Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?
Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?
@jarniboure Osobně mi přijde, že se necháš řídit touhou a hormony, ne rozumem. Obojí je však potřeba 🙂.
Ve vašem případě bych se teda do pátého rozhodně nehnala... mysli na ty děti, co máš. Nepřijde mi, že 3+1 a zajištění maximálně tak jídla je ideální situací pro přivedení pátého dítka na svět. To je můj osobní pohled na věc... 😉
@yamdena Tak vyplácení PPM je omezené již teď, nárok na ni rozhodně nemají všichni, ale pouze ti, kteří už určitou dobu odvádějí do systému platby za nemocenské pojištění (což jsou povinně všichni zaměstnanci a dobrovolně OSVČ). Takže co se PPM týče, tady je jasně dáno, kdo ji může čerpat. U RP je situace jiná, tady se můžeme bavit o tom, zda je jeho výše nastavená dobře nebo není, pokud by vyplácen nebyl, byly by zas vypláceny s velkou pravděpodobností jiné dávky. Náš sociální systém je štědrý, o tom žádná.
@orchidis --máš pravdu. Kdyby to bylo rozhodování jen srdcem, tak nic neřeším 🙂
@koordinatorka_odboje --díky 🙂
@karlajasmine --moc hezky napsaný o tý zodpovědnosti.
@jarniboure jedou nakoupit nebo vyvest plasty...na prochazky i vylety chodime vsichni....
nečetla jsem příspěvky, ale do dítěte bych rozhodně nešla. Jednak bych s tolika dětmi nechtěla bydlet v 3+1. To, že chcete/máte hodně dětí, ale nemáte pro ně pokojíčky, odnesou hlavně oni, ale hlavně bych se jim snažila asi dopřát o něco víc.
Popravdě nechápu lidi, co si pořídí x děti, a pak obětujou právě ten obývací pokoj. A ano, vím, že tak asi žije hodně lidí.
Já bych raději měla míň dětí, ale s trochu vyšším životním standardem.
@jarniboure já bych do toho určitě nešla, ale těžko soudit tvoje pohnutky, protože já jsem nikdy nechtěla víc než dvě děti
každopádně já bych zvážila hlavně ten věk, resp. jak dlouho budete chtít to páté dítko živit, pokud porodíš ve 42 a dítě bude chtít jít na vysokou, tak ho budete živit minimálně do tvých 66, samozřejmě spousta studentů je schopná si vydělat velkou část svých výdajů, ale záleží hodně na studovaném oboru
přijde mi docela smutné, když dítě nepokračuje ve studiu, protože rodiče ho nemůžou dál finančně podporovat
@jarniboure Student VŠ má především studovat, aby mohl po promoci vykonávat povolání, pro které se rozhodl. Tím nechci říct, že studenti VŠ nemají chodit po brigádách, ale chci tím říct to, že prioritou má být studium a teprve pak brigáda. Pokud bude student trávit čas na brigádě, aby si vydělal na samotné studium, a to studium tím trpělo, tak to rozhodně není ideální stav. Vím, o čem mluvím, můj exmanžel si na studia musel vydělávat sám, protože jeho rodina neměla peníze, já vystudovala druhou VŠ při práci. Bylo to hodně náročné, a i když jsme to oba zvládli, tak sama za sebe vím, že jsem té druhé VŠ mohla věnovat času víc, nemohla jsem využít například nabídky stáží v zahraničí a podobně.
@shine2015 -- aha, já to pochopila, že je to delší časový úsek, kdy ty se věnuješ jedné holčičce a manžel druhé. Nicméně si pořád myslím, že je pro dítě důležité na čas rodiče jen pro sebe. Holt u nás je to i s výletem a naše děti jsou toho naprosto nadšené. Každý to vidí podle sebe.
@jarniboure ano mohl privydelat ale nikoliv musel....proste promyslete uvidite....kazda to tady mysli dobre,ty ja i ostatni....kazdy jsme jiny...a v zaveru kazda chceme to nejlepsi pro svoje dite/deti....
Hodne stesti v rozhodovani ;)
@jarniboure Přesně jak napsala @shine2015. Každá chceme to nejlepší pro svoje děti. V podstatě tu každý píšeme nějaké své zkušenosti a rady. Jsou to jen poznatky...Přičemž rozhodnutí je jen a jen na vás s manželem 🙂 Přeji tedy hezké rozhodování ;) Pak nám prosím dejte vědět, jak jste se rozhodla.
@jarniboure Jinak my bydlíme v 3+1, přičemž celý byt má necelých 75m2. Nejstarší dcera, které je už 12 let, by ráda už své soukromí, které v tuhle chvíli mít nemůže a dokud nenajdeme něco většího, tak ho bohužel ani mít nebude. Čekáme třetí dítko a sama doufám, že v dohledné době větší bydlení vyřešíme. Čtyři ani pět dětí si v našem bytě už představit neumím, leda dočasně.
@somalicats -- manžel taky studoval při práci, dokonce i při jednom dítěti, takže tu náročnost si umím představit. Nebudu po dětech chtít, aby si při studiu plnohodnotně vydělávaly, ale nějaký částečný příjem mi přijde normální.
@mpbk -- díky za názor. Ona je právě otázka co je pro koho to "něco navíc". Pro někoho samostatný pokoj pro každé dítě, pro někoho 4 dovolené do roka, atd. V dnešní době pomalu začíná být i něco navíc stmelení rodiny. Neříkám, že když je x lidí v jednom pokoji, že je to super stmelení rodiny, to ne. Ale mám pocit, že dnešní trend je hodně individuální -- každé dítě svůj pokoj, každý rodič svoji pracovnu a občas i samostatné dovolené. Už to tady taky zaznělo. Samozřejmě to nespraví mít o pokoj míň, jen mi nepřijde, že by vzdát se obýváku byla taková oběť.
@jarniboure Ano, částečný příjem je normální, ale neměl by být na úkor studia. Ale to už tu taky zaznělo - každá škola je jinak časově náročná, někde se dají brigády bez problémů stíhat, někde je to podstatně horší.
@shine2015 @cerlada -- já jsem za ty zkušenosti a názory vděčná. Nevnímám to jako rýpání, stejně si každý udělá co sám chce. Ale řešíme to s manželem už delší dobu a cítíme, že se musíme definitivně rozhodnout a ačkoliv jsme probrali snad všechny možný argumenty, pomáhá mi si to ještě jednou utřidit, když čtu vaše námitky 🙂 A třeba někdo přijdete s nějakým úžasným důvodem pro nebo proti, který převálcuje všechny argumenty 😀 😀
Jde o to na co je rodina paní @jarniboure zvyklá já mám ráda nějaký svůj standart. Má ráda dovolené, občas nějaké prodloužené víkendy nebo večeře. Atd atd... do ciziny nejezdím jen kvůli moři ale taky kvůli historii architektuře. Chci poznat víc než jen ČR a to ani ne celou když na to není. Pro své budoucí děti chci jen to nejlepší. A to neznamená že je budu rozmazlovat. Ale určitě jim budu chtít dopřát ten LUXUS studovat bez toho aby měli starosti jestli tento měsíc vylezou nebo ne. A nějaké ale jejích akce si budou šetřit samy buď z brigády nebo budou muset omezit výdaje tak aby vycházeli. Já jsem dostávala oproti svým spolužákům směšné peníze ale dokázala jsem si i hodně našetřit. Vždy nás učili si naši šetřit. Je jasné že je nebudu tahat od malička do ciziny taky jsme cestovali jen po ČR ale je tu strašně moc krásných míst, nechtěla bych je ošidit ani o hory, které jsou hodně nákladné. Ale pokud Váš smysl života je v tom jen počítat každou korunu jestli vyjdete, jestli zaplatíte atd... tak směle do 5-tého dítěte ale pokud už si chcete zachovat aspoň nějaký malý standart a zajistit ho i vaším dětem tak se zamyslete a dojdete na to že se už určitě bez toho maličkého miminka obejdete.
@jarniboure Podle me jste rozhodnuta do pátého jít a chtěla byste slyšet/cist, jak je to skvělý nápad. Já si to (ve vaši situaci) nemyslím. Myslím, že alespoň nějaký minimální standart by deti mit měly. Nevěřím, že je toho mozne dosáhnout, pokud máte omezeny rozpočet už nyní. Male deti nestojí skoro nic, to byste se pravděpodobně uskromnili, ale co dál? Věci do školy, koníčky, třeba jazykové kurzy, divadla, výstavy? Je pekne, že ted opovrhujete např. hernou a chodíte lézt na stromy. Ted to jde, dětem je to jedno, ale co budete dělat za pár let? Misto do divadla se půjdete cela rodinka proběhnout do parku, protože je to zadarmo? Ono i X párů (kvalitních) běžeckých bot něco stoji..
@somalicats -- naše nejstarší dvě jsou si hodně blízké i věkově -- takže automaticky hodně pečou spolu. V 17 to může být jiný, ale pevně doufám, že jim to vydrží. Tak mi přijde, že by v jednom pokoji spolu mohly být v pohodě. A ta další dva snad taky. To nejmladší by šlo k těm dvěma mladším, přeci jen mezi nejstarší a potenciálně dalším by byl velký věkový rozdíl.
A můžu se zeptat, jestli třetí miminko u vás bylo plánované? Jestli jste už nějak řešili větší bydlení a tudíž to bylo z tohoto pohledu "jedno"?
@japona Souhlasím. Dost by mrzelo nejen nejstarší dceru, ale tímpádem i mě, kdybych jí musela každý rok říct, že na ten lyžák/školu v přírodě s třídou nepojede, protože na to není, že do divadla s třídou nepůjde, protože na to není...
@jarniboure Ano, třetí dítko jsme chtěli, protože mezi dcerami je dost velký věkový rozdíl a nechtěli jsme mít v podstatě dva jedináčky. S tím, že musíme začít pomalu řešit větší byt, protože tři děti v jednom pokojíku do budoucna fakt nepůjdou. Nejstarší dcera si chce čas od času pozvat nějakou tu kamarádku, do toho jim tam piští mladší... Jeden pokoj máme zařízen jako pracovnu a zároveň naši ložnici, já dělám práci pro naši firmu z domu a muž po večerech dodělává resty, takže jeden klidný pokoj potřebujeme, a obývák bychom neradi rušili, když přijde návštěva, tak je kam si sednout a tam se i celá rodina potkáváme, je to největší pokoj v bytě, takže dost prostoru i na hraní (vláčkodráhu pořádně v těch zbylých pokojích nepostavíme...)
@maagda -- můžu se zeptat jak jsi to vnímala -- to že jsi dostávala směšné peníze a přesto dokázala ušetřit? Bylo to pro tebe hodně těžké ve smyslu, že jsi viděla, co všechno ostatní můžou a ty ne? Nebo jsi to brala jako daný fakt? Moc díky.
@japona -- rozhodnutá ještě nejsem, i když je pravda, že k tomu pátému inklinuji. Ale ačkoliv to tak může vypadat, nejsme s manželem tak lehkomyslní, abychom se bez rozmyslu pustlili do dalšího dítěte a holt ono to nějak dopadne. Páté miminko bychom oba moc chtěli, ale právě že si uvědomujeme všechna proti. Do divadel, na výstavy chodíme, ale je pravda, že teď je to ještě "levné", protože neplatíme úplně za všechny.
Nechci aby to vyznělo posměšně, ale s těmi boty se musím usmát -- letos v létě jsme se dostali k barefoot chození, takže převážně chodíme všichni bosi 🙂 Ale samozřejmě v zimě se to nedá a i zimní boty jsou pěkně drahé.
@somalicats -- díky za odpověď 🙂
@somalicats -- s tou školou v přírodě to vidím hodně kolem sebe -- víc a víc dětí na ně nejezdí, protože na to rodiče nemají. Nebo třeba jeden rok jedou, další ne. Nás se to zatím teda netýkalo.
@jarniboure můj můž je z věřící rodiny takže v našem okolí máme celkem dost rodin s více dětma a můžu k tomu říct jen jedno - je to fantastické! Nikdo z nich nemá pocit, že je o něco ochuzen. Ano dovolená u moře rozhodně není každý rok a někde nebyla nikdy, ale copak je to nutnost? V pokojíčku jsou běžně 2-3 děti a nikomu to nepřijde divné.
Teta měla 9 děti, nyní jsou ve věkovém rozpětí 30 až 52 let a kupodivu jsou všichni vysokoškolsky vzdělaní (takže ani argument, že nebude možno všechny udržet na škole neberu, ano každý z nich musel během studia pracovat).
Bohužel lidé jsou někdy hnusní a učí to i své děti, takže hrozí to, že se budou tvým dětem smát, protože nemají mobi, tablet, značkové boty.... ale to jsou hlupáci.
Moji děti jsou ve školce za exoty jen díky tomu, že jako jediní v celé školce nemají žádnou mimoškolkovou aktivitu. V papíru kroužky máme 0 😀 A není to, že nemáme peníze, ale prostě nechápu proč mám vodit malé děti na klavír nebo do gymnastiky. Prostě to vidím jinak. Nechávám jím volnost a taky spíš lezou po stromech.
@jarniboure I u dcery ve třídě už jsou dvě děti, jejichž rodiče mají problém zaplatit tyhle akce. Já si na tyhle situace odkládám rezervu, takže jsem ještě nikdy neměla problém s tím jí zaplatit lyžák nebo školu v přírodě, ale mám tu výhodu, že v tomhle finančně náročnějším věku je v tuhle chvíli sama. Zase až doroste mladší dítko a to, které čekáme, budou to další výdaje, ale v té době už zas budu pracovat naplno, takže to s mužem utáhneme.
@editah222 omlouvám se za dotaz, jsem neznalec 🙂 ono se někde eviduje, kam které dítě chodí na kroužky? a kdy na ně vlastně ty děti chodí? jako malou si mě máma vyzvedávala v 17h, to pak má pětileté dítě ještě energii na něco extra? to tedy koukám...
@somalicats Přesně, náš sociální systém je štědrý co se týče RP a nikdo se neptá, jestli si to dotyčný zaslouží nebo jestli "vygeneruje nového daňového poplatníka". Chybí mi tady v tom státě určitá vděčnost či pokora nebo alespoň prosté díky, protože jinde to takhle nefunguje.
@maagda jste jízlivá. Nepocházím z bohatých kruhů, nemáme hlídací babičky, nemáme po kom dědit oblečení. Tvrdě s manželem pracujeme a do práce dojíždíme hodinu. Ale asi jsme s manželem "borci", protože nemáme žádné přídavky, nedostali jsme porodné (které dříve dostával každý).. Třetí dítě si asi nebudeme moct dovolit, dokonce vůbec zvažujeme druhé, protože manžel podniká a v dnešní době morálka mezi obchodními partery i od zaměstnanců nějak nefrčí (na jedné straně vyděračské praktiky a na druhé straně chce každý pracovat na černo). A jak pravíte - každý má mít tolik dětí, kolik uživí - ale za mě od určitého počtu platí - uživí sám (a ne že to i s RP vychází tip top) . Jinak já přeji každému vše dobré a ať využije všech benefitů, na které má právo. Ale osobně bych finance z RP přidělovala jinak, toť vše.
@jarniboure na lyžáky a školy v přírodě v dnešní době často nejezdí půl třídy a to se často jedná o jedináčky, takže to bych nehrotila vůbec. 😀
Přiznám se, že já být sama v jiné situaci tak mám taky minimálně 4 děti. Rodina je jen jedna a pokud si dobře rozumí tak je to to nejvíc co člověk může v životě mít. Já jsem ze 3 dětí a můj muž taky a jsem za to ráda. Netvrdím, že se sourozenci vycházíme vždy, ale když se něco vážného děje tak za sebou vždy stojíme!

Možná jsem naivní, ale přijde mi, že i student VŠ by si mohl přispívat na víc věcí než jen diskotéku, volný čas, atd. My taky vyděláváme v první řadě na povinnosti a pak teprve až na zábavu. Častokrát tady čtu, že si už děti na ZŠ z kapesného platí třeba autobus na cestu na kroužek -- ano je to z kapesného, takže mu to dal rodič, ale to dítě se taky musí naučit, že si nemůže za veškeré kapesné koupit zmrzlinu a bonbóny.