icon

Řemeslník chce polovinu peněz předem. Dali byste mu je?

18. čer 2026

Má dobré recenze, ale stejně mám trochu strach poslat větší zálohu člověku, kterého neznám.

drep
•
18. čer 2026

@anonym_autor tak od toho je smlouva, kde se upraví povinnosti obou stran. Mně teda přijde naprosto normální poslal minimálně zálohu plus očekávané náklady na materiál.

anonym_0cbe62
•
18. čer 2026

@anonym_autor taky jsem normálně dávala zálohu na materiál a podobně. Ono i z jeho strany - pracovat ze svého a následně vymáhat platbu není příjemné. Ale toto všechno ošetří smlouva.

autor
•
18. čer 2026
@drep

@anonym_autor tak od toho je smlouva, kde se upraví povinnosti obou stran. Mně teda přijde naprosto normální poslal minimálně zálohu plus očekávané náklady na materiál.

@drep Zálohu na materiál bych ještě chápala, spíš mě zaskočilo, že chce poměrně vysokou částku ještě před začátkem prací.

kokoska29
•
18. čer 2026
@anonym_autor

@drep Zálohu na materiál bych ještě chápala, spíš mě zaskočilo, že chce poměrně vysokou částku ještě před začátkem prací.

@anonym_autor naprosto normální. Stojí ho to plno peněz, materiál, čas, chce být taky "pojištěný" že za to dostane zaplaceno. Kdyby udělal tu práci a vy mu za to nezaplatili tak je taky v háji...půlka peněz předem mi přijde ok, sepíšete smlouvu a obě strany ví že jsou kryté.

anonym_c85adb
•
18. čer 2026
@anonym_autor

@anonym_autor platím zálohu na novou kuchyň a je to cca 50%, tedy skoro 200tisíc. Vše ošetřeno smlouvou, běžný postup 🙂

betelgeuzz
•
18. čer 2026

Záloha se dává, ale 50% je celkem dost. Spíš se dává kolem 30%. Větší záloha se dává u věcí dělaných na míru. U větších a delších zakázek se dá domluvit, že si odsouhlasíte odvedené práce a fakturuje se částečně.
Živnostníci a firmy mívají domluvený úvěr u banky a nakupují na faktury, které neplatí hned. Tak není potřeba jim na všechno hned kývnout.

sagitta33
•
18. čer 2026

Pokud je to na materiál tak ano, pokud je to za práci tak ne. Mám tu zkušenost že kdo chtěl zálohu za práci předem tak s ním byly problémy.

ladasva
•
19. čer 2026

Ano ,iz výše, prvně řádnou smlouvu a pak zálohu pouze na materiál. Je to u drobných řemeslníků běžná praxe.

dvorakova15
•
25. čer 2026

Pokud máš něco platit předem, tak určitě smlouvu s veškerými termíny a co se stane, když nebude řádně odvedená práce. Je jasné, že i řemeslník má spoustu nákladů, ale je potřeba chránit i sebe.

misulka84
•
25. čer 2026

Záloha by měla být na materiál, většinou tak 40%

misulka84
•
25. čer 2026
@misulka84

Záloha by měla být na materiál, většinou tak 40%

@misulka84 práci ne, když zatím do ničeho nekopli.