icon

Řemeslník chce polovinu peněz předem. Dali byste mu je?

18. čer 2026

Má dobré recenze, ale stejně mám trochu strach poslat větší zálohu člověku, kterého neznám.

drep
18. čer 2026

@anonym_autor tak od toho je smlouva, kde se upraví povinnosti obou stran. Mně teda přijde naprosto normální poslal minimálně zálohu plus očekávané náklady na materiál.

anonym_0cbe62
18. čer 2026

@anonym_autor taky jsem normálně dávala zálohu na materiál a podobně. Ono i z jeho strany - pracovat ze svého a následně vymáhat platbu není příjemné. Ale toto všechno ošetří smlouva.

autor
18. čer 2026
@drep

@anonym_autor tak od toho je smlouva, kde se upraví povinnosti obou stran. Mně teda přijde naprosto normální poslal minimálně zálohu plus očekávané náklady na materiál.

@drep Zálohu na materiál bych ještě chápala, spíš mě zaskočilo, že chce poměrně vysokou částku ještě před začátkem prací.

kokoska29
18. čer 2026
@anonym_autor

@drep Zálohu na materiál bych ještě chápala, spíš mě zaskočilo, že chce poměrně vysokou částku ještě před začátkem prací.

@anonym_autor naprosto normální. Stojí ho to plno peněz, materiál, čas, chce být taky "pojištěný" že za to dostane zaplaceno. Kdyby udělal tu práci a vy mu za to nezaplatili tak je taky v háji...půlka peněz předem mi přijde ok, sepíšete smlouvu a obě strany ví že jsou kryté.

anonym_c85adb
18. čer 2026
@anonym_autor

@anonym_autor platím zálohu na novou kuchyň a je to cca 50%, tedy skoro 200tisíc. Vše ošetřeno smlouvou, běžný postup 🙂

betelgeuzz
18. čer 2026

Záloha se dává, ale 50% je celkem dost. Spíš se dává kolem 30%. Větší záloha se dává u věcí dělaných na míru. U větších a delších zakázek se dá domluvit, že si odsouhlasíte odvedené práce a fakturuje se částečně.
Živnostníci a firmy mívají domluvený úvěr u banky a nakupují na faktury, které neplatí hned. Tak není potřeba jim na všechno hned kývnout.

sagitta33
18. čer 2026

Pokud je to na materiál tak ano, pokud je to za práci tak ne. Mám tu zkušenost že kdo chtěl zálohu za práci předem tak s ním byly problémy.

ladasva
19. čer 2026

Ano ,iz výše, prvně řádnou smlouvu a pak zálohu pouze na materiál. Je to u drobných řemeslníků běžná praxe.