icon

Synův pláč mě neprobudí, co s tím?

tamar89
3. zář 2015

Ahoj holky,
jelikož mám takový dost blbý problém a už nevím, co s tím, rozhodla jsem se zaregistrovat se tady a požádat vás o pomoc. Po naprosto bezproblémovém těhotenství a porodu mám nyní 3 týdenního syna. Je to zlatíčko, prospívá, péči o něj přes den zvládám relativně bez problémů a jelikož mám mléka dost, tak je plně kojený. Ale v noci je problém. Mám strašně tvrdé spaní a když se vzbudí na kojení, tak mě jeho pláč neprobudí. Musí se mnou zacloumat manžel, kterého to vzbudí, a to celkem surově, abych se vzbudila. Spím tak 6-7 hodin denně a vždycky jsem to měla tak, že jak usnu, tak mě vzbudí většinou až východ skunce nebo dost brutální budík na mobilu. Když předloni hořelo u sousedů přes cestu, tak jsem i při otevřeném okně zaspala několik hasičských aut se sirénami. Takže to rozhodně není tím, že bych byla unavená a nevyspaná, a mohla bych aspoň doufat, že to po šestinedělí přejde. Nevíte, co s tím? Nastavit si budík po dvou hodinách, nebo odstříkávat mléko a nechat v noci péči na manželovi, který ale musí ráno do práce? Moc děkuju za jakoukoliv radu, jsem z toho dost špatná, protože si připadám, že nemít muže, trpěl by kvůli mě malý v noci hlady.

Strana
z2
no_title
4. zář 2015

možná pláče v době hlubokého spánku, kdy se hůř budí každý. Někdo víc někdo míň. Já spím normálně hrozně špatně, ale pamatuju si, že jednou, když jsem ještě žila u rodičů někdo v 6 ráno zvonil (a to má mamka šílený zvonek - takový, že by člověk vyletěl z kůže) a já se neprobudila. Mamka se tomu hrozně divila, že mě takový rambajz nevzbudil 🙂 no, stane se. Zkus chodit spát třeba o hodinu dřív, možná nejste úplně synchronizovaní, každý má fáze spánku, které se střídají po určité době, u miminek je ten spánek rozdělený kojením. Pokud by tě vzbudil v usínací fázi, měla bys ho slyšet. Problém možná bude v tom, že v době, kdy on chce kojení, tak ty máš hluboký spánek 🙂

alboo
4. zář 2015

Taky spim tvrde. Nase nebyla kojena a v noci spala celou noc, ale kdyz bylo potreba a nekdy se vzbudi a neco potrebuje, tak vstava manzel. Ono chlapy neubyde.

svetlus_pepca
4. zář 2015

Asi nemá cenu tu naše vztahy nějak blíž vysvětlovat 🙂 Mně prostě nepřijde nic divného na tom, když muž v noci třeba jednou vstane, aby přebalil miminko a podal ho k nakojení. Byť jde ráno do práce. Ale to je prostě o nastavení vztahu mezi partnery. U nás to funguje takhle naprosto přirozeně a ani jeden na tom nevidíme nic divného.

zo_ja
4. zář 2015

Mně mimina v noci budí vrtěním - asi že jim pláč nefungoval.
Dělala jsem BKM, přes den hlásily řvaním a v noci vrtěním, to mě vzbudilo.
Jedno mimino se kojilo a obsluhovalo samo, netušila jsem, kolikrát za noc jsem kojila...

kaijko
4. zář 2015

@tamar89 když tě vzbudí manžel, tak bych to neřešila.. Nejlepší je, když se mimčo budí samo od sebe až když potřebuje najíst a budíkem mu i sobě nastavovat nějaký režim mi přijde zbytečné.. Třeba začne spinkat brzy celou noc 🙂 Manža Tě vzbudí a snad hned usne, takže to pro něj není nějaký psycho 🙂 Přijde mi divný, že by Ti prcka v noci dával k prsu a do postele bych si ho s tak tvrdým spánkem nedávala.. Přítel to má jak ty a když jsme občas měli malou u sebe, tak jsem se vůbec nevyspala.. měla jsem strach..

medakote
4. zář 2015

@tamar89 měla jsem stejný problém -tvrdý spánek (+ u mě ještě nedoslýchavost). Dřív se vzbudil vždycky muž. Budík v noci by byl jedno, potřebuju taky brutální a vzbudí dřív muže. Spát v jiné místnosti nešlo, měli jsme garsonku. Nakonec to prostě bylo tak, že když malý plakal, muž vzbudil mě a pak se pokusil zas usnout. Nakonec jsme to ustálili tak, že ho vyndal z postýlky, přebalil a dal mi ho na kojení a šel spát. Synek byl naštěstí celkem spavý a dost brzy začal spát celou noc. Ze začátku jsem chodila spát až po prvním noční kojení v jedenáct, a na další noční mě vzbudil muž. Když měl muž volno, vyrážela jsem přes den s kočárem ven a nechala ho přes den spát, když to šlo. První tři měsíce byly na nic, nevyspali jsme se ani jeden, pak synek začal spát skoro celou noc a zlepšilo se to. Muž se v té době naučil pít kávu, aby přes den fungoval.
Do postele jsem synka nebrala, protože pak jsme se nevyspali nikdo z nás, ani malý,pouze občas zůstal po posledním nočním kojení.
Myslím, že v podstatě neporadím. Sama v tom nejsi, ale jak to vyřešíte, závisí na vás.

pajdousekk
4. zář 2015

@zo_ja prosim Tě, jak to prakticky funguje? To máš dítě těsně u sebe a spíte tak? Ty jsi teda nahoře nahá předpokládám. Naše malá v noci kojit od samého začátku nepotřebovala, ale teď jak je starší (4,5 měsíce) tak má někdy potřebu jíst i v noci, tak se mi ten nápad docela líbí. Ale zase nevím, já když kojím, tak se mi automaticky spustí mléko i z druhého prsu, bojím se, že budu mít pak takhle ráno potopu na posteli 😀 A co když má mrně zrovna hlad když si k němu zády?

zo_ja
6. zář 2015

@pajdousekk Kojenec spí se mnou na letišti, případně i další děti nebo muž. Osobně preferuju, když na tom letišti jsem jen já a kojenec, potřebuju dost měnit polohy a mít místo a naše děti jsou dost stěhovavý pro malý mimino ne úplně bezpečný a taky se děsně roztahujou... Novoška a malý mimino k sobě velice ráda tulím, ba dobře tak usínám i s většíma. Nakonec mívám i dlouhá období, kdy "bez kojení neusnu", ale taky mám období, kdy ideál je kojence nakrmit a pak si spát ve svým prostoru, zvlášť třeba když jsem těhotná. Takže se odtáhnu a spím dál. Mimino buď přileze, nebo se ozve nebo obojí, oni si vyzkouší, co jim funguje a to pak používají.
Jedno dítě si přilezlo, stačilo když se dalo nějak dostat, jiný potřebovalo, abych se přisunula, nebo se přisunulo, přilezlo přeleho, trošku dopolohovat obejmutím či posunutím. Ke zdroj jsou přitahovány automaticky.
V zimě spím v pyžamu, vršek teplý rozepínací, záda nerada zimu. Stejně tak poslouží flanelová košile. Pod tím tričko, nebo můžeš mít kojící košilku třeba z merina je fajn. Tam by se dala dobře umístit i vložka abys neutonula v mlíku. Nebo holt podprda, nesnáším je zvlášť na spaní, ale co dělat někdy, že. Triko z hodně tlustý bavlny pobralo hodně, ale ne samozřejmě mnohdy dost. Triko jsem si povyhrnula, což jednomu dítěti od těch 3 měs. stačilo na samoobsluhu, si přelezlo přese mě, když potřebovalo. Šla jsem spát třeba normál oblečená, dyřž uslo brzo, a ráno jsem zjišťovala jestli jsem kojila podle toho, jestli mám vyhrnuto... Jako počty kojení od kamarádek jsem nechápala.... Vzbudilo mě tak na to první kojení, pokud se nedostalo k mlíku. Vyhrnula jsem triko, aby se dostalo a dál jsem věděla obv. až ráno.
K jinýmu dítěti jsem se musela otáčet (ach ten opruz a nezvyk).
Docela dobrý jsou taky noční košile s rozepínáním nahoře, často nejsou ani prodávaný jako kojící jen tam mají knoflíčky, takže rozepneš, seš v teple a kojíš dle potřeby. Buď v létě jen v tom nebo v triku, a v zimě jsem měla tu merino košilku nebo nějakou kratší košili - některý mám délkou právě jak delší triko - dala pod to pyžamo s rozpínacím kabátkem.
Záleží taky na tom, jak máte doma teplo, jak je Ti v noci zima a já osobně děsně nesnáším takovou nepraktickou věc jako noční košile na spaní, kdy je mi zima, košile vyhrnutá u pasu nebo pod krkem.... A ke má být teplo, je zima (záda, ledviny) a ještě hrozí někde holej zadek vystrčenej. Ale někomu noční košile vyhovujou, tak si můžeš vybrat třeba tu i dlouhou.
Moje děti se tulej, obvykle u toho prsa usínaj, takže ten přístup mají. Já se nicméně dost vrtím a otáčím, takže, když se dítě probudí, tak se buď otočím já k němu nebo si ho přehodím, když lozí tak případně přelezou, lezou ke zdroji nějak automaticky. Já zase nějak automaticky reauju na potřebu a přisunu se. Takže povětšinou tak nějak kooperativně.
Všechny mrňata se mi tulej i na záda, některý teda remcaj a nesnášej to a musím si je přehazovat s sebou. Ale když takhle spíme, tak oni se hýbou a mě to i na těch zádech probudí, protože se vrtěj, melou, dožadujou, hledaj. Některý od těch 3 měs. přelezlo samo, k jinýmu jsem se otočila, občas přehodila k sobě (když záda, kyčel nebo tak nedovolily tu druhou stranu, nebo bylo potřeba z druhého prsa). Já spim tvrdě jak dudek, ale funguje to, že dítě nezalehneš, takže tam je to nastavení jinak, spím jinak s dítětem v posteli a jinak bez něj, když nemusím dávat pozor na nic a na nikoho, a ten pohyb mimina mě prostě vzbudí.
Já bych asi na Tvým místě vyzkoušela nějakou tu kojící košilku, jsou pohodlný a dáš tam vložku na mlíko, a jak se budeš nebudeš budit, potřebuješ vyzkoušet.
Já osobně muset v noci 3x vstát k nějaký postýlce, tak jsem za týden mrtvá, a hlavně bych tu postýlku nenašla, i kdyby v ní dítě řvalo, vstávat z postele kvůli kojení by mě fakt zabilo a ten chudák kojenec z ní vytaženej by byl ohroženej na životě, že ho cestou upustím nebo něco.

pajdousekk
6. zář 2015

@zo_ja díky za sáhodlouhou odpověd, ale i tak z ní nejsem moudrá ☹ a teda že tě 3 měsíční mimčo přeleze, nic ve zlém, ale to bych chtěla vidět.. to by nezvládla ani moje o skoro 2 měsíce starší.. takže zůstaneme při starém 🙂

gepe
6. zář 2015

@pajdousekk kdyz uz se u nas stalo, ze me mala neprobudila i kdyz byla v baby sitter vedle me, tak ji obstaral manzel komplet i presto, ze sel rano do prace. Nechal me vyspat, jak jsem byla ko. Mliko se da odstrikat na noc pro sichr. Lepsi radu nemam 😅

zmrz_lina
6. zář 2015

@pajdousekk maly spal od cca 4 tydnu do 4,5 měsíců s nami v posteli. V podstate mel v noci samoobsluhu. Spím v kojicoch natelnikach z hm, tzn.jsem jen pri prvním kojení odklopila to prso, ze kterého jsem kojila 🙂 druhé zustalo zaklopene vc.prsni vložky, takze nikde nic neteklo. A takhle jsem to stridala. Vse bylo alev autopilot režimu 🙂 přesný počet kojení tudíž nevim. Ted uz spinka v postýlce a kojim 2-3x za noc.

pajdousekk
7. zář 2015

@gepe myslim ze tvuj prispevek patri zakladatelce diskuze 🙂

pajdousekk
7. zář 2015

@zmrz_lina my normalne nekojime, mala spinka celou noc, jen obcas ma potrebu se napit, ale to je max.1x za noc.

Strana
z2