icon

Propadlý hrudník miminka - je to normální?

petraszi
4. lis 2018

Je to normalni? Urcite zajdu k doktorce ale maly ma mezi zebrama proste propadlinu a ja nwm cim to muze byt :((

neomenia
4. lis 2018

@petraszi posli foto!

petraszi
autor
5. lis 2018
lnk84
5. lis 2018

@petraszi To má od narození? Nebo až teď? Určitě bych šla hned k doktorovi.

petraszi
autor
5. lis 2018

@lnk84 ma to az ted, vcera jsem se toho lekla pri koupani :( dnes chci prave hned v 8 k doktorce ale nemam tuseni co to muze byt. Kdyz hodne dycha ma to jak na fotce ale pak to ma daleko mensi tak nwm co to je :(

lnk84
5. lis 2018

Nikdy jsem to neviděla... https://cs.medixa.org/deti/deformace-hrudniku-u..., tady píšou, že se vpadlý hrudník u dětí většinou nemusí řešit, ale stejně bych šla k té lékařce..

lnk84
5. lis 2018

Píšou tam, že to provází, některé genetické vady, ale to se Vás netýká - jedna se vyskytuje jen u dívek a druhá se projevuje až kolem desátého roku..

petraszi
autor
5. lis 2018

No uvidime co rekne doktorka :(

may89
5. lis 2018

Možná to bude vpáčený hrudník, dcera to měla taky, ale jak roste, tak se jí to už celkem srovnalo, pokud to nedělá problémy, tak se to řešit nemusí, snad bude vše v pořádku, držím pěsti 😉

petraszi
autor
5. lis 2018

@may89 dekuju moc, sem jak na trni... Uz at jsme u pani doktorky

petraszi
autor
5. lis 2018

Tak pry je to celkem bezna vec :( do telefonu ni rekla ze nemam plasit ze to byva a ze na to koukne pri dalsi kontrole za tyden

neomenia
5. lis 2018

Taky mi to pripada... Miva to hodne miminek a pokud se nedusi (to bys poznala) nic ti neznamená.

petraszi
autor
5. lis 2018

Pry ma krudni kos nejaky bicik ktery nekomu roste dovnitr a nekomu ven 🙂

mary.jane
5. lis 2018

@petraszi je to pectus excavum. Nas maly to ma taky. Deti by se pak mely trochu vice hlidat u doktora, protoze by to mohlo ovlivnovat kapacitu plic nebo cinnost srdce. Da se na to pozdeji cvicit ruzna dechova cviceni a vyborne je na to plavani. A az bude kluk velky, tak trochu vic posilovat hrudni svaly, aby ta “dira” se jimi trochu zamaskovala.

petraszi
autor
5. lis 2018

@mary.jane to je jako na porad uz jo? 😞 Samo se to neztrati?

mary.jane
5. lis 2018

@petraszi neztrati - je to proste spatne narostly hrudni kos. Tim dechovym cvicenim (plus se jeste doporucuje hrat na nejaky dechovy nastroj) se da zapracovat na te kapacite plic a posilovanim a plavanim se to trochu zamaskuje svaly, ale ta kost uz svuj smer rustu nezmeni. Existuje na to v dospelosti docela narocna operace, kdy se pod zebra na nekolik let voperuji nejake ocelove platy, ktery by ten hrudni kos mely “vypouknout” ven, ale po jejich vyndani se to zase docela o dost vrati zpatky, takze mi to pripada zbytecne.

hrosatko87
5. lis 2018

@petraszi Syn měl jako miminko také propadlý hrudníček. Dnes je mu 3,5 let a není to poznat. Žádné problémy s tím neměl.

petraszi
autor
5. lis 2018

Ale me prijde ze se mu to udelalo ze dne na den a ne ze by to alo postupne :O

mary.jane
5. lis 2018

@petraszi spis si toho lze vsimnout az pozdeji - me na to detska doktorka take upozornila az asi na dvoumesicni kontrole.

holkacekatelka
6. lis 2018

Ahoj. Můj syn to má též, od mala a je mu deset už. Dr říkal že se to jmenuje vpaceny hrudník. Pokud je to hodně řeší se to chirurgicky ale máme to asi jako ty. Ničemu to nevadi, jen tam může hrát kuličky 🙂

fifina86
6. lis 2018

@petraszi s nejvetsi pravdepodobnosti ma syn voaceny hrudnik. Nas syn k tomu mel i paradoxni dychani, je sledovany v FN Motol, jako s malym jsme s nim cvicila Vojtovku. Je treba zjistit, jak moc je (tady mi to z fotky neprijde hrozne), ale muze byt utiskovany plice ci srdce. Urcite zadaj o konzultaci s RHB lekarem, deti by mely byt sledovany, diky tomu voaceni muze mit pak problemy s pateri atd.

nikyselen
6. lis 2018

ahoj jako svobodna a bezdetna(prastena holka 😀) jsem to videla u dospeleho kluka..no velka laska..kdyz sundal tricko videsila jsem se,ale vysvetlil mi ze je to uplne normalni, a v nicem ho to neomezuje,neboli...jediny vo tak nosi volna tricka,aby to nevysvetloval na potkání, ale asi to neni tak bezny u dospelich vypadalo to opravdu jak vpaceny hrudník..Lepe receno on lroste zadny nemel..nejdriv jsem myslela,ze je to po uraze,ale rikal,ze se s tim narodil..no co ti budu povidat opravdu v nicem nas to neomezovalo..a taky jsem to uz nikdy nevidela.

fifina86
6. lis 2018

@petraszi nam to teda lekarka vysvetlivala, ze v pripade naseho syna dochazi k tomu, ze svaly branice misto pohybu nahoru a dolu jdou zepredu (bristi strany) dozadu na zada. Tim dochazi k doformaci te kosti (jako maly, kdyz plakal, dokazal tu kost krasne vyrovnat).
Ale myslim, ze chlapecek od @panihk to mel a nejak se mu to srovnalo nebo jak to bylo, Anicko?

panihk
6. lis 2018

Malý to měl od narození. V porodnici se nad tím ani nepozastavili, já to samozřejmě viděla, ale vlastně mě ani nenapadlo to řešit. Až pak s doktorkou jsme to trochu probíraly, říkala, že pokud nemá žádné problémy (že by hůř dýchal nebo něco), nechává se to být, až pak v dospívání se to případně operuje nebo něco. Každopádně malýmu to zmizelo samo, řekla bych tak do roka. Uvidíme, co až poroste, třeba mýmu bráchovi v pubertě vyrostla půlka hrudníku nějak rychleji a dostal na to speciální cvičení, aby to svalově vyrovnal.

nikolka20n
29. lis 2019

@petraszi mohu se zeptat jak to dopadlo s propadlinou v hrudníčku? Děkuji