Zkušenosti: starání se o dítě i pejska
Zdravím všechny, budu mít asi trochu divný dotaz. Jsme teď s manželem sami. O miminko se snažíme, ale mám nepravidlnou MS a tak mi jí doktorka rovná a tak. Takže otěhotnět můžu za měsíc, ale taky za rok nebo za dva. Zatím bydlíme v bytě v Praze ale asi za čtvrt roku chceme začít stavět malý domeček, někde u Prahy.
Včera jsme dostali nabídku vzít si domů Maltézáčka. Nevím jestli to plemeno všichni znáte, ale je celkem malé, některé se dají nosit i v kabelce a tak. Já miluju zvířata, měla jsem kolem sebe zvířata od narození, měli jsme kočky, křečky, čičilu, papoušky, a pak zase spoustu koček. Kočka by pro nás asi byla ideální, ale manžel je na kočky alergický. Na psi alergický není, psa jsem už jednou kdysi měla - už je to pár let, vzali jsme si ho s bývalým z útulku a když jsme se rozešli, tak bydlí s ním. Zjistila jsem si, že Maltézáček by pro nás byl ideální: je nenáročný, mazlivý, spokojený i v bytě, skvělý k dětem. Já pracuju z domova, takže jsem od rána do půl čtvrtý sama doma, pak přijde manžel ale často je unavený a zase na pár hodin usne nebo tak. To jen, že mi je občas prostě smutno a ráda bych měla nějakou další živou duši v rodině.
OMG já neumím mluvit stručně. Jen chci upřesnit situaci, abyste chápali proč se ptám na co se ptám. Na co se chci zeptat:
Měl jste někdo pejska, když se vám pak narodilo dítě? Dá se to zvládnout? Teď by to byla pohoda, ale až otěhotním, tak bych nerada pejska zanedbávala, protože budu běhat jenom kolem mimina. Doufám, že tedy pak už budeme v domečku, kde to bude snažší, že pejsek si bude moct vyběhnout kdykoli na zahradku, ale tak protože Maltézáček nemá moc rád samotu (i když taky jak který), tak jestli se to dá skloubit. Naložit mimčo do kočárku a vzít pejska na vodítku a jít na procházku. Nechtěla bych, aby pejsek strádal. Prosím tedy ty, které mají zkušenosti - a mají doma (nebo měli) pejska a dítě, nebo i víc dětí. Ať mi poradí, jaké to je. Snažím se k tomu přistoupit rozumě a neřešit jenom, že po tom pejskovi toužím, chci taky aby se u nás měl co nejlépe a pokud budu mít pocit, že mu tohle nedokážu dopřát, tak ho asi přenechám někomu lepšímu.
Mame 3letého psa a 8mi měsíční mimino. Pes hodně žárlí, i když teď už je to lepší. A to ruku na srdce, dělám možný i nemožný, aby neměl nervy a důvod. Nejsem ten typ, co psa přeřadí na druhou kolej. Ale je to prostě velkej mazel, a byl zvyklý na první místo. Chodím s ním všude, kam nemůže, tam nejdu. Furt se s ním mazlíme. Nechci ho dostat do situace, že odcházim jen s malou. Ano, je to vyhrocený, občas toho mám sama plný zuby. Ale prostě to tak je. Každopádně doufám, že to jednou budou super parťáci. Ale kdybych si to mohla vybrat, asi bych si nejdřív pořidila mimčo a pak až psa.
Ahoj, mám 2 děti a maltézáčka. Toho jsme měli před tím, než se narodily děti. Děti miluje a děti milují ji (je to fenka). U mě je to spíš tak, že když jsem chodila do práce, měla jsem na ni míň času, než teď když jsem doma s dětmi. Ano, to venčení v zimě je nepříjemný ( obléct děti, sebe psa, potom ho vykoupat atd.), ale dá se to vydržet 🙂 Naštěstí jsou nenároční. Co se štěkání týče, naše štěkala málo, to už opravdu musel někdo stát za dveřmi aby se ozvala. Teď už je z ní stará dáma (má 13let) je hluchá a v podstatě o ni skoro nevíme... při těch starostech s dětma mi nepřijde jako zátěž pes. I když jsem někdy z toho venčení, vyslíkání, oblíkání pořádně zpocená... ale to nemusím běhat venku se psem, stačí jít s mladší dcerou pro starší do školky 🙂
@vitezove urcite to levneji vyjde, i za tu cenu, ze pejsek nevypada jako ze salonu 😉
My mame strojek znacky WAHL, ale uprimne, Maltezacci srst se striha obtihne s jakymkoliv strojkem, pokud neni nejaky uplne profi. Takze kdyz holky maji kozisek dlouhy a potrebuju je ostrihat (hlavne z jara po zime), vezmu je klasicky nuzkama nakratko a strojkem uz potom jen kazdy mesic zkracuju, jaak to postupne dorusta a ze to roste opravdu rychle 😀
Uvidis, co vam bude vic vyhovovat, strojkem je to rychle ale musi hlavne i psik spolupracovat, nuzkama to trva dyl ( jednu zvladnu tak za hodku a pul celou), ale zase je to pro pejsky min stresujici, naopak tak hrozi vetsi riziko toho, ze pejska strihnes, uz se nam to bohuzel taky zadarilo 😔
Me osobne vic vyhovuji nuzky ( jde to krasne kdyz je srst namocena) protoze tim strojkem mi to jde opravdu blbe, ale treba je to jen rukama 😄
@hanulkaha no ... to bude ještě sranda. Nůžkama asi ne, jsem na tohle dost nešikovná a vypadala by asi pak jak přejetá kombajnem 😀D. Uvidím, nejdřív zkusím jít do nějakého salónu a uvidíme, kolik to bude stát a jak to bude vypadat a jak často to bude chtít 🙂). A kdyžtak zkusíme strojek. Ona je docela držák, už jsem jí zkoušela i fénovat a šlo to.
@mpbk souhlas.....my to meli podobne navic pejsek zacal byt nemocny a dcera zacala lezt a obcas do neho prstem nebo rukou neobratne sahla....uz bych do toho znovu nesla. Museli jsme je oddelit - pejsek chtel spat a mit klid,ale na svem miste u nas...kde samozrejme muselo byt i dite...
Ja bych psa poridila az by deti byly vetsi - mely vic rozum...a on si zvykal v plnem poctu rodiny
Super téma, mám 1,5 roku starou fenku Flat Coated retrievera. Je taková naše prvorozená. Dlouho nám nešlo mimčo, tak říkáme, že je to naše první dítě. A teď čekám chlapečka. Jako největší potíž v budoucnu vidím bordel - máme jí v bytě, trochu líná, nosí domů bahno (je vodník a bahňák), já denně luxuji a vytírám. Nejsem v úklidu moc obratná a nebaví mě. Jak tohle řešíte vy, pejskařky maminky? Říkám si, že naučíme Cherry nechodit do pokojíku, ale mimoš nemůže být kvůli psovi separován do jednoho pokoje a stejně tak naopak. A druhá věc- Cherry má pelíšek, je zvyklá si lehat, kde jí je to příjemné. Na klec si jako štěndo nezvykla a ta letěla z domu. Teď přemýšlím, zda nás okolnosti nedonutí jí pořídit nějako třeba látkovou boudičku, aby měla útočiště, kde to bude jen a jen její. Máte?
@racerunner Komin ma zakazanou loznici , tam je cista zona 🙂 a hlavne tam jsem kojila, protoze jak jsem vytahla prso, mela jsem psa na kline. Myti spodku pokazde kdyz prijde z venku je samozrejmost. Pes uz je naucenej, ze sam leze do vanicky, pohoda. Nastesti nelina, takze nemusim denne luxovat. Ale zase je vykonny likvidator zbytku, co prckovi spadne na zem, je dokonale uklizeno 🙂
@racerunner a jako boudicku ma misto pod posteli v pokojicku a obyvaku. Tam se schovava, kdyz uz chce mit klid. Prcek to respektuje uz od mala.
@kamino No já přemýšlím, že udělám "zákaz zonu" z pokojíku, kde budu s miminkem. Do ložnice jsme jí pustili od mala, spí ale přísně jen na zemi, ráda prostě spí manželovi u postele. Nechodí ani na sedačku. A jak přijdeme z venku, máme povel - "pacičky" a Cherry stojí a čeká na chodbě a utíráme hadrem, co jde. Ale asi přejdu na sprchu, protože to je prostě efektivnější. Mám z toho strach, pes je to úžasnej, ale prostě nepořádek je doma větší než býval bez ní. Já si tak říkám, aspoň děcko nebude alergické . Koukám, že máte taky krásnýho chlupáče 🙂!
@racerunner : ahoj, máme labradorku a dělit zóny mi nepřijde rozumné. Stejně je to do času, až děcko začne lézt, na zóny se asi myslet nebude. Děti fenku milují, válí se po ní od malička, používaly jí jako stupátko. Nemůžu vynachvállit robotický vysavač, to je věc, škoda, že jsem ho neměla, když děti lezly, luxovala jsem denně ☹
@cell to mě taky čeká, já bych po něm taky toužila, ale u nás máme pro něj hooodně velkou překážkovou dráhu, musím nastudovat, zda by to zmákl 🙂. Máme vysoké prahy ale ne dveře mezi pokoji. Cherry je učenlivá a rychle chápe, že něco nebo někam nesmí, ale je fakt, že až prcek poleze, bude to jedno. Já jsem na to také zvědavá z toho pohledu dítě a pes : je to zlatíčko, sama je ještě štěndo a děti miluje, nicméně, když jsou malinké a hrnou se na ní "zhurta" , vidím, že se raději ze hry stahuje a dekluje se. Říkám si, že když bude s miminkem vyrůstat, zvyknou si na sebe a bude to jiné. Ale přeci jen, je ve mně jistá nejistota, jak to mezi nima vlastně bude 🙂
@racerunner tak naše doga zase tolik nelíná a z venku stačí utřít ručníkem..doma teda teď častějc luxujem i vytíráme kvůli malé, asi budem taky pořizovat robota vysavač-už mě to nebaví..jinak jsem ho vykázala jen z ložnice, páč to už mi začlo vadit jak byl zvyklej se vyvalovat v posteli, tak teď tam spí občas i malá s náma a to by mi vadilo..a zvyknul si v pohodě..máme dost velký dům tak má na výběr dost míst☺jinak klec jako fakt?to snad nee..😮
Já mám největší trabl s večerním venčením, když jsem doma sama, což je vzhledem k manželově prááci dost často. Když bylo mimi malé, dala jsem do nosítka a šlo se i v deset večer. Ale to teď nejde, takže čekám, až usnou a pádím ven. Jenže bydlíme ve 12. patře, jen cesta výtahem trochu trvá, pak psici proženu kolem paneláku to nejnutnější a domů. Přesto už se mi stalo, že byla menší dcera úplně uplakaná ☹
@racerunner je prokazano, ze deti v rodinach se zviraty jsou zdravejsi a odolnejsi. Prcek mel prvni nemoc ve 3 a pul letech. V klidu. A to od mala zvejka granule a lize s Komiskem zmrzku.
@mialagia ano klec, vím, že to zní hrozně. neuvědomila jsem si to, onehdá mě někde kamenovali, když jsem to napsala. byla namísto boudy, otevřená a nikdy nebyla zavíraná. Vím, že to slovo zní odpudivě. Z praktického hlediska je ale úplně jedno, jestli pořídíš boudu nebo klec s dekou přes strop. Nikdo jí tam opravdu nikdy nezavíral a nenutil. Rodiče mají tu samou fenku -o 3 roky starší ségru té mojí- a svou klec miluje. U nás to neklaplo, dobrovolně tam nechtěla. Moje fenka je dost free, miluje rozvalování na zemi. Takže jsem klec prodala a má jen otevřený pelech. Ale uvidíme jak to bude Cherrynka zvládat se svým soukromým pak s prckem. Zda jí nebude příjemnější si někam zalézt, pak bych asi pořídila látkovou boudičku. No a línání u nás je 2 x ročně, ale zase je fajn, že jsou to vcelku zvládnutelné chuchvalce. Je středně dlouho chlupá, takže bahno ulpívá dost. 🙂
@cell No kor v zimě, kdy je brzo tma a ráno též, co? Můj muž chodí ráno před prací běhat a vylítá mi jí, to je fajn. Ale odpolko to bude na mě. Já si zase říkám, že nás to aspoň donutí vylézt ven. Bydlíme v Jizerkách a žtrávíme čas v přírodě. Pořídili jsme i terénní kočár a třeba se osvědčí i nošení - prostě ven budu muset najisto v jakémkoliv počasí - mimi bude muset být otrlík 😀. Psa jsme si v tomhle sportovně trochu rozmazlili- je zvyklá běhat cca 15km denně. Obávám se, že dětské koutky a kafíčka s kamarádkami jsou mi zapovězená, neměla bych to srdce nechávat jí doma , radši budu lítat po horách 🙂
Dobrý večer,mám 10leteho pejska Kavalír King Charles Španěl a 2,5 letého syna. Bydlím v paneláku ve třetím patře bez výtahu. Partner bydlí u rodičů přechodně na vesnici protoze ti má odtud blíž do prace a rekonstrujem tam domeček tak aby tam mohl byt. Před rokem jsme zjistili u pejska velmi pokrocile onemocnění srdce takže se už v podstatě ceka az umře. Bere léky, leze to do peněz. Bere i léky na odvodnění takže vencime po 4-5 hodinách i v noci. Chodíme kolem půlnoci když malý už spí a brzo ráno když malý ještě spí a samozřejmě i přes den. Navíc od léta každý týden na veterině odsavame z bricha vodu. Ted už to delam doma sama. Na utraceni to ještě není funguje celkem normalne. Bojim se toho jak to ponese malý az přijde konec. Je to narocne a partner se k tomu nestaví moc pozitivne ale co
@racerunner jo tak to asi jo ale stejně nechápu účel víš..ptž to dítě ti klidně až poleze vleze i do klece nebo do boudičky, takže stejně ho musíš furt hlídat a to je pak jedno jestli má pes boudičku nebo otevřený pelíšek..nevím u nás to ztm vypadá tak, že malá jak vidí někde psa, tak se k němu hned hrne a on tedy vůbec není nadšen a zdrhá před ní pryč..tak uvidíme😉jinak Jizerky teda super to závidim bydlet na horách😄
@mialagia jasný, asi jsem naivka, ale to já bych právě moc nechtěla. Chtěla bych, aby dítě časem respektovalo, že pejsek je živý tvor a chce někdy klid. Je mi absolutně jasný, že u ročního mimina je utopie mu tohle vysvětlit, ale postupně bych chtěla, aby věděl , jak se k němu chovat. Je to krásné , mít doma psa a dítě, ale nejsem ten typ, že bych suverénně hlásala, že se nemůže nic stát. Budu ostražitá. I dnes na naší fence pozoruji, že například, když s mužem vedeme diskuzi 😀, nebo když luxuju - zvedne se a jde si lehnout do pokoje vedle. Nemá ráda ostrý ton hlasu, křik. Mám pocit, že se trochu bojí, že je citlivá. Jsem sama zvědavá jak to bude, třeba žádná boudička opravdu nebude třeba...
@popelka1984 to je mi lito..držím palce
@mialagia @racerunner U nás jsme prcka naučili, že jak je Komíšek u sebe, nesmí tam.. i za cenu štípnutí. ( myslím v období, kdy začal samostatně lézt ) . Musí pochopit, že to je psí místo a on tam nemá co dělat. Pochopil to velice brzy a je klid. Pokud dítě nepochopí, že pes má své klidové místo, je to o průšvih.
@kamino Jsem moc ráda, že to píšeš, díky. Přijde mi to důležité, aby dítě vědělo, že pes je živý tvor a musí se podle toho k němu chovat. Často se nám stává na vycházkách, že já mám Cherry na vodítku, žene se k nám cizí dítě a maminka absolutně nereaguje. Mám štěstí, že můj pes je v poho. Ale i tak bystřím, hlídám situaci. A nezřídka usměrňuji cizí dítě. Protože, ač nemám špatnou zkušenost, ruku do ohně za ní prostě nedám. Vím, že je mírně bázlivá, že nemá ráda hluk a stres a klidí se do ústraní. Nikdy jsme jí neuhodili, stačí na ní houknout a hned letí k nám. Na cvičáku jedeme pozitivku a ta bohatě stačila na to, aby poslouchala jak hodinky. A tak vím, že i doma se budu snažit, aby soužití těch dvou mělo nějaká pravidla pro psa i dítě, jakkoliv je to teď z mé strany naivní.
Ahoj, mám psa z útulku. Rok jsme mu rovnali psychiku, ale zvládli jsme, ve "smečce" jsem vůdcem já, takže těhotenství pes přijal a hlídal mě 🙂 z porodnice můj muž donesl čepičku a plenu od krve a mázku, pes si to čmuchal a u toho byl hlazen. Pes dceru přijal hned a bez problémů. Má svoje pevně dané místo, které je jen jeho a tam si kdykoliv zaleze. Jinak já to zvladam... První týden vencil pouze muž, pak jakmile začal chodit do prace je to horší. Ale nic tragickyho, jinak jestli bys musela vencit večer, doporučuji pořídit si šátek. Já bych dítě doma nenechala, některé to tak dělají a jdou rychle se psem, nebo vytahovat kočár.
A ještě poznámka, švagrová ma maltezaka, je to hrozně ustekany pes a dceru vždycky vzbudí.
@racerunner Určitě hranice jsou třeba a je paradox, že psi se je učí daleko líp jak děti. Já fotím, kolikrát i doma, KOmíš se musí cítit v bezpečí ( když tu jsou lidi, tak jej většinou v pokojíčku ) ale tím že ví, že je v bezpečí, tak tu ten průchoďák toleruje :_) Bude to v pořádku, jen psici připrav na to, že holt to bude složitější.. my jsme KOmíška tu a tam zatáhli za chlupy, ocas, ucho, aby se naučil reagovat mírněji - ano, zní to blbě, ale s citem a vyplatilo se nám to, neplašil se..
@kamino 😀 ale to je pravda, to taky zavedem , výhodou je, že to nebude taková přepadovka, že novorzěně ještě nějaké ataky nezvládne 🙂
Jak si to nastavíš (hlavně v sobě), tak to budeš mít. Někdo se samou zaneprázdněností hroutí i v malém panelákovém bytě, ačkoliv nemá na starost a na práci vůbec nic jiného než péči o jedno mimčo; jiný se vedle mimina postará o hospodářství a nepřijde mu to... Co se týče mne osobně, jeden maltézák v baráku navíc by byl pod moji rozlišovací schopnost 🙂 Nevidím ve tvém případě důvod si ho nepořídit.
@kamino tak naše malá (roční) ztm fakt nechápe, že nesmí na pejska nebo jeho místo..ona se tam teda teď ještě nedostane, ptž nepřekoná schody, takže on má kam zdrhat..do budoucna budem muset oddělit nějaký zóny doma aby pes měl klid..je mu už 10 a na děti prostě není zvyklej..on si od nás nechá líbit všechno..tahání za uši, ocas, štípání cokoliv jsme zkusili, ale jak to udělá malá, tak se ježí a vrčí na ní..takže blbý..samozřejmě jí učíme, že pejsek je starej a nechce si hrát a nesmí ho tahat..ale fakt tomu ještě nerozumí a bohužel se ho nebojí..tak ale jde to prostě i tak zvládnout..😉

@vitezove tak preji, at vam pejsek dela jenom samou radost 🙂 je to fakt strasne vesely pejsek, ktery nas vzdy strasne nadsene vita doma. rad s nama chodi na prochazky a take na cvicaku bol hodne dobry - uvazujeme, ze s nim zkusime i agility. a samozrejme jako asi kazdy maly pes ma obcas kuraz a za plotem dokaze stekat na psy 5x vetsi nez on, ale kdyz si jej konecne vsimnou, tak couva :D jinak k te srsti - ucit od malinka na cesani a strihani, pak to bude v dospelosti jednodussi. napriklad nas Mikes koupani nejak pretrpi, ale libi se mu fenovani - to se jen nastavuje k fenu z kazde strany :D