Trakční zkouška. Pomůžete, prosím?

1mommmmmmmy1
8. zář 2021

Mame 6 mesacneho synceka s ktorym chodime trochu cvicit na lopte k fyzioterapeutovi, kedze ako u 3 mesacneho som si vsimla naozaj, velmi jemne diastazu (este nevystupovala). Nasa dr na tu mini diastazu iba mavla rukou, ze pohybom to urcite odstrani. Fyzioterapeut ma pochvalil, ze som velmi dobre urobila, ze som prisla a necakala na pediatricku. Dalsi problemom je ten, ze nerobi trakcnu skusku. Pritom hlavu drzi v akejkolvek polohe/v akejkolvek pozicii. Fyzioterapeut povedal, ze trakcna sama o sebe je bezpredmetna, kedze je iba 1 zo 7 skusok. A mam na tu skusku zabudnut, lebo keby videl nejaky problem, tak to urcite uz riesi. Nas syncek je mimochodom velmi sikovny, uz ako 3 mesacny sa pretacal na brusko. Je aktivny. Okrem tej trakcnej. Zobrali sme ho aj na neurologiu, a neurologicka povedala, ze to nie je taky problem, akonahle bude sediet sam, ziadna trakcna nebude dolezita. Ked mu davam jest nlieko v cca 30 °, alebo aj 20°, podla toho, ako to chce, tak mi velakrat zdvihne sam od seba do sedu z tejto leziacej polohy.

Vcera sme boli na poradni, a nasa dr ma vystrasila, lebo zacala mrmlat, ze preco nevie trakcnu. Tak som jej oznamila, ze podla nasho fyzioterapeuta to vie robit, len nechce. A dr hned mi skocila do reci, ze nie ze nechce, ale nevie..... Tak ma dobre zmiatla. Preco robia pediatri tuto skusku??????

A niekde som citala, aj na ceskej nejakej stranke (dufam hoax), ze babatka, ktore nevedia robit trakcnu, pravdepodobne budu mat autizmus? Ze to nie je pravda?

Aky mate nato nazor?

Dakujeme pekne.

barulina
8. zář 2021

@1mommmmmmmy1 co to je trakcna zkouška? Mám dvě děti a toto neznam

1mommmmmmmy1
autor
8. zář 2021

@barulina to to, ked pediater z chrbta taha do sedu babatko za ruky

syslounek
8. zář 2021

Co se týče trakční zkoušky neporadím, ale co mám zkušenosti s fyzioterapeuty, tak mají tendenci všechno víc "hrotit" (jako že by mělo dítě umět a dělat) než pediatři , takže pokud ti řekl, že je to v pořádku, tak bych mu věřila. Navíc pokud to s dítětem zkoušel víckrát než doktor.

barulina
8. zář 2021

@1mommmmmmmy1 jo tak. No obecně bych všechny názory pediatru nebrala až tak doslova. Vidí vás 10 min. Ty své dítě každou minutu

ahyt
8. zář 2021

@barulina ale maloktera maminka ma pediatricke lekarske vzdelani,takze to neumi dobre posoudit.😊

jana_zofie
8. zář 2021

Mala ji nedelala. Mela z toho akorat curinu, ze se muze zaklanet dozadu. Chodily jsme na cviceni s detmi, kde jeden ze cviku bylo polozit dite na zada na gymnasticky mic a trosku naklapet nozicky, ono pak zaclo de facto delat sikme sklapovacky. To ji hrozne bavilo, takze brisni svaly ok, hlavicku drzela ok, jen trakcni zkouska "haha, netopyr". Autismus ma ni nepozoruji ani ja, ani doktorka. Takovym tim dotaznikovym testem co se na autismus dela v 18 m prosla bez problemu.
Jo... fyzioterapeuti ted navic zastavaji nazor, ze trakcni zkousku pediatr vubec delat nema.

barulina
8. zář 2021

@ahyt to sice ano, ale je potřeba se na vše dívat selskym rozumem. Kdybych například ja mela poslechnout neurolozku, která kontrolovala syna v pul roce, po uraze, tak mu podkopavam nohy. Syn v pul roce stal, neseděl, nelezl. Vse přišlo postupně poté a naprosto zdravý. To je jedna z mých malých zkusenosti

1mommmmmmmy1
autor
8. zář 2021

Dakujem kocky. Ako ja tiez sa priklanam k fyzio. Ona je fakt masaker.... Od zaciatku chce take veci od synceka ze iba kukam... Niekedy az prilis vela.... Ale trakcnu neriesi, ze je to ok. A mame pokracovat v cviceni na overball a posilnovat brusko a chrbat.

A podla mna dr tak nevidi do tych fyzio veci....

ahyt
8. zář 2021

@barulina to mate kliku.Moje vnucka pro siroke okoli se jevila jako zdrava ,nastesti jsme natrefili na skvelou fyzioterapeutku a neurolozku,ktere u male zjistili vyraznou svalovou hypotonii a centralni koordinacni poruchu a dcera ihned zacal cvicit Vojtovku atd/dale hipoterapie,lazne,soukroma rhb atd,atd/.Na neurologii vnucka sla se zcela jinym problemem. Nebyt vcasne diagnosy,tak by vnucka pravdepodobne byla na invalidnim voziku,protoze by ji nenavratne zakrnela nervova centra v mozku.A ani ja jako Dr jsem na ni nic nepoznala.Mala se ted prakticky ve 4,5 letech nelisi od vrstevniku.Cvicit musi celozivotne A ma brasku,nyni 18 mes.,ktery do 3 mes. vypadal jako zcela zdrav a sli jsme jen tak ze zvedavosti na neurologii a ma totez.Genetika u vsech i u rodicu OK

barulina
8. zář 2021

@ahyt moje zkušenost, vaše zkusenost