Tv a miminko. Jaký máte názor? Jak moc to škodí?
Ahoj, možná mě za to odsoudite ale me 3 měsíční miminko hrozně fascinuje tv, i když ho dám tak aby na ni nevyšel , otáčí se za ní. . Chci se zeptat jaký na to máte názor, jak moc to škodí. . Malý skoro nespí přes den , takže si s ním hraju , ukazují hračky a podobně, ale někdy ho taky vemem do obýváku kde ta tv hraje . .😯
@journals krásně napsané, pod to se podepíšu, tak to asi taky budu biomatka 🤦♀️ je vtipné, jak se tady kolikrát píše, že se pustí miminku tv na zabavení a druhým dechem pak, že když běží televize, tak si jí dítko vlastně nevšímá, takže nemá na něj žádný vliv. Už si nikdo neuvědomuje, že i ten latentní poslech je nežádoucí pro takhle malé dítě. A nemusí to být vůbec o budoucí závislosti na televizi. Ale až pak budou maminky řešit potíže s koncentrací, soustředěním, posloucháním, budou hledat omluvy v různých diagnózách, nikoho už nenapadne se podívat do raného dětství (tak max ty psychology, až budou hledat příčiny).
Ano, zabavit dítě je těžké. Každopádně čím vyšší věk, tím těžší. Mám skoro pětiletou a téměř roční a už to můžu sakra porovnat, i když platí, že starší dítě dokáže vydržet u hraček delší čas. Platí i to, že zabavení druhorozené je úplně o něčem jiném, když je sourozenec. Nikdy by mě nenapadlo ale zabavovat dítě televizí, aby vydrželo nějakou dobu. Těch možností je spousta, u nás nejvíc vítězí kuchyňské náčiní, pečící papír, spousta věciček, které jsou pro ně nové. A že ve 4 měsících je pro miminko všechno nové.
Je to jako vždy, kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá výmluvy. Nikdo neříká, že za náhodné sledování televize upadne dítěti hlava. Ale není tady asi nutné se bít za to, že o nic nejde, protože nikdo ještě nepřišel s tím, že to je kdovíjak prospěšné.
@journals to věřím , to bude větší zaprach. . 😁 Jen jestli to můžu upřesnit , já malého nenecháváme před televizi schválně, je to miminko které se chce pořád nosit , většinou s ním chodím ale když si chci sednout na a pohovku , kde i přítel sleduje tv a mám v ruce malýho, tak má tendence se na ní koukat a otáčet hlavu . Proto ten můj dotaz, buď ho budu otáčet od tv jako do tet, nebo bych ho chvilku třeba nechala. . Spousta z vás to tu pochopila tak, že ho tam dávat abych měla klid a to vážně nedělám, sice mám první dítě ale tohle bych opravdu zas nedělala. . Šlo mi jen o tu chvilku. . Jinak si s ním normálně hraju na posteli nebo na dece, nebo má lehátko z hrazdičkou. . Nejni ani kocarkovy , venku nevydrží, a v šátku nebo nosítku pláče. . 😲😩
@michaelaa9026 Když byl syn takhle malej tak na telku nekoukal ale jak byl starší ( teď má 14 m) tak kouká v telce na jeho program a necháme ho koukat tak hoďku, pak si tam pustíme my svůj program, pak zas odpoledne hoďku a večer chvíli. Já sem ráda, že na to kouká, protože tam počítají, ukazují barvy, zvířata, mluví tam česky, slovensky i anglicky, ukazují tam jak se skládá auto apod. 😉 Kdybych mu to minimálně jednou přes den nepustila, tak se zblázním a nic neudělám.
@stastnamatka07 jj všeho s mírou, ono prakticky o nic nejde 🙂

Ale prd, super matky. Copak se na taková témata musí jen souhlasně přikyvovat, jak to je všechno dobře? Já nevím, mám pocit, že každá z nás si představí úplně jinou situaci.
Jestli se tu řeší pár minut (řekněme 3-5 min) u televize za měsíc, tak to pak opravdu hon na čarodějnice je a z komára se dělá velbloud. Já jsem zde pár příspěvků pochopila jinak a tak reaguju tak, jak reaguju. Jenže jak to tu čtu, tak je to právě ono - kurýr, mytí vlasů, pečení buchet. A jestli se čtyřměsíčnímu miminu pouští televize každý den, ob den, tak mi to jako extrémní přijde. Byť jde o pár minut. Tady se argumentuje dětmi školkového věku? To je přeci snad zase něco jiného, ne? My televizi taky máme, samozřejmě že na ní sem tam kouknem, fakt v tom nevidím zástupce pekla. Mě přijde celá situace úplně jiná když je dítěti rok, dva, tři a jiná když je dítěti pár týdnů. Ale asi jsem jediná která v tom ten rozdíl vidí a asi jsem tedy holt biomatka. A v tomhle duchu teda klidně budu dál.
@michaelaa9026 Nechci, aby můj příspěvek zněl jízlivě, nebo moc "chytře", opravdu se teď budu snažit psát ho s maximální pokorou k mateřství. Mám to štěstí, že jsem pochopila, že se nemusím snažit zvládnout všechno a to hned. A to i přesto, že i s dítětem pokračuju ve věcech, které jsem dělala před otěhotněním. Mám partnera, který vidí a ví. Takže uklízím když vezme dítě ven, když spí toho moc neudělám, protože moc dlouho nespí. Případně večer. Věř mi, že čím bude dítě starší, tím těch situací bude víc. A zabavit 4m miminko je dost pohoda oproti starším chodícím dětem. Jak jsem to dělala já? Když jsem pekla, tak jsem pekla večer. Když jsem uklízela, tak jsem uklízela hlavně o víkendu. Hlavu si myju večer, nebo dřív hned potom co usnul, měla jsem na to tak 20 min. Když jsem potřebovala přebrat kurýra, tak jsem ho klidně vzala v kočáru, případně přeobjednala na jiný čas, nebo nechala rovnou poslat manželovi do práce, nebo na odběrové místo. Já nevím, tohle jsou pro mě situace naprosto běžné a takových jsem za ten den měla desítky. Nenapadlo mě zapnout televizi. Když jsem syna potřebovala fakt zabavit a obyč hračky nezabíraly, tak jsem mu dala na zkoumání normální věci u kterých jsem věděla, že si jimi neublíží. Dost jsem si s pár kamarádkami hračky vyměňovaly, aby děcka měla i jiné, neokoukané možnosti. A pak jsem měla pár hraček stranou, které normálně nedostával, ale měl je fakt svátečně - pro případ krizových situací, takže když hračku dostal, měla jsem jistotu, že ho 100% zabaví.
Nechci, aby to vyznělo jako kritika, beru to tak, že čtyřměsíční máma neví, proto se tu taky ptá, ne? Tak ti nabízím i jiný pohled na to, že to jde i jinak. To je celé.
A abych předešla komentářům které zde zaručeně padnou tak ne, nemám hlídání, dítě přes den fakt nespalo (20 min ráno a 20 odpoledne) a manžel chodil domů v půl sedmé večer. Ale šlo to. Protože muselo. Sranda začíná v době, kdy dítě začíná chodit a dosáhne/doleze do výšek 😉