icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

shine2015
20. zář 2015

@lu777 to je to o čem mluvím.....nasekat si děti a pak základ jako vzdělání jim nemůžou dopřát....a urcite by se každému lip studovalo kdyby věděl,že nemusí hnát a kasu aby si zaplatil MHD....mě těch děti prostě líto je....sama jsem si dělala vs při práci. Po střední jsem nesla jelikož vím že naší by to v té době neutahli...tak jsem 4roky pracovala abych měla praxi....a mohla zkusit dálkové...s nasima dnes vycházím bajecne. Ale kdyby si pořídili další děti to si neumím představit ...a to měli lepší a horší období....

Já to tady nebudu omilat dokola...prostě pokud finančně nemůžu dětem koupit základní oblečení, jídlo,aby nebyly na rohlikach, budou bydlet tak že budou muset být všichni v jednom pokoji, budou se starat jedno o druhe misto rodicu (je rozdil sem tam pomoct nebo presunout rodicovske povinnosti na starsi deti, to mi prijde vubec traga) a navíc se budiu rozhodovat mezi 4 a 5ti děti tak jjá bych do pátého nesla právě z těch důvodu co jsem uváděla dřív....ohledně spolužáků a spoluzacek ze zakládky,střední.....vím,že to všichni nesli nelehko..... A šli z domů co nejdřív....navíc často do vztahu kde pak setrvávali, neb nechtěli zpět domu....atd atd a tím mluvím všeobecně nikoliv na zakladatelku....a určité bych se zeptala starších děti na názor, jak se cítí...ne jen sobecky dřív to nebylo taky jsme to přežili a dělat z toho ještě plusy a výhody mi přijde na hlavu....

Rozhodnutí je na každém.mě je bližší dětem pomoct nikoliv je rozmazlovat, na brigádu ať klidně jdou, max je podpořim, ale ne na to aby meli na MHD nebo na jídlo! A rozhodne je nesmysl tvrdit, že když rodiče dětem pomůžou v klidu studovat nebo s nimi poznávat zahraničí jim jako dětem uškodi....cestování jim dá rozhled.....studium taky....samozřejmě když přijdou že chtějí na ucnak , OK....ale nemůžu s tím přeci počítat že nebudou chtít jít do školy dal studovat.....plus teda na dětství se ma vzpomínat jako na bezstarostne.....i střední....ne že to protrpi už aby šli do práce a mohli vypadnout z domu.....navíc já jsem názoru, že děti mají domov s námi pořad....i když by doma chtěly být v 25....tak je nevyhodim. Nebudu dělat máma servis ale nevykopnu je ať se jdou starat samy.....aby za každou cenu bydlely mimo domov...aby jako ukázaly jak zvládají.....holky až budou chtít bydlet pryč,nechame je....ale ne task aby utíkaly pryč....prostě půjdou že dozraje čas a onby budou chtít....a to vše je o výchově, přístupu....ne o rozmazlenosti.....

Nasekat děti, předat na ne co nejdřív starosti, zodpovědnost, ať se pěkně snaží...kecy o tom jak se s nimi nikdo mazlit nebude....atd mi přijde sprosté.....když se budou chtít starat o děti, pořídí si svoje...

Mějte se a dobře se rozhodujte,poradte se i s dětmi jak se cítí, co si myslí....

orchidis
20. zář 2015

@jarniboure Neexistuje žádný finanční poradce, který by lidem dobře poradil 🙂. To, co jsi napsala, je non sens. Finanční poradci nikdy neradí lidem v jejich prospěch. Na tom je celý tenhle dobře organizovaný zločin postaven 🙂. To jen tak na okraj 🙂.

shine2015
20. zář 2015

@orchidis přesně...zdarma a pro bezistnou pomoc z lásky k bližnímu ...to mají jako hlavní pracovní poměr.....známý má za každého od společnosti co ho zaměstnává, 5tis..plus od každého klienta chce doporučení na další lidi, kterym chce jen tak pomct, taky "zdarma"......což je teda masakr.....

lu777
20. zář 2015

@shine2015 no fakt je, že mi to dalo hodně pocit zodpovědnosti, nedělala jsem nikdy blbosti jako pití, kouření nebo nechození do práce apod....
ale je to vykoupené tím, že jsem byla dlouho stresař, což se odrazilo i na zdraví...
a takových 10-15 let po odchodu z domova jsem se učila si odpočinout, pochválit se a nemít mizerný pocit když si něco koupím....

ať má každý dětí tolik podle svého svědomí zvládne 😉
jen je fakt potřeba uvažovat že to nebudou pořád batolátka, ale jednou jim bude třeba 16 nebo 20 a že ty finance v něčem bohužel znamenají reálně omezení....

je to prostě jako vše o zlaté střední cestě.... aby děti nebyly rozmazlené a obskakované, na druhé straně, aby nebyly vystresované a neměly ten start do života zbytečně ztížený....

allisv
20. zář 2015
shine2015
20. zář 2015

@lu777 to je to o čem celou dobu píšu....a to že jsi nevyvadela blbosti to podle mě není o tom zda té rodiče vezmou na dovolenou nebo podpoří ve studiu či koupi něco pěkného na sebe....to je o výchově....možná i o povaze.....ono taky se stát může že se dítě chytí naopak party, bude žít s pocitem méněcennosti atd ....holky v nefunkčních vztazích, kluci časem po hospodách....ale to může i nemusí být.....mě jde i o čas věnovat s chvíli každému zvlášť, i společně, jet do aquaparku atd....říci decku ne můžeš říci vždy, žádný PC,tablet apod...ale když je něco potřeba obrácené se to dost těžko dělá...já chci naším dětem setřit a nemusí o tom vůbec vědět.....a až bude potřeba,přispět jim mužů vždy....až budou odcházet z domu, samy vydělávat....nebudou ode me\nas čekat s natazenou rukou....ale můžeme s mužem přijít a dat jim na prilepsenou .....a v tomhle to chci tak nějak vést....ať jsou zodpovědné, vést je k hodnotě rodiny,vztahu,peněz.....ale neudelat to nadoraz na sílu ....chci aby se domů mohly kdykoliv vrátit.....aby se nebaly přijít že jedou se školou na lyzak ...až pojedou,dostanou standardní bundu,kalhoty, žádný hyper super luxus značky, ale teplé kvalitní oblečení bez zbytečně drahých preplacenych luxusních značek....ale ani ne nejlevnejsi smejdy ....prostě střední cestu....a kapesné aby si mohly koupit jídlo nebo pití na svahu...zase žádné přemrštěné sumy ale ani minimální .....a tak to delat se vším. V obchodě si můžou vybrat něco dobrého ale ne nesmysly, navíc pokud uvidíme,že si věci neváží, utnu jim to a smitec....tohle je podle mě ale vše o výchově....my čekáme třetí plánované a tesime se moc,ale víc deti vím,že bych nedala ani psychicky a bala bych se i finančně......jo a můžou mít po sobě oblečení,ale pokud starší dcera bude oplacana a mladší hubenour, tak ji nenecham chodit v nesedicim oblečení.....a i něco nového pouze pro mladší prtoc ne....ale zase ne tak že bude nafoukla že nedostane rifle za 3tis....to by zkusila jednou 😀

jahodi
20. zář 2015

Tak něčí představa o dostávaném oblečení třeba může být "obnošené hadry". My teda nosili značkový (byť už nošený - ale bez známek nošení!) oblečení třeba z Anglie, z Monaka a dalších destinací...... No nic

Jo řekla bych že většina rodičů považuje za ideální jak tu psala @shine2015 "standardní bundu,kalhoty, žádný hyper super luxus značky, ale teplé kvalitní oblečení bez zbytečně drahých preplacenych luxusních značek....ale ani ne nejlevnejsi smejdy ....prostě střední cestu....a kapesné aby si mohly koupit jídlo nebo pití na svahu...zase žádné přemrštěné sumy ale ani minimální ..."
a tím se řekla bych většinou řídí jak početná rodina, tak i rodina s jedním/ dvěma dětmi.
Nás je hodně sourozenců a takto jsme to měli. Není třeba se tvářit, že jsme byli socky hledající oblečení snad v popelnicích nebo co ☹ Ale jak bylo řečeno... kdo chce, ten to chápe. Kdo nechce, uráží naprosto neuvěřitelným způsobem.

jarniboure
autor
20. zář 2015

@lu777 -- děkuji za odpověď. Jestli jsem to dobře pochopila, tak tvoji rodiče se nijak nechránili a nechávali to osudu? To opravdu není zrovna ideální situace 😒 A mluvila jsi o tom někdy s rodiči? O tom, jak ses cítila? Třeba až v dospělosti. Zajímalo by mě, jestli by to třeba udělali jinak, kdyby znali tvoje pocity.
Já se o tom už bavila s naší nejstarší, ale ona je pořád spíš taková dětská a některé věci si prostě neumí ještě představit. Jsou s druhorozenou opravdu skvělé parťačky, vlastně asi nejlepší kamarádky, takže na mě koukaly nechápavě, když jsem se ptala, jestli by každá chtěla svůj pokoj. Ale samozřejmě teď neví, jaké to je se učit na maturitu nebo pak na zkoušky na VŠ. Ony by miminko chtěly, ale prostě nevidí všechny ty důsledky.

jarniboure
autor
20. zář 2015

@nonacek -- páté by definitivně bylo poslední 🙂

nonnni
20. zář 2015

@jahodi a uplne stejne, jako vy jste to nemeli, tak je fura rodin, kde to videt lze. A je jen na zakladatelce, aby posoudila, do jake kategorie spadaji.

Mmch, nejak nevim, jestli bych chtela, aby si deti kupovaly jidlo a piti na svahu ze sveho kapesneho....to by take mohly dat cele jen za pouza na limcu....kdyz jsme jeli pred 14. dny na hory s tim, ze jsme si vyjeli na Medvedin lanovkou, tak nejen, ze cesta lanovkou byla za 600 pro 4 lidi, ale kafe a horka cokolada na Medvedine (jinde si neni, co dat) prislo na bezmala 400...myslim, ze fura lidi tady absolutne nema poneti, co veci stoji. Kedaze se bavime o vekmi stedrem kapesnem.

Stejne jako hriste cestou na Medvedin... super atrakce, jistene lezeni na stenu a na sit s naslenym slanovanim a dalsi...150Kc na dite na atrakci...jisteze bych jim mohla rict, at jdou pres cestu lezt na strom (ostatne z jednoho manzel prostredni dceru chvili pred tim sundaval)...jenze ja jim to rict nechci, na stromy lezou ve volnem case a tohle je zaujalo a jsem rada, ze si kazda mohla slezt par atrakci, ac ten den, i s veceri nas prisel na 3000...

Obesly by se bez toho...urcite...ale uz 14 dni o tom mluvi s nadsenim a porad si pripominaji, co kde delaly a jak delaly... ono je toho casu s detmi docela hodne, pro nektere zcela prekvapise i clovek, ktery dopreje detem treba toto, tak ma cas i na to jit s detmi na boruvky, na pulnocni prochazku Pranou i s jizdou vlakem, kopat na hriste do micudy a dalsi veci, krere delame, jako rodina bezne.

A stejne tak, jako delame toto, tak jezdime kazdy rok na mesic a vice do zahranci a nesedime tam na zadnici, ale objevujeme, co se da, kdyz uz tam jednou jsme. Deti plavaly s tucnakam, mazlili se s lvicaty, obedvaly se slony, bezne plavou v Indickem i Atlantskem oceanu, vedi, kde je kolebka lidstva, prosly si jeskyne a je toho mnoho dalsiho...plus si deti si utuzuji jazyk.

Mmch, maji nase stare telefony, bez internetu a uz obe je maji pres dva tydny vybite, nepouzivaji je. Kazda ma tablet a ptaji se, zda ho mohou pouzit. Chodi slusne oblecene, v zadnych vystrednostech.

Tak nevim, dle meritek mnoha odsud proste MUSIM mit doma spratky, protoze to proste jinak nejde...

jarniboure
autor
20. zář 2015

@shine2015 -- i v téhle oblasti je hodně předsudků -- kdo jezdí k moři a ještě třeba i lyžovat v tom samém roce je nejspíš snob, který se nevěnuje dětem a tak je uplácí tímhle zůsobem 😝 Je to naprostá blbost. Stejně tak to platí i opačně -- kdo nejede k moři, je určitě socka a děti nemají co jíst.
Je to o výchově, přesně jak píšeš -- o tom co do dítěte vložím jako důležité, jak kvalitně s ním trávím čas, jak ho naučím brát jiné (a odlišné) lidi, jak ho naučím pomáhat, jak ho naučím zacházet s penězi, atd. A je smutný, když my samy na sobě vidíme, že ty předsudky mají pořád strašně velkou sílu. 😒

jarniboure
autor
20. zář 2015

@shine2015 @orchidis -- náš poradce je náš kamarád, takže po nás nechtěl ani peníze, ani kontakty 😅 Vím, že je to spíš vyjímka. Dokonce nás ani nenutil uzavírat nové smlouvy, aby z toho měl provize. Sedli jsme si, prošli naše příjmy a výdaje a domluvili se kolik chceme spořit a na co. Spoříme dětem a pak spoříme na náš důchod. Kromě toho máme i spořící účet, kam teda neposíláme až tak moc peněz, ale je pro případ nenadálých situací, aby byly peníze po ruce.

shine2015
20. zář 2015

@jarniboure pokud myslis, že mám předsudky vůči lidem,které mají víc děti,tak se musím smát....popisovala jsem několikrát tady jak to myslím,že jsem to viděla opakovaně u svých vrstevníků....a že hold když vidím malé dite v rozsmajdanych botách tak mi ho je líto....na každém dítěti poznas zda je šťastné a spokojene....a čím je starší tím víc si uvědomuje rozdíly.....a jediný co tvrdím je že se rodiče mají zamyslet a taky brát v potaz názor ostatních děti v rodině.....
Mě není jedno jak se nase dítě cítí..a občas lituji jiné děti.....to je celé. A dokážu rozpoznat rozcapeneho fracka a prostě spokojeně dítě a nikde jsem netvrdila, že se dítě má rozmazlovat....
Kdo většinou zažil, jak fajn je s rodiči cestovat nebo komu rodiče pomohli a měl i dobrou výchovu,že nebyl rozmazlovan ale podporován, snaží se to dat i svým dětem....

A promin,ale ty jsi psala jak si má vydělávat na vs na MHD nebo jídlo nebo jak to bylo ?? S tím já třeba nesouhlasim....ale porid si třeba deset děti, je to vaše věc...každá děláme to nejlepší co si myslíme....
Měj se pěkně...

jarniboure
autor
20. zář 2015

@nonnni -- ona v tom často hraje roli bohužel obyčejná závist. Když to nemůžu mít ijá, tak to musím pomluvit 😝
Já si právě na základě přečtených zkušeností ostatních uvědomuju, že na tom nejsme tak špatně. Je mi líto, když tady holky popisují složité dětství. To bych pro své děti určitě nechtěla a díky bohu to tak zatím nemáme.

nonacek
20. zář 2015

@jarniboure tak ti budu držet palce. Jsi super zenska.....👍

nonnni
20. zář 2015

@jarniboure on to take nikdo jiny posoudit nedokaze, kdyz nezna tebe a tve deti...a tveho manzela. Je fajn, ze se nad tim vsim zamyslis, urcite to dobre nakonec vymyslis🙂

jarniboure
autor
20. zář 2015

@shine2015 -- já jsem ale vůbec neútočila na tebe ani na tvoje názory. Mluvila jsem všeobecně, že je smutné, že i tady v diskusi mezi dospělými ženami se objevují předsudky. Myslela jsem to tak, že to není jen věc ve škole mezi dětmi, kde si porovnávají, kdo má lepší mobil.
Mně je taky líto, když tady holky popisují některé zážitky -- přesně jak jsem psala o pár řádků výš. Jsem vděčná, že naše situace (byť se 4 dětmi) není tak špatná.
O placení za jídlo jsem nikdy nepsala, že bych to očekávala od dítěte. Naopak jsem psala, že to rozhodně ne. A to MHD jsem napsala, že by si dítě mohlo klidně přispět.
Promiň, jestli se dotýkám nějakého citlivého bodu, ale přijde mi, že tady na mě občas zbytečně vyletíš. Já nijak neposuzuju tvojí rodinnou situaci, ani výchovu, ani kam jezdíte na dovolenou. To, že máme na věc jiný pohled, snad není urážka, ne?

shine2015
20. zář 2015

@jarniboure situaci znáš nejlíp ty s mužem....a i my když čekáme třetí slyšíme kolikrát reakce jak to zvládneme atd atd.....a je pravda že spousta lidí závidí...my jim nic nevykladame ani nevyvracime.....nikdo nejsme povinny se nikomu zpovídat..... 😉

jarniboure
autor
20. zář 2015

@nonacek -- díky 🙂

jarniboure
autor
20. zář 2015

@shine2015 -- je fakt, že nejvíc se k našemu počtu dětí vyjadřují lidi na ulici, který nás vůbec neznají, ale mají silnou potřebu to nějak komentovat. Chápu otázky a starost rodiny nebo přátel, ale už jsem si na ulici vyslechla různý věci...bohužel 😒 Člověk se nad to musí povznést, protože jen on ví, jak to ve skutečnosti je.

shine2015
20. zář 2015

@jarniboure prosím té pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám....já to píšu nejvíc ve zkušenosti s tím, že právě vrstevníci byli často z pěti děti......moje příspěvky nejsou střelba do tebe 😉

jarniboure
autor
20. zář 2015

@shine2015 -- v pohodě 🙂 Ono, když to člověk vidí kolem sebe víc zblízka, tak je jasný, že pak má na to svůj názor.

nonnni
20. zář 2015

@jarniboure na lidi, co vas neznaji hazej...usmev. Me se treba jedna urednice na urade velmi taktne optala, zda jsem si deti upletla na dovolene. Brala za dane, ze jsem svobodna samozivitelka, kdyz mam jine prijmeni, nez ony (ty navic maji cizi prijmeni a i jmena)...pricemz jsem vdana a jine prijemni mam jen v CR diky omylu na matrice v Brne...to je na dlouhe povidani. Tohle me nerozhazi. Soud pripadne boli od lidi, kteri nas znaji...od jinych absolutne nema co bolet 😉

jarniboure
autor
20. zář 2015

Jinak jsem v noci nemohla chvíli spát, tak jsem nad tím vším opět přemýšlela z pohledu jak psala @alisek -- že stojí za to si užívat život teď za současného stavu. Je to pravda, že takové to zklidnit se a jen si užívat, že mám skvělé děti, moc často nedělám. Nemyslím trávit čas s dětmi, ale přestat na chvíli řešit běžné starosti, organizaci všeho a jen tak si prostě užívat co máme (myšleno v dětech, ne materialisticky).

jarniboure
autor
20. zář 2015

@nonnni -- u nás je z toho vždycky nejvíc vedle manžel. Já už si zvykla, ale když jde po ulici třeba sám s dětma, tak se po něm každý druhý otáčí 🙂 Ale zase jak je chlap, tak většina lidí má pocit, že mu musí pomáhat, hlavně starší dámy 😀

marton
20. zář 2015

@jarniboure přesně tak jak píše nonacek.I na mě působíš sympaticky 🙂 Stojím si za tím,že tolik lidí v 3+1 si ani trochu nedovedu představit.Na druhou stranu o tom přemýšlíš a není ti jedno jak to bude dál.Vím kolik místa potřebují děti když rostou.Zprvu je máš stále za zádama,ale časem potřebují svoje soukromí oni ale i vy.My když jsme se chystali na třetí,tak jsme se kluků neptali,ale považovali jsme za samozřejmé jim to říct,vyslechnout si co si myslí.Některé názory tu chápu.Jsou rodiny,kdy je člověku opravdu těch dětí líto.Super,že je rodiče milují,věnují se jim,ale když je na nich vidět,že jsou na tom blbě finančně,tak děti ve škole trpí a mezi vrstevníky přeci tráví tolik času.Děti jsou často nemilosrdné.
Přeji ti ať se dobře rozhodnete.Víc dětí je fajn,vím o čem mluvím 😉 .

tavina
20. zář 2015

Velice zajímavá diskuze.Já sama mám 3 děti (dcery) a abych řekla pravdu docela uvažujem s manželem ,že do budoucna pokud to bude možné půjdem do 4. To bude ,ale konečné číslo a buď ten kluk výjde nebo ne 🙂 Můj názor je takový ,že pokud se dokážete o děti postarat a uživíte je tak ,aby jim opravdu nic nechybělo měli se dobře.Tak klidně to 5 dítě mějte více měně my Vám do toho kecat nemůžem.To dítě budete vychovávat vy 😀 Co se týče věku no v mém okolí je hned několik maminek co měli děti i po 40.jedna dokonce v 45 záleží na Vás jak se cítíte.Jak jsem psala my uvažujem o 4 mě ani manželovi ještě není 30 a finančně jsme na tom dobře, ale upřímě taky už tet zvažuji věk protože nepočítam že by jsme miminko měli hned tet.Nejmladší dcerka ma půl roku.Ale jak říkam i finance hrají roli nechci aby na úkor 4 dítěte '' trpěli" ostatní děti.

shine2015
20. zář 2015

@jarniboure heled a mluvili jste s detma zda by chtěli sourozence?

jarniboure
autor
20. zář 2015

@marton -- díky 🙂
Ráda si vyslechnu tvůj názor, vzhledem k tomu, že už máš starší děti větší. Předpokládám, že nejstarší bydlí pořád doma? Přiznám se, že si asi neumím představit, jaké to bude až budou děti větší -- teď jsou opravdu hodně semknuté, volný čas tráví nejraději spolu, tak je trochu těžší si představit, že budou jednou každý sám za sebe a budou si chtít odpočinout třeba i samy od sebe.

jarniboure
autor
20. zář 2015

@shine2015 -- jo jo, psala jsem to o kousek výš -- nejstarší dvě by další mimi braly, dokonce mají i vymyšlená jména. Ale nejsem si jistá, jestli dokáží dohlédnout co by to doopravdy znamenalo. Můžu jim to vysvětlovat, ale samy ještě nevědí, jak třeba budou chtít soukromí až jim bude 17 nebo až se budou učit na maturitu. V tomhle je trošku "nevýhoda", že by toho sourozence braly, protože tu negativní stránku jim musím vylíčit já a není to něco na co přišly samy. Kdyby rozhodně řekly ne, tak by to v tomhle ohledu bylo jednodušší 😅

Strana