Jaké módní tipy pro práci, když nemáte dress code?
Ahoj dámy, prosím vás o radu. Nikdy jsem se o módu nezajímala, byla jsem spíše sportovní typ. Nyní jsem byla 9 let na mateřské a to jsem byla jak šmudla. Od září jsem ale v práci, z vesnice do Prahy rovnou a přijdu si jako šmudla dál. Pracuji v kanceláři, žádný dress code nemáme. Prosím o rady, co si pořídit? Nejsem ani hubená ani vyloženě tlustá. Vyšší. Mám ráda džíny. Co k nim, aby to bylo alespoň trochu elegantnější? Moc moc díky.
Ráda nakupuju na Bonprix, mají tam i ukázky, jak co nakombinovat. Vzala bych tam nějaký blejzr (sako) a k tomu kalhoty/sukni do setu, nemusíš to nosit dohromady, ale budeš mít víc kousků na kombinování. Mně třeba správně zvolený oděv dost pomáhá v tom, abych se cítila sebejistě a profesionálně. Jsou dny jako stvořené pro rozevláté pohodlné šaty a jsou jiné dny, kdy bych se v takových šatech cítila úplně nepatřičně a je potřeba obléci jiný "kalibr".
Samozřejmě je důležité si všímat, co nosí ostatní, v upjatém kostýmku a lodičkách mezi tenisky a odrbané džíny (a obráceně) moc nezapadneš, na druhou stranu to neznamená, že musíš úplně kopírovat ostatní.
Na netu je inspirace dost, zadej si na YT třeba "work outfit 2024" a najdeš spoustu užitečných videí.
Mrkala bych se v čem chodí ostatní a dle toho … u nás v praci není dresscode.. ale většina chodí oblečená pouze v šatech …takže te to nutí …
Tyjo, no, klasika taková. Nosím třeba mikinove šaty, decentnejsi. Pak hodně klasické halenky, ale ve vetsi velikosti. Já jsem malá, takže delší halenky nebo tuniky mám už v délce jako minisaty. K tomu cerne leginy a cerne boty na podpatku. Ale konkrétní odkazy nemám, jsou to spíš starší věci, hodně teď mám i ze sekacu. Vršek jsem si na sebe nekoupila už moc let.
Pokud nejsi moc na šaty, pořiď si obyčejné, jednoduché černé a tmavě modré kalhoty. Budeš mít základ, ke kterému můžeš nosit cokoliv. Dobré je začít s neutrálním jednobarevným tričkem/halenkou/košilí dle typu postavy. K tomu svetřík/cardigan/blejzr a máš kombinace na celý týden. Nemusí to vypadat usedle, spíš je důležité zvolit barvy ke svému typu. Samozřejmě můžeš pořídit i pár barevnějších, vzorovaných kousků, nebo si pořídit barevné šátky, šály nebo nějaký šperk. Boty opět jednobarevné, nejlépe jednoduché polobotky/tenisky/mokasíny. Základem je pravidlo, že méně je více. Vyvaruj se kombinace vzorů, divokých barev a zapomeň na spojení sportovní elegance (v českém pojetí je to spíš paskvil, než něco vkusného).
Nemáš zač.🍀✌️
Jestli nemate dress code a jsi sportovni typ, proc nenosis sportovni obleceni? (Pardon, necetla jsem celou diskuzi,.jestli uz bylo zodpovezeno.)
Ja chodim dle.nalady a pracovni naplne. Jako moje.prace obnasi i praci v terenu, takze nekdy jdu i do kanclu vnoutdoorovem, pokud.pak rovnou odjizdim. Jindy treba mame nejake mezinarodni jednani, tak si vezmu kostymkove kalhoty a kosili. Na slavnostni prilezitosti, treba statnice a vecirky, mam strizlive spolecenske saty. No ampak normalni pracovni den kdy sedim u PC, krafu s kolegy a jdem na obed do jidelny, si beru uplne cokoliv dle nalady - dziny,+triko s obrazkem+mikina s kapucou/rozevlatou sukni a gothic tuniku a cardigan/satomikinu a leginy/platene kalhoty a triko/... Cokoliv by sis vzala klidne do kina nebo na vylet do mesta.
Ale jako nejsem zadny modni znalec a mam nizkou socialni inteligenci, nicmene otevrene jsem kritiku na svuj ohoz neslysela snad od prvaku na gymplu 🤣, tak snad to neni tak zly.
Pokud máš insta tak se podívej na: anna.marie.minus60kg
Je tam inspirace i pro silnější ženy a můžu říct, že je to slušivé 😁
Já ráda nosím mikiny Ragwear, jsou sice dražší, ale dají se sehnat se slevou, mají jednoduchý potisk nebo jsou jednobarevné a když nad tím přemýšlím, tak je na nikom nevídám.. Letos chci zkusit i Ragwear bundu, tak jsem zvědavá...
@darenn děkuji, vůbec tu značku neznám, podívám se. Moc děkuji
@veronikav31 nemám 😞
A neznáš někoho kdo Insta má?
zakladatelko, nejak tomu nerozumim, ze pry budes mit lepsi 'autoritu' u muzskych kolegu, kdyz budes lepe oblecena. Co to je za logiku? Ty mas manazerskou pozici? Asi ne, ze? To bys nebyla 9 let na materske. Pokud manazerskou pozici nemas (jakoze asi ne), tak proc potrebujes mit autoritu u muzu? Staci, kdyz spolu budete dobre vychazet, ne?
A jak tu nekdo navrhoval sako - sako je fajn na teply podzim a teple jaro. Na zimu je to dost vopruz, protoze se na to sako musi jeste hodit zimni kabat a ten pokud ma byt nosen NA saku, musi byt minimalne o velikost vetsi, nez je obvykle. Vzhledem k tomu, ze hezky, kvalitny kabat je vetsinou drahy, tak zakladatelka, ktera je nepolibena modou, tech kabatu mit na vyber asi moc nebude. Takze sako na zimu odpada. Ledaze by mela ten luxus, ze by do prace jezdila autem; pred domem skoci do auta, dojede na firemni parkoviste (idealne kryte) a suchou nohou prejde par kroku do kanclu. V kazdem jinem pripade ji bude bez kabatu zima (v zime). A naprat sako pod kabat standardni velikosti zpusobi, ze v tom bude vypadat jako jitrnice.
Souhlasim s tim, ze je lepsi sem davat fotky, protoze 'rozevlate saty' nebo 'svetrik' muze znamenat milion veci.
Ja se o modu zajimam, uz jsem 'modnich' prispevku zde na Konovi psala dost, ale omlouvam se, nemam radu pro uplnou modni zacatecnici, mam trochu vypilovanejsi vkus nez 'saticky' a 'svetriky', ale chtela jsem prispet svou troskou do mlyna, protoze ne vzdy ty prispevky zde davaji smysl.
EDIT - ted to docitam a pry vedes oddeleni plne muzu. Vykasli se na modu, spis bys mela zacit davat karierni rady, protoze ja makam na kariere jako das a ziju v socialne bubline prazskych workoholiku, ale neznam zadnou (absolutne zadnou!) manazerku, ktera vede cele oddeleni, ackoliv byla 9 let na materske. Moc by me zajimalo, jaka je to firma, tam jsem evidentne mela zamerit svou profesionalni pozornost...uz bych tam tomu sefovala ;;-D
@zanett To sako si snad může nechávat jenom v kanceláři, proč by si ho měla cpát pod kabát, pokud teda nejezdí někam na jednání.
No u zakladatelky bych asi zrovna začala u těch "svetříků", jak píšeš, a do větších módních kreakcí se zatím nepouštěla, než se rozkouká a najde svůj styl. Nebo hrozí, že si nakoupí "nesmysly", kdo jí co poradí, nebude se v tom cítit a stejně to nosit nebude.
Pokud jsi sportovní typ, proč se cpát do něčeho, co ti není vlastní. Píšeš, že nemáte dress code, že byste museli nosit business oblečení. No tak v klidu bych nosila ty jednobarevné džíny (jen ne prosím oversize, baggy, s drama na koleni...), k tomu halenku či elegantnější tričko na x způsobů. Místo mikiny svetřík, blůzku, kardigan... Já dělam taky v kanclu a od podzimu do jara v ničem jiném než v džínách nechodím, bych umrzla...v létě se víc vyřádím, to mám x šatů, který jsem teď postupně pořídila do šatníku.
@ninive211 děkuji 😊
@zanett děkuji, přesně jak píšeš svetřík kůže zbámé ať milion možností.
A jinak, už jsem v té firmě 15 let, těch 9na rodičovské jsem pracovala z domova, takže jsem si to také celkem vymakala..
@lotosek jo aha, nechavat to sako v kancelari. To me nenapadlo, protoze ja si kazdy den oblecu uplne jine obleceni a mit v kancelari jedno (!) sako = nosit denne jeden kus odevu, ktery se rychle okouka, to by mi prislo jako strasna nuda. Nebo kolik by tam tech sak musela mit, aby je mohla stridat a kombinovat s oblecenim? Jestli ma v kancelari skrin na vlastni obleceni, tak super, ja jsem vychazela z toho, ze vetsina lidi, ktere znam (vcetne sebe) nema pro sebe vic nez maximalne jedno raminko ve spolecne satne a malinkou skrinku na osobni veci (pracuji pro mezinarodni korporat v Praze).
Zakladatelko - pokud jsi pracovala v dobe rodicovske z domova, tak jsi asi musela s tou firmou byt v nejakem kontaktu a muselas videt, jak se to tam vyviji, ne? Predpokladam, ze jsi tam obcas zasla a vsimla si, jak jsou oblecene kolegyne.
Pokud nechceš vyloženě sako, tak zkus mrknout na saka od Drexis (normálně to najdeš pod tímto názvem švadlenky na webu). Mě žádné klasické pevné sako nikdo nesedlo a tyhle mám v několika barvách. ☺️
@krtikkrtovaty jee moc děkuji za tip

@ireniq děkuji i za radu ohledně autority. Zatím si jsem poměrně nejistá v kramflecich, tak se snažím udělat něco, co by mě trochu dalo jistotu a sebevědomí..