icon

Kolik dáváte dítěti kapesné?

inesina
9. bře 2015

Dobrý den,
prosím kolik dáváte dítěti kapesné. Mému synovi je 19l.
Už jsem zoufalá ze synovo chování,vybýrá si dřív kapesné než je nový měsíc.
Chová se moc nevhodně a jako matku to bolí.
Děkuji za odpovědi🙂

Strana
z3
dana3262
7. srp 2016

Máma dává neteri (tedy babička vnucce) stejného věku asi 4000.-/měsíčně
Nevím, co všechno si z toho hradí.
Ale chová se normálně. Snaží se ve škole, má mimoskolni aktivity, angažuje se v dobrovolných činnostech ve škole atd.. je tak zaneprázdněna, že kdyby chtěla jít na brigádu, musela by s těmi aktivitami přestat, což by byla škoda když tu možnost má.
Pokud se syn chová nevhodné, vůbec nevím, jak bych se zachovala, jelikož když mu vezmeš kapesné, tak se to ještě zhorší :(

lucka00024
12. srp 2016

@dana3262 a mužu se zeptat kolik neteři je?Nemyslím to zle jen mě to zajímá a je jasne že když se tak snaži tak co by ne 🙂

hejsa
12. srp 2016

Inesinko,kamarádka dává synovi /gymnázium/ každých 14 dní 1000kč,to je 100kč na den.To se mi zdá přiměřeně na dnešní ceny - plechovka pití,pozvat kamarády na Kolu...něco mu ale přidává právě ve zvláštních případech./víkendy/´,když potřebuje a řekne na co. 😵

dana3262
13. srp 2016

Stejně jako synovi zakadatelky. 19

marton
6. zář 2016

@dana3262 4 tisíce jako kapesné? No tak pokud to má jen na přilepšenou, tak to mi teda přijde hodně 😒 .

dana3262
6. zář 2016

@marton mě aní ne. Koupí si pár jídla (není doma celý den) občas nějaký kousek oblecku..občas nějaký drink, kavicka..pak co je třeba a 4tis jsou v tahu..

marton
7. zář 2016

@dana3262 no, tak aby až bude soběstačná ty 4 tis. vždy jen pro sebe měla 😉 .

lajla
7. zář 2016

@marton ..já mám sama pro sebe víc...a přijde mi to ok, 4 dneška není nic...vezměte děti na výlet, koupíte dvoje boty a máte nic😂

marton
7. zář 2016

@lajla to jistě, ale to pak nejsou jen peníze pro tebe, ale i pro děti. A vyděláš si je sama nebo s manželem. Jasně, pokud si za to holčina kupuje jídlo na celý den atd,....tak to ale pro mě není kapesné 😉 .

nikinnna
7. zář 2016

Dostávala jsem 1000kč na svačinu (ne na obědy) a 1000 na zábavu. Když jsem si vzala svačinu z domu, měla jsem na zábavu všechno. Oblečení a vše okolo jsem si z toho neplatila. Na brigády jsem chodila jen v létě a platila si z toho např. řidičák, nový mobil, notebook atd... Dostávala jsem to týdně abych vycházela a bylo to ok. Na svačinu v neděli večer a na zábavu v pátek 😊. Když dítě chodí do školy, nevidím důvod proč by mělo běhat po brigádách. Někdo má práci a někdo školu. Něco jiného jsou letní prázdniny. Přijde mi na palici chtít aby dítě mělo dobré známky a během školního roku ho nutit do brigády. Učení není potřeba jenom ve škole, ale taky ve volném čase...

kataol
7. zář 2016

Ja od mamky do 18 mela 500,od tech 25 let..to mi vyslo tak na kredit...od 18 mi tatka posilal 2000 na ucet.Uprimne,nikdy me to nenaucilo setrit..myslim,z dnesniho pohledu to bylo az az,v te dobe mi to samosebou prislo nedostatecne..nikdy jsem nic neusetrila a profrkala jsem to za blbosti vcetne cigaret...na vysce jsem dostavala 5tis,pulka sla na najem,zbytek misel stacit na jidlo a vsechno ostatni vcetne obleceno a to uz jsem zacinala ivazovat jinak,ale bylo to spis tak,ze jak jsem dostala velkou sumu najednou,brzo jsem nemela nic a musela jsem nejak prezit..rodicum jsem ale nikdy o penize navic nerikala,to by mi bylo blbe...v lete to resily brigady,pres rok to bylo horsi...tak co tak,zaklad je naucit dite hospodarit a vazit si penez,to me treba moc do hlavy necpali..nebo cpali,ale spatne...ja to brala tak,ze penize nejak vzdycky budou...mela jsem.kamarady s mnohem vyssim i.mnohem nizsim.kapesnym a asi zalezi hodne na tom,jak rosice utratu kontroluji nebo jestli jeste penize pridaji,kdyz diteti dojdou...ja treba zvladla sedet cely vecer s 50kc v hospode a dat si dva dzusy,ale chapu,ze u kluku je to horsi,protoze vypijou vic a jeste kolikrat musi delat gentlemany a pozvat svou holku... je to vse o tom jak s penezi zachazi i rodice,jaky standart v rodine je...takze dost individualni...a samozrejme jde o to,jestli je kapesne jen na zabavu nebo si z toho musi platit drogerku,obleceni,mhd apod..

eimmy
7. zář 2016

já když studovala dostávala jsem vždycky peníze k nějakému účelu.. nebylo to tak že bych dostala prvního X Kč a musela s tím vyjít ale když jsem někam šla (disco, kafe apod.) dostala jsem od našich vždy dost na ten večer.... např. 4 discoteky v měsíci na každou 500,-- Kč oblečení se do kapesného nepočítalo prostě jsem jela s mamkou do obchodu, nakoupila to co jsem potřebovala a bylo. Na autobus do školy jsem dostala večer předem + drobné na nějakou mlsku, popř svačinu když jsem nechtěla tu z domova. od střední jsem chodila při škole ( po škole ) na brigádu 5x-6x týdně do kanceláře. takže jsem měla svoje peníze. nesouhlasím s tím že když je škola dítě by se mělo podporovat... kdo chce brigádu si najde a se školou to skloubit jde ne že ne

nikinnna
7. zář 2016

@eimmy "nesouhlasím s tím že když je škola dítě by se mělo podporovat..."
To je vtip ne? Do školy jsem vstávala v 6 a ze školy se vracela v 16-18 hod podle rozvrhu. Kdy se má to dítě věnovat učení a koníčkům? Dospělí taky většinou nechodí z 1 práce rovnou do 2. A jestli si někdo nemůže kapesné dovolit, tak nemá mít 3,4 nebo ještě líp 5 dětí. Když chci aby z dítěte něco bylo, tak ho budu podporovat a ne honit po brigádách. Škola je prostě priorita a dítě by mělo mít ty nejlepší podmínky k vzdělávání.

anazuzzuzana
7. zář 2016

@nikinnna ale pokud dítě studuje školu přiměřenou svým schopnostem, tak se rozhodně nemusí denně učit a připravovat na vyučování... 1-2x týdně by měl podle mě brigádničit i středoškolák... škola je priorita, ale na život bohužel většnou nepřipraví tak jako čas strávený mimo ni (vč. brigád)... pokud některé dítě chodí např. na gymnázium a musí se každý den několik hodin připravovat na vyučování, tak by měl změnit školu, protože na ni prostě nestačí... když mu dává takto zabrat SŠ, tak VŠ stejně nezvládne... myslím si, ale že hodně středoškoláků se stejně neučí tak moc, jak se před rodiči tváří 😉

Jinak já měla před skoro patnácti lety na SŠ od našich myslim 1000,- a dalších cca 2000,- jsem si přivydělávala... a stejně jsme měla furt málo :D

urtica
7. zář 2016

@anazuzzuzana Nesouhlasím, sama jsem se na gymplu připravovala několik hodin a VŠ mám.

sisstin
7. zář 2016

@anazuzzuzana ee? Svagrova se uci nekolik hodin denne a je nejlepsi zak gymnazia a pujde na Oxford.

sisstin
7. zář 2016

Na stredni jsme mely holku, co v zivote nedostala dvojku z niceho, tez dosla domu ve ctyri a do osmi se sprtala.

marton
7. zář 2016

@nikinnna musím s tebou nesouhlasit. Ale samozřejmě píši jen ze své zkušenosti.Kapesné není jen o tom, zda si to rodiče můžou či nemůžou dovolit, ale o tom kolik považují za výchovné, aby dítě dostávalo. Opět je to nešvar těchto diskuzí, že když je více dětí, automaticky jsou rodiny sociálně slabší. A že je škola priorita, při které se nedá chodit na brigády? Starší syn nikdy neuměl hospodařit s penězi.Brigády jen v létě. Odjel na rok do států a po návratu je to ok. Mladší nám tam teď odletěl také na rok studovat. Doma studoval dost náročné anglické gymnázium a při něm ještě stačil chodit na brigádu. A věř, že to neměl zapotřebí 😉 .

nikinnna
7. zář 2016

@anazuzzuzana takže dítě které se svědomitě připravuje nezvládne VŠ? Viděla jste někdy seznam povinné četby? Nemluvě o tom kolik času zaberou domácí úkoly, mimoškolní aktivity, referáty a nedej bůh když je problém třeba jenom jeden předmět, který by mohl kazit průměr. Když dítě dojíždí má v háji celý den. Ne každé dítě je flákač a to, že se učí neznamená, že nezvládá.

nikinnna
7. zář 2016

@marton neřekla jsem, že je automaticky sociálně slabší. Moje teta má dětí 5 a jsou na tom dost dobře. Na druhou stranu znám i případy, kdy si rodina nadělala dětí a ty potom neměly ani na autobus do školy, protože rodiče dřív neuměli počítat. Ale já o prázdninách s brigádama plně souhlasím. V tom případě máš štěstí, že syn je nadaný a můžu jedině blahopřát.

urtica
7. zář 2016

@marton Tohle je hodně individuální. Někdo zvládne chodit do náročné školy a na brigády v týdnu, někdo na to nemá. Pokud to nezvládá, pak si myslím, že by měla být prioritou škola. Každý je jiný, nelze srovnávat. Za sebe můžu říct, že když jsem si našla v 16 letech brigádu i na všední dny, známky klesly o jeden stupeň - prostě jsem opravdu potřebovala několikahodinovou přípravu, abych měla slušný průměr.

marton
8. zář 2016

@urtica no samozřejmě. Proto jsem psala srovnání svých dvou synů. I v rodině, kde se teoreticky snažíš o stejnou výchovu, to může být různé.

dana3262
8. zář 2016

@marton tak myslím, že by si mohla jídlo připravovat na celý den doma a nosit si ho z domova. Ovšem v tomhle věku si ti neumím představit..kde na to vzít čas a taky se ty denní plány často totálně změní a kočí až v noci 🙂
Myslím, že když člověk chodí do práce, tak už má určitý režim a může to jídlo nějak potěšit doma. Já to tak dělám třeba, ale v 19 mé to nenapadlo. Jasně, že jsem uvařila atd...Ale brát si jídlo s sebou, někde ho tahat..v práci alespoň bývá lednice.

dana3262
8. zář 2016

@nikinnna přesně.. nejvíc času člověk stráví s předmětem, který mu nejde..logicky, ale bezdůvodně. Pak se na něj vykasle a jde studovat to, co mu jde, co ho baví, ale toho času nad (např) matikou...

marton
8. zář 2016

@dana3262 tak to už je asi i na tom, jak to ta rodina nastaví nebo spíš jak se domluví. Když si řeknou, že dají dítěti peníze, aby se stravovalo celý den samo, tak ok. Ale to jsem právě psala, že bych nepočítala mezi kapesné. A taky si moc nedovedu představit, že by si studenti nosili krabičky s jídlem. I když už je dnes zdravá výživa zajetá a znám pár takových co si z tohoto důvodu jídlo nosí, ale standart to není.

anazuzzuzana
8. zář 2016

@nikinnna no tak taky za sebou gympl a VŠ mám, takže vím jaké jsou povinnosti a stojím si za tím, že pokud dítě studuje SŠ přiměřenou jeho schopnostem, tak opravdu nemusí trávit pravidelně každej den několik hodin přípravou... a nemá to nic společného se svědomitostí a flákáním... a pokud se už např. gymnazista musí pravidelně každej den připravovat na vyučování, tak se z toho na VŠ prostě zblázní... na VŠ a v životě jsou málo kdy nejúspěšnější ty nejsvědomitější, ale ti kterým to prostě pálí, kteří si umí informace třídit, analyzovat propojovat... a přesně to by se měl naučit i středoškolák... propojím češtinu s dějákem a zsv, fyziku s chemií atd... ale to je trochu off topic... hlavně jsem chtěla říct, že by si prostě už i středoškolák měl na sebe něco vydělat... buď pravidelně v týdnu nebo o víkendech anebo o prázdninách a že si myslím, že se hodně středoškoláků se na školu jen vymlouvá

majkoz
8. zář 2016

@anazuzzuzana Týjo, propojovat fyziku s chemií 😀
Já dostávala dvě kila týdně a bylo to sakra málo- oproti vrstevníkům. A taky jsem měla třikrát i vícekrát týdně trénink a o víkendech turnaje. Tudíž fakt nevím, kdy bych měla při gymplu chodit na brigádu.
Naši kluci, prozatím jsme se tak dohodli, budou dostávat týdně 70,-, za každý den pětku,a to ještě podmíněně- podle průšvihů atd 😉 zatím si nepotřebují nic kupovat sami. Když se jim chce zajít si sami na zmrzku, tak každému tu dvacku dám,apod., kapesné mají spíš proto, aby si něco našetřili k penězům, co dostanou od babiček.... Do budoucna to vidím tak, jak už jsme to začali s nejstarším, např.: pohrabat na podzim listí je normální pomoc rodičům, ale když si mákneš a doděláš to sám, tak Tě odměníme, atd...Až bude větší a mít vyšší nároky na kapesné, tak to samozřejmě upravíme, ale rozhodně bych svoje dítě neposílala hákovat na úkor kroužků, sportů atd. Nevím, proč by si měl (středo)školák na sebe něco vydělávat.

nikinnna
9. zář 2016

@anazuzzuzana Ja třeba studovala obchodní školu. Časem jsem opravdu nezvládala matematiku a v základech přírodních věd byla zahrnuta fyzika, ve které jsem tápala ještě víc. Nicméně ve všech ostatních předmětech jsem prospívala hodně dobře a abych si nekazila průměr zbytečně, tyto předměty jsem si vydřela. Bohužel matice se člověk na střední nevyhne. Stálo mě sakra práce udržet si v ní dobré známky. Při výběru VŠ mi bylo už jasné, že zvolím humanitní obor a šla jsem studovat knihovnictví, obor na kterém matika ani fyzika není. S letními prázdninami souhlasím, to jsem taky vždycky pracovala, ale během školního roku je to prostě mimo.

drzticka81
9. zář 2016

ja jsem zadne kapesne nikdy nedostavala -na stredni mi rodice platili obedy - meli jsme skolni jidelnu, mela jsem svacinu i piti z domova, obleceni na prilezitost vanoc, narozenin, nekdy i mimo.......vysedavat nekde po podnicich jsem nemela z ceho, kdyztak z penez z narozek 🙂)) nastesti v te dobe jeste nebyly ani mobily-nebyl treba kredit🙂)) takze suma sumarum mi rodice vse platili, jinak jsem chodila na brigadu vzdy o velkych prazdninach-penize mi rodice nechali a z toho jsem pak treba platila darecky atd. jinak jsem patrila k premiantum tridy, nepotrebovala jsem se tolik ucit jako jini, ale v prvaku jsem se jeste venovala krouzkum, pak dva roky nic a posledni rocnik gymplu jsem mela hnedka nekolik aktivit (vlastne jsem mela takovou malou brigadku, chodila jsem trenovat plavani, nebo na zavody delat rozhodciho 🙂))
na VS jsem kazdodenne dojizdela, rodice mi platili jizdne (ja si koupila trimesicni pernamentku na vlak a tramvaj spolecne-stalo to tenkrat tak kolem 1 000?, svacina na cely den z domova -menzu jsem nestihala-my dojizdejici jsme si delali rozvrhy tak, abychom co nejdrive jeli domu, takze petiminutove prechody, prejezdy)-tenkrat mi mamka na me pozadani zacala davat 200 kc na mesic na utratu!!!! jinak jsem pres velke prazdniny delala celou dobu brigadu jako plavcik na koupalisti -vetsini z vydelanych penez jsem v zari spolecne s kamoskami z VS investovala do dovolene u more, rodice mi prispeli na eura 🙂)) byly to krasne casy, i me kamosky nemely moc penez na utratu, takze jsme sedely spolu treba cely den v cajovne na jednom caji tri-stal 60 kc-tak jsme to delily tremi 🙂)) nejake solarka, kaderniky, nehty, shoppingy -na ty jsme holt nemely 🙂)) to jsem si zacala dopravat, az jsem si zacala plne vydelavat 🙂)) myslim si, ze dnesni mladi lide jsou moc rozmazleni nabidkami okolo -kino, kavicka, a ruzne jine nastrahy 🙂))

lajla
6. lis 2016

@drzticka81 je to špatně svým dětem dopřát když na to peníze jsou!? Nevidím že by mě děti byly jiné než těch co ty peníze nemají...spíš si vsimam radosti v jejich očích, když cizím dětem něco drobného koupim či dam...a smutku když vidí co ony nemají
Naštěstí jsem na čaji za 20 korun být nemusela,kdyz ti někomu přesto radost přináší...proč né.. kapesné jsem dostavala docela velké a chodila od 15 na brigády,ano měla jsem a mám vyšší standart,a chci ti dopřát i svým dětem.. a ano i to mě hnalo dál ve studiu a v práci, mít se dobře

Strana
z3