposlouchal jí ani nikoho jiného. Paní měla jediné štěstí, že měl košík na papuly a měla ho na vodítku, jinak bych volala městské policajty. Malá chytila takový amok, že pak jsem měla 3 roky co dělat, abych jí bloku ze psů zbavila. Ale byla ve stádiu, kdy mi utíkala na opačnou stranu ulice, když zmerčila psa :( S láskou ke zvířatům to nemá co společného. Taková situace může nastat i díky pitomým páníčkům, kteří dobře, že doma na balkoně 2x2m nechovají koně...

cheynee
15. led 2016

V životě by mě nenapadlo, že tohle někdo může řešit 😀... Mám jorkšíra (jorkšíři chlupy nepouští) a když ho s sebou cca jednou za dva měsíce vezmu do krámu k nám na vesnici pro nějakou drobnost (rozumějte tak, že třeba akutně potřebuji do něčeho bílý jogurt a zapomněla jsem ho koupit), tak ho prostě buďto uvážu venku a nebo si ho vezmu do ruky. Nikdy mi nikdo nic neřekl a ani se na mně blbě nekoukal 😕. Ale v rohlíkách se rozhodně nepřehrabuji když na něj sahám! Když už tolik myslíte na vnější hygienu, myslete trochu i na hygienu vnitřní a neživte se takovými hnusy 😎.
@luciamala1979

luciamala1979
autor
15. led 2016

@zuzineckah a čo konkrétne ste urobila, čo pomohlo? Synovi je 5. Trvá to asi pol roka, proste pes zareagoval a balon / míč, kt. si před sebou na chodníku cestou domov kopal. Kluk začal utekať a pes za ním štekal, tahal čiaru asi 100 m, syn pomaly na strome. Možem mu vysvětlovat, skúšat, nič, proste sa bojí. Snád to príde časom. Inak som psíčkar, vždy sme mali psa, ale loveckého. Štekal na zvieratá, nie na ľudí a nenaháňal deti. Bol vycvičený, chodil bez vodítka ale poslúchol na slovo. Nikdy sme ho nebrali do obchodu, ani by nám to nenapadlo..

luciamala1979
autor
15. led 2016

@cheynee máte na mysli rohlíky?

luciamala1979
autor
15. led 2016

@elena2907 jojo v 5 mesiacoch sa mi syn tiež nebál psov hádzal im balonky. Ale to ho žiadny bastard předtím nenaháňal. Keď mimi vyberiete z kočiarika, trochu sa to zmení 😉

elena2907
15. led 2016

@zuzineckah Ano,ale zakladatel nebo zakladatelka diskuze evidentně děti ke vztahu ke zvířatům nevede. Spíš zakladatel - myslivec,už jsem to našla.Má také špatnou zkušenost jako Vy se zvířaty,napadl pes jeho syna.Ale to není o těch zvířatech,ale těch majitelích.Pokud se oni chovají jako hovada a nevedou správně např. své psy,tak potom z toho vznikají tyto problémy. A do obchodu pes samozřejmě nepatří, to mu neupírám,ale v tom případě by tam neměli chodit ani někteří lidé, kteří na naše děti chrlou,prskají, jsou nemocní a je jim to jedno.To je daleko horší než schovaná čivava v kabelce nějaké Barbíny 🙂

cheynee
15. led 2016

@luciamala1979 Ano, mám na mysli rohlíky. A mimochodem, my také vždycky měli mysliveckého psa, který poslouchal na slovo a teď máme navíc Ferdinanda, který sice občas taky poslechne, ale ven bych s ním nešla bez vodítka už jenom proto, aby ho nějaký méně vychovaný pes z okolí nezakousal. Takže v tomhle Vás chápu. Původně to vyznělo tak, že někde zaštěkal čokl a vaše dítě z toho má doživotní trauma 😖.

andrisek123
15. led 2016

@luciamala1979 mě malinkej pejsem v tašce nevadí, neřeknu kdyby tam šlo velký hovado a všechno tam poslintalo... navíc v KAŽDÉM obchodě, ať už velkém nebo malém jsou myši ( myši přinejlepším, ale také tam bývají i krysy) , to je také nehygienické, ale stále tam chodíš nakupovat.
To, že majitelé ty psy uvážou před obchodem, to se mi taky nelíbí, těch psů je mi líto a když nejsou vycvičení, tak otravují kolemjdoucí. Já sama bych tam tu svoji ani ne 3kg berušku třeba nepřivázala, ale zavřenou v tašce ji do obchodu klidně vezmu! Dle mě je to mnohem hygieničtější, než když tam přijde nějaké prase s nemytými rukami a všechno tam ohmatá (například pečivo). Ale u nás na obci tam bývají většinou přivázaní psy, co sedí a nevydají ani hlásku a čekají na majitele a nikoho neotravují. Budiž, takový pejsek ať si tam klidně čeká 🙂
Já dokonce ani moji malou čivavku nepouštím mezi lidi na volno, protože respektuji to, že se psů někdo bojí.

luciamala1979
autor
15. led 2016

@cheynee ale nie, ale momentálne sme v štádiu že už "nelezie po stromoch ked zbadá v dialke psa" v štádiu "mama tam je peeeeeeeeeeeees mamaaa", proste malý velký kludný besný na vodítku bez bojí sa, stále očakáva. Nejak si nedá vysvětlit, že pes nevie rozprávat tak šteká no 😀
Nie je rohlík ako rohlik 😉

luciamala1979
autor
15. led 2016

@andrisek123 na krysy je deratizér, ten mi však so psíčkarmi ani kozou kt. nemá kto pohlidat nepomože, obávam sa 😎
Som rada, že aj psíčkar sa na to dokáže pozriet z iného pohladu, že to niekomu može vadiť. ALe to nie je o Vašom pocite, vadí / nevadí, na to sú normy, zákazy, kt by sa "mali rešpektovať" povedzme

andrisek123
15. led 2016

@luciamala1979 to sice nepomůže, ale je to v potravinách mnohem větší zlo než pejsek v tašce, který ti tak vadí.
Ale jinak strach ze psů u dětí a nejen u nich chápu a mě samotné jako pejskařce se taky spousta věcí nelíbí (psi na volno, bobky všude kam se podíváš...) ale s tím nic nenadělám.

luciamala1979
autor
15. led 2016

@andrisek123 mne se nelíbí ten nerešpekt voči ostatným, ale to by bola kapitola ďalšia..

katherinaa
15. led 2016

Ja třeba nechápu proč ma někdo potřebu tahat psa do cukrárny 😕

veraga
15. led 2016

@andrisek123 Zákaz vstupu se psy platí pro všechny. Ať se jedná o čivavu nebo velké hovado. Kvůli těm, kteří tyto zákazy porušují, jsou pro nepejskařskou společnost automaticky špatní všichni pejskaři.
Já třeba nemám ráda pavouky. A sakra by mi vadilo, kdyby "zákaz vstupu s pavouky" někdo porušil s tím, že se přece nejedná o tarantuli, ale o pouhého křižáka.

zuzineckah
15. led 2016

@elena2907 vždyť ano, já se taky nezlobila na toho psa, ale na jeho majitelku. Já vím, že on za to nemůže, prostě zareagoval jak zareagoval, protože nebyl nijak vycvičený. Navíc podle mě takové plemeno nemá v paneláku vůbec co dělat, ale to je zas na jinou debatu...

@luciamala1979 řeknu ti, byl to dlouhý a těžký boj. Paradoxně pomohla až bezprostřední blízkost štěněte. Když jsem začala jezdit ke dnes už manželové rodině, tak si zrovna v tom čase koupili pejska. Landseera. Byla to taková maličká chlupatá koule, úplný plyšák. Jak jsme k nim s dcerkou jezdili často, tak si na něj postupně zvykala, viděla, že k němu jdeme všichni, měla větší důvěru, v podstatě rostla s ním a asi v průběhu půl roku-roku ta fobie odezněla. Ze psa pak vyrostl 80 kg "drobeček", tak na něm i "jezdila" 😀 Ale jsem si jistá, že takový průběh byl jen díky tomu, že to byl "rodinný" pes, i psycholog to potvrdil.

nita1984
15. led 2016

Já se bavím 😀 😀 😀 Mám tři psy a jsou zdaleka vychvanější než většina dětí. Před obchodem je nenechávám (protože lidé jsou zlí, hnusní a zákeřní), pokud je beru do restaurace vždy se svolením personálu a obvykle o nich nikdo jiný ani neví, leží způsbně pod židlí. Což se, bohužel, nedá říct o 99% dětí. Dnešní děti a rodiče jsou často na zabití. Viz můj nedávný příspěvek o tom, jak jsme si chtěli dát s kamarádem v klidu jídlo a místo toho si děti ostatních návštěvníků z našeho stolu uděllay pevnost. Takže asi tak. Někdo má psa a neumí se chovat, někdo má dítě a neumí se chovat. Není to o psech, ale o majitelích

luciamala1979
autor
15. led 2016

@nita1984 🙂 jsem ráda že som Vás pobavila. Moje deti ani moja koza 😀 Vás obťažovať nebudú, verím, že aj Vaše psy budú vycvičené v tomto zmysle. ALe zase - akokoľvek vycvičený pes nemá čo v potravinách hľadať, na to sú hygienické normy
Jo a před obchodom ho nenechávajte, máte pravdu, sama by som takého psa ak by mi prekážal při prechode, povedzme jemne odsunula nohou 🙂

mika251
15. led 2016

@nita1984 presne tak.
Sú medzi nami ľudia inteligentní i hlúpi, empatickí i bezohľadní. Je na nás, ako veľmi si tou druhou skupinou necháme otráviť deň. Neostáva nič iné, len sa chovať tak, aby človek šiel čo najviac príkladom a veriť, že to k niečomu bude.

nita1984
15. led 2016

@luciamala1979 moji psi v potravinách v životě nebyli a ani nebudou. Na druhou stranu když vidím dítě, jak se přehrabuje v přepravce s rohlíky, chová se rozhodně méně hygienicky než můj pes

anetka1701
15. led 2016

Mám ročního NO... Když jdeme do krámu spolu, tak ho uvážu daleko od vchodu aby nikoho nebtěžoval a na extrémně krátké vodítko - vlastně může jen sedět. Myslím že tím nedělám nic špatného nebo nepatřičného.... To bych tu taky mohla psát naštvanej elaborát, jak mi vadí lidé co v deštivém počasí kouří u vchodů do budov a vyrábí tam hnusnou, plynovou bublinu, kterou musím s děti procházet... No a co???

luciamala1979
autor
15. led 2016

@zuzineckah tak to vyzerá tak, že by pomohlo, ak by sme si kúpili štena napr. hannoveráka 🙂 dík za tip

luciamala1979
autor
15. led 2016

@anetka1701 vy mi nerozumiete, prečítajte si pozorne príspevok. Toto čo ste popísala, by mi absolútne nevadilo. Pes volne pobiehajúci při vchode, vo vstupnej hale, pes uviazaný priamo medzi nákupnými vozíkmi, vo dverách na poštu, pes v nákupnom vozíku na mieste pre deti.. atd.

Strana