icon

Svačinky, večeře pro 10m. dítě. Od kdy můžu dát šunku, sýr?

ondruchovat
9. dub 2020

Dobrý den , prosím , od kdy mužů dat třeba šunku ? Samozřejmě tu nejvyšší jakosti a bez soli ? Nebo sýr ? Dvera má 10m a dávam na večeři chleba s lucinou jogurtinou, dělám pomazánky z avokada a rajcete a podobně z věci co má už zavedeno .. děkuji

Strana
z3
tynka9
11. dub 2020

@zuzita15 přeci nemůžeš hnedka soudit, jak dobře nebo špatně se stravuje celá rodina podle toho, jestli má dítě k večeři pečivo s lučinou nebo ne...

blondynka400
11. dub 2020

@ondruchovat nenech se rozhodit. Podle některých jsem bio eko matka (ano, dávám si záleže na výživě, ale přemýšlím u toho a musí to být dlouhodobě udržitelné), ale fakt nevidím nic špatného na lučině pro 10m dítě. Rozhodně ne, že je to v tom mléko a smetana 😀 Domácí nic nevyřešíš, možná tak obsah soli 😀
Za mne uznávám, že pečivo s k večeři není nic extra, myslím, že se to dá vymyslet lépe (i pro dospělého) a nedávala bych. To spíš třeba na dopolední svačinku.
Ad šunka, když si vybereš tu s 98% procenty masa, klidně jí v tuto dobu může. Ty zcestné názory že uzeniny až od 3 let mne občas fat baví 😀 Není uzenina a "uzenina"

paturik
12. dub 2020

@ondruchovat dávejte vše co uznáte za vhodné...já sem toto nikdy neřešila s nikým.... Prostě to co sem navarila sem dala i dceři večer chleba s lučinou, krupícovou kaši, jogurty, rohlík s máslem ... Moje dcera šunku nebo jakýkoliv salám nechce takže nedávám ale kdyby chtěla plátek by ji neuškodil 😉

ondruchovat
autor
12. dub 2020

@blondynka400 už sem to psala výše , nemám výčitky ; dávam dceri to nejlepší co je i když doma dostávám sodu ze to stojí prachy , ovoce , zelenina a to vždy čerstvé , člověk se zde pak zeptá na nápad a hned je souzen ze jeho dítě bude bez imunitního systému .

ondruchovat
autor
12. dub 2020

@zuzita15 takhle to není , já se tady teď nebavím o sunce, řekly jste ze je to nevhodné a já to beru , ale abych tady byla pomalu seřvana za pečivo mi přijde přes čáru . Když jej pecu doma a dcera pečivo zvládá s přehledem tak si myslím ze to ke v pořádku . Nedavam ji to od 4 měsíce jak to u vyznělo.
Vím co je střevo ta orgán ..

drep
12. dub 2020

@blondynka400 taky jsem považovaná za bio-eko matku, ale když si to tu čtu, tak asi nejsem dostatečně bio-eko zapálená odbornice 😂 tak jsem pro jedny holt alternativní moc a pro ostatní málo😂

journals
12. dub 2020

@blondynka400 Ale u šunky nejde přeci jen o obsah masa. Zrovna v té je taková hromada soli... To zase baví mě... uzeniny pro 10 m dítě? Proč? Jaká je jejich výživová hodnota?

ivis_b
12. dub 2020

@blondynka400 Tak domácí lučina se dá udělat z překapanýho jogurtu, což je pro dítě do jednoho roku (a nejen pro ně) lepší varianta. Kysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné. Šunku pokud děláš doma, tak ok, tak si tam dáš, co chceš... ale koukni někdy na ty kupované, co všechno krom masa tam je. Nevidím důvod dávat 10m dítěti takovéto věci.

blondynka400
12. dub 2020

@drep souhlas, taky mi to tak přijde, jsem na tom stejně 😀 Jen mi těch dětí je pak líto, navíc ono ty děti fakt zapálených "odbornic" stejně budou mít jednou vlastní rozum a vlastní možnosti a o to je to pak ještě horší, stačí se kouknout kolem sebe, jak to pak dopadá 😀

@ivis_b a v čem je to o tolik zdravější, to by mne fakt zajímalo? 😀 V tom malém množství co toho sní není obsah kaseinu nijak tragický, aby to bylo špatně stravitelné.
A neboj, složení šunek znám, proto vím, že se dá i v obchodě koupit kvalitní, bez chemie a zbytečného množství soli. Ač radši si udělám domácí a nebo koupím od jednoho farmáře, která je totálně "bio eko". A fakt nevidím jediný důvod, proč by 10m dítě kousek mít nemohlo .-)

@journals jak už jsem napsala výše, dá se najít a nebo udělat ta, která je naprosto ok a není jediný důvod, proč by jí dítě nemohlo. A výživová hodnota je úplně v pořádku. Ať žije sůl a cukr, největší zabijáci dnešní doby 😀

blondynka400
12. dub 2020

@ondruchovat jojo a za to vše může kousek pečiva (domácí) a kvalitní šunka. Děláš dobře, že nemáš výčitky... Já to řeknu asi takto, moje holky (základní škola první stupeň) obě do roky šunku a pečivo měly a dle pediatry nemá v registru zdravější děti (vždy se ptá, jak to dělám 😀 ), obě mají samé jedničky a sportují na závodní úrovni. Což se tedy divím, když jsem jim co se týče výživy tak děsně ublížila 😀

kuttu
12. dub 2020

@zuzita15 Co to meles??

kuttu
12. dub 2020

@zuzita15 dcera ji rohlik od 9.mesice,nechapu co je na tom spatneho???Kvůli lepku???Za me,poud dite nema alergii na lepek neni nutné ho vynechavat

zuzita15
12. dub 2020

@kuttu brzdi damo, ja nikoho nenapadam, tak se laskave mirni. Precti si slozeni rohliku

kuttu
12. dub 2020

@zuzita15 Děláš jako bychom tím rohlikem plátkem sunky,syru děti vrazdily😳😳😳no comment...fakt si cist složení rohliku nechci a nebudu,misto cteni složení rohliku si radsi s dcerou přečtu knížku,postavím kostky...

mdch91
12. dub 2020

@zuzita15 myslim, ze se tady zbytecne vycerpavate. Domaci "lucina" = 100 % prekapany jogurt, lucina jogurtina = 20 % jogurt. Mne to prijde jako docela evidentni rozdil. Asi jsem bio eko chia, no. Kdo to pochopit chce, ten to pochopi. Davat miminu sunku mi taky prijde nevhodne. Taky nedavam diteti cucat suchy rohliky, snad nebude stradat, no. Hlavne nechapu rozcileni zakladatelky nad tim, ze si ji nekdo dovolil rict, ze mu takovy zpusob stravovani neprijde vhodny.

blondynka400
12. dub 2020

@mdch91 nikdo tady neříká, že v kupované lučině je více jogurtu, než v překapané 😀 Ale opravdu by mne zajímalo, co je na tom složení pro 10m dítě tak špatně.
Mléko, Jogurt 20% (mléko, jogurtové kultury), Smetana, Syrovátka, Mléčné kultury, Sůl, Sušina: min. 29%, Tuk: min. 16%

mdch91
12. dub 2020

@blondynka400 mleko, smetana, sul... Aspon z meho pohledu. Je spousta veci, co deti nezabije. Ale to prece neznamena, ze jim je musime davat, kdyz to jde delat jinak. Samozrejme je to rozhodnuti kazdeho rodice. Ale pokud se nekdo zepta, jesli muze dat 10m diteti sunku, tak se da cekat, ze jedni napisou, ze urcite ano a druzi, ze rozhodne ne a nemusi tady kvuli tomu byt bitka. Zalezi na kazdem rodici, co pro nej znamena pro dite jen to nejlepsi

blondynka400
12. dub 2020

@mdch91 a co je na smetaně či mléku v tomto množství v tomto věku tak tragického? Sůl se vyskytuje ve všem přirozeně, v nějakém množství jí tělo potřebuje. Opět jsme u toho, že v rámci vyváženého jídelničku to není nic, co by ledviny v tomto věku extrémně zatížilo.
Souhlasím, že každý má svůj názor. Ale fakt nechápu to, že jako tu někdo napsal eko bio odbornice musí v podstatě urážet ty ostatní.... Ta "druhá" strana někoho uráží? Nevšimla jsem si....

kuttu
13. dub 2020

@blondynka400 Kdyz to tak čtu,tak asi podle toho,co mi moje dítě v 19.měsících jí,tak ho fakt asi vrazdim...jelikoz me bilej jogurt nepozře,lucinu at kupovanou nebo domácí plive,kaše nejí...snídá chleba nebo rohlik...

ondruchovat
autor
13. dub 2020

@mdch91 opět zmiňují ze už tady neřeším šunku ale pečivo .

journals
13. dub 2020

@blondynka400 Dětí, které nedostávají šunku a pečivo ti fakt líto být nemusí 😀
A ne, šunku bez soli prostě neuděláš. Nevěřím, že si tu všechny děláte domácí, ale budiž, samozřejmě, že domácí je lepší než kupovaná.
A k tomu, že sůl je všude. Právě že je všude. Proč tomu malému tělíčku nakládat ještě víc?

Asi se tu všichni shodneme na tom, že šunka, rohlík atd. dítě fakt neotráví. To je bez debat. Ale o tom, co dítěti takové jídlo dá - to je už na jinou debatu. Spíš se tu všechny snažíme říct, že je zbytečné něco takového cpát do tak malého dítěte. Jde to i líp a zdravěji. Dnes je tolik možností co dětem naservírovat. Rohlík v půl roce nekomentuji.

@kuttu Ale tady se řeší dítě, kterému je 10 měsíců. Ne 19. To je dost zásadní rozdíl.

kuttu
13. dub 2020

@journals Jenže tu šunku v tech 10.mesich ochutnala,kdyz mi ji slohla z chleba...

journals
13. dub 2020

@kuttu ach jo. Ale tady preci nikdo neresi ochutnani! Cteme vsechny stejny text? Jeden o voze, druhy o koze 🙄

zuzita15
13. dub 2020

@kuttu no vidis a ja stihnu resit slozeni stravy a jeste i precist s dcerkou knizku 😉 Kazdy, jak chce... nicmene “co to meles” je vyraz, ktery bych na matku “na druhe strane” ja nepouzila...

kuttu
13. dub 2020

@journals od té doby ji jí

journals
13. dub 2020

@kuttu tak nepis ze ji ochutnala, kdyz jsi ji sunku normalne davala.

kuttu
13. dub 2020

@journals ochutnala ji v těch 10 měsících a ted jí normálně jí,v testovinach,na rohliku se sýrem a pod

kuttu
13. dub 2020

@zuzita15 Divim se,ze moje generace přežila a vyrostla...taky resim slozeni stravy,resp.se o to snazim,ale kdyz ti dítě spoustu věcí nejí tak co...necham ho hlady???To jsi ráda,ze sní aspon kus rohliku...po čemkoliv novém se osype,i po pitomý čocce v polivce...me prostě tyhle radikalni nazory štvou...a podat to tak,jako by to dítě chtěla zabít...moje dcera dostává od roka to co my,méně solím,kořením, ale jinak jí v podstatě to co my...

mdch91
13. dub 2020

@ondruchovat no, tak pokud je domaci, kvaskovy, neni z psenicky mouky a neni suchy, tak proc ne. Ale jinak suchej psenickej chleba akorat tak houpe s cukrem v krvi.

zuzita15
13. dub 2020

@kuttu ani moje dite vsechno nesni a neni jedlik, ale byla a stale je kojena, takze jsem to neresila a nesklouzla jsem k rohlikum apod jen proto, aby se najedla - to jsem ji radsi jen nakojila. Ani v jednom prispevku jsem nepsala nic o tom, ze by se nekdo pokousel pres jidlo sve dite zabit ci otravit

Strana
z3