V MHD mě slovně napadla žena kvůli plačícímu dítěti
Dobrý den, přispívám sem poprvé, ale jsem tak rozhozená, že potřebuji znát váš názor, jestli se vám stalo něco podobného a jak byste případně reagovaly na mém místě. Nejprve vás uvedu do situace. Dnes jsme s téměř dvouletou dcerou cestovaly MHD. Bylo po jedenácté, jely jsme domů na oběd a před sebou měly asi 15 minut cesty. U zastávky jsem se ještě zastavila pro pečivo (chleba a rohlíky). A dcera, přestože hlad neměla (zpucovala celý banán a do té doby i polovinu křupek, které jsme měly sebou) začala křičet, že chce rohlík (křupky už nechtěla) a samozřejmě to pokračovalo hlavně v autobuse. Já jsem jí řekla, že jí rohlík nedám, že jedeme na obídek, bude mňamka, polívečka, brambůrky a maso a snažila jsem se ji na kolenách konejšit. Pořád jsem opakovala, že rohlík jí nedám, že ať chvilku vydrží a doma bude obídek. Křupky v té době už nechtěla, byla posedlá myšlenkou na rohlík. Pořád jsem ji utěšovala, ale bylo to marné. Dcera má teď vztekací období, kdy je schopná se během chvilky dostat úplně do tranzu a nutno dodat, že byla fakt hlasitá. Ale já jsem si řekla, že neustoupím, jestli má hlad, tak může dostat křupku. Jako, je mi jasné, že lidi jsou unavení, nejsou zvědaví na to, aby jim tam křičelo nějaké děcko (dcera byla dost neústupná), ale potom se do mě začala hned obouvat jedna žena. Začalo to průpovídkami na celý autobus, že by to děcko už dávno seřezala (dvouletý děcko! to teda nevím, čeho by dosáhla, akorát toho, že by dítě řvalo o to víc) a pak mi začala vykládat, co jsem to za matku, že své dítě trápím hladem. A začala mě přes celý autobus klást otázky, jestli dcera vůbec svačila, že se nediví, že tak řve, když ji trápím hladem. "Co jste to, proboha, za matku! Vždyť má hlad, tak jí ten rohlík dejte! To je ta vaše moderní výchova!" A přidala se další: "Já jsem unavená z práce a nejsem zvědavá na to, aby mi tady nějaké děcko řvalo!" Tak jsem se jí snažila v klidu vysvětlit, co všecko do poslední chvíle, než jsme nastoupily do MHD, snědla. A že mi jejich jednání ubližuje. Ale ona, že není zvědavá ten křik poslouchat a ať si teda radši vystoupíme a jdeme pěšky! (asi tak tři kilometry do opravdu ostrého kopce a já v 6. měsíci těhotenství). Připadala jsem si jako debil, že musím takové sprosté cizí ženské ospravedlňovat své chování a svůj přístup. Jako, jedna paní se mě začala zastávat, že malá je prostě třeba jen unavená, jiná paní říkala, že takto malé děti prostě pláčou i bez důvodně, ale nebyly tak hlasité. Jakmile ta první ženská vystoupila, tak už jsem neodkázala zadržet slzy. Dceři jsem dala opět křupky, které teda vzala na milost a začala je jíst, takže to fakt vypadalo, že jsem ji prostě jen trápila hlady a nechtěla jí dát najíst. Těch posledních pár zastávek jsem v podstatě potichu probrečela, dcera jedla křupky a vystoupily jsme, já zbitá jak pes. Teď tady sedím a řvu, kladu si to za vinu, že jsem možná fakt špatná matka, když dceři před obědem nechci dát rohlík (vůbec to nevidím ráda, když jí rohlíky, ale naučili ji to prarodiče, na rohlíku nic dobrého nevidím). Teď dcera po obědě, který teda mimochodem skoro nejedla, spí a já tu sedím a jsem docela v kélu (jsem taková cíťa a ještě k tomu ty hormony). Můžete mi říct, proč má někdo potřebu tak ubližovat lidem kolem sebe pro trochu svého pohodlí? Všechny trefné narážky mě jako tradičně napadají až ex post. A děkuju všem, kteří si to dočetli až sem. Možná se potřebuju jen vypovídat.
Jediná rada je .... kašli na to 😀. Každý je chytrý když se nejedná o jeho dítě. Ty znáš tvoje dítě nejlépe. Víš co jedla a že hlady netrpí. Do rohlíku by si kousla třeba jen jednou a řekla, že už nechce. Děti nás neustále zkoušejí. Lidi co to komentují potkáš spoustu. Zachovala ses správně. Chápu, že tě to rozhodilo, ale lidi nezměníš pořád se budou míchat do čeho jim není. Takže se jen obrnit a hned je rovnou odpálkovat. Toto je mé dítě já ho vychovávám děkuji za radu ale budu si to dělat po svém 😀.
Ahoj, tak tim bych se vubec netrapila a hlavne, v MHD se jist nesmi. Takze das diteti rohlik a ridic ti jeste vynada. To jen na okraj a ze se mi to stalo. Mne jednou rekl nejaky pan, ze nemam s kocarem vubec jezdit MHD. 😅
I když taky rohlíky nevidím u dítěte ráda a kupuju je hlavně kvůli manželovi, jsou situace, ve kterých bych pro blaho svých nervů ustoupila. Ale co ti poradím a na co mysli - nejsi povinná komukoliv a hlavně cizímu vysvětlovat svoje chování.
@havu No právě, já bych jí dala rohlík a ona by řekla, že ho nechce, ale že chce třeba okurky. Ona má teď prostě období, kdy chce něco, co jí nemůžu dát. 😅 Ono se ale těžko někomu říká, že je mu po tom prd, když vám tam dítě řve na celý autobus a já chápu, že je to těm cestujícím nepříjemné a dost je to obtěžuje. Nejlepší bylo, že tam potom nastoupila maminka s dvojčatama, chtěly křupku a maminka na to, křupku už vám nedám, za chvilku bude oběd 😅
Přesně tak, vy svoje chování nikomu vysvětlovat nemusíte. Nejlepší je se s takovými lidmi vůbec nebavit. Ale na druhou stranu je taky pravda (budu ukamenovaná, vím), že v MHD by nikdo neměl nejen jíst, ale ani obtěžovat ostatní cestující, třeba hlukem. Takže když se rozhodnete to porušit, je prostě potřeba počítat s následky, což jsou většinou nasraní spolucestující. A na případnou otázku - ano, já se synem z MHD vystupuju, když moc řve. Většinou si to během jedné dvou zastávek pěšky rozmyslí a pak znovu nastoupíme.
@bubbligum nevidím absolutně nic špatného na tom, jak si vedeš svoji dceru a jak jste se chovaly v mhd. Jsi prostě žena, a máš batole. Ono jak říkáš, ty co tě podporovaly, ty paní, tak byly tišší...to je přesně ono, to "hnusné" vždy nejvíc řve a křičí, to "dobré" je potichu. TAk to tak ber. Zkus si také říct, že zrovna jako někdo není zvědavý na křik dítěte, tak ty nejsi zvědavá na to, že ona je tak unavená, aby tys držela dítěti ruku před pusou a křik dusila. Já ji sice chápu, tu co se jen jednou ozvala, ale ona nešla do kavárny kam mají děti vstup zakázán pro pohodlí bezdětných...nenene, ona jede mhd, a tam jedou lidé různí, s různými problémy, zkušenostmi, věkem... Kdo není unavený, bolavý atd, tak pláč dítěte pochopí. A hlavně nehrotí. Doba je taková, lidi mají spousty neduhů, moc stresu, tohle je projev. Krom té baby, co na tebe pořvávala, ta si jen honila ego. Nejdřív by dítě seřezala, a pak tě za pár minut bude kritizovat, co jsi za matku??? No tak to mluví samo za sebe. A ještě k tomu, jsi těhotná, tak si řekni, že ty jsi šťastná, a ten výstup byl jen taková exkurze do světa exhibicionistický ulhaný baby. Jedna věc je požádat, zda bys nemohla dítě utišit, druhá je ale na tebe pořvávat takhle, strhávat pozornost, hodnotit tě jako člověka, a notabene si protiřečit...a to ti jako nadával kdo, matka roku?? Nic si z ní nedělej, fakt ne. Nebuč to bude dobrý 🙂 🙂 🙂 🙂 Určitě ti někdo napíše, jak se jde slušně dohodnout s každým, ale já tohle nerazím. Podle mně jsou prostě lidi, který jsou fakt úplně jinde. Nezajímá je co říkají víc, než že třeba na sebe strhnou pozornost...takže pak jsou slova zbytečná.
Milá paní, bohužel zatím jediný způsob rozmnožování, jaký lidstvo vynalezlo, jsou děti. Chápu, že vám lezou na nervy, ale jinak to nejde. V životě prostě sem tam nějaké potkáte. Dcera vám jednou bude vydělávat na důchod, tak s ní prosím mějte tu chvilku strpení 🙂 Děkuji za pochopení, konec diskuze 🙂 (Tohle mám tak nějak připravené předem, až mě budou lidi prudit, na místě člověk většinou nic nevymyslí 🙂)
Vzhledem k tomu, že se dopravujeme všude autem, tak jsem tuhle situaci naštěstí nikdy neřešila a říkám si zaplať za to. A když už jsme někdy jely s dcerou jiným dopravním prostředkem, byla jak v Jiříkově vidění. A vím že rohlík není ideální, ale já bych v tom momentu zvolila kompromis a dala jí třeba špičku rohlíku aby byla zticha 😀
@bubbligum kasli na lidi, kazdej je vzdycky chytrej az na pudu.. mile pani bych vklidu rekla at si reze svoje dite, at si vychovava svoje decko a to moje necha na pokoji. a te druhe bych rekla ze bohuzel jezdi hromadnou dopravou a tak tam neni sama a ze ty zase nejsi zvedava na urypany zapskly stary panny a stejne je neustale v MHD potkavas.
kdyz jsem jela z prvni kontroly v nemocnici v 9 mesici tak mi pani rekla ze ona si tu tasku ze sedadla neoddela abych si mohla sednout, protoze ona mi toho parchanta neudelala, tak nevidi duvod proc ona by se mela omezovat. Tak sem jenom prohodila, ze to ma porad starsi generace hubu plnou kecu jak mladi jsou neslusni a ono to ocividne bude tak, ze mladi se chovaji jenom tak jak odkoukali od te starsi generace. Nakonec me pustil sednou nejakej mladej kluk ktery sedel tak ze eme nejdriv nevidel, ale kdyz si vsiml ihned me pustil.
@tulikiss 😲 tak to je síla. Normálně taková nejsem, ale vždy v těhotenství se mi něco stalo. Např přestala jsem se orientovat pravá-levá, zapomínala jsem věci, najednou se nevyznala v mapě...zato se k mojí ne moc průbojné povaze přidala děsná bojovnost. Byla jsem happy, a když to někdo narušil hrubostí, byla jsem neřízená střela, a v tvém případě bych tu tašku asi normálně shodila...úplně jsem přestala totiž v těhu myslet na důsledky a veškerý emoce šly hned do eskalace, takže urážka-vztek a lup taško na zem...co by bylo dál asi nic moc pěknýho, ale mne osobně těhotenství dalo zjevně vysokou dávku mužskýho hormonu.. No, nebylo to zlý 🙂 a už je to pryč, ale trošičku přeci jen kvůli takový zkušenosti průbojnost zůstala.
Ach jak ti rozumím. Lidé jsou holt různé a prudičkám se nezavděčíš ničím, ale jako fajn věc vidím, že se našly i hlasy, které se tě zastaly!
@diamanta Díky, to jsem si taky říkala, že si setsakramentsky protiřečí. Trefné reakce mě samozřejmě napadaly ale až doma. Já se samozřejmě snažím jít dceři příkladem, takže s každým jednám s úsměvem a v rukavičkách, ale bohužel ne každý tak jedná se mnou. Pak mě to semele, naivku blbou, a dlouho se z toho dostávám. Díky za tvou reakci, moc mi pomohla 🙂
@tulikiss Toto se mi ani věřit nechce, že jsou lidi tak zlí a bezohlední. Člověk se u sebe může snažit jak chce, být na ostatní jak milius a pak přijde někdo takový, jako ta paní. Sedím tu s otevřenou pusou 😨
no tak to bych si taky pobrečela....ale asi bych jí před tím poslala do prdele, jestli je unavená z práce a chce mít klid, má si koupit limuzinu s ridičem, v mhd je prostě toto riziko a s tím do toho autobusu taky nastupuješ
jak se říká, nejlépe se vychovává cizí dítě....Máš můj obdiv. za to, že co řekneš, to platí, a tedy si jí s tím rohlíkem neustoupila, já bych na řev nebyla zvědavá a aspon půl rohlíku malému dala, jen at nejdem s cirkusem a neobtěžovala lidi, i za cenu toho, že by méně obědval....
Nic si z toho nedělej, paní byla asi vesmírná matka a ty seš ,,jen,, odbrá a tvé dítě má jasně stanovené pravidla a hranice, osobně ti to závidím 😀
@elu Ne, že bych slova jako prdel nikdy nepoužívala, ale spíš jen jako nadávku sama pro sebe. Rozhodně bych neměla na to koule, abych paní přes celý autobus poslala do prdele 😀 Hlavně se ale snažím jít dceři příkladem a být asertivní v řešení konfliktů. Zatím se mi to osobně moc nevyplácí 😅 , ale snad aspoň dceři nedávám špatný příklad. Mohla jsem té ženské říct něco ve smyslu, že se asi musí cítit hrozně osamělá, když potřebuje pozornost celého autobusu. Je to sice taky podpásovka, ale ona se mnou taky nejednala zrovna v rukavičkách.
A vůbec, jak jinak řešit konflikty před dětmi, když víte, že se učí nápodobou a budou mít tendenci řešit konflikty podobným způsobem jako jeho nejbližší okolí (matka, otec)? Nechat si srát na hlavu taky asi není to pravé ořechové... To je otázka, kterou si taky kladu. Abych měla bohatší vnitřní život 😀
@loafeer Hm, jsem si říkala, že nechci být jako ona ženština, která by děcku taky radši ucpala pusu rohlíkem, jenom aby od něho byl pokoj. To jsem si právě říkala, že jsem měla udělat taky, ale už bylo pozdě. Jednak jsem chtěla být pevná ve svých zásadách (kvůli dceři), a taky mě ta ženská tak hýbla žlučí, že už proto jsem to nemohla udělat, aby si nemyslela, že dosáhla svého. Koza jedna 😀
pak máme mít úctu ke starým lidem že...:-/ Jak říká můj otec ( 72) "jen proto, že se někdo dožil s pomocí lékařů vyššího věku, si úctu nezaslouží." No k otázce, já třeba nikdy neumím reagovat nějak drsně okamžitě, napadne mě to až doma. Takže se už dopředu připravuji na konflikt. Jo, každý nemá náladu na řvoucí dítě. Bolí ho třeba hlava, je unavený nebo má nějaký jiný problém..To pochopím. Ale že bych nadávala..Na takový baby jedině úsměvem. To je rozhodí. Ony se chtějí hádat, vyvolávají konfliktní situace. Takže bych se s nimi do sporu nepouštěla. Prostě dítě je po svačině, rohlík nedostane. Vždycky nedostane, co chce. Protože mám takový pocit, paní, že vy se jí nelíbíte a za chvíli vás třeba kopne do holeně. A to bych fakt nerada. A prosím o trochu trpělivosti, protože bude vydělávat na váš důchod, tak si važte jí i mě, že jsem si ji pořídila. V břiše mám dalšího daňového poplatníka, víte paní? Pokud se vám její křik nelíbí, můžete si vystoupit, já to v 6. měsíci dělat nebudu, protože jedu 3 zastávky. ....A svoji výchovu s vámi nemíním řešit. Páááááá
varianta B-nebavit se nikým vůbec a mluvit na dceru a ukazovat jí, jak se nikdy chovat nemá. Co ta paní dělá špatně. A vrazit jí do ruky křupku 😉
@teatime Jo, to jsem si tak uhnala jednou pořádnou angínu. V zimě jsem tlačila kočár do toho neskutečného kopce, protože malá zrovna nebyla k utišení. Ten kopec je fakt zabijácký, s kočárem a s břichem bych nedala ani jednu zastávku, natož dvě. 😖 Ale já si plně uvědomuju, že jsme ostatním dost znepříjemnily cestování, to je právě to, co tady celou dobu řeším. Ta paní si prostě jen mohla myslet svoje a nekomentovat to. To, že je to pro ostatní obtěžující, jsem věděla i bez ní. A to mi tak krásně ten den začal - byla jsem na UTZ s mimouškem a dcerka byla celé dopoledne úplně zlatá.
@bubbligum Já bych jí kousek toho rohlíku ulomila - ve snaze o co největší ohleduplnost vůči spolucestujícím. Samozřejmě je otázkou, jestli by to pomohlo, pokud se malá vztekala spíše z únavy..
Co se týká toho pořvávání cizích lidí na Tebe - před tímto bohužel obrana neexistuje. Snažím se o maximální nekonfliktnost, nicméně x krát jsem byla taktéž slovně napadena cizími lidmi. Dříve se mi taky spíš hrnuly slzy do očí, ale posledních pár let už jsem si párkrát dodala kuráž a ohradila se.
Nemá cenu nad tím příliš přemýšlet a trápit se - napíšu to naplno - hovad kolem nás je spousta ☹
Ty jo, tak to se mi teda nikdy nestalo a to mi už taky párkrát děti řvaly všude možně. Asi bych je s prominutím poslala do zádele. Jako vůbec si to dovolit, co je komu do toho. Ale jak se znám, tak bych je ignorovala a pak doma řvala, jako ty.
@bubbligum V MHD je každý důchodce expertem na výchovu 🙂. Kolik já tam toho už slyšela. Někdy dělám hluchou, někdy jsem asertivní, někdy se pustím do diskuse... ale ono to stejně nikam nevede. Ani jedno. Docela se mi osvědčilo: "děkuji za vaši nevyžádanou radu, ale udělám to po svém." Ale většinou to fakt nemá smysl, cokoli člověk řekne, to přileje olej do ohně.
@bubbligum Stalo se mi vpodstatě to samé, synovi bylo rok a půl a měla jsem ho v manduce. Bylo po cvičení, před obědem, už byl unavený, 15 minut v metru - spouštěč bylo, že jsem mu utřela nos. Když jsem mu nabídla křupky (jestli nemá hlad), nechtěl je a chtěl je házet po zemi. Tak jsem je schovala a to ho rozčílilo ještě víc. Kdybych s ním vystoupila, další metro by jelo za 6 minut a musela bych pak jet o autobus později, tzn. domů bychom se dostali nejméně o 20 minut později, vzhledem k únavě by se nic nezlepšilo.
Akorát ta chytrá paní, co se do mě pustila, nebyla důchodkyně, ale paní v mém věku s kočárkem s roztomilým andílkem, co zjevně nikdy neřve. Neváhala s tím kočárkem projet půlku vagónu metra, aby mi vysvětlila, jak jsem strašná matka, co trápí dítě, a svůj monolog zakončila tím, že jsem kráva (pak vystoupila). Rozbrečela jsem se až venku. Druhý den jsem navíc zjistila, že se mu k tomu všemu prořezávaly dva zuby...
Vůbec bych se s ní nebavila a doporučila jí, ať se stará o sebe. Na hrubý pytel hrubá záplata, a navíc s takovýmito typy lidí po dobrém většinou vyjít nejde. Osvědčilo se mnohokrát.
Bohužel srážka s blbcem! Místo aby se ti snažily pomoct, tak prudí. 😠
Hormony dělají hodně, co? 😅 No těžko radit, aby jsi si lidí nevšímala, aby jsi je brala s rezervou. Ty sama nejlíp víš, co jsi dítěti dala nebo udělala nebo proč je takové jaké je. Já bych se tedy rozhodně cizím ženským neospravedlňovala. Asi bych mlčela, co by to šlo a ve chvíli, kdy by mě začala "vyhazovat" z autobusu bych jí akorát řekla, že když jí to tolik vadí a nepamatuje si už jaké je to mít malé dítě, tak ať si vystoupí sama a bude mít venku klid! 😅 Oni si lidi občas nevidí do pusy, mají pořád potřebu ostatním do všeho kecat 😅 😠
jak se znám, tak bych paní s úsměvem na rtech navrhla, ať si vystoupí na nejbližší zastávce a vyvětrá hlavu 😀

Kašli na lidi 🙂 taky už jsem pár těchle situací zažila jen ne v mhd, to u nás ve městě není ... ale syn se mi vztekal na ulici lehal si na zem a mlátil sebou a aby mi to dal ještě víc sežrat pak se vyválel v kaluži a to kvůli tomu, že jsme šli z malování a já káča si nevzala ani šátek ani manducu a ani kočár takže měl jít pěšky a byl unavený, jenže já v 8 měsíci a úplně bez sil jsem ho nechtěla nést ale nakonec to tak skončilo a nesla jsem ho 1,5 km domů a na ulici lidi průpovídky, že si mám koupit kočár když mi i tak velké dítě nechce chodit pěšky ... atd prostě kecy kecy .... co jim budu vysvětlovat že mám kočár i šátek na nošení ale že jsem jej nechala doma ... na lidi kašlu, bych chtěla vidět je jak kdysi zvládali výchovu oni, po bitvě je každý generál a lidi rádi časem zapomínají jaké to bylo 🙂