Asistentka pedagoga. Co má na starosti?
Ahoj holky, potřebovala bych si promluvit s někým, kdo tuto práci dělá. Ještě mám čas a přemýšlím, co po rodičovské. Vím, že platově to hitparáda není. Zajímalo by mě, co vše má asistentka na starosti, jak přesně pedagogům pomáhá… Chápu, že záleží i na dítěti, co má přidělené, ale asi bych to potřebovala vědět konkrétněji. Ohledně rekvalifikačního kurzu, praxi si asi musí každý domluvit někde sám, že? Díky za zkušenosti.
@andelka S tou družinou to může být tak, že u nás mají holky druhou smlouvu, a k tomu sníženému úvazku odpoledne mají ještě družinu, aby měly víc peněz. V rámci úvazku má družinu jen jedna asistentka u holčičky na vozíku.
@tipata Jo úplně vidím naši třídu, když se smečka ADHD děti snaží vytočit klučinu s Teurettovym syndromem, jakmile nejsem v dosahu a do toho chlapec s PAS pobíhá a snaží se všem vysvětlovat, že sprostá slova se neříkají.. cirkus na kolečkách, celá třída se baví a pak to zklidňuj na výuku. 😉
@kamino To může být, ale za mě je to mazec taková kombinace. Před pár lety to tak měla jedna kolegyně, pak už nikdo. Ale napsat, že tím doháněji hodiny je hodně přestřel a nefer.( psala výš paní)
@kamino To může být, ale za mě je to mazec taková kombinace. Před pár lety to tak měla jedna kolegyně, pak už nikdo. Ale napsat, že tím doháněji hodiny je hodně přestřel a nefer.( psala výš paní)
@andelka U nás to tak má hodně AP, co jsou v prvních a druhých třídách, které mají jen půlúvazek, někdy 0,75. Rovnou děti odvedou na oběd a přebírají družinu. Tak to asi měla pisatelka na mysli.. třeba nám to vysvětlí.
@andelka U nás to tak má hodně AP, co jsou v prvních a druhých třídách, které mají jen půlúvazek, někdy 0,75. Rovnou děti odvedou na oběd a přebírají družinu. Tak to asi měla pisatelka na mysli.. třeba nám to vysvětlí.
@kamino Asi ano. Každopádně i na tu družinu musí mít kvalifikaci. My občas zaskakujeme v družině, když je personální nedostatek, ale je na to zvlášť smlouva, dohoda. Stejně jako na doučování.
Tak já jsem u prvňáčků a víceméně se shoduji s odpověďmi výše. Jsem u dítěte s jazykovou bariérou, takže nejvíce jsem u něj, ale pokud je třeba pomáhám ostatním. Připravuji pomůcky, stříhání, tisk a pod. V hodině, když se pracuje ruzne ve skupinkách, pomáhám jak vyžaduje paní učitelka. Během přestávek dělám dozor ve třídě. Odvádím děti na obědy. Mám poloviční úvazek, peněz tedy velmi málo, ale končím každý den v poledne - to pro mě bylo prioritní. Jednou za čas se musím účastnit porad v odpol. hodinách. Kurz jsem si vybrala sama, stejně tak i místa praxe, kterou jsem musela splnit. Pokud tě práce s dětmi baví, tak je to naplňující... já se do práce těším. Jen bez druhého slušného příjmu v rodině by poloviční úvazek byl finančně nedostačující.
@rnika můžu se zeptat prosím na ten plat? Klidně soukrome... dekuji
No, popravdě na tyhle dotazy začínám mít alergii 🙈 dělám AP 20 let, takže jsem v jiné pozici než nové AP, mám smlouvu na neurčito, šéf mi vždy najde práci. Je velký rozdíl 1. a 2. stupeň. U malochu je to víc s tím konkrétním dítětem, zažila jsem I "specku", kde bylo třeba 7 PAS a postupně se integrovali do běžné třídě, na 2.stupeň pak šli z toho složení 2, zbytek na klasickou specku. Na 2.stupni už se jede s celou třídou, držím klid, podpořím, proberu, znovu vysvětlím. Ale mám i momenty, kdy si v klidu čtu knížku, protože děti samostatně pracují, ale to je velmi sporadicky. Mám kolegyně, co jsou úplně na hovno a nejlíp je vyrazit a pak jsou ty parádní, o které je pak rvačka. My jsme ZŠ, která se integraci/ inkluzi věnujeme dlouhé roky, je nás teď 19 asistentů (skoro víc než učitelů 🤣). Já mám vystudovanou VŠ/VOŠ (Bc., DiS) sociální práce, z VOŠky mám i sociální pedagogiku, tak jsem si nemusela dodělávat žádný kurz. Každý rok absoluju aspoň 1 školení, co mě zajímá, mám v tom podporu vedení.
Každá třída i kazdy rok je jiný, úkolem AP je vést dítě k samostatnosti, mým úkolem je, že v 9ce mě nepotřebují. Letos jsem dostala 6ku, 20 dětí, z toho 14ks s PO, 1xPO4 (na to jsem psaná na 0,75), 6xPO2 a 7xPO1. Mám tam tělesné postižení s dopadem na intelekt, ADHD několikrát, poruchy učení, nízký intelekt, odlišný mateřský jazyk (UA, slovenština), sociálně zanedbané děti. Jednoduše masakr, dá to sakra zabrat a nezkušený AP by se posral, i já mám co dělat. Jsou to puboši, musím být nad věcí a nesmí mě jejich puberta moc vadit. Navíc mám dohled i během přestávek, takže neexistuje kavicka, svačinu za pochodu a mluvení, čůrat chodím v 7 doma a pak ve 13 po práci.
Moje rada, sakra dobře si rozmyslet, jestli zvládnu fakt fest psychický nápor a neustále být ve střehu.
@tipata já to vnímala u syna ve školce. Chodil do školky,kde se specializují na děti s nějakou poruchou a snaží se je opravdu integrovat (=ne aby si jeli vlastní program) a asistentky se tam střídaly jak na běžícím pase,protože měly jinou představu o práci s dětmi,než hlídat nonstop dítě,aby někomu třeba neublížilo...
@fifinka2020 dle tarifní tabulky pedagogických pracovníků je to 6.-8.platová třída a stupeň se odvíjí od dosažené praxe, z toho se počítá část podle úvazku, ty se pohybují od 0,5-0,63-0,75-0,89
Já mám 8/4, úvazek 0,75, neodpisuju děti a na účet mi cinkne cca 18,5t. Osobní ohodnocení mám 800 (to se snižuje nemocenskou, dovolenou), odměny nejsou moc časté, protože na ně neposilaji peníze. V televizi řeknou zvýšení o 10%, ale do tarifu jde 5% + 5% nenarokova složka (odměny) a ve výsledku je to v tarifu navýšení jen 3%, ale společnost si pamatuje 10%. A ve výsledku je to jen pro učitele a asistenti nic nedostanou. Taková je realita, pokud neživí manžel, tak to nelze dělat.
@tipata já to vnímala u syna ve školce. Chodil do školky,kde se specializují na děti s nějakou poruchou a snaží se je opravdu integrovat (=ne aby si jeli vlastní program) a asistentky se tam střídaly jak na běžícím pase,protože měly jinou představu o práci s dětmi,než hlídat nonstop dítě,aby někomu třeba neublížilo...
@fifinka2020 školka je úplně jiný level, já mluvím za 2.stupeň na běžné ZŠ. A úplně jinak to má AP na speciální škole.
@fifinka2020 Souhlasím s @tipata nepodnikat, tak to nedělám, nemohla bych si to dovolit, ale ta práce mě baví. Nevím, jak jinde, ale já mám 0,75 úvazek, každý den 6 VH přímé práce, jen jednou za 14 dní mám jeden den 4VH, ale ty dvě hodiny zase nahradí každý měsíc supervize a reflexe do 16 hodin, pak klasifikační a provozní porady. Já ještě navíc učím volitelné předmět, tak mám ještě druhou smlouvu. U nás tedy nějaké odměny máme, máme hodně vstřícné vedení, ale pořád by mohlo být lépe 🙂)
@fifinka2020 Jak je napsáno níže, plat je podle tabulek a praxe... U toho polovičního úvazku je to cca 11-13000 čistého.
@kamino ano, tak sem to myslela, ze jsou normalne ve tridach s detmi a pak rovnou pokracuji do druzin. Napsala jsem to v uvozovkach to slovo “dohaneji” .. nevim co se na tom nekterych z vas tak dotklo a proc by to mel byt prestrel 🙂 Vim ze nam reditel do druzin asistentky daval, ikdyz nebyly potreba, a oduvodneno mi to bylo prave tim, aby mely splneny pocet hodin v uvazku. Tak proto sem napsala “dohaneji” 🙂
A navic ja prosim Vas nerekla ze asistentky jsou k nicemu a spatne.. to rozhodne ne. Jen sem chtela autorce trosku priblizit, proc ma kolikrat tato pracovni pozice tak spatnou povest. U nas se napriklad drzela asistentka, ktera odvadela silene svoji praci asistentky a cast uvazku co mela v druzine to same :( . Vedeni to vedelo a nic se nedelo. Odesla jsem pak na materskou a co vim, pracovala tam dalsi dva roky.
Ohledne “razeni” ucitelum. Jasne ze napriklad v tomto pripade je to na miste .. klima tridy znate 100x lepe nez ucitel, co je tam 2x tydne na hodinu 🙂
Nesnizuji praci asistentek.. jen si proste myslim ze u hodne trid nejsou tak potrebne a pak to prave budi tu spatnou povest.
Kdyz pak slysite jak se vychvaluje asistentka u reditele, ze dela nadstandartne svoji praci, protoze donesla z domova vykrajovatka na cukrovi, tak to je za me proste smesne. A kvuli temtoa asistentkam, pak ma tato prace povest jakou ma :( bohuzel.
@kamino ano, tak sem to myslela, ze jsou normalne ve tridach s detmi a pak rovnou pokracuji do druzin. Napsala jsem to v uvozovkach to slovo “dohaneji” .. nevim co se na tom nekterych z vas tak dotklo a proc by to mel byt prestrel 🙂 Vim ze nam reditel do druzin asistentky daval, ikdyz nebyly potreba, a oduvodneno mi to bylo prave tim, aby mely splneny pocet hodin v uvazku. Tak proto sem napsala “dohaneji” 🙂
A navic ja prosim Vas nerekla ze asistentky jsou k nicemu a spatne.. to rozhodne ne. Jen sem chtela autorce trosku priblizit, proc ma kolikrat tato pracovni pozice tak spatnou povest. U nas se napriklad drzela asistentka, ktera odvadela silene svoji praci asistentky a cast uvazku co mela v druzine to same :( . Vedeni to vedelo a nic se nedelo. Odesla jsem pak na materskou a co vim, pracovala tam dalsi dva roky.
Ohledne “razeni” ucitelum. Jasne ze napriklad v tomto pripade je to na miste .. klima tridy znate 100x lepe nez ucitel, co je tam 2x tydne na hodinu 🙂
Nesnizuji praci asistentek.. jen si proste myslim ze u hodne trid nejsou tak potrebne a pak to prave budi tu spatnou povest.
Kdyz pak slysite jak se vychvaluje asistentka u reditele, ze dela nadstandartne svoji praci, protoze donesla z domova vykrajovatka na cukrovi, tak to je za me proste smesne. A kvuli temtoa asistentkam, pak ma tato prace povest jakou ma :( bohuzel.
@klika1881 Z jakého jsi kraje?
Máš pravdu, že dojem může par špatných asistentek zkazit ( u nás byla jedna z celkem asi 14, a nevydržela ani zkušebku, že bychom byli výjimka se mi nechce věřit, ale možná jo?). A je to škoda,ale to má asi každé povolání, vhodnější, schopnější a ty jiné.
Ale fakt se mi nezdá, že by zvlášť teď ppp/ Spc plýtvalo AP a dávalo je tam kde to není potřeba. A za mě teda AP je takřka vždy přínos, ne problém. Pokud je co k čemu. Úvazky se dávají podle potřeb dětí, ne? My jsme v družině jen dvě, protože tam naše děti jsou. Ostatní konci tak jak +- žáci. Žádný velký převis, který by musely někde dohánět není.
@klika1881 tvůj názor sice respektuji, ale nesouhlasím. U na je v každé třídě AP a v jedné dokonce dvě a jsou tam víc než potřeba. V dnešní době, kdy narůstá počet dětí s SPU a SPCH, jsou AP velkým přínosem. Navíc řada dětí ani diagnózu nemá, ale je to mazec, dnešní děti jsou náročnější. U nás pracujeme v podstatě jako “tandem”. Jediné, co mě mrzí je jejich směšné finanční ohodnocení. Zasloužily by si rozhodně větší plat. A patří do každé třídy.
@klika1881 tvůj názor sice respektuji, ale nesouhlasím. U na je v každé třídě AP a v jedné dokonce dvě a jsou tam víc než potřeba. V dnešní době, kdy narůstá počet dětí s SPU a SPCH, jsou AP velkým přínosem. Navíc řada dětí ani diagnózu nemá, ale je to mazec, dnešní děti jsou náročnější. U nás pracujeme v podstatě jako “tandem”. Jediné, co mě mrzí je jejich směšné finanční ohodnocení. Zasloužily by si rozhodně větší plat. A patří do každé třídy.
@enoli U nás by se nenudila AP v žádné třídě, natož na prvním stupni. Chválabohu si nás učitelé cení, i když vím, že někteří radši pracují sami, tak špatně najevo to nedávají. To finanční ocenění není nic moc,ale to je ve školství obecně, na to, jak náročné to je.
Tak já jsem u prvňáčků a víceméně se shoduji s odpověďmi výše. Jsem u dítěte s jazykovou bariérou, takže nejvíce jsem u něj, ale pokud je třeba pomáhám ostatním. Připravuji pomůcky, stříhání, tisk a pod. V hodině, když se pracuje ruzne ve skupinkách, pomáhám jak vyžaduje paní učitelka. Během přestávek dělám dozor ve třídě. Odvádím děti na obědy. Mám poloviční úvazek, peněz tedy velmi málo, ale končím každý den v poledne - to pro mě bylo prioritní. Jednou za čas se musím účastnit porad v odpol. hodinách. Kurz jsem si vybrala sama, stejně tak i místa praxe, kterou jsem musela splnit. Pokud tě práce s dětmi baví, tak je to naplňující... já se do práce těším. Jen bez druhého slušného příjmu v rodině by poloviční úvazek byl finančně nedostačující.
@rnika mohu se zeptat orientačně kolik je "malo" peněz? Pro představu mám 6h úvazek v kanceláři, a vydělám si víc jak 20 tisíc čistého, ale úplně mě to neuspokojuje, tak uvažuji co dál.
@rnika mohu se zeptat orientačně kolik je "malo" peněz? Pro představu mám 6h úvazek v kanceláři, a vydělám si víc jak 20 tisíc čistého, ale úplně mě to neuspokojuje, tak uvažuji co dál.
@helcakab Mam 6h úvazek, započítanou praxi přes 11 let ( takže 3. platový stupeň, příští jaro se posunu do 4) a i s osobním ohodnocením mívám cca 19,5 tis. Lehce přes 20 to jde pokud byla nějaká akce a je měsíční odměna navíc.
@helcakab Ono je vždy důležité řešit, jaká je HRUBÁ MZDA, protože každý máme trochu jiné odvody. Já mám třeba cca 30 000 čistého na úřadě za 7h, ale mám v tom zahrnutý daňový bonus na 2 děti (tímto opticky nemám tu mzda zas až o tolik nižší než má manžel, než když to bylo naopak 😀 - psychologický efekt, jo vím, že v celku je to vlastně jedno) a naopak se mi strhávají stravenky a příspěvek na odbory. Kdybych toto všechno očistila, tak je má čistá mzda úplně někde jinde - o skoro 2000 méně. Beru tedy standardní měsíce, ve kterých nejsou mimořádné odměny, které jsou zpravidla 2x ročně. Mám 11. platovou třídu (takže relativně vysoko, jsou lidi na úřadě, co mají třídu 8). a 7. platový stupeň dle započitatelné praxe (od příštího měsíce bych měla být 8.)
@helcakab Ono je vždy důležité řešit, jaká je HRUBÁ MZDA, protože každý máme trochu jiné odvody. Já mám třeba cca 30 000 čistého na úřadě za 7h, ale mám v tom zahrnutý daňový bonus na 2 děti (tímto opticky nemám tu mzda zas až o tolik nižší než má manžel, než když to bylo naopak 😀 - psychologický efekt, jo vím, že v celku je to vlastně jedno) a naopak se mi strhávají stravenky a příspěvek na odbory. Kdybych toto všechno očistila, tak je má čistá mzda úplně někde jinde - o skoro 2000 méně. Beru tedy standardní měsíce, ve kterých nejsou mimořádné odměny, které jsou zpravidla 2x ročně. Mám 11. platovou třídu (takže relativně vysoko, jsou lidi na úřadě, co mají třídu 8). a 7. platový stupeň dle započitatelné praxe (od příštího měsíce bych měla být 8.)
@ninive211 přesně tak, uvádět čistou mzdu je nic neříkající údaj. Teda pokud srovnáváme zaměstnání a ne rodinný rozpočet.
A ještě by mě holky zajímalo, vy co jste z Prahy, kde jste ten kurz dělaly, kde Vám něco dal a byly jste spokojené? 🙂
A ještě by mě holky zajímalo, vy co jste z Prahy, kde jste ten kurz dělaly, kde Vám něco dal a byly jste spokojené? 🙂
@k2792017 Já ho dělala na Jaboku ve spolupráci s Nová škola , za mě byli skvělí, dalo mi to takový obecný vhled do problematiky, super přednášky pana Němce, Prokeše... ale dovzdělávám se samozřejmě sama, platím si Eduall, kurzy na Jahodovce a tak, jelikož co si budeme povídat, ten kurz je málo. Někdy nás vyšle i škola, ale těch příležitostí je hodně málo.

Dobry den, ja se zeptam trosicku jinak. Proc, kdyz je ta asistentka psana a pridelena jednomu konkretnimu diteti, diky kteremu je profinancovana a jehoz rodice si ji “vybehali”, tak pak slouzi VSEM detem? Co z toho to dite, pro ktere je pridelena, tedy ma? Kdyz neni jen pro nej?
@martina1317 je to papírový paskvil, doporučení AP je sice na jedno konkrétní dítě, ale pozice je asistent pedagoga a ten pracuje dle pokynů učitele. Pokud řekne zkontroluj třídu, já si sednu k Pepikovi, tak AP provede. Opravdu je to jen špatná legislativa. Prostě paskvil. Je to takhle už dlouhé roky, co to dělám to tak je. Já sama mám syna s PO, má diagnózu tourettův syndrom s projevy ADHD, lehká dyslexie, dysortografie a dysgrafie v pásmu těžkého defektu. Od 1.třídy měl parádní učitelku, nebylo potřeba nic. Od 5.třídy má z PPP doporučení PO2, teď končí 6.třídu a já jsem v koncích. Učitelé nechtějí nebo nezvládnou ho donutit k práci, nenosí mi zápisy, úkoly ani neví nebo ztratí. Někteří učitelé se snaží, většina na to sere, neotrevuje, něco si kuti z papíru, tak ho nechají. Požádala jsem psychiatra, ať mu doporučí asistenta, jinak to bude ještě větší průser. Ale protože to sama dělám, tak jestli mu ho PPP přiklepne, tak AP bude pracovat s celou třídou, včetně mého syna. Takhle funguje praxe.