icon

Společné spaní s dcerou. Je to chyba?

kubesovaadelka
9. črc 2023

Zdravím dámy,
V rodině vedem debatu, že jsem udělala chybu, když jsem si malou naučila spát v jedné posteli semnou. Spím s dcerou (nyní rok a půl) od roku v jejím pokojíčku v její posteli, vždy ji uspim a jdu se třeba večer ještě koukat vedle na tv. Jakmile ale zjistí, že tam nejsem, sedne si na postel a začne plakat, když k ní přijdu, lehnu a obejmu ji, do 5 minut spí. V noci kolikrát se ke mě namačkne nebo stačí, když mě nahmata. Vyroste z toho nebo jsem si na sebe upletla bič? Nevadí mi s ní spát, mě osobně to neomezuje, ale příteli to občas vadí a někteří členové rodiny naráží, že už se jí nezbavím. Máte zkušenost?

Strana
z4
alice180
9. črc 2023

@kubesovaadelka jako kdyby chtěl tak se o tom nedebatuje neplánuje, ale dělá to automaticky. To prostě jsou takový okecavky, aby nevypadl blbě.

blondynka400
9. črc 2023

@alice180 v tom ale za mne dělá zásadní chybu i autorka. Občas je to prostě s některýma chlapama boj...
@kubesovaadelka podle mne si to ale děláš částečně sama. Trošku mu věř, on to dá, když bude muset. Takto ho pořád omlouváš a s tím jaký je, když nebude hozený do vody, proč by to dělal.....

pavlinar
9. črc 2023

To je strasne. Obcas se muzes sama osprchovat a to beres jako vyhru? Neverim, ze s ni bude furt, "az se nauci mluvit."
Ona na nej vlastne ani neni poradne zvykla, a on na ni.
Promin za odboceni od tematu, ale prijde mi to silene. Ani u nas to neni uplne idealni podle mych predstav. Ale kdyz tohle ctu, tak si vlastne nemam na co stezovat.
Spani za me uplne v pohode.

kubesovaadelka
autor
9. črc 2023

@evelin1251 taktéž reaguji. Důvod vlastně této diskuze byl i takový, když je dítě v budoucnu ve školce, jak spí? Že večer malá bude, když bude teda potřebovat, spát semnou, ale ve školce jak zvládá syn spinkání? S adaptací jako takovou mít problém nebude, už teď děti miluje, jen nad tím spaním mi vysi otazník

palja
9. črc 2023

@kubesovaadelka přesně tohle mi radila tchýně u první dcery, ta byla totiž hodně uplakané a nespokojené miminko, do roka a půl jsem jí uspávala v ruce. Řekla, je nakrmená, přebalená, čistá, tak co chce, zavři za sebou dveře a ať si řve jak chce 🤦‍♀️ no pak mi tohle řekla i moje máma, že se přece neumorduju, že musím mít i čas sama na sebe. Takže jsem se naučila prostě všechno neříkat. Většina rodiny neví, jak kdo a s kým spíme, jak je druhá dcera nebo není uplakaná, tchýně o tom vůbec neví. To bylo pro mě poučení pro příště, nic jim neříkat a nemá jim co vadit, však je to naše věc. My s manželem spolu nespíme v ložnici asi 6 let. On je v ložnici, pracuje denní, noční a vyhovuje mu to, že má klid a já jsem s holkama v pokojíčku, starší spí v posteli a já s malou na velké matraci, postýlka je prázdná. Všem nám to tak vyhovuje. S manželem máme na sebe čas, když holky spí nebo když je starší ve školce. A nikomu z rodiny do toho nic není 🙂 hlavně, nevím proč by jim to měli vadit, však ať si oni spí jak chcou.

kubesovaadelka
autor
9. črc 2023

@pavlinar no jako , sem jsem se dostat ani nechtěla, nevadí mi to nějak extra, spíš mi šlo i to , jak v budoucnu děti zvládají spinkání ve školce, večer s ní klidně budu spinkat ale ve siolcetto nepůjde tak jaké mají zkušenosti jiní. Jinak zvyklá na něm je, miluje ho, nejraději by něm visela od rána do večera, ale možná je to i tím, že semnou je 24/7 a sním jen pár hodin a pár okamžiků vyloženě jen oni dva

palja
9. črc 2023

@kubesovaadelka a ještě jsem chtěla napsat. Když první dcera začala spávat ve školce, tak úplně bez problémů, vůbec jí nevadilo, že tam nejsem že nebude se mnou spát. Ve školce má jiný režim, tam je s kamarády a doma je doma.
Další věc, první dceru vozím daleko do školky, takže ráno jsem pryč hodinu a půl. Malá v tu dobu spává (má ještě ranní spánek) a když ji hlídá manžel, tak s ním úplně bez problémů spí a když jedu pro dceru odpoledne, tak s ní spí taky on. Normálně si zvykla.

kubesovaadelka
autor
9. črc 2023

@alice180
@blondynka400
Už neresme chlapa, to jsme úplně mimo téma. Já to vydržím, můžu si za to sama, jaký jsem si to udělala 🤣 mě spíš i zajímalo, jaké mají zkušenosti maminky starších dětí, když bezemne neusne prozatím, jak to zvládají děti se spaním ve školce, když večer spí s rodiči.Večer tu pro ni budu ale na odpolední spánek si asi do školky jen tak neodbehnu, abych ji uspala🤣

kubesovaadelka
autor
9. črc 2023

@palja ty jsi můj člověk. 🤣♥️ Máme sice ještě rok a půl čas, ale jelikož chci pro dceru tak nejlepší, tak mě už teď zajímá jaké to máji maminky s dětmi se spaním ve školce když večer spí s rodiči, protože prozatím se mi osvědčilo u dcery pravidlo pomalu ale jistě.
Je to o nervy někdy a jako ty, občas ji musím i teď v roce a půl uspávat na rukách, ale někdy ji stačí, že si vedle ní lehnu , to je už častější protože to nelamu přes koleno a tak jsem raději, když vše vím dopředu a dopředu můžu dceru postupně na vše připravit

blondynka400
9. črc 2023

@kubesovaadelka školku neřeš. Jak to někdo psal, tam je to jiné prostředí, to dá. Max neusne, nic horšího se nestane.
Já mladší bohužel též měla naučenou na spánek přes den na mne, doma s nikým jiným neusla, ale vydržela do večera v pohodě, ve školce spala jak kdy, ale scény nebyly.
V noci spala přes den v pohodě sama, přes den jsem to úplně nezvládla....

evelin1251
9. črc 2023

@kubesovaadelka Ve školce spí úplně v pohodě, asi proto, že tam spinkají i ostatní děti, a je to prostě jiné .Celkově se to dítě chová jinak ve školce a jinak doma..

lvl16
9. črc 2023

Mně osobně by vadilo spát jinde než partner, takže spíme se synem (necelé 4 roky) společně oba - máme manželskou postel a k ní přiražené jeho jednolůžko. Teď se nám narodila dcerka a očekávám, že do pár měsíců se taky vmáčkne mezi nás 🙂. Každopádně jednou z toho vyroste každé dítě. Neznám žádné, které by v patnácti spalo každou noc s rodiči. Podle mě je společné spaní skvělé a když je syn třeba u babičky, tak jsme z toho s manželem nervózní oba :D.

eviicka
9. črc 2023

@kubesovaadelka buď v klidu, dělej jak to cítíš, taky spí děti s námi, jeden do 2,5 druhý do tří let usínání jedině u prsu. Cca do tří let obou dětí manžel péči taky moc nezastával (dělá zase jiné věci, navíc já už měla s dětmi svůj rytmus). Všechno se nakonec nějak vyřešilo přirozeně a nenásilně (spaní ve školce, usínání bez prsu, separační úzkost...).
Rodině nemusíte všechno vykládat🙂, hlavně buďte za jedno vy dva (tři) jak vám to vyhovuje, ne co říkají ostatní.

lvl16
9. črc 2023

Teď jsem dočetla ostatní příspěvky.
Koukám, že mimina máš doma dvě 😪.

palja
9. črc 2023

@kubesovaadelka já mám dcery dvě a obě byly a jsou náročné. Tím myslím uřvané, uvztekané, nic jim nebylo dost dobré, pořád nespokojené 😄😄 obě zdravé, proste jsou taková povaha. Té mladší (rok a půl) teď lezou poslední zuby, špičáky, takže někdy vstane hned načučená už ráno a od toho se odvíjí celý den 😄😄 ale protože už je to druhá dcera, tak to beru s nadhledem a jsem už zvyklá.
Jinak ještě ti napíšu, první dcera byla mamanek (byla moje první dítě, byla jako miminko ubrecena, nespokojena, pořád na rukách, venku nechtěla být v kočárku, takže jsem jí nosila v ruce a až usnula, tak jsem jí teprve dávala do kočárku), tchýně říkala, že na mně visí jak opička, pořád pomlouvala, že je to mamanek, mamanek. Manžel skoro pořád v práci a jak byla furt ujecena, tak se ani o ní nechtěl starat. Proč? Protože když řvala, tqk nevěděl, co s ní. Já jsem to taky někdy nevěděla, ale jsem ženská, tak asi myslel, že si s ní poradím líp. Okolo 2,5 let, když už byla bez plen, uměla mluvit a byla už prostě větší, tak se jí manžel začal víc věnovat. Sám s ní chodil do obchodu, na bazén, do hernicky, ven... Proste někteří chlapi to tak mají, že jim uřvany mimino nic moc neříká a že neví co s ním mají udělat. Teď má ta starší 5 a s tatínkem má pořád nějaký program. O tu menší se stará taky, ale doma jsem mu jí nechávala tak od roka. Ta sice byla taky ubrecena, ale už máme jednu takovou, tak věděl, co s ní má dělat. Ale sám ji ven nebo někam, kam chodí se starší ještě nechce. Ona je teď taková nespokojená, minule, když jsme byli všichni na bazénu, tak tam 1,5 hodiny prořvala 😄😄🤦‍♀️
Takže tím chci jen napsat, že prostě někteří chlapi se chtějí starat až o starší děti, protože s uřvanyma miminama si neví rady.
Jinak ještě než jsem měla děti, tak jsem se taky o manžela až moc starala a chtěl škrabat po zádech před spaním, to se ale s příchodem dcery změnilo a musel si zvyknout, že je odstaveny na druhou kolej 😄😄
A jinak děti s věkem dospějí, ve školce to určitě zvládne. Naše prvorozena dcera - mamanek šla do dětské skupiny ve 2,5 letech, vůbec nebrecela, byla tam strašně ráda a když jsem jí tam poprvé vezla, tak se manžel strašně divil, že tam je 😄😄 myslel, že bude vyvádět a že jí přivezu hned zpátky.

andelka
9. črc 2023

@kubesovaadelka spíme s manželem a 4,5 letym synem v manželské posteli. Ve školce spí normálně. Když jsme nedávno byli jednu noc v nemocnici,taky tam usnul , i když jsme měli každý svou. Když nejsme doma a hlídá babička taky v pohodě. Jediné co, tak mimo školku ( kde spí po obědě, ne v noci ze jo) nechce bez nás spát. Starší děti rády chodí k babičce i na noc, na několik dní,ale on ne.

dixi86
9. črc 2023

Spim s detma stale a to je jim 5 a starsimu 7. Posloucham kecy porad, ale nejvice se vyspim s nima. Starsi neustale vzhuru a casto nemocny, mladsi staci moje pritomnost a spi krasne. Kdyz chtely byt u sebe, porad sem celou noc na stridacku behala k nim. Udelejte si to jak chcete vy, u sestry to bylo taky dlouho a ne fakt az do 15veku. Proste si reknou. Miluju ty noci s nima. Ale kdo nechce, nepochopi. Ja bych nemenila. Do ted manzel nerikal ani slovo, ted uz zacina obcas..ale spis kvuli tomu, ze si mysli, ze se nevyspim. Vim, ze jsou v poradku a spi se mi dobre. A vas drobek je proste drobek. nejlepsi roky

dixi86
9. črc 2023

@dixi86 A spani ve školce u nas problem byl, ale spis nez ze vecer spi se mnou, ze oba od roka uz pres den nespaly.

ai30
9. črc 2023

@kubesovaadelka Synove spi oba s nami, od narozeni, ted je jim 4 a 7. Spani ve skolce, prespavani u kamaradu, ani tyden o samote u prarodicu (od ca 2,5 let) jim nedela zadny problem. Fakt se toho neboj. To jsou jenom reci lidi, kteri s tim nemaji zadnou zkusenost. Taky kdyz jsem je nosila v satku, tak mi par lidi reklo, ze si deti zvyknou a budu je muset nosit furt, to ale taky nejak neklaplo. :D

verusak87
9. črc 2023

Dcera skoro šest let spí někdy sama v pokoji, někdy s námi. Ve školce žádný problém se spaním nebyl, ale šla na spaní až když si sama řekla. První noc mimo domov byla na spaní předškoláků ve školce a úplně v pohodě. Mají tu jistotu v rodičích a pak se i míň bojí. Pamatuji si, jak jsem jako malá byla ráda, že jsem nemocná, protože pak jsem mohla spát v ložnici.

marketa1218
9. črc 2023

@kubesovaadelka Ještě, co jsem prolétla diskuzi, tak nějakou školku vůbec neřeš. Užívej si spaní s dcerou a chlapa mám dost podobného, ten začal více fungovat až bylo dceři dva a více let, kdy už si dokázala říct sama, co potřebuje a byla bez plen. Jinak byla nonstop semnou, občas s babičkou. A světe div se, školku zvládla výborně. Jenom dodám, láskou dítě určitě nerozmazlis a jak se říká spokojená máma, spokojené dítě. U nás tohle funguje na tisíc procent 🙂

vikinkav
9. črc 2023

Nez resit skolku (to se vyresi samo, stejne s tim nic nenadelas), tak bych radsi trenovala uspavani s jinymi cleny rodiny (manzelem), abys mohla taky vyhledove na chvili zdrhnout ☺️

kubesovaadelka
autor
10. črc 2023

@palja tak to máme sakra dost podobné, dcera je taky nosící, jako miminko neodkladné dokud neusnula, uplakane a nervní no a teď ty zuby takže odznovu, furt nejraději na rukách a už je to vyčerpávající ale zvládneme to.

pavlinar
10. črc 2023

@kubesovaadelka spim a malou do ted (5). Ve 2.5 sla do jesli, ja do prace. Asi po 2 mesicich si sama rekla, ze tam chce spat s ostatnima detma, uplne bez problemu. Ten kolektiv a autorita ucitelek dela save

ferda90
10. črc 2023

@kubesovaadelka ahooj, syn má 2 roky a 5 měsíců. V posteli spí s námi snad od 3 měsíců cca. Ze začátku s námi spal i přítel, ale jelikož chodí do práce, malý občas v noci plakal nebo byl chvíli vzhůru, tak začal spát v obýváku. Ve finále jsme oba zjistili, že nám momentálně teď spaní zvlášť vyhovuje. I když má malý už přes 2 roky, pořád se v noci sem tam budí, ještě kojím, takže malý v noci hledá prso a dost po posteli cestuje ☺️Taky se občas v našem okolí najdou známí, kteří mají pindy, že by jsme měli spolu spát v posteli a co sex atd atd. Vždycky říkám, hele sex přece nemusí být jen v posteli ne? A taky já jako máma na mateřské když se v noci nevyspim, tak to dospim s malým přes den, ale co ten chlap, ten když se v noci nevyspi, tak si přes den nelehne, protože je v práci. Spaní odděleně nám nevadí. Já jsem v klidu, když se malý budí nebo cestuje po posteli, že nebudí přítele a on se prostě rád vyspí. Nebude to tak na furt. Na řeči od okolí se vyprdni, důležité je, že jste s tím v pohodě vy ☺️ Dítě s vámi /tebou nebude spát do puberty 🙂

konidana
10. črc 2023

@kubesovaadelka vyroste z toho. Nekdy. Decka to berou tak, jak to je. Doma chce byt s tebou, ve skolce nebudes, tak to v pohode zvladne i bez tebe. To same u babicek atd. Dceru jsem v nasi posteli moc nenechavala, nevyspala jsem se pak, no ale nevyspala jsem se ani skrz to jeji vecne odvadeni jinam. U synka jsem uz neresila. Usinal u sebe, ale denne v noci chodil do nasi postele minimalne do 6 let. V 7 letech si uz nechal vysvetlit, ze se nevejdeme, a chodil tedy jen kdyz jeden z nas rodicu nespal doma. Takto, minimálně do 10 let, jsem ho mela v nasi posteli( hned od vecera ) nekolikrat tydne. Ve skolce byl uplne v pohode , sel presne od 3 let, od zacatku na cely den se spanim. Ve 3.5 nedal jinak, nez ze pojede na tyden na skolku v prirode, kam jela i starsi segra. Ten tyden si uzil. Museli jsme kvuli tomu hodne zabrat a odnaucit pliny na nocni spani. Dal to, a ani se tam nepocural.

carmenz
10. črc 2023

Naše postel obsahuje mě a muže, dceru 5 let a skoro půlročního syna 🙈 Proč bič? Omezuje tě to nějak? Pokud se vyspíte a sama píšeš, že ji tam máš ráda. Život letí, budeš na to vzpomínat jednou. Já jsem šťastná, že se vedle dětí probouzíme, pomazlíme a jsou to nejhezčí chvíle dne. Co se týče intimity, určitě to nemá vliv. My se s mužem dotýkáme kdykoli přes den, po uspání si pustíme v obýváku seriál třeba a jsme spolu, a sexuální život se přece taky nemusí odehrávat jen večer v posteli 😁

gertha
10. črc 2023

Doporučuji všem, kteří brojí proti, přečíst článek od Jeronýma Klimeš. V celé historii spali lidé s dětmi pohromadě. Díky vědeckým výzkumům se ví, že zalehnutí rodiči hrozí u lidí, kteří pijí alkohol a kouří. Jsou o tom zajímavé seriózní studie.

mama_mila
10. črc 2023

No jak tak dočítám pomalu další příspěvky, tak společné spaní bude asi ten nejmenší problém

nnnadja
10. črc 2023

@ivetka7686 v klidu, my mame desetilete😀😀😀

Strana
z4