Sousedi pořád vrtají, budí mi to dítě
Bydlíme v řadovce a naší sousedi nám oznámili, že budou rekonstruovat vnitřek baráku. Táhne se to už ale dva měsíce a pořád to nebere konce. Vždycky vrtají hlavně přes oběd a odpoledne a soboty, neděle vůbec neřeší. Když jsme bydleli v paneláku, vždycky musel nájemník domu vylepit na dveře, že provádí rekonstrukci bytu a od kdy do kdy bude rekonstrukce probíhat. Soboty a neděle se nesmělo pracovat vůbec.
Nevíte náhodou, jestli něco podobného platí i pro rodinné domy spojené jednou stěnou?
Určitě vím, že nepomůže, abych za nimi přišla a slušně je poprosila, zda-li by alespoň přes oběd a po obědě nemohli přestat, a taky mi určitě nebudou schopni dát harmonogram práce, abych se s malou třeba spakovala a šla ven, i když ona nejraději spinká u sebe v postýlce. Jestli za nimi půjdu, tak bych chtěla mít v ruce na ně nějakou páku. Poradíte?
Firma jim to určitě nedělá, dělají si to sami s nějakými známými, protože vrtávají, bouchají, atd. i večer. Takže si myslím, že jak má kdo čas. Takhle se to potáhne ještě dlouho....
Takže konverzace proběhla z mé strany ve slušnosti. Nechce se mi tady vypisovat celý průběh, ale výsledek je asi takový:
Noční klid je od desíti, tak si máme koupit špunty do uší.
Už to tady nechci rozebírat. Měla jsem pouze otázku, zda-li existují nějaké podobné stanovy o rekonstrukci v řadových domech, jako např. v paneláku a místo toho jsem se dozvěděla, jaká jsem cíťa a nemožná matka, která naučila dítě spát ve stejnou dobu. Takže bych tuto diskuzi uzavřela, protože je tahle debata o kulatém čtverečku.
pro Magdu: teď je tady krásný koncert. Jak jinak, dopoledne se nedělá, to se sedí na zahradě, tak proč nezačít teď, ať je nám tu všem dobře. Manžel je s malou venku, sice mu neusne, ale alespoň se nebude lekat. Však oni skončí kolem druhé, to si zase dají pauzu tak do pěti, aby nabrali síly a mohli do desíti zase makat.
Nepřála bych ti v tom randálu uspávat dítě.
@sisinka74 ja te chapu, nemyslim si, ze ti jde o to, aby nedelali hluk, ale spis aby brali v uvahu ze mas deti a trosku premysleli. Jako my taky v panelaku obcas vrtame, a snazime se vybrat vzdycky nejvhodnejsi dobu... hned rano nevrtame, protoze vime ze lidi jeste spi, po obede bysme taky nevrtali, z toho samyho duvodu, a vecer po 18,19h uz je nam to taky blby, protoze lidi prisli z prace a chteji mit klid. Takze vrtame idealne mezi 15h - 17h. To uz jsou lidi vyspani z nocnich smen a deti taky. Za rok, dva mame v planu rekonstrukci a planujem to tak ze si na to vezmeme 14dni az 3 tydny dovoleny, informujeme vsechny sousedy, pripadne pozadavky o spicich detech vezmeme v uvahu, a rozhodne nebudeme vysedavat na zahrade a nemakat.. proste udelame maximum aby to bylo hotovy co nejrychleji. Proste to od nich neni ohleduplne.
@sisinka74 znam to a kdo to nezazil nevi, o cem mluvi a to deti zatim nemame. Pracovala jsem z domu a sousedi rekonstruovali jen 14 dnu, za to krom noci nonstop. Tim rekonstruovali myslim vrtali a bourali. Nedalo se soustredit na praci ani nic dalsiho. Mit v tom dite zblaznime se oba 😃. My kdyz jsme rekonstruovali delali jsme dopoledne do 12, pak od 15 do 19h, v klidovem case jen ti he prace a zvladli jsme to. Diky tomu ale vim, ze nechci bydlet v byte ani radovem dome... Drzim palceaz to brzo skonci, dva mesice je hodne 😉
@ewelinkaaa já jsem taky psala o vzájemné toleranci. Fakt jsem se setkala totiž s tím (naštěstí jen jednou), my si budeme dělat co budeme chtít, bez ohledu na to, že nás o něco prosíte (např. třeba nahlásit hlučnou a delší práci předem). Pak se divili, že se s nimi nikdo z paneláku nebavil. Samozřejmě, že když někdo rekonstruuje, že ostatní to musí vydržet, ale taky hodně záleží na formě a komunikaci. Sama píšeš, že jsi se sousedy komunikovala, nabízela kde co a nikdo neměl problém. Ne všichni jsou však takový. Jediné v čem s tebou nesouhlasím je fakt srovnávání plačícího dítěte a vrtačky - já to vnímám jako hodně velký rozdíl. Plačící dítě v paneláku mi opravdu nevadilo tak jak vrtačka.
Já být autorkou tak se jdu zkusit domluvit alespoň na něčem, samozřejmě, že když to nepomůže bude muset hledat jiné řešení. Ale způsob jednání stylem budeme si hlučet kdy chceme a jak chceme a komunikovat s Váma vůbec nebudeme mně spíš přijde jako anarchie. Stejně blbé by mi však přišlo, kdyby jim někdo zase striktně nařizoval od kdy do kdy můžou rekonstruovat. Taky si spoustu věcí manžel dělá sám a samozřejmě ne dopoledne, když je v práci.
@jitavrtule víš, oni tu možná někteří reagují dost prudce, protože tu některé diskuze vyznívají stylem - nikdo mi nebude kecat do toho jak rekonstruuji (prostě si to budu dělat bez ohledu na ostatní), a to mi přijde úplně stejný extrém jako "já mám dítě, všichni se mi podřiďte". Obě strany trošku zapomínají na tu "vzájemnou toleranci". Sousedi musí hold snášet hluk - to se prostě nic nedá dělat, ale dá se domluvit třeba jak tu někteří píšou na omezení hluku v určité hodině a myslím, že tu nikdo nemá na mysli, že to musí být na minutu přesně.
Vím, že třeba rodičům opravdu dost pomohlo, když jim sousedé nahlásili delší hlučné práce předem - prostě v tu dobu nebyly doma. Ale když někdo začne s vrtačkou a ty nevíš jestli to bude 20 minut (což se dá vydržet) nebo to bude 4 hodiny (což je fakt na nervy), je fakt rozdíl. Někteří prostě nejsou ochotni udělat ani tohle, což je dost smutné.
@travnulee Jo, presne tak! nebo me treba sousedi hlasili prubeh rekonstrukce stylem ''tenhle tyden budeme bourat jadro, to bude vetsi hluk, pristi tyden uz budeme jenom delat to a to, to uz bude lepsi..'' proste jsem pak trosku vedela co mam cekat a to je fakt rozdil. To je to samy jako kdyz vam soused nahlasi dopredu ze slavi 50tiny a bude tam v sobotu rev az do noci, tak mu poprejes hezky narozeniny a je ti to jedno, ale kdyz ti nic nenahlasi a pak najednou v sobotu zacne hrat hlasita hudba, tak se clovek nastve..
@sisinka74 tohle je fakt blbé. Fakt se s nimi zkus pěkně a po dobrém domluvit, aby upravili časový harmonogram práce a odpočinku, třeba fakt zjistíš, že je to jen nenapadlo a pak ti řeknou (stalo se to kolegyni v práci) "to jste nám mohli říct i dřív" 😉 Držím pěsti ať se rozumě sousedsky domluvíte.
@karlajasmine Pokud Vám tu dovolenou dají tak je to krásné. Já mám práci, ve které sotva dostanu týden v kuse a to jsem rada, protože termíny prostě utíkají. Někdo nemůže vrtat mezi 15 - 17 hodinou když se vrací v 17 - 18 hodin domů. Je to prostě složité. Když se soused k paní zachoval jak hňup že si mají dát tlumiče do uší tak paní prostě nech se přestěhuje ještě na nějaký čas na opačnou stranu domu. Jiné řešení není. Žádný zákon na to není.
@karlajasmine - přesně, to vědomí toho začátku a konce je dost důležité. Když někdo v noci kalí, tak se to snažíš vydržet a doufáš, že to nebude do rána, pak koukáš po hodinách jestli je půl noc, jedna nebo dvě a přemýšlíš, jestli už bude konec nebo s tím máš jít něco dělat.
@maagda víš co, ale na tohle zase stačí těm sousedům říct, prostě před pátou hodinou nemůžeme, tak se pojďme domluvit, kdy to bude nejlepší. Teď jen tak plácám....třeba měsíc denně od pěti do osmi, nebo čtrnáct dnů od pěti do desíti nebo o víkendech nebo cca do osmi hlučnější práce pak tišší. Pořád jsem ještě optimista a věřím, že s většinou lidí se dá domluvit a dá se vzájemně vyjít vstříc.
@travnulee ale jsou někteří lidi se kterýma se nedá domluvit. Je mi líto i zakladatelky kor když si sousedé dávají takové pauzy to si je opravdu můžou posunout. Já jsem to brala z vlastního pohledu že my děláme každý den jak blbouni od té doby co přijedeme domů až do večera ale nevrtáme hlavně nevím co se dá vrtat 2 měsíce, ale taky jedeme bez přestávky. Ano o víkendu si dají chlapi pauzu ale až po obědě. Jinak se maká pořád v kuse abychom to měli co nejdříve hotové.
To je hrozné, proč nemůžou být lidi aspoň trošičku ohleduplní???
@sisinka74 Podle mého s tím nenaděláš nic, pokud neruší noční klid. A i pak můžeš leda volat Policii, rozhádáš si sousedy a nic moc se nezmění. My bydlíme v paneláku, neustále tu někdo něco rekonstruuje, celou dobu, co jsem na MD/RD... firmy nejčastěji vrtají 3h okolo poledne, dopo si to chystají, navečer uklízejí - a až odjedou, tak si ještě sousedi dělají nějaké dodělávky. Chápu, jak je to nepříjemné, ale nejde s tím nic ☹
Ja naprosto chapu tvoje rozpolozeni..Bydlime v panelaku,a ja jsem od dubna na materske.Od te doby tu probehly uz tri rekonstrukce.V cervnu se nam narodilo mimco,a co je na svete,jeste tu nebyl klid.Porad jsme byli hodne tolerantni,i kdyz uz to trvalo tri mesice.Ovsem trpelivost dosla,kdyz hluk neustaval ani ve vecernich hodinach.To uz i muj muz vylitl a sel za sousedem.Ten ovsem nereagoval,tak nam nezbylo nic jineho,nez zajit za duvernikem.A ono ejhle.Zjistilo se,ze pan dela rekonstrukci bez povoleni a navic dle stanov muze obtezovat hlukem pouze do 18. hodin.
Musim tedy rict,ze pro me to byly chvile utrpeni.Protoze ditko mi usnulo,clovek byl rad,ze alespon na chvili,a v zapeti ho vzbudilo bouchani a priklepova vrtacka.Hruuuza.Navic jsem nemela kam utect,protoze byly ty obrovska vedra.Kdo takove chvile nezazil,nepochopi.A dnes po asi dvou tydnech odmlce znovu rambajs.Takze vsehovsudy uz ctvrty mesic nervy.

@nase_ema přesně hlavně se mi zdá že někteří lidé jsou hrozné cítě. Jako někdo chvilku tříská a už je pozdvižení. Prostě ale hluk k rekonstrukci holt patří. No vidíte tak když celý srpen nebouchali tak tam dělali asi omítky nebo něco ne hlučné a pak se stane že pát dní třískají a je to neunosné. Jako nech se paní zakladatelka na mě nezlobí ale asi by měla všechno jen tak jak chce ona. Ano pokud by půl roku jen bouchali tak se nedivím že je někdo naštvaný ale prostě občas to není taká hrůza.