icon

Velká rodina, pro ostatní "magoři" - znáte? 🙂

petrolenka
29. pro 2014

Ahoj všem, jsem mamka 4 dětí a mám super velkou rodinu. Podotýkám, že jsem šťasná rodinka.. 😀 Vy, co taky máte větší rodinu, s jakými reakcemi od okolí se setkáváte?? 😉 Né, že bych si z něčeho dělala hlavu.. Ale fakt mě zajímá, jestli jen my jsem pro okolní svět magoři.. 🙂)) Krásnej večer.. 🙂

Strana
z5
skavenka
30. pro 2014

Máme na cestě třetí ,prislo drive neplanovane pro nas brzo po druhem tehu cca 9 měsíců ...okoli o tom moc nevim,ale manzelova babicka byla v soku a rekace byla pro me dost hrozna. To nemyslite vazne jak ho budete zivit, vzdyt si nesetris na duchod....s tim,ze mam jen stredni tak nicim nejsem ,nechci jit pracovat jsem nezamestnatelna...s muzovou babickou jsme vzdy vychazela dobre ,nemluvila se mnou do chvile nez jsme odjizdeli zase domu...moje mati rekla neco o cikanech jak tu bylo zmineno vyse a ze sem svym dvema detem tim tretim znicila zivot. Ale muzovi rodice byli v soku,ale rozdychali to a uz se na mrne tesi 🙂 vlastne oni jediny meli stejne obavy jako my,ptali se na stejne otazky co jsme si pokladali i my dva kdyz jsme zjistili ,ze jsem v tom. A reakci okoli cekam taky mene priznivou,ale to je mi jedno ,my to miminko chceme a milujeme ho uz ted 🙂

popellka
30. pro 2014

Tak to já vám závidím, taky bych chtěla velkou rodinu! 😵

marton
30. pro 2014

@petrolenka Tak nevím jak přažským vzduchem na čtyřce,ale v našich končinách 3 děti nejsou neobvyklé 🙂 .Pravda,4 už tak časté nejsou a je fakt,že kdybychom neměli dvojčata,tak také u třech zůstaneme 😉 .Opravdu si ale nedovedu představit takové reakce od rodiny ☹ .Nemyslím tvůj případ.Všeobecně. 🙂

martinale
30. pro 2014

Tak přesně ty řeči o tom, že je nerozum si pořizovat víc jak 2 děti apod. mi přijde pěkně neetické vůči tomu nenarozenému děťátku. Jakoby mu ostatní říkali, že ho tady na světě nechtějí, a že tu není žádáno. Přitom rodiče většinou s radostí očekávají příchod svého potomka a mrzí je takové reakce okolí, že s nimi nesdílí tu radost a štěstí. Já sice čekám teprve druhé dítě (chtěla bych tři), ale budou mít od sebe 2 roky a ty reakce jsou téměř podobné. A to jste jako chtěli nebo Vám to ujelo? Ty jsi se zbláznila apod. Mám přesně ty pocity, o kterých jsem psala na začátku, že moje dítě není na tomto světě vítáno. Ovšem důležité je to, že my, jako rodina ho chceme a těšíme se na něj a věřím, že tu lásku bude od nás na 100% cítit. Mrzí mne, že to, co není "standardní" bývá často odsuzováno. Každý máme jiná životní přání a cíle. Kdybychom byli všichni stejní, byla by to pěkná nuda 🙂

hojda
30. pro 2014

Já mám ve svém okolí teď hodně rodin, kde mají 4 děti, už to není tak neobvyklé.

petrolenka
autor
30. pro 2014

@skavenka Naprosto TI rozumím!!! A držím palečky.. 🙂 My už máme tohle za sebou .. a ted? Teď jí všichni milujou... 😉

petrolenka
autor
30. pro 2014

@hojda Fakt? Já prváě ani moc ne.. ☹

hojda
30. pro 2014

@petrolenka U nás ve vesnici vím o 4 rodinách🙂. V jednom dvojdomku bydlí dvě rodina a mají celkem 8 dětí🙂.

rituska88
30. pro 2014

Tak my máme zatím jedno a v plánu už je jenom jedno, i když já bych klidně víc, ale přítel už jedno dítě má z prvního manželství, na které musí platit, a ještě splácí dluhy bývalé manželky, takže se máme co otáčet už teď a budeme rádi aspoň za dvě děti. Ale můj tatínek je ze 6ti kluků 🙂 A bylo to vždycky super, když ještě všichni žili a celá rodina se sešla. A mám známého, jehož sestra má už 8 dětí 🙂 No, je to takový můj tajný sen mít velkou rodinu (našim bohužel nebylo přáno a jsem jedináček a to ještě vymodlený po 15ti letech manželství). Ale je fakt, že člověk na to musí mít i trošku podmínky.
Bohužel znám i rodinu, kde mají 4 děti, a maminka si je pořídila přes velké zdravotní obtíže a teď to nezvládá a navíc se s manželem rozešli a ona zůstala na všechno sama - to se potom nedivím, když o nich někdo řekne, že jsou blázni, protože tihle opravdu jsou - u té maminky bohužel je hodně špatný zdravotní stav už od jejího dětství, nemůže se pořádně pohybovat a každým dalším těhotenstvím se to ještě zhoršilo a nebýt jejích rodičů, tak by jí děti asi nakonec odebrali, protože se o ně nezvládá sama postarat. Ale u zdravých lidí, kteří jsou schopni velkou rodinu zvládnout jak psychicky, fyzicky, tak finančně na tom nevidím nic špatného - ba naopak mají tyhle rodiny můj veliký obdiv (a trošku i závidím 🙂 ).

dorinek
1. led 2015

@rolnicek
@petrolenka -

mě velké rodiny nepřipadají divné. Naopak obdivuji, že jsou schopní se uskromnit, radši si něco odpustit a mít další dítě, výchova v takové rodině jistě směřuje trochu jiným směrem, než v rodině, kde mají plánovaně jedináčka, jen pro to, aby mu mohli dát všechno. Znám takové rodiny, mají jen jedno, protože mu materiálně chtějí dát naprosto všechno a s druhým by to finančně nezvládli, a vlastně si ani neuvědomují, že mu dávají tak málo.... 😔 Mít kolem sebe velkou rodinu, umět se dělit, bát se o druhého, radovat se z úspěchů druhých, dokázat třeba i řešit konflikty v rodině, mít se s kým podělit o starosti i radosti....je toho spousta o co jedináček přichází, rodiče tu nebudou navždy, někdy se ani manželství nevydaří.....může zůstat sám....

Když sama někde zmíním, že by mi třetí dítě nevadilo, kdyby manžel chtěl (ale on nechce) taky na mě všichni koukají jak na blázna - je to jejich věc 🙂

rolnicek
1. led 2015

@dorinek Souhlasím. sama jsem jedináček, sice jsem byla vedena ke skromnosti a neměla jsem materiálně všechno, ale dodnes mi chybí sourozenec :(. manžel má bratry 3, ikdyž vztahy nejsou ideální - stýkáme se jen s jedním, další je v cizině a třetí si vzal megeru ženskou, takže se přestal stýkat se svou rodinou, ale i tak je to pořád víc než nikdo.

julietta111
1. led 2015

@edeltraut Tuhle větu taky nesnáším co je v "dnešní době" fakt mě vytáčí. Čím byla dřívější doba jendodušší? Nebo taky slýchám, no jo vy si můžete tři dovolit, on je rozdíl kupovat dvoje nebo troje boty....A jak píšeš, nechci aby měli vše naservírované a dostali všechno co chtějí.

julietta111
1. led 2015

@petrolenka Reakce jsou tak na půl. Někdo to nechápe proč jsme si pořídili třetí když jsme měli "páreček" Ale jsou i lidi co řeknou, že je to krásný mít tři děti. Ale dovedu si představit, že vy se 4 si to musíte vyslechnout daleko víc.

eimmy
1. led 2015

@rolnicek tak vaše poslední věta v příspěvku "kolik lásky je člověk schopen dát, tolik má dětí" je ta největší stupidita co jsem kdy slyšela!

rolnicek
2. led 2015

@eimmy je možné, že jsem to vyjádřila neobratně. můj názor je, že počet dětí by se neměl řídit penězi, ale srdcem. pokud chci dítě, tak jsem schopna se uskromnit ve prospěch dítěte. peníze a majetek je pomíjivý, nenahradí život mezi sourozenci, kdy se musí učit jeden druhého vnímat, tolerovat, milovat, těšit se z úspěchu druhého a naopak uvědomit si, že není v těžkých chvílích sám.rodič se musí naučit lásku dělit, snažit se být nestranný, spravedlivý. někdy si člověk připadá jak rozhodčí 🙂. jsou samozřejmě lidé, kteří dítě mít nemohou, ale o tom tady ta diskuze není.

dracula
2. led 2015

Nad čtyřmi dětmi se nepozastavuji. Ale znám rodinu, kde jich mají 9. Paní měla nastoupit do vězení, pořád dokola byla těhotná. To už za magořinu považuji. Jejich děti jsou nevychované, nemají hranice. Starší z dětí se tahají s partou, kouří...Jsou věkově hodně po sobě. Maminka vůbec nezvládá péči o ně. Tatínek je ve vězení. Toto já neuznávám.

tak2014
2. led 2015

Mě by jen zajímalo, zda jim všem budete moct dopřát vzdělání...nad peníze je hezké se povznést,ale nemohla bych se na sebe kouknout do zrcadla,kdybych svým dětem nemohla dopřát studium na vš. Mám kamaráda ze 4 dětí a nemůže to rodičům odpustit a sám říká,že je to sice romantická představa,ale ve skutečnosti je to velká nezodpovědnost a on sám si více než dvě děti neporidi...

jetynka
2. led 2015

@dracula Tak v tomhle máš naprostou pravdu, souhlasím. Říkávám si, když muž a žena uživí i 9dětí a zvládnou to oba zdravotně, tak proč je nemít?My máme zatím tři, moc bych chtěla ještě jedno, jen u nás je priorita mé a manželovo zdraví, až si budeme jisti, že to po téhle stránce zvládneme, nebudeme váhat a zkusíme štěstí, vyjde to budu ráda a moc šťastná, nevyjde to budu smutná ale nebudu zoufat, ale budu vědět že to tak má být, mám přece tři krásné a zdravé děti. O čtvrtém dítku jsem mluvila jen s mojí mamkou, ta to tak už nadšeně nesdílí jako můj taťka, ten by ještě jedno vnouče bral 🙂, ale stejně záleží jen na mě a na mém muži a nikdo nám do toho kecat nebude a pokud jo, tak ho pošleme někam...

rolnicek
2. led 2015

Každé dítě je jiné, každý se ubírá jiným směrem. na budoucnost myslíme už teď, ale je to o srovnání v hlavě. když se dítě nezahrnuje přehnaným luxusem v dětství, naučí se žít skromněji aniž by strádal, pak se to dá zvládnout i v dospělosti. vždy se to dá nějak udělat a to i se vzděláním. a myslet na to, že se něco stane a já nebudu moci dětem poskytnout to nebo ono, tak bych děti neměla vůbec. nikdo vám nezaručí, že když máte děti 2 a teď si myslíte, že jim umožníte studovat a kdoví co ještě, že to život nezařídí jinak a za 15 let to bude úplně jinak.

ttm
Autor odpověď smazal
maksim
2. led 2015

@rolnicek Počet dětí se bohužel musí řídit i penězi... My bychom si moc přáli třetí, ale rozum nás brzdí, bydlíme v 2+1, což je pro některé i se dvěma dětmi nemyslitelné, natož se třemi. K tomu by muselo být větší auto atd. Pořád to doma řešíme, právě kvůli těm financím, jinak bychom do toho šli hned.

marcinek
2. led 2015

@tak2014 ja se na sebe klidne do zrcadla kouknout muzu bez toho, abych detem doprala studium na VS. Vubec nepovazuji tohle za dulezite v zivote, proste pokud bude chtit VS studovat, tak se to nejak udela. Da se to i bez pomoci rodicu, treba ja studovala 3 roky pri praci a pritom jsem od 18 let od rodicu nedostala ani korunu. Vubec nepovazuji, ze clovek s VS je neco vic nez clovek vyuceny. Treba manzel je jen vyuceny a rozhodne je na tom intelektualne mnohem dal nez muj kolega z prace, co je inzenyr. Ten byl pro zivot absolutne nepouzitelny, hlavne ze mel titul...

marcinek
2. led 2015

a navic co se toho kamarada tyce, ze nemuze odpustit rodicum, ze mu nedoprali studovat Vs, to mi prijde dost sobecke a nevdecne. Pokud chtel Vs studovat, mohl se o to zaslouzit i sam. V zivote nedostaneme vse naservirovane na zlatem podnose a i kdyz vse se ovlivnit neda, tak casto ovlivnujeme svuj osud sami...

orchidis
2. led 2015

@rolnicek A co takhle ROZUM? Já mám dětí víc a ještě další plánujem, ale tyhle včelí královny, co demonstrativně dávávají na pomyslnou misku vah Počet dětí a lásku vs. Prachy, dělají všem jen medvědí službu :-/. Pak nás strkaj do jednoho pytle s lidma, co právě takový obraz vytváří (řídíme se srdíčkem, jsme lepší lidi, máme hromadu dětí, nejsme jako ti fuj, co myslí na prachy..... a.... kdy už sakra přijdou ty přídavky...😀).

To si jako fakt myslíte, že tahle opozice, kterou vy opisujete a kategoricky rozdělujete lidi ve společnosti - (tedy jedni, ti lepší, mají v sobě hodně lásky a mají tedy hodně dětí a ti druzí, špatní, vidí jen prachy a nic jiného v životě nemají), je fakt reálná? Že to takhle lidi mají? Myslím, že ne, že je lidskej život složitější, než si některý multimatky dokážou v hlavě naprojektovat 😉.

ilaura100
2. led 2015

Nemyslim si, ze by rovnice spousta deti-nesobecti rodice byla tak jednoducha.
U nas jsme strizlive zvazili vlastni sily, popremysleli o rizikach a i o tom, ze chceme za vsech okolnosti doprat detem moznost bez omezeni studovat a rozhodli se pro dve.Mame urcite financni zavazky a byt nejsme z tech, kteri by nevedli deti ke skromnosti, na vice deti si netroufame.
Necitime se byt proto ani lepsi ani horsi nez ti, kteri si zvolili jinou cestu.

orchidis
2. led 2015

@ilaura100 Tak to asi máte málo lásečky a srdíčka 😀 😉.

ludovika6
2. led 2015

@orchidis Ale o tom je přece tahle diskuze. O naší zkušenosti, že i když máme dostatek financí, zdraví, bytového zázemí atd. a dokonce i myslíme na budoucnost, tak si dovolíme mít více dětí. A dnešní společnost se s tím nějak špatně srovnává.
Pokud ilaura100 píše: "Necitime se byt proto ani lepsi ani horsi nez ti, kteri si zvolili jinou cestu." je to O.K. Ale jí nikdo na ulici asi nebude nadávat do sobců, protože má dvě děti, že.

No a rodinám s více dětmi se často stává, že jim úplně cizí lidé říkají, jak jsou nezodpovědní, hloupí, asociální, jak na ně doplácí apod. Prostě, když tě ostatní (nejlépe zcela situace neznalí) obviňují z parazitování, z toho, že svým dětem tím ubližuješ apod., tak je normální se bránit.
A to si myslím, že rolnicek dělá. Nevyznělo mi to, že rozděluje společnost na jak píšeš "jedni, ti lepší, mají v sobě hodně lásky a mají tedy hodně dětí a ti druzí, špatní, vidí jen prachy a nic jiného v životě nemají". Prostě jen vyjadřuje, jak to cítí ona.

No a moje zkušenost? Lidé ve společnosti obecně berou rodiny s více dětmi jako zajímavost, se kterou se musejí vyrovnat a zaujímají nejčastěji dva postoje:
Buď - jsou to a) nezodpovědní "magoři" nebo b) obětaví "hrdinové". Málokdy je postoj takový, že jsou c) prostě normální.
Naše rodiny (moje a manželova) naštěstí zaujímají postoj c). Sousedé si už zvykli (a myslím, že už od pěti dětí výše stejně nestíhají řešit, kolik jich momentálně máme 🙂 ) . No a na ulici se tvářím asi dostatečně výhružně, že mě lidé buď neoslovují nebo mi říkají hezké věci (postoj b)). Ale ano, i s postojem a) hloupí magoři jsem se setkala. Naštěstí (pro dotyčné) jen párkrát.
Zase otázky typu: "Jak to zvládáte? To jste plánovali? " a povzdechy: "Ježíší, tolik dětí! To jsou všechny opravdu vaše? " nepovažuji za útočné, ale spíš za snahu, nějak se vyrovnat s prožitým šokem 🙂 .

petrolenka
autor
2. led 2015

Me zarazil příspěvek, ze nekdo nemůže zapomenout, ze nemohl jit studovat na VS, ja jsem bylavlastne jedináček.. A i tak jsem studovala i střední skolu pri práci... Proste nebyly peníze.. A myslim, ze ti, co sve deti miluji si dokazali spocitat, ze na to mají. Kdybychom my meli nejake dluhy ci hypotéku, nemohli bychom si deti dovolit. Bala bych se, ze by jeden z rodičů "vypadl" a vezli bychom se... Ale zase na druhou stranu, nechci aby me děti meli vse nač pomyslí... Není to dobře, podle mého... napriklad muj syn. Dostal krasny novy dotykovy mobil,za 4 mesice ho totálně dodělal a uz ani netelefonoval...😀 rekla bych, ue u mobilu zasadni věc.. Vysafoval starou nokii. A tak si na novy musel sam nasetrit...Proste, proto ze si ho rozbil... Sposty lidi by mu novy koupila obratem... Ale jak dneska jinak ty deri necemu naučit.. Myslim, ze v tuhle chvíli je jedno jestli mate deti dve nebo čtyři... Znam tedy spousty rodin, ktere rodi děti, a nevychovavajo je.. To je ale jina věc... Tam to nechápu ani ja.. A pozastavuji se nad tim... 😀 Ja jsem rada, ze kdyz prijdu do obchodu, tak mi prodavacka rekne, ze me děti vzdy pozdraví a jsou slusny... Spis se bojim, ze to v tehle době nebudou mit jednoduché.. :-P přeskakuji U tematu na tema... Ale myslim, ue mi rozumíte...

rolnicek
2. led 2015

mimochodem, děti jsem chtěla vždy dvě. manžel více. po dvou jsem si řekla proč ne. pokud budeme zdraví a děti také, budeme mít, kde bydlet a co jíst, tak to zkusíme. buď nám ten nahoře dopřeje ještě jedno štěstí nebo ne. nechali jsme to osudu. a stalo se. od státu jsme neviděli ani korunu, kromě RP, pracuji po celou dobu, co jsem s dětmi doma. někdy je to náročné, ale zvládáme. někdy to vypadá jako v cirkuse, ale aspoň je veselo. prostě mít jedno dítě z důvodu- chci pro něj vše, je sobecké a přinese jen medvědí službu. ukamenujte mě. 😀

rolnicek
2. led 2015

a zatím všichni tři chodili do plavání pro mimina, každý se s tím popral po svém, prostřední syn navštěvuje všechny kroužky ve školce, co absolvoval starší. ať si to zkusí. starší je nadaný na sport, prostřední ne. nebudu jej proto nutit do sportu jen proto, abych mu dopřála to stejné. totéž platí o VŠ, při početí a rozhodování o dalším dítěti, asi těžko odhadnu, jestli bude studijní typ nebo naopak manuálně zručný. a to, že s manželem oba máme VŠ neznamená, že kluci budou po nás....

Strana
z5