icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

eilat4
18. zář 2015

marton, tohle nesouvisí s věkem, jako spíše s tím, že pisatelka uvádí, že už nyní mají napjatý rozpočet a představ si, kdyby měla talentované dítě, které by nemohlo dosáhnout svého velkého snu kvůli financím, to bych si hodně vyčítala, je to jen jeden z pohledů na věc

elu
18. zář 2015

@jarniboure takže jak jsem říkala, všichni řeší moře a kroužky 🙂 nechápou, že někoho uspokojuje dítě prostě mít a ne ho celý týden rozvážet po kroužkách 😝

eilat4
18. zář 2015

elu, ale je taky důležité, aby nějaký standart měli, když vidím v pořadu Prostřeno, vaří tam maminka 5 dětí a dítě má lůžko udělané z palet a na něm malou matraci, pár cm spí od země, to teda říkám, takhle ne, to je nezodpovědnost

mpbk
18. zář 2015

@marton je pravda, že mě měl táta v nějakých 43letech a od mala jsem od něj měla daleko víc péče a aktivit než mnozí spolužáci s mladšimi rodiči. Nyní je těsně před sedmdesátkou, vypadá skvěle, denně jezdi průměrně 100km na kole, má mladší manželku(mámu) a to všechno ho udržuje. Dovoluji si ale tvrdit, že to je spíše vyjímka.

mpbk
18. zář 2015

@elu ono ale když pak vidíte, že díte chce něco dělat, má na to vyloženě talent, daný sport ho baví.. Ale vy řeknete. Ne, my jsme si tě pořidili, protože jsme tě chtěli prostě jako mít, nepočítali jsme, že tě něco bude takhle bavit.

elu
18. zář 2015

@mpbk to je přece blbost...to může přece nastat i při jednom dítěti...třeba drahé sporty si nemůže dovolit nebo nehodlá z jiného důvodu financovat spoustu rodin a na druhou stranu zeptejte se jedináčků, kteří měli drahé výstroje na hokej a stejně z nich hokejista nevyrostl, jak by se jim sourozenec hodil, komu se pak svěří holka, že jí podvádí manžel, když né svojí ségře...leda tak vysvědčení z baletu??? Prostě kroužky, pro mě njesou důvodem pro to nemít děti

elu
18. zář 2015

@eilat4 tak samozřejmě postel pro všechny děti taky považuju za důležité

eilat4
18. zář 2015

tady nejde co z něj vyroste a jestli bude vyjímečný, ale to, zda ho to baví, má v tom naplnění a vášeň, tím se dítě rozvíjí, žije pro to,naplňuje čas a pro něco se nadchne, ne bezduše sedí doma, reálně, kolikrát si může dovolit rodina s 5 dětmi vyjet třeba na hrad, cesta+ jídlo+ vstupné a to vše se mnou rodiče dělali a přijde mi to velmi důležité a tenhle důvod, že komu se holka svěří, když je jedináček, mám bratra a toho to opravdu nezajímá

elu
18. zář 2015

@eilat4 tak to potom váš postoj chápu

mpbk
18. zář 2015

@elu takže mám mít dvě děti aby se mohly svěřovat kdo koho v životě podvádí😀? Pro mě kroužky taky nejsou dúvod. Pro mě je důvod nedostatek financí.

elu
18. zář 2015

@mpbk mějte si dětí kolik chcete....viz. můj první příspěvek...a nechte tu možnost i ostatním

eilat4
18. zář 2015

já myslím, že tuto možnost
@mpbk nikomu nebere, jen je trochu reality, znám řidiče busu s manželkou má 6 dětí, když jsem viděla ty děti postrojené jako hastroše, prostřední mělo o 2 čísla vyblednou bundu, tak toto opravdu nepodporuji, to už je nerozum

shine2015
18. zář 2015

@elu všichni řeší moře a kroužky.....no ono taky ale záleží, jak se pak cítí dítě, když spolužáci cestují, jezdí lyžovat atd a ono drepi doma.....vybledle seprane obleceni pouze ze sekace a po druhych.....

A já bych nedokázala sobecky říct bude s nama to mu stačí....navíc když se rozhoduje počet 4 a 5 a ne 1 a 2....

shine2015
18. zář 2015

@jarniboure vidíš, mas i 12ti lete dítě a nestalo nikdy na lyzich....navíc na hory v sedmi potažmo šesti nebo pěti lyzujicimi....nemyslím to zle, ale i v ČR to není levná sranda..vyjde to skoro jak Alpy.....jen vlek na odpoledne, co lyže, půjčovna??? Co oblečení? Co jídlo, můžete si koupit svarak a deckam něco dobrého na svahu??? Nebo děti musí pěšky a vlek neužívate popřípadě ani nelyzujete?

Já chápu,že vy jako rodiče máte představu či názor....napadlo mě, ptali jste se děti zda by chtely ještě sourozence? Co nejstarší děti, jaký mají názor? Jich se to taky týká....

shine2015
18. zář 2015

@mpbk souhlas.....s příspěvkem 13.58

elielizabeth
18. zář 2015

@jarniboure Hezký večer, předem se omlouvám, že jsem nečetla celou diskusi, ale přihodím jen ''svou'' zkušenost. Jsem ze 4 sourozenců. Mamka měla těsně po 30, když se narodila sestra. Ze začátku to bylo super, malý sourozenec, jenže postupem času jsme jako děti pociťovali rozdíly. Byt 3+1, naši se vzdali ložnice, ale i tak bylo málo soukromí doma. A děti jsou dnes u rodičů v domácnosti déle než kdysi. Taky nejstaršimu je 12, ale až začne puberta, střední škola, vysoká škola... všechno je náročnější pro ty děti a pro rodiče hlavně finančně. A nejsou to už desetikorunové položky jako na základce. Do budoucna kvůli dětem si myslím, že musí být dost financí, je to smutné, ale bez nich to fakt nejde...
Nehledě na to, že opravdu nikdy nevíte, co se stane. Nám taťka umřel v 56 letech...
Já osobně bych měla nejraději těch dětí 10, ale vzhledem k mému zdraví, financím, které jsem počítala i za pár let dopředu budu muset zůstat u dvou.

alicam
18. zář 2015

Všetko sa dá keď sa chce. Naviac s alternatívnym prístupom k veciam a uskromnením sa: barefoot, bazarové veci - nielen oblečenie, veci z nevyhazujto.cz, prípadne kontišové (uznávam že to niekomu može pripadnúť ako extrém, ale jednoducho nemáme s mužom radi keď sa krásne, použiteľné veci vyhadzujú len preto že majú menšiu vadu, ktorá sa dá naviac ľahko opraviť), kalíšky, látkové plienky, zdravé potraviny - hlavne polievky - a že aký kotol sýtej polievky sa dá navariť za stovku!, .... A keď vám nezáleží na tom čo povedia ľudia.
Dieťa so zdravým sebavedomím rozodne nebude trpieť tým že iné deti možu a ono nie. A o tom to je, vychovávať zdrave sebavedomých jedincov. Naviac keď sú ako parta súdržní a prípadným neprajníkom sa postavia spolu. Nikdy v ničom nebudú samé, ako sa hovorí: zdieľaná radosť, dvojnásobná radosť a zdieľaná starosť - polovičná starosť.
Na veku nezáleží, hlavne aby bol človek zdravý a plný sily, vedel kde ju čerpať a vedel ako si zdravie udržať. Nejesť tony masa, bielej múky, fastfoodov a podobných vecí. Raz za čas áno, ale nie každý deň.

My máme síce zatiaľ len jedno dieťa, ale tiež za nepriaznivých podmienok, prišlo docela rýchlo po zoznámení a kým sme sa spoznali, muž bol v depresiách, nezamestnaný, s dlhmi z predchádzajúcej práce kde síce zarábal 30tis, ale stihol to prepiť a tak-tak mal ku koncu mesiaca na jedlo. Ja som bola na VŠ, brigádovala som ale stále bola závislá na rodičoch. Aj teraz je to občas hardcore, ale ako som písala, s alternatívnym prístupom a láskou k životu (a hlavne k sebe!!) sa všetko dá zvládnuť.

Za mňa.. radšej pár ako nepár, keď sa hrajú nech jeden nevystáva. 4 alebo 6. Rozhodnutie je ale na vás.
Krásny deň a život prajem 🙂

eilat4
18. zář 2015

nedá se absolutně srovnávat jedno dítě a pět, toto je od věci úplně
@alicam a pak asi Vám nic neříká, že je důležité sdílení s kolektivem a společné zážitky, ne to, že dítě bude sedět doma jen kvůli tomu, že rodiče neměli rozum

alicam
18. zář 2015

@eilat4
Neporovnávam jedno dieťa a 4-5, ale finančné problémy a finančné problémy.. a schopnosť vyjsť s minimom peňazí čo najefektívnejšie..
Zdieľanie s kolektívom je samozrejme fajn, ale toho je v škole až príliš. Sama som celotriedne akcie radšej oželela a najradšej by som nechodila ani do školy, lebo som tých falošných "in a cool" ľudí mala až po krk, ale samozrejme keď dieťa bude chceť, nejako na to nasporíme. Nepojde na každú akciu, ale kam bude naozaj chceť, tam pojde. Predsa len na sporenie máme minimálne 6 rokov.. a keď sa tu spomínali tie krúžky, niektoré veci sa može učiť od nás alebo z videí na youtube. Hlavne keď sa vydá nám známym umeleckým smerom. A doma sedieť rozhodne nebude.
Rodičia rozum mali a majú, len nevedú mainstreamové názory a pevné plány. Nechajú sa unášať životom - plánujú dopredu, rozmýšľajú čo a ako, ale keď sa veci vyvinú inak, nezrúti sa im celý svet. Jednoducho sa snažia so situáciou vysporiadať najlepšie ako vedia.

shine2015
18. zář 2015

@alicam všechno se právě nedá....a dítě potažmo děti se rozhodnout nemůžou.....a buď budu sobecká a prostě do toho půjdu a nebo ne.....tady nejde o rozhodování 1 a 2 ...kdy to prostě ještě s pomoci prescasu v práci nějak polepim...nebo přispějí babičky i když na to se spolehnout nedá......ono už se daleko hůř lepí 5deti....navíc prostor na učení a stíhat se zúčastňovat vystoupení, kroužku,abych tam jen děcko neodlozila.....a ufff mám dvě hodky klid....

eilat4
18. zář 2015

@alicam tak jistě, někdo má alkoholika a nic neřeší, přece jen mám zodpovědnější přístup, nechci dítě oblékat do oblezlých oblečků a hlavně vím, že zadarmo mi nikdo nic nedá a zázraky nečekám, ano prožité zkušenosti získá dítě na youtube, super názor

alicam
18. zář 2015

@shine2015 na to čo sa dá a čo nie mám iný názor.. a keď už má niekto na 4 deti, myslím si že jedno naviac nie je až taká záťaž. Hlavne keď už sú zabehnutí, stíhajú krúžky, výlety, všetko.. ale rozhodnutie je aj tak na zakladateľke, ja len prispievam svojím názorom 🙂

@eilat4 Zodpovednejší v čom? V šetrení prírodnými zdrojmi? To rozhodne nie. Tiež svoje dieťa obliekam a aj keď je to z druhej ruky, zázračne nevyzerá ako trhan. Zatiaľ nič moc nepotrebuje, ale keď bude, doprajem mu to. Jedlo má, strechu nad hlavou tiež, hračky, knižky a hlavne milujúcich rodičov. Skúsenosti prežije na vlastnej koži, nebudem s ním len lapieť vnútri na zadku, tiež potrebujem prechádzky. Z youtube sa naučí napr. základy hry na nástroj, nejaké tie ručné práce, pletenie náramkov... keď ho to bude baviť a bude sa chcieť zlepšovať čoraz viac, ok, zaplatím mu dobrého učiteľa, ale aby som od začiatku, kedy sa učia vyklepávať ceruzkou rytmus, platila 200 na hodinu sa mi zdá prehnané. Navyše ak sa tomu rodičia aspoň trochu rozumejú. O alkoholikovi som nepísala, len že muž mal problémy kým bol sám. Vytŕhať veci z kontextu a slovíčkariť - na to by vás, ľudia, bolo.. (musím uznať že aj mňa to baví, ale zase nerobím to za každú cenu!)

shine2015
18. zář 2015

@alicam to nesouhlasim... Ale nic ve zlem....otázkou je zda a jak zvládaji když děti ve 12ti neznaji lyže, moře, nemají svůj pokoj, nemají auto tudíž v horeckach jedou do nemocnice městskou atd atd.vydělávání při studiu na MHD a spousta dalších věci......a ano je to na nich, na jen za sebe říkám,že je to poněkud sobecké......mě osobně to nepřijde jako že to zvládají se 4 tak aby dětem nebylo dost věci líto....

eilat4
18. zář 2015

nejde srovnávat potřeby předškolního dítěte a dítěte na základce, střední a podobně, toto je od věci, furt se tu oháníš, jak dítě moc nestojí, ano jako batole určitě ne, ách jo, já taky své dítě nerozmazluji, ale vím moc dobře, že zážitky ti nikdo nevezme, to je to nejcennější a to peníze stojí, ne že ne, někdo s dítětem projede českou republiku za poznáním, někdo mu to ukáže na yutube

shine2015
18. zář 2015

@eilat4 ale třeba i cesta a dovolena do Itálie, Chorvatska....jako rodina.....kde si večer posedite v restaurací nebo jedete lodí na výlet....v zimě na lyže a občerstvite se na svahu....

alicam
18. zář 2015

@shine2015 tiež som ve 12 nepoznala more, lyže doteraz, vlastná izba mne skor uškodila a mala som ju až na 2.stupni ZŠ, horúčku predsa nemajú každý deň a keď je zle, možu si zavolať rýchlu.. to zarábanie na MHD je na ich uvážení, ale deti predsa majú nohy a keď nechcú zbytočne veľa utrácať, použijú ich. Alebo skate, bicykel, korčule.. a mohla by som povedať že sebecké je nedarovať život len preto aby si niekto zachoval svoj štandard. Ale každý chce od života niečo iné, niečo iné považuje za nutnosť, niečo iné za zbytočnosti, niečo iné za sebeckosť.. všetko je vo výchove a do tej zakladateľka zdá sa že vráža maximum

@eilat4 áno, vytrhávať veci z kontextu ti naozaj ide 🙂

Všetko niečo stojí, ale keď sa chce a vie, dá sa cestovať aj s minimom peňazí..
Kúpim si karavan a ukážem ti celý svet.. (nie len preplnené turistické destinácie a propagované miesta ktoré musíš vidieť aj keď vo svojej podstate nestoja ani za benzín ktorý minieš cestou za nimi)

shine2015
18. zář 2015

@alicam jenže kup 5 kol kolečkových bruslí atd atd....podle mě to není tak snadné ....a vidíš to dost jednostranně....zeptala bych se hlavně děti....ono je rozdíl mít tři čtyři nebo pět....a já mám holt jiné představy o tom, co bych jako rodič chtěla dat dětem jako standart.....a nemyslim je rozmazlovcat....tvuj argument taky jsem to nemela pro me neni argument, jednak se dnes cestuje vic a jednak mozna kdyby jsi ten vyssi standart zazila, mozna by sis ho prave proto prala pro svojhe deti.....

Ps a tobě možná nevadí nebo nevidis nic spatneho vlacet je nemocné pěšky...ja kdyz mam migrenu a mela bych cekat na autobus...ano zvladnu to, ale proc si to neulehcit a nebyt za chvilku zpet doma, vubec kdyz mi je dost blbe.....nákupy si taky mohou rozdělit do batuzku, atd atd co je zde vše napsané dříve......mě by mých děti bylo líto....

eilat4
18. zář 2015

@alicam ano, ano, karavan je za babku, benzín, pojistka taky, platba za dálnice, jde vidět, že nikam nejezdíš a tvé představy jsou mírně řečeno naivní, takže nemá cenu diskutovat, víš, přijde mi to jakože já nemůžu a nikde jsem nebyla, tak vše budu negovat i když o tom dohromady nic nevím

izzybickerstaff
19. zář 2015

@alicam v zásadě mám podobný názor jako ty (nesouhlasím s tím, co tady většina diskutujících prezentuje jako standart), ale tvoje argumenty mi přijdou dost mimo: když půjde dítě na VŠ do Prahy a nebude chtít kupovat kupon na MHD, tak může tím chozením strávit zbytek dne. A kolo nebo brusle se taky musí koupit...
A nejsem si úplně jistá, jestli investice do karavanu bude výhodnější než mít auto a jet s ním někam do nějakého levnějšího penzionu.

orchidis
19. zář 2015

@alicam Jejda... 21 let, už dítě a taaak omezený rozhled... tohle je mi vždycky hrozně líto...
Neboj holka, s věkem poznáš 🙂.

Strana