Uspávání na míči, v hojdavaku. Může být nebezpečné?

25. črc 2022

Zdravim,
mam takovy hloupy dotaz. Kdyz mel syn asi tak 2 mesice, tak jsem koupila hojdavak s pružinou, protoze jsem uz nevedela jak ho uspat. Mel rad velke houpani. Nekdy jsem taky uspavala hopsanim na míči v nositku. Myslite, ze intenzivni houpani muze byt pro dite nebezpecne? Vim, ze prudké otřesy jsou nebezpecne jako shaken baby syndrom. Ale na mici a na pružině v hojdavaku jsou pohyby měkké. Ted me nejak napadlo, jestli takove houpani nemuze způsobit přetížení a nedokrveni nebo prekrveni mozku. Neco jako pilotovi stíhačky pri velkem přetížení. Vim, ze je to rozdíl, ale miminko ma prece jen jine telo.
Ja vim, dost debilni dotaz, ale proste me to napadlo a ted me to trapi.
Jinak syn uz bude mit rok a je zdravy a inteligentni.
Diky za odpovedi a neukamenujte me tu prosim

cilkat
25. črc 2022

To překrvení/nedokrvení není tolik otázka fungování těla, ale fyziky. Takovou sílu samy fyzicky nevyvineš (možná odstředivou silou na nějakém fakt rychlém kolotoči, ale i tam o tom velmi silně pochybuju). Takže toho bych se fakt nebála. Co bylo/je nutný hlídat je ten "shake syndrom", kde ale jde o to, že má dítě těžkou hlavu a svalama ji neudrží... takže pokud má dítě hlavičku položenou, což při uspávání předpokládám, a nevyskakuje mu z té podložky, tak nevidím způsob, jak by měl vzniknout ten... (zvažovala bych, nakolik je nebezpečné třeba houpt v situaci, kdy dítě zvědavě zvedá hlavu a kouká kolem... ale ono v tom houpacím vaku leží na měkkém, takže zvednout hlavu nad podložku je hodně obtížné, takže myslím, že tahle situace nenastane.)
A krom toho - píšeš, že už mu je rok a vypadá zcela ok. Myslím, že jsi houpáním fakt nic nezkazila 😉

autor
25. črc 2022

@cilkat diky❤️

9radka9
25. črc 2022

Já si tohle říkala při jízdě s minimem v Thule sleek...ten kočár je tak tvrdý, že dítě nadskakovalo celé, po mírně hrbolaté cestě jsme museli jít pomalým krokem...no kočár šel pryč 😀 koupila jsem si za 10 tis. Roan houpací a supr, akorát že holka už kočár nesnášela 😀😀😀 vypadá že je OK

autor
25. črc 2022

@9radka9 tak drncani v kočáru uz jsem taky resila. Ach jo, uz jsem z toho materstvi na hlavu

l01991
25. črc 2022

Muj osobní názor je že bys s dítětwm musela pořádně a intenzivně zatřást aby se mu něco stalo,míč,hojdavak se mi nezdá nebezpečný.

autor
25. črc 2022

@l01991 diky

jane46
25. črc 2022

Kocar jsme tedy taky meli "retro" co zvladl kazdy teren... Ze zacatku mely deti ten polstarek pro miminka, jak ma uprostred dulek.
A hojdavak jsme meli taky (za nas TOP investice) a tady jde o to, zda se hlavicka pohupuje spolu s telickem, pri tom SBS jde hlavicka jinak nez telicko, je to sokove zatreseni a ma to fatalni nasledky.
Na gym. mici cvicily obe nase deti.
Neboj a klidne pouzivej.

autor
25. črc 2022

@jane46 diky

autor
25. črc 2022

@jane46 prave mi slo spis o nejakou odstředivou silu pri tom houpani… jestli je mozek dost zásobovany krvi…

pampeliska1313
25. črc 2022

Osobně hojdavak nemám, ale známá má tři děti a všechny uspávala zásadně tam, nedá na něj dopustit. A všechny jsou v pohodě.)

jane46
25. črc 2022

To urcite nehrozi. Hojdavak ma nahrazovat chuzi maminky, kdy je miminko v brisku a ta chuze mu dela dobre. Proto plynuly pohyb nahoru a dolu 😉

autor
25. črc 2022

@jane46 tak snad je to opravdu v pohode. Ja ho houpala opravdu intenzivně, protoze pritom krasne usinal kdyz byl opravdu pretazeny a nemohl spat

jane46
25. črc 2022

Ja ty moje casto taky 😁

autor
25. črc 2022

@jane46 tak jsem asi blazen co se ve vsem pitva🙈 a vse moc resi

jane46
25. črc 2022

To potka kazdou mamu 😉 Nase dcerka ma svoji hlavu a jako prcek mi prislo, ze nereaguje na jmeno... A nez jsem zjistila, ze me jen ignoruje, tak uz jsem testovala, zda neni hlucha ci nema jinou.chorobu 😅

autor
25. črc 2022

@jane46 tak v tom nejsem sama😂