Jakou si vybrat školu?
Ahoj, ze školy jsem 11let a chtěla bych si vybrat obor Bc, klidně i v jiném směru než je zdravotnictví. Hlavně ten, kde není praxe, kvůli dětem, ale taky, kde by pak bylo uplatnění po dokončení a neskončila jsem na pracáku. Máte nějaké postřehy? Popřípadě i nějaké rekvalifikace.
@letadylkokane proč by měla platit plnou cenu? To rozhodně nepamatuju, že by někdy bylo (a že jsem na první vš nastupovala už před mnoha a mnoha lety). Jediné co, tak nebude mít výhody studenta a musí si zajistit jiným způsobem platbu zp (zaměstnání, rodičovská dovolená, rodičovský příspěvek). Školné platit nebude, nevidím jediný důvod (pokud si tedy vybere státní školu). Já taky studuju hluboko po třicítce a nic neplatím. Sice teda už jednu školu mám, ale i kdybych ji neměla, tak nic neplatím, dokud nepřesáhnu povolenou dobu studia.
@dodor na výběr oboru máš docela čas 🙂, tak v klidu prober univerzity a jejich nabídky dle toho, co by tě tak mohlo bavit. Co jazyky, speciální pedagogika, učitelství...
@letadylkokane Skola je zadarmo, aspon zatim. Pokud teda jsou predchozi studia dokoncena.
@bayt vzdyt to pisu, jestli ma radne ukoncenou uz nejakou VS 🙂
@letadylkokane jak to píšeš, tak to zní, že pokud ještě nestudovala a nedostudovala, tak to bude platit. Samozřejmě pokud má něco nedostudovaného, tak se může stát, že bude platit, ale pak záleží na tom, kolik už má odstudováno. Pokud třeba dva semestry, tak pořád může studovat zadarmo 3 roky bakaláře a v klidu ho i zadarmo dostudovat do konce - na bakaláře je 3+1 roků zdarma, od toho se případně odečtou nedostudovaná studia.
@thalia parada, tak dik za doplneni a ujasneni. Ja jsem VS delala v jednom zatahu, takze jsem to neresila. Jen vim, ze kamoska delala po jedne VS jeste druhou a platila. Ale mene, pac mela uz jedno studium dokoncene v radnem terminu a rikala, ze kdyby ne, platila by druhe studium v plne palbe.
Tak pardon za mystifikaci.
V pedagogickych oborech je povinna praxe. Ale jiste nejake ucetnictvi, ekonomicky smer a urcite IT bude mit uplatneni... ale tezko se radi, kdyz nevime co Vas zajima 🙂 Preji stastnou ruku pri vyberu!
Tak nejperspektivnější je asi IT. Nemusíš mít ani Bc., nauč se Javu a budou se o Tebe přetahovat. Pedagogické obory bych vyloučila, s Bc. z peďáku toho v praxi stejně moc dělat nemůžeš, kromě učitelství pro MŠ, kde je ale dost praxe a praktické přípravy na výuku.
no jestli jsi vystudovaná ve zdravotnictví, tak tam o práci fakt nouzi mít nebudeš ;)
@letadylkokane i tak se divím, že platila, když měla vše řádně dokončené. Já už mám jednoho Mgr. (protaženého o semestr), teď studuju Bc. zcela jiný obor a neplatím vůbec nic (a opět o semestr protahuji). Pokud jsou nedostudovaná studia, pak se samozřejmě odečítají a může dojít na placení. To se stalo manželovi, že na Bc. něco platil, ale on opravdu měl předtím několik nedostudovaných studií.
@thalia u nás to měla jedna holka taky tak - měla Mgr. z jiného oboru, studovala Bc. z jiného, platila tzv. absolventský poplatek, asi 2000,- za semestr, kdežto "věční studenti" platili přes 7000,- za semestr.
@thalia Jj, mela inzenyra v radnem terminu a pak sla jeste za pet let studovat na jiny univerzite. A platila asi 3 tisice za semestr, plna cena byla 12 tisic. Slo o statni skolu. Tak je to nejaky zvlastni...
Ale jak rikam, tohle je moje jedina zkusenost s placenim studia (a jeste prenesena). Ja to mela obracene, skola davala prachy mne 🙂 (par semestru jsem mela kliku a dosahla na prospechovy stipendium) 😀 Bylo na piiiivo 🙂
@knoflikarka Jo, to bude asi ono. Takhle presne to mela ta kamoska.
Já na VŠ neplatím, ale spolužačky, co byly na přijímačkách za mnou a nevešly se do limitu přijatých studentek si studium můžou zaplatit a studovat taky. Je to asi 20 tis. /semestr. Kamarád to taky tak měl na navazujícím Mgr. Ten byl první "pod čárou", tak mu umožnili studovat, ale musel si to zaplatit. Myslím, že si pak zažádal o prospěchové stipendium, ale byl na denním studiu.
@knoflikarka @letadylkokane tak to je zajímavý, o tom slyším poprvé 🙂, to by mě zajímalo, co to je za školy a zda to tam pořád ještě je. Já své druhé studium začala 2009 a už v té době nic takového u nás (MU) nebylo, pauzu jsem měla 6 let po prvním studiu. Jediné co, tak v tom roce 2009 platilo, že mám na to další Bc. jen tři roky. Což teď nedávno změnili a mám na to 3+1 jako všichni.
@snahnah na navazujícím Mgr. se mi nemůže stát, že budu první od čarou, tolik lidí se tam ani nehlásí 😀. Ale je to zajímavá varianta, ani netuším, zda to naše univerzita nabízí.
@thalia Kamaradka ZCU Plzen.
@thalia Studovala jsem 2008-2011 na Ostravské univerzitě, fakt to tam bylo, dělala jsem i pomvěda na studijním 😉. Teď při letmém googlování už jsem tam ten absolventský poplatek nenašla. Pak jsem pokračovala NMgr. taky na MU (díkybohu), kde opravdu nevybírali za každou blbost prachy a celkově to tam bylo o mnoho lidštější 😉.
@knoflikarka Muzu se zeptat, co jsi studovala? 🙂 Jsem zvedava, co? Ale hodne me zajima, kdo vsechno se tady muze objevit 🙂
@letadylkokane Bc. speciální pedagogiku, Mgr. speciální pedagogiku pro učitele, je to to samé, ale pokud nevystuduješ Mgr. s tím ocáskem "pro učitele", nemůžeš učit a tím se podstatně snižuje uplatnitelnost. I proto jsem přešla do Brna. Jinak teď v těhotenství jsem fakt "ráda", že mám tento obor, sice tě nikdo nenaučí, jak zvládat agresivní dítě v afektu, ale zato příčiny všech postižení jsme rozebírali furt dokola :D. Co máš ty? 🙂
@knoflikarka ja jsem delala Bc. taky specialni pedagogiku, Mgr. pak psychosocialni studia v kombinaci s teologii - oboji na UK. Puvodne jsem mela byt detsky psychoterapeut... Ale nezivim se tim a nejsem jim. Sla jsem nakonec k tomu, co mi bylo skoro predurceno - Jsem OSVC novinarka/publicistka 🙂
@knoflikarka mam v rodine psavce a zdedila jsem to po nich. Vzdy jsem chtela psat, ale zaroven jsem chtela i pomahat detem. Proto jsem si po gymplu zvolila tenhle obor. Ale k psani me to tahlo fakt vic... Takze nakonec jsem sla tam, kam me srdce a ruce tahly 🙂
@letadylkokane Tak to se ti nedivím, uvažovala jsem taky nad žurnalistikou (chodila jsem na olympiády v ČJ a tak :D), ale v tomto regionu nevím, jestli by mě to uživilo. Specku jsem ale dělala ráda. Bohužel z mých zkušeností z praxe to není o pomoci někomu, pracovala jsem zatím na dvou místech v soc. službách a ve školství, všude šlo především o tabulky a papíry a o to, aby se všechno tutlalo. Všude to asi tak není, nicméně taková je moje zkušenost. Fakt nevím, jestli se po mateřské chci vracet...
@knoflikarka Jj, pribuzny je stredoskolsky kantor a kdyz od nej slychavam, jak to ve skolstvi chodi, tak si rikam, ze ma fakt nervy ze zeleza a velkou zalibu v Excelu 🙂 Myslim, ze jedina cesta v tom nasem/tvem oboru je dodelani "atestace" (psychovycvik) a jit delat soukromeho psychoterapeuta, pripadne se prsknout do HR ci delat kouce v privatni sfere u velkych firem. V socialnich sluzbach/skolstvi je to o zdravi a chudobu.
Jinak ja prave na zurnalistiku nesla, protoze jsem byla presvedcena, ze ji nepotrebuju. Psat se clovek nenauci, to musi mit v sobe. A remeslo, tedy konkretni postupy, ty odlouka praxi 🙂 Pokud pises dobre, zkus do te zurnalistiky klidne prosaknout 🙂

@dodor a uz mas nejake VS studium radne za sebou? Protoze pokud ne, budes si VS platit kazdy semestr plnou cenou (jestli se to teda nezmenilo).
Taky je treba se zamyslet nad tim, co ti slo a co te bavi. Technika? Dejiny? Prirodoveda? Finance a management? Filozofie? Pravo? Prace s lidmi v pomahajicich profesich?
Az si tohle das dohromady, kup si bud Ucitelske noviny, nebo jukni na webu na prehled vsech VS a vyber si obor, daji se filtrovat prezwncni i kombinovane.