icon

Vyčerpávající uspávání 3měsíčního mimi (Manduca/šátek)

yaninka89
29. led 2017

Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Máme 3 měsíční holčičku, první dva měsíce jsme ji pronosili na rukou, večer uspávání 3-4 h., jednou i 7h. trpí hodně na bříško. Špatně usíná, neusne sama, celé dny pořád plakala v náručí, pak jsem zjistila, že pláče únavou a nejde ji zabrat. Teď přes den ji třeba 3 x denně vozím v kočárku, ale ty večery. Zavedli jsme po těch 2 měsících rituál vykoupat, napapat (to je boj) a jdeme se uspat v Manduce. Zpočátku se vzpírala, ale po 15 min usla, hodinku jsem nosila a dala do postele. Poslední dobou to přestává fungovat. V manduce usíná a najednou se začne vzpírat, odtahovat a vykřikovat. Takže se vracíme k hopsání na míči a chování na rukou, uspávání trvá 2-3 h, v noci se pořád budí, je neklidná. Po těch 2 měsících s námi spí v posteli, přesto tam neusne ani když ležíme s partnerem s ní a držíme ji každý z jedné strany. Spustí jekot, je rudá, celá horká a zpocená. Takže beru na ruce, ale musím chodit a hopsat a držet ji čelem od sebe. Je to vyčerpávající. Chtěla jsem se zeptat, jestli jste měli někdo podobný problém? Jak dlouho to trvalo? Pořád říkám, že ji trápí bříško, ale okolí mi říká, že to spíš vypadá na vztekání.. je možné, že ji vadí roztažené nožky v manduce? Má smysl zkusit šátek? Kolíbkovou polohu nesnese. Takže jestli je šance, že se ji bude líbit ve vertikální poloze v šátku, když manducu bojkotuje. Předem děkuji za každou radu;)

Strana
z4
netopejr
30. led 2017

@gabrielaorl Ano, hačka je super!

astyna
30. led 2017

upřímně, já nemám ráda "pomůcky" pro uspávání - ať už šátek, hacka nebo míč. Ale proti gustu...musíš sama zjistit, co ti pomůže a co jsi schopna zvládnout i později s dítětem, protože skákat na balonu může být fajn s měsíčním, ale když má reflux, tak to není dobrý nápad, šátkovat je taky prima, ale jakmile syn překonal 10 kg, měla jsem z toho nošení už dost bolavý tělo, to samé i s hackou, co až někam pojedete? To budeš brát s sebou?

Já jsem spíš příznivec kreativního uspávání - říkanky, písničky, hlazení, trvá to déle, ale zvládnou to všichni. Protože i maminka si potřebuje odpočinout 🙂

ma_jo
30. led 2017

@gabrielaorl my mame houpacku na stejnem principu od Amazonas. Je to skvela vec! Pres den v ni maly spi hodne casto, ale nedovedu si predstavit ho v tom uspat vecer a pak prenaset do postylky... a nejsem si jista jestli by bylo dobre ho v tom nechavat celou noc, myslim ze tam i pisou neco ze by tam dite nemelo byt dele nez asi 3 hodiny denne...

netopejr
30. led 2017

@ma_jo Ja nechám spat a prenasim k sobe do postele, když se vzbudí. Kdybych sla dřív, tak vezmu, v posteli strčím prso, spi hned dal.

nisneli
30. led 2017

Ahoj ja muzu hacku vrele doporucit poridili jsme ji v 1 mesici a mala je vni spokojena. Jinak pokud ti spinka v kocarku tak kocar dovnitr 🙂 ja jsem na bazarku koupila stary a mame ho doma v kuchyni 🙂 Miminko si rychle zvykne kdyz se uspava na rukach tak pak se ji nechce usinat v postylce ☹

astyna
30. led 2017

ahoj a co zkusit jen položit a pohladit a nechat usnout v klidu? Syn třeba nemá rád nějaké poponášení, tulení, chce mít klid. A tak to má už odmalička. Zapnu noční světlo, dám plyšáka a odcházím.

yaninka89
autor
30. led 2017

@nisneli hacku máme asi měsíc a teprve posledních pár dní v ní vydrží. A to s hackou musím houpat jako divá 🙂 občas tam nechce být a kroutí se, propíná.. ale myslím že ji ještě využijeme až bude větší.

yaninka89
autor
30. led 2017

@astyna teda a to od malička syna položíš a on usne sám? U nás by to znamenalo použít Estvilovu metodu. První 2 měsíce byla neodložitelná. Když jsem ji položila jen na minutu, tak spustila takový řev že jsem to nevydržela. Taky se mi líbí uspávání ve stylu lehnete si spolu do postele, přečíst pohádku, pusu a spát. Jenže my cca týden zkoušeli položit do postele, s partnerem každy z jedné strany držet a potichu mluvit a skoro se ubrečela, vůbec nás nevnímala. Ty pohádky mi přijdou pro větší děti nebo miminka, co moc nepláčou.

bamishop
30. led 2017

@yaninka89 to se poda, je to jeste male miminko, brisko je pech, musi se hold vydrzet, ono to postupne prejde. Co Vam bude fungovat nikdo neporadi, kazde dite je jine, mam 3 a na kazde fungovalo neco jineho. Dceri hodno pomahalo koupani v kyblicku, dost se tam vyprdela, nahrala, koupala sem ji u topeni, uspavat ji musel manzel, ja jak uz toho mela vecer dost, tak sem se tesila, az budu mit klid a vhlave uz sem mela, ze je problem ji davat spat a holka to citila a vyvadela pri usinani, manzel s ni zablbnul, polozil ji do postele, dal ji pusu a holka usnula nez dosel ke dverim zatimco ja ji mohla uspavat 2 hodiny a nic. Je mozne, ze ji jeste pomuze pevne zavinovani, i kdyz uz jsou ji 3 mesice. Druha dcera, kdyz sem ji pevne zavinula se 5 minut vzpirala, no asi min, ale me to 5 minut pripadalo, jako kdyz ji vrazdim a pak spokojene spala, neumela se sama zklidnit, bez toho nebyla schopna usnout, zvlaste kdyz byla pretazena a to pak uz ji ani neslo ani poradne navazat, mela silu jako kun. Na treti uz nebylo tolik casu, to se uspavalo, jak slo, vetsinou skoncil u nas v posteli. Mate dobre to noseni, to my nefungovalo s zadnym ditetem, jakmile rozvazu satek a polozim do postylky, tak dite sepne senzor a je vzhuru. Jinak to brisko muze bolet i prvnich pul roku, syn na to dost trpel, nezabiralo u nej nic co u dcer a pak nam na fyzioterapii rekli, ze ma slabe brisni svaly, tak sme malou chvilku cvicily jeden cvik plus ve 4 mesicich po porade s dr sme zavedli prikrm a neskutecne to pomohlo (neumel zcela stravit mlicko, s tim primem mel tu stolici jinou, snaz se mu prdelo), ale uplne pryc to mel az v pul roce a pak uz tolik problemu s usinanim a nocnim placem nebylo...

yaninka89
autor
30. led 2017

@astyna kolikrat jsem ji uspala, odešla do koupelny a ona se probudila a řev. Asi jsme si ji navykli, no od začátku jsme se pokoušeli-hlavně partner-uspávat bez nošení, ale neprošlo to. Jo usla by dříve než nošením, ale uřvaná:/

astyna
30. led 2017

@yaninka89

On to tak má, já jsem ho nejdříve taky nosila, dělaly to tak všechny. On řval čím dál víc, tak ho jednou uspával manžel stylem dobrou noc, pusu a čau. A ono to bylo nejlepší, co mohl vymyslet.

Ale co si vzpomínám, syn spal v zavinovačce dost dlouho, pak jsem mu ji jen rozvinula. To jsi zkoušela? Někdy pomáhá i polovysypaný polštář, kde si dítě připadá jak v děloze.

Vyřvat není dobrý nápad.Ale to už víš 🙂

bamishop
30. led 2017

@bamishop a jeste sem tu nekde videla to vztekani, to mit klidne muze, ale jestli se vzteka, tak ji o neco konkretniho jde. Muze ji byt vedro, muze ji nekde neco skrabat nebo skrtit, nebo naopak ji rusit ty volne rucicky, muze ji chybet, ze treba nema co zmoulat v rucickach apod. Prvni dcera si prvni pulrok doslova prorvala, i kdyz jsme ji nosili na rukou, byla citliva, vadilo ji curat do plin, takze sem s ni zacala praktikovat bezplenkovou metodu a dramaticky place ubylo, ale nez sem na to prisla...

bamishop
30. led 2017

@astyna Presne co pises u nas funguje taky, ti chlapi na to uspavani proste fungujou nejlip, vecer maj radost, ze sou s ditetem, v dusi klid, zadny stres, ze to dite treba bude rvat a tuhle fajn naladu prenesou i na dite a ono hned spi. Co si budeme povidat, my toho mame nekdy plne bryle, a deti nas maji prectene, mama v nepohode, dite v nepohode a uz to jede...

yaninka89
autor
30. led 2017

@bamishop děkuji za napsání zkušeností;) to je dobré vědět s těmi slabými břišními svaly. Ona u krmení hrozně vyvádí, nezdá se mi to jen na prdíky, možná to bude podobný problém.. ale s tím, že to může trvat i půl roku jste mě nepotěšila :D

g_m
30. led 2017

@yaninka89 My teda nenosili, ale u nás posledních pár dnů jako zázrak funguje zavinování na pevno. Od porodnice jsme malou nezavinovali, ale jak pořád máchala ručičkama, tak se budila. Tak jsem se naštvala na pevno ji zavinula ruce plenkou a pak ještě do zavinovačky a třeba včera spala 9h! najednou bez krmení. Vždy ji zabalím, nakrmím, uložím do postýlky, dělám šššššššš a strkám dudlík. Do 15min je tuhá, pokud neusne už u flašky.
Teď mi řvala a nechtěla vůbec usnout, ale byla unavená. Tak jsem ji zavinula, pustila bílý šum a hned usla a teď spí a já mám chvilku pokoj 🙂 Jinak mi spávala na rukách vždycky dopoledne.

yaninka89
autor
30. led 2017

@astyna zavinovačku jsem zkoušela, chvíli dobré a pak ji to navzteká. Ona celkově není klidné miminko, ani nemá být po kom, tak co se divím. 🙂 To uspávání teda závidím, že vám funguje!

yaninka89
autor
30. led 2017

@bamishop bezplenkovou metodu bych chtěla taky zkusit. Jak dlouho trvalo než jste se sehrály? Jinak možná se ji zavinování líbí, ale jak píšete, že ji něco může vadit, tak jsem si vzpomnela, že jednou když byla v noci zavinitá, probudila se celá zapocená. A to měla jen lehké body, letní zavinovačku a přikrytá pěknou.Možná je ji v ní horko..

bamishop
30. led 2017

@yaninka89 mluvite u zavinovacky o zavinovani na pevno?Aby fakt nemohla pohnout rukama? Jinak jestli mate akcni dite jako ja, tak u toho chvilku rvat bude nez zjisti, ze je to to co potrebovala

lucyanek
30. led 2017

A ten dudlíček má? Malá třeba úplně nesnáší, když bych s ní dělala velké pohyby a nosit ji tak to by neusla vůbec. Na ní je vidět, že chce mít klid. Když už večer pláče, tak ji dám do kočárku a vozím (jako doma po kuchyni 😀 )

yaninka89
autor
30. led 2017

@bamishop ano na pevno, rychlozavinovačky a pleny byly k ničemu. Máme tu elastickou Swaddle Me na suchý zip.

yaninka89
autor
30. led 2017

@lucyanek dudlíček má. Vození v kočárku doma jsem ještě nezkoušela, díky za tip 🙂 neprobudí se vám při přendávání?

bamishop
30. led 2017

@yaninka89 no, co se obycejne zavinovacky tyce, to lze regulvoat tim ,ze si dovnitr date misto plastu vlnenou vlozku, ta je termoregulacni, nabidla bych, ale po dcerach sem ji prodala. Pokud myslite to zavinovani na pevno, to sem pouzivala jenom na usnuti, holka v tom fakt musela byt jak ve sveraci kazajce a pak sem ji to povolila, balila sme ji do rucniku z tetra plen, co sem mela jeste po sobe, pevne ,vysokogramazni a ruce sem ji musela jeste pretahovat prouzkem z pleny, ona mela opravdu na miminko neuveritelnou silu, asi z ni bude sportovkyne 😀, ale kdyz zabrala, tak sem uzel povolila, takze se v tom mohla vrtet, pokud by ji to vadilo ,tak by se z toho dostala. Bezplenkovka, vyzadovalo to dite, jakmile se vrtela, tak sem vedela, ze chce na zachod a kdyz zacinala rvat, tak ze je to akutni, plus nesnasela plast na zadku, takze v mezicase byla v latkove plene a vlnacich, ona totiz nemusela ani ty moderni latkovky, jakmile ji nekde neco tlacilo, tak rev. A pocitejte s tim, ze ty signaly dava dite kazdou chvili jine, jak se meni a taky ho to muze prestat zajimat. Se synem sem taky praktikovala bezplenkovku, ale co se pohybuje nema cas se zastavovat na nejake curani 😀, pritom dcera uz v roce nosila jenom kalhotky, zcela bez plen a pocuravala se mi chvili jenom kdyz se ji narodila sestricka, jinak nikdy ne

bamishop
30. led 2017

@yaninka89 no ta na suchy zip mi nefungovala, to holku vzbudilo, kdyz sem ji to povolila, ale na syna zas byla fajn, no je to proste dite od ditete

monikagurthova
30. led 2017

@yaninka89 my jsme měli s usínáním problém 3 měsíce každý večer po koupání a jidle 2 hodiny řevu ale řevu. Jednou pomohlo pevné zavinutí, pak láhev (taky jsem nekojila) a pak jsem přišla na to, že malá o tohle nestojí. Za prvé ji vadilo spát v ložnici rušili jsme ji jen tou přítomností, za druhé můj přístup přesně jak píšeš už při koupání jsem se děsila toho co přijde. takže malá šla si svého pokojíku, začali jsme koupat v jednu určitou hodinu pak jídlo pusu a spát. A představ si pomohlo to. Ze začátku chvilku křik třeba 10 minut ale já se zarekla že počkám a najednou když jsem s ní nehopsala nehoupala usnula. A asi po týdnu krásně usínala sama jak přes den (do té doby přes den spala na mě) tak v noci. Nenechala jsem ji urvat jen jsem zkusila nechat usnout samotnou, poradila mi to mamka ať ji nechám 10 minut a uvidím kdyby křičela dyl je něco špatně ale Eliška křičela bez slz takže opravdu to bylo tim, že jsme ji nedali šanci usnout a dělali s ní gymnastiku

astyna
30. led 2017

Na tom neklidu něco bude. Všimla jsem si, že se to hodně přenáší. Třeba, když jsem začala nosit nosítko a byla jsem nervozní, jak delší cestu zvládnu, tak syn neskutečně vyváděl. Když jsem se na nějaké obavy vykašlala, byl klid.

Bojíš se už předem uspávání? Máš z toho vnitřní obavy? Zkusit se hodit do klidu je rada na pěst, ale ... třeba to pomůže :o)

yaninka89
autor
30. led 2017

@bamishop ta naše má taky velkou sílu. Je to naše první, takže předtím žádné zkušenosti, akorát načteno. A to me baví ještě teď, když jsi vzpomenu, že jsem četla že miminko zaujímá polohu skrčence. Ta naše zaujímala polohu přímky. Od začátku co jsem ji držela na rukách se celá prohla a smýkala se, že jsem se bála, že mi vyklouzne. Neměla prostě ráda chování na mimino. Ta bezplenková metoda musí být super. Však chudáčci čůraji a kadí v leže a ještě do něčeho. Malá je moc spokojená, když ji dám na hrací dečku, pod ni přebalovací podložku a kope nožkama bez pleny. Právě se snažím vypozorovat, jaké signály dává, když se chystá čurat. V roce jen v kalhotkách, to je paráda!

yaninka89
autor
30. led 2017

@monikagurthova no možná já ji tu přítomnost moc nutím. Právě když už usla, tak spala v postýlce asi líp než když usne a spí s náma. To ani nemluvím o tom, že já usnu až za 2 hod., protože se bojím, že ji partner v noci bouchne když se otočí a já spím na 30 cm:D vzala jsem ji do ložnice hlavně proto, že jsem přestala kojit a chtěla jsem ji vynahradit ten kontakt.. jako ono zní logicky co píšeš, ona se tím nošením rozptýlí i tím hopsáním a sice zklidní, ale ke spánku daleko.. ještě zkusím chvíli počkat a jestli se to nezlepší, zkusím taky nechat usnout samotnou, ale asi to nevydržím, těch 10 min by pro me bylo nekonečných.. :(

yaninka89
autor
30. led 2017

@astyna jo to se mi taky párkrát stalo. Už jsem byla tak rezignovaná a vyčerpaná, že jsem si řekla, tak dnes si sednu a vezmu te do náruče, ale chodit s tebou nebudu, usni si kdy chceš .. a usla nejdřív co se kdy podařilo🙂 ale taky s pláčem. No bez něj to asi nepůjde. Jinak vnitřní obavy mívám. Skoro každý večer se bojím, že už nikdy neusne:D

monikagurthova
30. led 2017

@yaninka89 jako tech 10 minut bylo nekonečně šílených ale vydržela jsem to....Někde jsem četla že se takhle můžou děti srovnávat se zážitky co měly přes den a my si chybně myslíme, že je něco špatně. Jako u nás tohle zabralo klid a nechat usnout. Dneska je to tak že dám do postýlky a buď si chvilku povídá (nebrečí jen si brouka) nebo chytne peřinu a spí. Jenom potřebovala ten klid tak si tak dneska říkám, že jsme mohli mít klid všichni od začátku, ale první dítě jebolt první dítě člověk neví a zkouší a nechce toho drobečka nechat samotného

bamishop
30. led 2017

@yaninka89 to co popisujes je ale predrazdene dite. Takze dost mozna prave potrebuje spis ten klid. Jinak ty pleny, to bylo ale jen u te prvni, druhe to bylo ukradene a dokonce ji to rusilo, ta se bud neco ucila nebo chrnela, ostatne, byla hooooodne dopredu motoricky, zachodovani ji zacalo zajimat az kdyz v lete litala na zahrade, ale zas se to rovnou naucila a maly potrebu evidentne vnimat umi, kdyz nam to prvnich pul roku slo, ale kdyz je pro nej pomalu trauma si i sednout na jidlo tak ten nocnik moc nevidim. U jidla to aspon de resit tak, nesedis, nic nedostanes, ale u nocniku sem zatim vychytavku teda nenasla 😀.

Strana
z4