Sušená šunka v těhu, je nebezpečná i po tepelné úpravě?

sarahtaylor
14. kvě 2016

Ahoj všichni 🙂
Mám strašně ráda sušené šunky (parmská/schwarzwaldská), ale to se bohužel v těhu nesmí, protože je to není tepelně zpracované.
Můj dotaz je takový: Kdybych tu šunku orestovala/zapekla, je stále nebezpečná?

Možná hloupý dotaz, ale radši se zeptám než bych udělala nějakou hloupost, která by prckovi ublížila 🙂

Děkuji moc za odpovědi 🙂

pandabox
14. kvě 2016

ja to Teda včera mela s raclette..takže ohřát na pánvičce

a proc se to nesmi?? Podle to je ok? Já mám pilku rodiny ve Francii a ted mam těhotnou sestřenice tak se ji zeptám jak to dela. musela by jist úplného nefrancouzsky🙂)

micaella23
14. kvě 2016

Parmska se nesmi? Aha slysim prvne, z tech seznamu co vse muzes/nesmis mi uz tak prislo, ze muzu max krekr a bylinkov caj.. Ja ji jedla normalne nebo v testovinach. Nic nikomu neni, to by to nesmeli ani deti kdyby hrozili paraziti atd

odula
14. kvě 2016

Obecně se uvádí ze teplota ma stoupnout nad nějakých 60 stupňů po dobu... Po nějakou dobu 😀 cca 5 min. To dogoogli.proste aby se to maso pěkně prohřalo. Upozornuju ze ta teplota je fakt vysoká - nad 60 uz je steak umrtvenej na well done. Každopádně restovani je v poho, na pánvi se to ohřeje rychle, ani to tam podle me nemusíš držet tak dlouho, pze teplota oleje je vysoká a sunka teplá a denaturuje rychle. u zapejkani to chvilku trvá, nez se všechno prohreje. Jestli si chceš bejt jo jistá,kup si masovej teploměr. Jo jenom - zkoušela jsem to taky, a parma je restovana pěkně hnusná 😀 tedy - pro mě. Takže uz planuju na říjen jak si smlsnu na poradny sušený 😉

lenkalenulka
14. kvě 2016

Klidne bych si dala 😉

bonavoxa
14. kvě 2016

V těhotenství jsem byla strašně opatrná, hlavně ze začátku, ale úplně uhlídat to nešlo. Taktéž miluju tyhle šunky, fermentované salámy, apod. Ale prostě jsem si nedala. I když mi těhotenství přišlo nekonečné. Nic z toho, maso vždy tepelné upravené, ani zmrzlina, plesnivé sýry, majonézy, vajíčka jen dlouho uvařená, smaženice pořádně usmazenou apod.
Paradoxně jsem byla klidnější, že dělám maximum.
Asi je to dáno i tím, že jsem zdravotník.
Je mi jasné, že většina to tak asi neřeší, však pro rodinu mého ex jsem byla řádný exot, že jsem tak opatrná, jeho sestra jedlá všecko, v 8. měsíci malovala, nebyla unavená a klidně si mi zapálila pod nosem.
Říkám si, že u druhého to tak řešit nebudu, ale kdovi, jak to. Nakonec v reálu dopadne 😀

veraga
15. kvě 2016

Já schwarzwaldskou jedla v těhotenství na kila. Nezanechalo to žádné následky. 😉

kittynka
15. kvě 2016

Taky jsem ji jedlá,mám ji moc ráda. Stejně tak jsem párkrát ujela na troše tataráku či nivy..... U obou kluků a teď i v těhu u holčičky... Vše ok a bez problémů. 🙂

modramalina
15. kvě 2016

MYslím, že to neznamená, že se nesmí, spíš není doporučována 🙂 hned na začátku těhotenství jsem se své lékařky zeptala (má sama tři malé děti), že se všude píše, co nesmím, zda si na něco mám opravdu dát pozor. Odpověďd zněla, ať se řídím zdravím rozumem, že miminko bude spokojenější, když je spokojená maminka, než z matky, která je vycukaná, zda si může dát kousek hermelínu 😀 je pravda, že se snažím vyhýbat syrovému masu (tatarák, steaky atd) ale sušené šunky, hermelínu atd v menším množství bych se rozhodně nebála 😎

pejtho
15. kvě 2016

Já vím, že neznalost neomlouvá, ale...když jsem otěhotněla, tak mě vlastně ani nenapadlo, že bych něco nesměla..asi až v půlce těhotenství se mě někdo zeptal, jestli mi nevadí, že se cpu tatarákem. Koukala jsem na něj jak zjara, proč by to jako mělo vadit?
No a pak když jsem pátrala, tak jsem se dočetla...hermelíny, nivy a jiné plesnivce, tatarák a obecně syrové maso a tak dále a tak dále...nijak mě to nevyděsilo a jela jsem si po svém dál. Když jsem měla chuť-dala jsem si 🙂
Takže mě teď dotaz jestli smíš sušenou šunku trochu pobavil...asi spíš nad vlastní tragičností 🙂
Když jsem čekala druhé dítko, tak jsem si už říkala, že tohle nebudu a tamto nebudu...a pak když bylo, tak jsem si zase říkala, že trocha nevadí...
Takže to berte podle sebe, podle vlastní chuti a podle vlastního rozumu. Jestli máš v hlavě majáček, že to nesmíš, protože to je nebezpečné, tak si to hold nedávej....jestli na to máš fakt chuť, tak si nech chutnat! 😀

ladkaspackova
16. kvě 2016

To co by se nemělo v těhotenství se dalo vydržet horší bylo období kojení. Takže za mě se nedávejte nic co by mohlo ohrozit miminko.

chris_n
16. kvě 2016

schwarzwaldská je uzená 🙂 ale jinak v malém množštví, proč ne... ja si taky občas dám

zuzineckah
16. kvě 2016

to bych patrně umřela hlady... klidně si dopřeji i lososový tatarák, stačí mít opravdu kvalitní a čerstvou rybu a pak ji mrsknout na pár minut na 60 st. 🙂 Hovězí bych určitě nedala, kvůli syrovému vejci. Ale jinak si nevzpomínám, že bych něco nejedla... jen majonézové saláty a spol., ale to mi obecně moc nejede. Schwarzwaldskou šunku, prosciutto a pod jím úplně běžně.

suzina08
20. kvě 2016

Já jsem o tom slyšela až po porodu, že by se tyhle věci neměly jíst :D Když si vzpomenu, že moje maminka nám dělala tvaroh se syrovým žloutkem, když jsme byli malí, tak by si na ní dneska ukazovali :D Já jsem jedla to, na co jsem měla chuť, vejce mám ráda pošírované, volské oko, aby žloutek byl na měkko a takové žampiony zapečené s nivou :D Dítě mám zcela zdravé, nemá zatím žádné alergie, takže záleží vážně jen na tobě 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru