Dálková maturita po čtyřicítce: Je to reálné?
Hezke odpoledne, mam takovy dotaz. Je tu nekdo, kdo si delal maturitu dalkove po ctyritce? Da se to? Nebo by stacil rekvalifikacni kurz?
Hledam si praci, ale mam jen vyucni list a premyslim o dodelani maturity, jen se trochu bojim, ze na to nemam.
Nebo by mi zvysil sanci na uplatneni rekvalifikacni kurz?
Mám kolegyni - asistentku pedagoga, 49*, která si zároveň u nás ve škole dodělává maturitu 🙂
@veruuu_kubesovic V dnešní době ano, ale třeba za mých dob, se mohlo na maturitní střední školy jen s vyznamenáním, já měla v 7 třídě při rozvodu rodičů jednu trojku, pak už žádnou a doporučení jsem nedostala. Teď není problém jít na maturitní obor pomalu se čtyřkami. Bylo nás ve třídě skoro 30 a na na gymnázium a následně na VŠ se dostali dva žáci, 5 na střední školu s maturitou a zbytek na učňáky s tím, že si šlo maturitu dodělat nástavbově. Teď maturitu fakt musíš mít pomalu i na tu uklízečku, jinak se na tebe dívají skrz prsty a jak je psáno, zbydou na tebe profese, které fakt nikdo nechce dobrovolně dělat.
@veruuu_kubesovic A asistentku pedagoga sice bez maturity dělat můžeš, ale pokud si nedoplníš vzdělání, tak jsi zařazena do tuším 6 platové třídy, kdy je to úplný základ, minimální mzda a na plný úvazek asistentky moc nejsou, většinou půl úvazek , nebo 0.75, tak si to spočítej, za kolik by asi dělala... to se dá dělat jako koníček, ale ne jako profesi na uživení..
Za mě je těch problémů asi víc než jen maturita. Časté změny práce, co to znamená? To se člověk jako každý rok 23 let stěhuje? To asi ne, že? Další problém je v tvých představách o ranní směně, většina "ranních" pokud to není ve fabrice, začíná v 8 a pak je tedy do 16:30, pokud je to ve fabrice, tak logicky nebude jen ta ranní a bude i odpolední a noční nebo 12h směny. Další problém je, že nevíš, co chceš dělat. Úplně alergická jsem na kandidáty, kterým je to jedno. Přece firma chce motivovaného kandidáta, který ví, co ho baví a co dělat chce 🤷 nemyslím, že je problém v maturitě
@properjoey Mě třeba by bavilo se starat o zvířata. Ale vím že abych se uživila, toto si můžu nechat jako koníček a peníze vydělat jinde. Já jsem také měnila dost profesí z úplně jiných okruhů a měla jsem naštěstí štěstí na osvícené personalisty, kterým chuť se učit nové věci nevadila i když jsem neměla úplně jasnou představu, co vlastně bych chtěla dělat, tak jsme vždy na nějaké pozici shodly. Ať se jednalo o linku, nebo marketing, asistentka právního oddělení... Nikde nebylo psáno, že se tazatelka každý rok stěhuje - cítím z tebe téměř despekt a připadá mi že nehledáš cestu, proč by to mohlo pomoci, ale spíš tazatelku zrazuješ. Na úřadech se často pracuje od 7, ve školách také, pokud by šla dělat tu asistentku.. ale jak jsem psala, věřím, že maturita jí otevře dveře k jiným pozicím a nezacyklí se jen v pomocných či nekvalifikovaných místech.
@jajanek K tomu řemeslu - jsem 10 let OSVČ - ono do začátku je třeba mít nějaký kapitál na nákup kvalitnějšího stroje, mít alespoň základní povědomí o marketingu, účetnictví, mít čas shánět klientelu, pokud nemá reference, je to běh na dlouhou trať. V dnešní době je to celkem těžké se prosadit, každopádně jako přivýdělek by to mohlo být fajn a může se to rozrůst..
@properjoey kazdy rok ne, ale treba jsem byla v jednom obchode 4 roky, pak zmena bydliste atd. Novou praci jsem si musela hledat, kdyz firma skoncila atd. Kdyz clovek nepracuje, je to spatne a kdyz pracuje, tak taky. Nejde o to, ze bych nevedela, co chci delat, ale ted jsou ma prani ohledne prace odsunuta s ohledem na dceru. Presto pokud posilam zivotopis, je to ohledne zamestnani, o kterem si myslim, ze by me mohlo bavit a mohla bych byt prinosem pro firmu.
@veruuu_kubesovic tak za me ( je mi 41 let ) maturita opravdu zaklad nebyl.
@jajanek dekuji za prinosnou odpoved. Krejcovina je to, co me bavi hodne. Pouvazuji timto smerem.
@rosie18 tak třeba 4 roky jsou úplně v pohodě, to není nijak strašná fluktuace, problém na trhu dnes je, že firmy mají velmi přísně definované požadavky na kandidáty, co mají umět a nikoho bez praxe si tam nepustí, chtějí hotové lidi. Tedy alespoň v těch větších. Vzdělání jako takové řeší opravdu okrajově, pokud má člověk praxi. Rekvalifikační kurz bez praxe tedy nevidím jako cestu, pokud to nebude státní správa, kde zase ale ty platy jsou mizerné. A když vidím, kolik bere skladník, nebo operátor na lince, tak si myslím, že je to nesrovnatelné...
@kamino chapu, ze podnikani neni vubec jednoduche. Jsem uplne mimo tento obor, ale treba ja si nechavam opravovat obleceni od holek co pracuji jako sicky v nemocnici ( to asi neni uplne prace snu) nebo nejake treba zajete krejcovstvi, upravy odevu, kde jiz vybaveni je? By to jen napad. Asi take zalezi na lokalite😊
@jajanek to uz je ale bud prace nacerno, nebo zamestnanec a to uz zas byva za malo penez.. zacarovany kruh. Za me ideal je zacit s podnikamim uz ori rodicaku, kdy odvody plati stat a clivek ma relarivne cas se tomu věnovat. Usije pat veci kamaradkam a muze se to nabalit. Privydelat by se urcite dalo opravami odevu, zipy a tak..
@rosie18 a co nejaky maly uvazek na jakekoli pomocne prace jako uklid (aby za tebe zaplatili soc.a zdravotni) a k tomu zacit s tou krejcovinou? Na tu maturu nepotrebujes.
Ale jestli chces, tak i to se da. Svagrova si delala maturitu taky kolem 40 se dvema detma ( vetsima) . Predtim delala ve fabrice a pak pomocnou silu v soc sluzbach. Udelala si maturu a pokracuje dalsim vzdelanim zdravotniho a soc.smeru. a v praci, ktera ji bavi, stoupa vys a vys.
Blbé je, že ani maturita ti nepomůže k tomu, abys dostala nějakou smysluplnou práci, protože nemáš praxi v žádném smysluplném oboru. Dělala jsi málo kvalifikované práce z různých oblastí, takže nemáš pořádně nic, nač by ses specializovala. Proto si myslím, že by pro tebe byla lepší nejprve rekvalifikace, abys zakotvila v nějakém oboru a do něj potom začala pronikat nejen praxí (klidně úplně odspodu), ale pak třeba i maturitou na příslušné škole. Čili: pokud se chceš stát účetní, udělej si nejprve rekvalifikaci, pak zkus jít někam třeba na stáž a k tomu si udělej maturitu na obchodce. A pod.
@rosie18 pokud máš výuční list, tak bys mohla jít dělat aktivizační pracovnici do domova pro seniory. Tím že jsi švadlena, tak si určitě zručná a práce aktivizačního pracovníka spočívá v různém tvoření s klienty. Navíc aktivizace je na ranní směně. Pokud budeš vedena na úřadě práce, tak by ti kurz pracovníka v sociálních službách mohl zaplatit úřad práce v rámci rekvalifikace. A kdyby tě to chytlo, tak si můžeš udělat i maturitu v sociální oblasti.
Není to stejná situace, ale já si po třicítce dělala VOŠku. Chtěla jsem kromě praxe v oboru i odborné vzdělání. Dalo mi to opravdu hodně nejen po profesní stránce, ale i lidsky. Ale bylo to teda náročný a to mi zaměstnavatel vyšel maximálně vstříc.
Ségra si dělala maturitu dálkově, ale už je to 15 let. Během studia byla na rodičovské, doma starší děti, které taky potřebovaly péči a pozornost. Bylo to sakra náročný a to nebyly státní maturity. Ale zvládla to.
@pamal moc dekuji za podnetny komentar, budunad tim premyslet, to je zajimava moznost.
@konidana mam jeste cas do konce roku, pak se uvidi, jak to nakonec vymyslim.
@sudylichozrout dekuji za zajimavy komentar, je to asi jedna z tech lepsich cest.
Já mám VOŠ a rozhodně mě kvůli tomu nikdo nedá jen ranní směny, a to tech odbornosti můžu vykonávat docela dost, mam i nějaké kurzy, a je mi to docela k ničemu, protože přece mam děti...
@muhehehe tak i na dohodě se snad platí ZP a SP…
Pracovala jsem nyní jako personalistka, korporát, 13 tis zaměstnanců, různé prac. Pozice a je pravda, že pokud člověk nechce pracovat jako dělník, maturita je opravdu potřeba (neříkám, že úplně vždy, ale je to tak).
Já nyní měním obor, mám vysokou školu, ale to nedostačuje a jdu dělat rekv. kurz. Od příštího roku bych pak chtěla zkusit i studovat ...mám stejně starou holčičku jako ty, takže čas učit se už je, spíše se mi nechce 🙂 Být tebou, určitě bych to zkusila, přece jen kdykoliv toho můžeš nechat, otevřelo by ti to dveře do velmi mnoho zaměstnání 😊
Ale hodně záleží, jakým směrem chceš jít, pokud do sociálních služeb, tam by tě vzali si myslím i pouze s kurzem.
Sice to není maturita a rekvalifikace ale já začala teď chodit dálkově na Ing. Studium...A překvapilo mě kolik je tam i lidí po 50tce a to i na Bc studiu co jsem si všimla... Takže asi je to spíš o tom, zda chceš nebo ne 😉a najít si školu, která ti bude vyhovovat... Jak časově tak obsahově 😉 držím pěsti 🥰
@veroniquecz ne, to fakt neplatí ;)
@muhehehe tak u dpč do 3.500 a u dpp do 10 tisíc ne, ale předpokadam, ze měsíčně snad odpracujes víc….
@veroniquecz Tak konidana psala o ,,nějakém malém úvazku na pomocné práce, kde za tebe zaplatí sociální a zdravotní", reakce byla na to; v každém případě jako zaměstnavatel (a jsem zaměstnavatel), bych si dala teda sakra pozor, ať se zrovna ,,s blbým úklidem" do těch deseti tisíc vlezeme ;) (pokud by ta práce neměla takový rozsah, že by to fakt chtělo někoho naplno každý den, to je něco jiného). To raději dvě dohody, kdyby to mělo těch 10000 lehce přelézat, přičemž není problém někoho sehnat na takovou banální brigádu.. tak proč to sypat socce do chřtánu. Ty částečné úvazky jsou pro zaměstnavatele fakt drahé jako kráva a přidaná hodnota nula u takových pozic.
@rosie18 Chápu myšlenku maturity, aby si vůbec někdo přečetl tvůj životopis, když to mají v požadavcích. Ale taky souhlasím s názorem, že by sis nejdřív měla ty sama říct, co opravdu chceš dělat, co tě baví a kde by ses viděla nejradši, protože u takové práce máš šanci, že u ní dlouho vydržíš a nebudeš to dělat jen pro peníze. Sama opakuješ, že je ti jedno, co budeš dělat, hlavně ať máš práci a skloubíš to s rodinou, ale to jsi pak upřímně strašný tip zaměstnance pro svého zaměstnavatele - takový člověk nevyvine žádnou snahu, práce ho nebaví, nenaplňuje, nemá důvod se snažit a svou pozici nějak rozvíjet. S takovým přístupem vždycky skončíš jen na těch nejhorších pozicích, protože tam se snaha vlastně ani moc neočekává. Pokud ale máš chuť v životě dělat nějako zajímavější práci, tak si musíš najít obor, který tě bude bavit, bude ti dávat nějaký smysl a tím pádem se budeš v práci snažit. Třeba si neumím představit, že bys pracovala někde s dětmi nebo seniory, kdybys tu práci dělala jen prostě proto, že tam jsou ranní směny. To bys brzy vyhořela, nebo bys dětem/seniorům akorát znepříjemňovala život.
Takže krátkodobě dává smysl si najít jakoukoliv práci, ale dlouhodobě by sis sama pro sebe měla říct, co vlastně dělat chceš a k tomu směřovat.
@westie asi jsem to napsala dost nestastne, s tim, ze je mi jedno, co budu delat. Kazdou praci, kterou jsem kdy delala, jsem delala rada a bavila me. Jenze driv jsem nemela malou a mohla jsem delat jakekoliv smeny. Vzdy me bavilo prodavat a sit. Je mi jasne, ze bych nemohla jit k detem, ci seniorum, pokud na to nemam vlohy. Takhle jsem to fakt nemyslela. Kazdopadne moc dekuji za tvuj komentar. Fakt je tu spousta podnetu k premysleni. Poslala jsem ctyri zivotopisy na prace, kde by se mi líbilo a bez reakce. Je to frustrujici.
@muhehehe jasně, z pozice zaměstnavatele to chápu. Ono kolikrát jsou i tyto práce podmíněně pro osoby se změněnou pracovní schopností.
Zase z pozice zaměstnance bych chtěla dpč a ty minimální odvody.
Takže se nedá říct, ze tam nejsou. Vše je o pozici a domluvě.
@rosie18 promiň, ze budu “zlá”, ale “hroutit” se, když ti někdo neodpoví na pouhé 4 odpovědi? Já posílala několik do týdne, klidně 2-3 denně a ozvala se vždy cca třetina, tak to prostě je. Kolikrát máš i v inzerátu, ze budou kontaktovat pouze vybrané kandidáty. Ano, je to frustrující pro toho uchazeče, ale někdy není opravdu v silách personalisty odpovídat všem.
@veroniquecz se mnou by se fakt nikdo nedomluvil, co se týče dpč a pomocných prací.. to si může potencionální zaměstnanec požadovat co chce, ale za mne by to bylo pápá. Jinak samozřejmě, ne že by to nešlo, ale to už ten člověk musí mít zaměstnavateli co nabídnout. Sama mám zaměstnanou holku, předtím byla na DPP (byla poslední rok na rodičáku). Je fakt dobrá ve své práci, rodičák jí dávno skončil, ale mě se nechce do nikoho jiného, tak je teď druhým rokem na zkrácený úvazek na HPP, přestože bych neměla vůbec žádný problém obsadit tu pozici na DPP a ušetřit tak ročně asi 120 tis... A to je jen blbý 0,6 úvazek, a to nemluvím o dovolených, očr... S uklízečkou, nebo s někým, komu je vlastně úplně jedno, co kde dělá, bych to tímhle způsobem skutečně nikdy v životě neřešila..

@rosie18 že treba uklízečka dělá jen ranní směnu a tam je vzdelani uplne jedno, o to ti jde...
Kurz můžeš udelat na asistentku pedagoga, nebo treba do sociálních služeb...