icon

S malým nechodíme do restaurací a na akce - je to normální?

tamdan8
23. črc 2018

Ahoj, jsem za MK ráda, protože tady je většina maminek normálních a upřímných oproti sociálním sítím. A ted k veci, jak moc je neobvyklé, kdyz se synem nechodime prilis do restauraci ( byli jsme asi 4x) a nejezdime na wellnesy a proste obecně se s manželem nechováme jako driv ( bezdětný) ? Ptam se, protoze to casto vídám a především moje nyní tehotna kamarádka to vubec nechápe.. nalomila me a rikam si, ze jsem špatná já. Syn 10 mesicu je spis narocňak, prave se začal zlepsovat ve vztekani 🤦‍♀️ A ja sem s nim radeji doma, na zahradě nebo mezi detma podobného věku, kde maminky jeho fnukani spíš chápou. I na rodiné oslavě je mi blbý kdyz půlku času probrečí. No a tak si o to min troufám ho tahat na akce mezi cizi lidi. ( samozrejme jdu s nim například na nákup, do parku) je to normální?

Strana
z3
lilulilu
23. črc 2018

@tamdan8 Mame to podobně jako jine maminky tady. Max. cukrarna/kavarna s detskym koutkem (a to musí mit celou dobu neco v puse, zmrzlinu, lizatko, aby chvili posedely), wellnes absolutne ne a restaurace pri nouzi nejvyssi. Dětem je 5 let a 2 roky. Spíš detske hriste, nebo herny, kde mohou behat, kricet a nikoho to vyrazne neobtěžuje.

lioness34
23. črc 2018

@lilulilu a jinak čím jsou starší tím víc binec dělají mi přijde 😁 máme do 6ti let tři a ještě ze jsou po sobě 😁

lilulilu
23. črc 2018

@lioness34 Dekuji za podporu ;)

urtica
23. črc 2018

Osobně si myslím, že ani jedna varianta není špatná, pokud vyhovuje všem zúčastněným a pokud restaurace není zaplivaná putyka 4. cenové...neděláte to lépe nebo hůř než ostatní, ale podle sebe - a tak je to v pořádku.

barchen
23. črc 2018

@tamdan8 Je to normální. Po narození prvního dítěte mají restaurace útrum. Byli jsme asi 2x a já si to jídlo ani neužila, teprve po 18m se dalo někam skočit ale pouze tam, kde se venkovní hřiště nebo dobrý koutek. Ale do dnešní doby to je tak 6-7 krát. Raději jsem doma, u babiček na zahradě, procházky, zkoumání trávy a brouků ale restaurace si začnu užívat až když budou děti větší a ideálně budou mít hlídání 🙂. Bezdětné páry, těhotné kamarádky tohle nechápou.

lioness34
23. črc 2018

@lilulilu nemáš zač 😉 verim ze každá máma i táta se snaží a holt ze je to pro ne někdy dlouhé nebo mají další deti a kolektiv a jiné prostředí které je zajímavé a nebo se nudí no.... ale jsou to deti. Pokud nejsou zle aby chodily a pichaly vidličku a nůž do ostatních tak to je dobre 😉😁 a pak se na vzpomíná a připomíná - jooo to když jsme byli tam a tam no to bylo a všichni se smeji 😁

prejeta_zaba
23. črc 2018

Zpětně, když si vybavím jen mimino v kočárku, který stačilo pohoupat, nechápu, proč jsme nikam nechodili, teď s "radioaktivním" dvouleťákem je to o poznání náročnější a přesto se snažíme něco podnikat, samozřejmě spíš jemu na míru, třeba výlety občas spojené i s restaurací. Wellness mě nikdy nelákalo, takže v této oblasti nemůžu říct. Ale obecně, velmi nerada vykrmuju dítě sladkostma nebo hranolkama, jen aby sedělo a mlčelo, případně mu pouštět jednu pohádku za druhou, takže když už nechceme sedět doma, prostě je to namáhavější ho zabavit, aby neudělal z okolí kůlničku na dříví. Jak už tu někdo psal, sama se bojím pomalu cestovat i MHD, aby náhodou někdo neřekl, že dítě ho ruší nebo něco, takže to stojí spoustu sil ho zabavit, ale občas to stojí za zážitek jiný než domov-pískoviště-obchod. Ale nenapdalo by mě teda někoho posuzovat podle návštěv restauračních zařízení 😅, nepřipadá mi správné sedět denně v putyce i s dítětem, ale jestli se jde třikrát nebo desetkrát do roka do restaurace je úplně šumák, dítěti to nic závratného nedá ani nevezme. Hlavně se nehroutit z rad bezdětných kamarádek, však počkej, jak bude mluvit kámoška za pár měsíců s miminem. 🙄

hanih
23. črc 2018

@tamdan8 Tohle je hodně individuální a nelze říct, co je normální a co už nenormální. Záleží na tom, jaké je dítě, jak to vyhovuje vám atd. Za sebe třeba můžu říct, že se starší dcerou to byla pohoda, dokud byla maličká. Dalo se s ní do restaurace, na nákupy, dokonce při dovolených i na prohlídky. V necelých dvou letech zvládla v nosítku dvouhodinovou prohlídku dolu v Ostravě (koukali tam na nás dost divně, ale nakonec nám průvodce překvapeně sděloval, že máme fakt skvělý dítě 😀). Teď jí táhne na tři a na nějakou prohlídku už bych si s ní netroufla, protože se brzy začne nudit a být nepříjemná. Restaurace jsou pořád v pohodě, jen je někdy třeba ji víc zabavovat. Mladší je zatím taky v pohodě, ale zas jak jsou dvě, je to už horší, takže taky omezujeme, když jsme na to s manželem jen dva, ale když pak někam jedeme třeba s prarodiči, tak se starost o děti rozloží na víc lidí a je to zas v klidu a dokonce si to i užiju 🙂

asvobodova
24. črc 2018

Dcera bude mít 3 roky a do restaurací nechodíme stále. Je hlučná, aktivní, neposedí. Na akce maximálně specialní pro děti, kde je jim to uzpůsobené. Občas herna nebo se střídáme u kamarádek. Dovolené si hledáme ubytování v soukromí. Odmítám se neustále stresovat, jestli někde někoho neruší, nezlobí atd. Až vyroste a bude mít rozum, tak můžeme rozšířit pole působnosti.

michaela_2
24. črc 2018

@tamdan8 Máme děti 22 měsíců od sebe a s oběma cestujeme a chodíme všude možně od jejich cca 6 týdnů 🙂 Samozřejmě v takové míře, která je přizpůsobena jim. Ale já mám tyhle hranice nastavené maličko jinak, pamatuji si, jak jsem neskutečně vytáčela svojí mamku, která mi třeba volala cca ve 21h večer - v létě, to bylo dceři cca 6 měsíců a zjistila, že jsem s ní ještě venku u kamarádky na zahrádce (spinkala spokojeně v kočárku) 🙂. Takový ten režim - kojení, přebalování a uspávání na minutu, mě odjakživa spíš stresoval, takže na ten jsme ,,nehráli" 🙂

Ale nevidím nic špatného na tom, když to někdo má prostě jinak a víc mu vyhovuje být s prckem spíš doma - možná jen trošku zvláštní je o tom takhle přemýšlet 🙂). Každá jsme přece jiná a děláme to tak, jak nám vyhovuje a ne jak máme ,,odkoukáno" od ostatních.

cabadajovimah
24. črc 2018

Určitě bych neřekla, že je to špatně. Jako rodiče máme nárok dělat si věci po svém. My s dětmi chodíme do restaurací často a cíleně nevyhledáváme ty s koutkem. Chceme aby se uměli v restauraci chovat adekvátně, a ani jeden nemá v 4 a 2 tendenci se tam prát, honit, vřeštět a podobně. Na akce příliš nechodíme ale na wellness víkendy jezdíme, když je šance. Děti si na změnu prostředí zvykli a my nemáme pocit, že jsme uvázáni doma. Ale jednu poznámku si dovolím, když někdo kdo s dítětem nikam nechodí a pak najednou přijde nesmí očekávat, že dítě se jako kouzlem bude umět tomu prostředí přizpůsobit a i já jako matka jsem alergická na děti neposlouchající běhající a ječící na celou restauraci, protože absolutně netuší kde jsou proč tam jsou a co se po nich chce...to je taková poznámka.

svha
24. črc 2018

s dcerou se dalo "chodit mezi lidi" až cca od roku a půl, do té doby i návštěva babiček byla dřina, jak nebyla ve svém známém prostředí a neměla svůj režim, rozuměj doma a vše ve správný čas, tak bal horor, závidlě jsem kamarádkám, že jen tak vyrazí ven, já jela podle časovek, ale pak se to změnilo a dneska je to už velká holka, co s námi cestuje všude možně a je to s ní strašně fajn, vydržet, určitě se to zlepší

tamdan8
autor
24. črc 2018

@westie jak píšeš ze to je stres tak to je ono - to co nechápe. Nechápe co presne me stresuje jit s prckem takhle mezi lidi a kouká na me jak na strelenou matku.. me se ji to za 1. tezko vysvetlovalo a 2. Nechci jí jako budoucí maminu strašit.. bud bude mit zlaté dite a nepochopí to nikdy a nebo si brzy uz budem v tomhle notovat.. Dekuju za komentář ;)

dc2015
24. črc 2018

Syn nikdy nebyl to dítě, s kterým si sednu na kafíčko a on "počká" v kočárku. Většinu času trávíme taky doma a na zahradě. Ale snažím se syna rozvíjet, socializovat. Chodím s ním na cvičení pro děti, na hřiště, do herničky apod. Na dovolené jsme byli jednou, spíš z finančních důvodů, jinak děláme výlety, ale přizpůsobené synovi, příroda, zoo... V restauraci jsme s ním byli několikrát, nevydrží... Takže jdeme radši s manželem sami, když je u prarodičů, a syna vezmeme radši třeba na výletě na zmrzku apod.

Pomalu se to všechno lepší, ale je to prostě o povaze dítěte. A správné postupy neexistují. Jinak bezdětní dokáží radit nejvíc 😃 Pamatuju si, jak jsem byla u kamarádky, byly tam kámošky dvě. Obě bezdětné a syn jim zjevně lezl na nervy. Ani nijak nezlobil, jen všechno zkoumal, bral do rukou, vše chtěl ochutnal. Byl ještě maličkatý, nevím kolik, ale jela jsme tam s kočárek a v kočáru už nejezdí od roka a půl. Takže bych si tipla tak 3/4 roku max. A obě holky mi začaly radit... No, řekla jsem jim, že jako sorry, ale mě to, že někde něco viděly, mě fakt nebere, že výzkum o dvou vzorcích (kecy typu ségra to dělala tak a tak) prostě neberu...

Mám s kamarádkou stejně staré dítě, oba kluci jsou totálně jiní, obě máme zhruba stejnej mazec, ale v úplně jiných věcech... Zatímco oni MUSÍ být neustále někde, aby "přežili", u nás to je prostě jinak. Ale že by jedno z toho byla výhoda, nebo že by něco z toho bylo to jediné správné...

svha
24. črc 2018

@cabadajovimah máš pravdu, jen já nejsem alergická na děti, ale na rodiče, protože to je jejich vizitka

cabadajovimah
24. črc 2018

@svha ono to je v tom schovane, to ze ty deti vyvadi v prostredi, ktere neznaji a nikdo je tam nenaucil fungovat neni jejich vinna... Ale omlouvat se tim, ze mam dite radeji nikam nejdu ale kdyz uz jdu, stoji to za to, me moc pobavi

priefi
24. črc 2018

@tamdan8 mi spis prijdou nenormalni maminky, co deti tahaj po restauracich a wellnesech. A Tvoje kamaradka mozna pochopi, az porodi. Ja jsem taky spoustu veci videla pred porodem jinak nez po porodu 😉

kata267
24. črc 2018

@tamdan8 já mám teď už dvě děti 2r.a 8m. a teda taky nežiju život jako dřív ani zdaleka ne...do restaurace zajdeme jen v případě, že je to např.nějaká oslava někoho známého a jsme pozvaní-upřímně fakt dobrovolně nestojím o to neustále zabavovat děti aby neobtěžovaly ostatní hosty a sama jíst jednou rukou v mezičase studený jídlo 😀, taky je netahám na koncerty atd. kde si myslím že není úplně nutné jim nechat řvát hudbu do uší atd. atd. prostě program se přizpůsobuje tomu aby se bavily děti a i nákupy si kolikrát ráda vyřeším sama za 15minut bez dětí než když je mám s sebou a trvá mi to dvě hodiny...znám takové, které díky dítěti svůj život neměnily ale já to nejsem, radši s nima budu celý den na písku a hřišti kde se nemusím neustále stresovat.....promluv si s tou těhotnou kamarádkou až bude mít dítě třeba půlroční/roční a uvidíš jestli náhodou taky nezmění přístup, ty bezdětný/teprve těhotný jsou totiž nejchytřejší většinou 😀 😀

westie
24. črc 2018

@tamdan8 ja jen doplnim, ze my mame zlate dite a stejne se nam s nim do restaurace nechce - ja to beru tak, ze v restauraci si chci uzit jidlo, atmosferu a klid - proste chvili sedet. S malym je to tak, ze chvili neposedi, takze mame moznosti, ze bud se bude vztekat v zidlicce, coz si neuzijeme ani my, ani ostatni hoste, nebo s nim jeden z nas musi vymyslet program okolo - chodit po restauraci nebo venku nebo byt v detskem koutku. Takze vysledkem nikdy neni klidne posezeni u jidla. Takze my jdeme do restaurace spis, kdyz uz opravdu musime - jsme na vylete a mame chut/hlad na teple jidlo - v takovem pripade to bereme jako bojovku “najez se a neztrat pri tom dite”🙂 Ale chapu, ze kazdy toto ma jinak. Urcite bych si z kamaradky nelamala hlavu🙂

koordinatorka_odboje
24. črc 2018

@tamdan8 chytre kecy bezdetnych, ty jsou nejlepsi. Ja jsem take mela pomylene predstavy, ale nikomu jsem je necpala.
Mimochodem, kdyz jsme se byli naposledy s manzelem najist v restau.bez detskeho koutku, zidli, tak nam maly seskocí ze zidle, prirazoval k vedlejsimu stolu, kde sedeli policiste a zacal jim z pouzder vytahovat zbrane. Myslela jsem, ze nas na miste zatknou za odzbrojovani ozbrojenych slozek, nastesti to vzali sportovne 😃 az si takoveto situace ta tva kamaradka zazije, tak at dojde kazat

elikup
24. črc 2018

Ahoj, myslim, že věk, ve kterým byl syn v restauraci spokojený a my taky nešel pod 2 roky! A i potom s nimi chodíme do restaurací málo a vždy ve střehu. Jsou to prostě děti a restaurace je svět dospělých. Za bar se nesmí? Proč? Nemohu okounět u jiných stolů, prooooč? 😀 Mám furt jen sedět?? hahaha
Ta tvoje kamarádka je poprvé těhotná? 😀
Hele, já chodila s kámoškou s pupíkama do retaurace, když se děti narodily, navštěvovaly jsme se 1x měsíčně doma. Ona uvařila, já upekla, střídaly jsme se. Nejlepší způsob, jak si něco dát dobrýho a děti mohou být dětmi.

babanci
25. črc 2018

No, až ta Tvoje kámoška porodí, tak pak uvidí, že sladká je teorie.... s dítětem se člověku holt změní priority. Taky jsem si včera chtěla vypít v klidu kávu v zahradní restauraci, jenže vnučka hlásila, že přijde "bobo", tak jsem letěla na WC a držela jí nad záchodem drahnou chvíli, přesto nic. Pak se pokadila do pleny a když jsem si posadila na klín, znečistila mi moje nové šaty, i ty svoje. 😀 Několikrát utíkala směrem k silnici, tak jsem lítala jako hadr na holi a nakonec zlaté pískoviště, tam alespoň chvilku přesívala písek. A to jsem se chtěla původně pochlubit kamarádkám, jakou mám hodnou a čisťoučkou holčičku. 😀

simona_33
25. črc 2018

mam dvouleteho syna. driv jsmw obcas zasli na kafe treba do kavarny s detskym koutkem nebo kdyz spinkal dali jsme si obes. ted je to nemozne, nevydrzi ani 5 minut, nikdp z toho nic nema.... max jit so nake te detskw restaurace, v praze je ta moznost jinde nevim, je to herna a da se tam krome kafe i jist🤣 jinak uz se nesnazime... i kdybChom vecer neli hlidani a cjteli jit bez neho coz by bylo super, tak jsem si jista zw deti to vytusi a prpste vas nepusti
😉 neusnou a rvou... wellness jsem jela s kamoskou, tatinek byl doma s prckem a to bylo v kvetnu... a jinak si davame jidlo s sebou a jime u nas na zahrade 🤣

vladusa85
25. črc 2018

Mám 2 letého syna a ještě jsme s ním vůbec nikde nebyli (párkrát v obchoďáku), ale do restaurace nebo na dovolenou si to nějak neumím představit..... doma má člověk své zázemí a vše po ruce, mě prostě nebaví tahat s sebou tunu věcí (stačí když jedeme na návštěvu k babičce 😉

bayt
25. črc 2018

@vladusa85 tak u nás stačí nosítko, případně jedna dvě hračky...(kojím, nosím)

bayt
25. črc 2018

@vladusa85 jo zapomněla jsem, že tahám v kabelce náhradní plenu a cestovní balení vlhčených a náhradní body

dofi86
25. črc 2018

@tamdan8 kazdy at si to prece dela, jak mu vyhovuje ;) kdyz tim nikomu neublizujete a oboum rodicum to vyhovuje , tak proc ne...Neprijde mi na tom nic divneho. My treba take ted restaurant moc ne-e...clovek se stejne v klidu nenaji 😁 max. Ty ktere jsou vstricne k detem.

simona_33
25. črc 2018

@dofi86 ha ha to jo, akorat jsem se tuhle pristihla ze mi v tech detskych nekd vadi ty ostatni deti 🤣

dofi86
25. črc 2018

@simona_33 😂😂 Tak to uz jses vyssi level...Mne by vadily jen, kdyby po mne lezly a braly mi jidlo jako ty moje 😁

Ale jinak jsem pro s detma chodit ven, cestovat atd. Ale tak at je to prijemne obema stranam

normalnimatka
27. črc 2018

@cabadajovimah hele a myslíš, že když tam s děckama chodíš často, že to jako "věděj"? co se po nich chce a co tam maj a nemaj dělat? 🙂))) jako promiň, ale to je trochu naivní představa mámy, která měla prostě štěstí na "hodnější" děti. jestli je někdo takovej, že absolutně neposedí a potřebuje mermomocně zkoumat každej kout toho, kde se nachází, tak s tím jen těžko něco uděláš tím, že dítě bude jaksi "zvyklý" takhle furt někde chodit. tak to prostě nefunguje. živý a "zlobivější" dítě takhe nepřevychováš. maximálně tak brzo ztratíš nervy a budeš nasraná a chtít ho prostě seřadit do latě, což stejně nefunguje. takže celý špatně.

Strana
z3