Režim druhého dítěte. Jak to funguje u vás?

aneta_v
7. únor 2021

Ahoj, chci se zeptat, jak to funguje u vás s druhým dítětem a spánkem přes den? První dcera měla dlouhý spánek cca 10-13, a pak spala odpoledne ještě 45-60min, spala jen v kočáře. Teď mám druhou tříměsíční dceru, jasně, spí ještě v podstatě co hodinu, ale zajímá mě to do budoucna. Dopoledne vydrží spát hoďku v kočáře, pak musím jít domů nachystat oběd a nakrmit starší, ta jde po obědě spát doma, takže mladší spí v šátku (1-1.5h). Kolem 16. hodiny jdeme ven a to spí malá 16-19 plus mínus opět v kočáře. Zatím nemá problém s usínáním večer, ale děsím se, jak bude starší a starší, že s dlouhým spánkem v podvečer bude chodit spát o půlnoci 🤦🏽‍♀️ Ale nevím, jak jí mam ten spánek přesunout jinam, se starší se to prostě nedá 🤷‍♀️ Kočár musí být jedoucí, od narození v nejedoucím kočáře dá max půl hodiny, navíc bydlíme v bytě, takže ji nemůžu odstavit na zahradě a zkoušet.

A ještě by mě zajímalo, jak s dítětem spícím po obědě doma plánujete výlety? Myslela jsem si, že pořídím sourozenecký kočár a budou spát obě za chůze, ale starší v říjnu začala v kočáru blbnout a nezaspala, tak jsme ho zrušili. Nedovedu si představit jet na celý den na výlet 🤷‍♀️

Ta logistika se dvěma dětmi je děsná 😂

areh
7. únor 2021

@aneta_v mám staršího syna 3 roky a mladšího aktuálně 5 m. Starší už po obědě nespí. Když spal, tak jsme dopoledne šli ven, mimčo spalo v kočáře. Po obědě usnul starší doma a mladší buď v postýlce nebo jsme po probuzení staršího šli ven a mladší spal v kočáře. Vařím večer.
Teď když starší nespí, je to pohoda 😁 režim přizpůsobujeme prckovi 😉
Na celodenní výlety jsme bez kočáru nejezdili. Jeli jsme třeba kolem poledne,aby se prospal v autě.

cilkat
7. únor 2021

Do nějakého půlroku to mladší dítě spí "furt" a "kdekoliv". Hodně jsme nosila v šátku, nebo vozila kočárek. Starší už nespal vubec, aktivity jsme volila podle statšího a mladší prostě potřeboval jen prso a mě.
Pak začal mladší spát 2x denně a bylo léto, takže jsme často byly doma do prvního spánku, mezi tím jsme uvařila a když vstal, šli jsme na hřiště, obědvali tam a odpoledne se tam i prospal buď v kočáře, nebo na dece.
Kolem roka začal spát jen jednou. dlouho usínal snadno i před obědem, ale pak už odpoeldne nespal, takže jsme akce plánovali, aby se vyspal cestou tam (odjezd kolem desáté). Docela se mi osvědčil kočárek se stupátkem pro staršího.
Teď budou mladšímu dva roky, spí až odpoeldne, ale když má zábavu, tak vydrží nespat, nebo prostě padne kdekoliv, takže jeho spánek už neřeším. Jediný, co je blbý, je, že když spí pozdě odpoledne, jde spát v jedenáct, zatímco starší brácha už dávno spí.

aneta_v
autor
7. únor 2021

@cilkat jenže mně ta mladší kdekoliv a furt nespí 🥺 na šátek teda spoléhám, ale děsím se toho, že se naučí spát dlouho v podvečer a já s ní budu pak trdlovat do noci... prostě to neumím naplánovat tak, aby spala dlouho v jinou dobu 🤷‍♀️ Taky holt jedem podle starší... Ono se mi hodí, že spí 16-19, kdy jsme i teď v zimě venku, ale abych si na sebe neušila bič

rebe
7. únor 2021

Měli jsme období, kdy jsme se skoro nedostali ven, protože pořád někdo spal. Zlepšilo se to, když jsem starší posunula spánek, aby po obědě spali spolu a dopoledne spala v kočárku. Je to náročné, ale je to jen období 🙂

aneta_v
autor
7. únor 2021

@rebe posunula na později? To mi pak ta starší skáče po hlavě ještě v deset večer 😁

rebe
7. únor 2021

@aneta_v Koukám, že ti spí 16-19. Ale ono se to bude hodně měnit v průběhu pár měsíců. My spali cca 14-16, to bylo ok pro mladší i starší.

jipe
7. únor 2021

nepíšeš věk starší... ale u nás starší přestal po obědě spát ve 2,5 , když se narodila mladší... u vás bych to viděla tak, že se časem posune dopolední spánek na později (ráno ti mladší vydrží dýl vzhůru) a pak půjde spát jen 1x odpoledne, a to dřív, třeba ve 14. hod., postupem času se zruší dopolední spánek a i mladší bude spát jen po obědě. Celodenní výlety jsme povětšinou plánovali tak, aby po poledni byl nějaký přejezd autem a odpočinuli si v autě.

aneta_v
autor
7. únor 2021

@jipe starší je teď 2.5, po obědě spí stále. Neteř spí po obedě ještě ve 4.5 letech 🤷‍♀️ Ten přejezd autem mě taky napadl

aneta_v
autor
7. únor 2021

@rebe 14-16 už je u starší na hraně, já jí to právě šoupla na 13-14:30 (spí většinou 1.5h), aby večer šla normálně spát (ona si teda večerku od loňského října posunula na 21 😭😭)

jipe
7. únor 2021

@aneta_v jj, některý děti ten spánek potřebují, mně ted neusnou už ani jeden (5,5 a 3) ani při dlouhé cestě autem. Ono to bude v pohodě, jak mladší přejde na 2 spánky za den, tak vyrazíte ven hned po té 14:30 a bude spát v kočárku a večer pak půjdou kolem 21 obě děti 🙂

aneta_v
autor
7. únor 2021

@jipe je fakt, že v ty čtyři vycházíme kvůli mladší, protože pak chrní do těch sedmi a vydrží než se navečeříme, asi by usnula i dřív, budu to muset pak vyzkoušet. A doufám, že delší spánek odpoledne nebude znamenat pozdější usínání (přeci jen je rozdíl 10-13 jak to měla starší a dejme tomu 15-18). Ale já jí ten dlouhý spánek na dopo prostě nenapasuju, nehledě na to, že ona sama se po hodině dopoledne vzbudí

jipe
7. únor 2021

@aneta_v tak však až pak nebude spát dopoledne vůbec, tak odpoledne bude spát třeba 12 - 14 a večer normálně a až zi budou skákat po hlavěvečer do desíti, tak zrušíš spánekpo o :D (ono se to nějak vyvine, neboj, já taky ty změny režimu neměla ráda)