icon

Proč se malé děti nesmí dívat na televizi?

alex97
16. led 2022

Maminky 🤔
Měli jsme diskuzi z ostatními maminkami..
A 4 z 10 nechávají své děti koukat na TV.. Když jí vypnou nebo mimi otočí tak řvou..A když je otočí z5 tak se smějí a jsou v klidu .. Miminka od 2m do 4m ..Chápu že jsou tak unavený že chvíli klidu si dopřejí..Ale mě zajímá proc ty děti se nesmí koukat...V těch televizich už nejsou ty nebezpečné UV filtry jako u starých..Technologie jde ku předu 🤔 Jen mě to zajímá.. Ne , že mě tu ukamenujete 🤣

Strana
z2
felixfelicis
16. led 2022

@prejeta_zaba tyjo to bych moc netvrdila, že generaci 50+ nic není, když si vezmeš, kolik % lidi středního věku je obézních, jak časté jsou civilizační choroby, rakovina tlustého střeva...

Mám podobnou tetu, když začínaly mobily, odcházeli z místnosti, když jsme přijeli na návštěvu a nechtěli si ho vypnout. Vodu filtruji přes nějaké kamínky, aby ji zbavili magnetického čehosi...netřeba to chápat ani se nad tím pohorsovat, prostě jiný životní styl 🙂

klokanka31
16. led 2022

@95newmommy2020 Proč zrovna do lesa? 😮

95newmommy2020
16. led 2022

@klokanka31 Ji vadí ve městě ten vzduch, ruch a tak. Ale v lese je spokojena.

klokanka31
16. led 2022

@95newmommy2020 Já to hned pak pochopila, nejdřív jsem si ale myslela že právě do lesa nechce 😄

loylii
16. led 2022

@alex97 u nás odjakživa jede TV pořád. Když se nedívají děti, díváme se my dospěly. Tablety nemáme ani jeden. Telefony jim nepůjčíme a počítač taky ne. Takže za mě mi vůbec nepřijde divné když se děcka podívají na pohádku na Déčku, ovládání je ve výšce, aby na něj nedosáhli. Ono je to stejne ta chvilku přestane bavit a jsou si hrát do pokojicku nebo dělají chaos kdekoliv jinde v domě. Mnohem horší mi přijdou až fanaticky závislý děti na tabletech, mobilech rodičů, youtobu na TV a kolikrát už 3 letý dítě umí s ovládáním na TV a pouští si kraviny podle sebe.

klokanka31
16. led 2022

@loylii Naše umí s ovladačem od TV, pustí si sama i DVD, ale pak na to nekouká 😄

ajja87
16. led 2022

Neříkám, že televize je zdravá, rozhodně jim nic nedá, ale vliv na nervovou soustavu, jen z toho důvodu, že tam blikají obrázky mi nejde moc do hlavy (samozřejmě chápu, ze je to možný) , ale když si vezmu vsechny ty blikající hračky, co se prodávají, tak me kolikrát teda bolí oči víc, jak kdybych cucela na televizi, takže mi to přijde,, prašť, jak uhoď,, nebo jak se to říká 😁

felixfelicis
16. led 2022

@ajja87 však taky blikající hracky být nemusí, TV nemáme, děti měly první elektrickou hračku az vlackodrahu z Lidlu v roce a tři ctvrte a normálně zijem 🙂

alechandris
16. led 2022

@ajja87 jsi mi to vzala úplně z mozku 😀 hračky ublikany, urvany, svítí to jak Vánoční stromeček, ale to prý nevadí... 😀
Jinak u nás televize Teda jede pořád, když jsme doma, je to můj špatnej návyk z dob životních krizí. Když byl syn miminko, tak jsem ho tedy měla vždy tak aby na ni neviděl, dnes ve 2 letech ji vůbec nevnímá, výjimka je když pustím krtecka. Nevnímám, že by to na něm zanechalo nějaký problém zatím, ale sama se to snažím omezovat a místo seriálu nám pouštím třeba namluvene knížky, atd.

felixfelicis
16. led 2022

@alechandris kdo řeší TV, většinou řeší i ty hracky 🙂

Dvouletak třeba nekouká vůbec na nic, velký děti mají pohádku 2x denně po splnění povinnosti, ale on ty jejich ještě nestíhá vnímat, tak ho to nebaví. A nevidím přidanou hodnotu v tom mu pouštět zvlášť něco vhodného pro jeho věk, tak pohadky ani pisnicky nemá a nemyslím si, že by byl o něco ochuzeny.

alechandris
16. led 2022

@felixfelicis chápu. Já se přiznám, že jsem nad tím vlastně nikdy nepřemýšlela, mě moje máti foukla k televizi ve 3 letech, ale nikdy jsem žádné poruchy učení, soustředění ani nic podobného neměla. Sama jsem na ni pak od cca 12 let do 25 vůbec nekoukala. Muž byl zase dítě, které vidělo televizi někdy v 6 letech nejdřív a měl poruchy snad všeho.. nenapadlo mě to prostě nějak řešit, až teď poslední dobou to okolo mě hodně lidí řeší.

ajja87
16. led 2022

@felixfelicis ja neříkám, ze být musí, raději taky dávám přednost dřevěným a neblikajicim hrackam, jen jsem tím chtěla říct, že mi nepřijde rozdíl na nervovou soustavu jestli dítě kouká na blikající televizi a nebo blikající hračku

A propo ještě se mi líbí lidi, kteří strašně hlásají jak nemají televizi, ze to není potřeba, jak je skodlica atd a pak najednou zjistíš, ze deti místo televize koukají na tablet a nebo mobil🤦‍♀️

zrzinda
16. led 2022

@ajja87 Stačí si přečíst par článku od neurologu 😊

felixfelicis
16. led 2022

@alechandris Mne je 36, takže když jsem byla malá, TV šla až od určitě hodiny😀 a pohádky tam nebyly nonstop, takže v tomhle je to asi nesrovnatelne. Já to mám tak, že buď se na něco dívám a fakt se soustředím, nebo se nedívám, TV nebo rádio jako kulisa mě ruší, nemám ráda ten hluk. To samý hrající hracky🙂. Takže to omezuju primárně kvůli sobě, víc mě lákají filmy na Netflixu, tak TV nemám, protože nevím, na co bych se tam dívala, spíš než že bych si myslela, že umreme na zareni nebo tak něco. A taky se priznam jsem líná se dohadovat s detma, jestli se budou koukat, nebo ne. Na mém mobilu si nic sami nepusti, takže buď mají splněno a pohádka ve stanovenou dobu je, nebo není. Tablet asi taky nikoho nezabije, ale když cekarnu u doktora i cesty autem zvladame v pohodě bez něj, přijde mi to zbytečný. Hru si můžou zahrát i na PC. Zeptat se děti, určitě budou chtít tablet i TV, ale jestli tohle bude jejich jedine trauma z dětství, tak jsem s tím v poho 🙂

felixfelicis
16. led 2022

@ajja87 to mi nepřijde to samé - na mobilu pustím pohádku ja jednou nebo dvakrát denně, jinak je můj a děti k němu nemají přístup. Nemůžou si nic pustit sami a nemají to jako kulisu celý den. Tablet nevedem, ty pohadky jsou až až. Zase lidi, kteří dětem nepustí vůbec nic, bude přece jen minimum 🙂

mdch91
16. led 2022

@felixfelicis mne na mobilu vadi, ze maji pak tendence se ruzne proklikavat. Za me ideal na tohle je televize jako obrazovka, nikdo to nedrzi v ruce, nemusim hlidat, jakou tam zase uvidej priblblou reklamu apod. Ale kdyz tu nekdo napise, he mu bezi televize cely den, tak je mi teda fakt zahadou, na to se tam jako kouka. Kdyz mam jednou za pul roku v patek volny vecer, nerealne v programu televize najit neco koukatelneho.

felixfelicis
16. led 2022

@mdch91 jo, s tím souhlasím. Kluci ale koukají jenom na Netflix Kids, mají povoleno třeba jeden díl něčeho dlouhyho a jeden díl něčeho krátkého, to si sami vyberou a jsou spokojeni. Neomezená nabídka kravin na YouTube, to je zlo. Na obrazovku nemám tu TV a dokud doma neprobehne vzpoura pubertaku, tak ji nechci 🙂 Právě je nonstop zapnuta, když jsme u babičky, a většinou za celý víkend nevidím nic, co by mi doma chybělo. Ještě by šlo pouštět na monitor přes ntb, ale to bych buď musela prubezne obsluhovat, nebo pustit nějakou dlouhou pohádku a to jim ty seriály vychází na kratší dobu, tak zatím fungujem takhle. I když spory o držení občas jsou 🙂

loylii
16. led 2022

@mdch91 já se každý večer dívám na Ct1, Ct2, Hbo. Máme 02tv, tak se večer když celou rodinu obsloužím s jazykem na vestě podívám jestli na jednicce, dvojce dávali něco zajímavého a pouštím si to ze záznamu. Takhle se spoždením jsem se dívala na Marii Terezii, dokument o panu Gottovi atd. V klidu, když už všichni chrápou😇 Můj chlap zase hraje hry. Netflix nemáme. Já si myslím všeobecně, že s návyky našich detí do budoucna nic neuděláme… Co já bych za to dala, kdybychom různým obrazovkám všichni věnovali mnohem méně času. Ale můj chlap je schopný si vzít mobil i k obedu ke stolu. Když mu zopakuji, ze si tohle nepreju, tak se vymlouvá jako, ze prace atd. Pak se zdekuje s tím mobilem na záchod, tam prý má na jediným místě od nas klid😆

mdch91
16. led 2022

@loylii tys ale psala, ze televize jede porad, takze to vnimam jako rano se zapne, vecer vypne, ne ze si vecer pustis film, to na mozek deti urcite negativni vliv nema

whocares
17. led 2022

Můj starší měl občas pohádku od tří, mladší teda asi od dvou koukal s ním. Protože to ale nemají neomezeně, ale většinou jen maximálně hodinu denně po návratu ze školky, kdy musím ještě pracovat (dělám z domu), je to pro ně úplná vzácnost a pro mě odložiště a chvíle klidu. Hodně toho využívám, když mně nebo jim není dobře, to můžou koukat víc. A televize jako kulisa mi připadá fakt šílená. Jezdíme k jedněm známým a nevypnou ji ani během návštěvy, to je fakt crazy, jejich malej tak celodenně nasává všechny ty krimi seriály, zprávy a vyloženě sračkoidní obsah, i když ne třeba cíleně, protože na to zrovna nekouká, ale nemá prostě šanci tomu uniknout.

terkync
17. led 2022

Mimino bych nenechala cilene nastelovane u tv, to je fakt hovadina. Ale u starsich si opravdu nehrajeme na to, ze nekoukame na televizi, nekoukame do telefonu apod. Samozrejme ne 24/7.. Kazdy mame nejake vnitrni nastaveni. Ja se nepretvaruji ze me jako nebavi serial na netflixu, nebo ze nectu zpravy na netu atd. Stejně jako nas bavi si zahrat pexeso, postavit bunkr, hrat na tabletu nebo jit na prochazku. Beru nas jako zlaty stred. A sem rada ze mezi vrstevniky deti ovladaji lehci elektroniku, a nedelam z nich individua z jeskyne, jakoze to přece neexistuje nebo ze to k zivotu nepotrebuji. Viz krasna distancni vyuka. Doba je sice nahovno, ale kdo z nas to změní. Jedine tak jit do ty jeskyne..

madbetka
17. led 2022

Naše děti poslední dobou koukají na televizi bohužel víc, než se mi líbí. Učím se na státnice a ten božský klid nedokáže udělat nic jiného, než televize (ale pořád je to třeba 1-1,5h denně max, nesedí tam celý den). Zase ale nemáme tablet a mobil do ruky nedostanou, venku jsou dost a zabavit se samy umí na desítky minut, tak snad je to aspoň trochu v rovnováze 🙂
Nemyslím, že je televize pro děti vhodná, dobře vidím, že když koukají víc, tak hůř usínají a jsou divočejší. Ale rozhodně se v dnešní době dá vybrat, co se dětem pustí. Naše děti koukají na YouTube na různé Večerníčky, nejvíc top je u nás už několik let Krtek, já už ho nemůžu ani vidět. V archivu Déčka koukají na Hýbánky a cvičí u toho, pak různé hudební pořady (třeba Hudebni perličky Pavla Šporcla, ty miluju i já). Ale občas koukají na YouTube třeba i na záznamy z baletních představení, loutkové pohádky, naprosto s přehledem u nás vede Rybovka s obrázky J. Lady, tu by mohly sledovat pořád dokola.
S manželem jsme si říkali, že kdyby se televize rozbila, novou kupovat asi nebudeme, dovedeme si představit být bez ní. Na druhou stranu přiznávám, že pro moje nervy je občas potřeba ty tři malé rarachy posadit na chvíli na gauč a v klidu si vypít kafe 🙂

ajja87
17. led 2022

@zrzinda ja jim to neberu a věřím, že to má vliv na vývoj, ja jen říkám, že mi nepřijde rozdíl mezi některými blikajicimi hračkami a televizi

marcicek84
17. led 2022

Co se tyce toho vyvoje,tak pry muze mit vliv sledovani hudebnich klipu,ale holky uprimne,byla pandemie,vsechny jsme mely HO a jeste byly zavrene skoly a skolky,neverim tomu,ze deti u tech mobilu a TV nebo PC nesedely,sedely,protoze jsme musely i pracovat,ne jen varit obedy a deti ucit,ale taky odpracovat 8 h a pri vice detech neverim tomu,ze se to v domacnostech nedelo....

pampeliska1313
17. led 2022

@marcicek84 a jak mají vliv hudební klipy konkrétně? Ptám se, protože to u nás celkem jede) díky!

mdch91
17. led 2022

@marcicek84 tak ale diskuze zacala u mimin, pripadne velmi malych deti a jejich matky zpravidla nepracuji

marcicek84
17. led 2022

@mdch91 ale treba stsrsi dite skolou povinne je treba ucit a starat se i o nej,tak i ony to mely ztizene...nejde pausalizovat,proste kazdy delal co mohl a neverim tomu,ze cilene nekdo necha dlouho koukat na TV mimco...ale nekdy proste neco zahledlo a hroutit se kvuli tomu fakt nema smysl....

marcicek84
17. led 2022

@pampeliska1313 ten obraz jak blika a jak je to sestrihane,pry to snizuje detem inteligent a pak maji neurovyvojove poruchy...

mdch91
17. led 2022

@marcicek84 ano, nekdo necha cilene koulat na tv mimco a je to v tom uvodnim prispevku napsane. Divila byses, kolik takovych maminek je. Prece je u toho tak spokojeny a libi se mu to.

Strana
z2