icon

Dokrmení UM. Poradíte, prosím?

31. pro 2020

Dobrý den, mám doma 17ti denního chlapečka. U pediatra v pondělí zjištěno, že zhubl a proto ke kojení nasazeno dokrmeni UM. První den byl malý spokojený, spal klidně, hlásil se sám na jidlo co 4 hodiny. Dnes je hrozně neklidný, hlásí se na jidlo co 2,5 hodiny. Během spánku sebou škube a vrtí se. Kadi během dne i 3x. Nevíte čím by to mohlo být?

puhelin
31. pro 2020

Prvni den mohl byt presyceny, proto se tak malo budil. Dnes uz se projevilo miseni umeleho s materskym, prito ten neklid a prujem.
Za sebe bych se pokusila dokrm co nejdrive odbourat, zjevne to malickemu nesedi. Jak casto jsi kojila pred nasazenim umeleho?

autor
31. pro 2020

@puhelin co 3 hodiny

puhelin
31. pro 2020

To je strasne malo na novorozence :( Idealni by bylo si ho vzit do postele a kojit ho klidne kazdou pul hodinu, nastartovat laktaci.

autor
31. pro 2020

@puhelin já mám mléka dost, musim po kojení ještě odsat. Ale on není schopen vypít co by měl. Usíná během toho, ať do něj dloubu jak chci. Vypije pouze 60ml a 30ml mu musíme dát UM 🤷‍♀️

puhelin
31. pro 2020

Tak mu misto umeleho dej sve odsate, kdyz ho mas dostatek. At se mu nemisi dva druhy mleka v brisku. Ale ne lahvickou, at pak nemusis s kojenim skoncit uplne. Tady pise o lepsich moznostech dokrmu https://janabarrera.cz/lahvi-ne/ Az bude silnejsi, zvladne prejit zase ke kojeni.

jakreb
31. pro 2020

@puhelin Ty tu stále nestras o skončení dojčenia ak niekto použije flasku. Ďalej moj plne dojceny syn bol dojceny kazde 2.-3h do mesiaca, od mesiaca menej často. Prečo by to malo byt malo?!
Ano a som to zase ja co ti idem odporovať.😝😉
Lebo nielen tvoje skúsenosti su tie najlepšie.

puhelin
31. pro 2020

@jakreb Zdravim 🙂 Kazda doporucujeme to, s cim mame dobrou zkusenost. Tak to ma byt.

katule1990
31. pro 2020

Ahoj, mám úplně stejný problém, taky se zjistilo, že syn nepřibírá, dokonce zhubl, taky jsme dostali dokrm. Ten jsem ale odmítla dát, protože mám taky mléka dost, takže syn nejspíš jen nemá sílu si ho vytáhnout (narodil se s 2,1 kg). Dělám to tak, že mu co 3 hodiny dávám dávku odsátého mléka přes stříkačku a prst a mezitím, když chce, tak ho dávám na prso. V noci ho jen kojím. Vycházelo to 6x denně odsáté + 2x v noci kojení a v průběhu kdykoli prso. Začal konečně krásně přibývat, už má přes 3 kg. Jedu takhle už skoro měsíc a pomalu přidávám kojení, ted už dávám jen 3x denně odsáté, přije mi, že už při kojení pije líp. Nemám teda bohužel váhu, abych to změřila, kolik vytáhne. Taky pomáhá mu při kojení, když nepije, ale jen dudá, stlačit prs tak, jako kdybys chtěla odstříkat. Tím mu pomůžeš dostat mlíko do pusinky a zase chvilku začne pít. Pokud máš mlíka dostatek, tak moc doporučuju mu UM vůbec nedávat, často je to začátek konce kojení. My bojujeme takto a nějak to jde- Držím palce 🍀.

katule1990
31. pro 2020

Jo a to, že sebou škube a vrtí se, bude nejspíš prdy, taky s tím bojujeme. Dávám kapky Espumisan, ale to moc nepomáhá a taky ho dávám v klubíčku nad umyvadlo vyprdět, to někdy pomůže. A kadění 3x denně mi nepřijde nic divnýho, ten můj kadí od narození snad 10x denně 😂, je mu 8 týdnů.

autor
31. pro 2020

@katule1990 syn se narodil s 3560g a z nemocnice jsme odcházeli a 3550g 🤷‍♀️ proto jsem byla v šoku že na kontrole najednou zhubl na nějakých 3490g.
Zkusíme mu dávat odsate mléko a zrušit ten příkrm, jde vidět že mu nedělá dobře. Děkuji moc za rady, a taky přeji ať se vám daří 😊

katule1990
31. pro 2020

Není zač, věřím, že to půjde 🙂. Mně i překvapilo, že ten váš vypije 60 ml a 30 ještě musíte dávat, přišlo mi to u 17 denního hodně, protože my jsme začali cca v měsíci na 40 ml a teď vypije tak 80 ml a je mu 8 týdnů, ale evidentně to mám zkreslený, když ten náš má teď teprve cca 3,1 kg, to je jasný, že ten váš potřebuje víc 😅.
Já jsem se právě taky divila, že zhubl, protože v porodnici normálně pil a mlíka bylo dost, často teklo i samo, vůbec mě nenapadlo, že má hlad. Doktorka nejdřív říkala, že počkáme, že to někdy u takových drobečků trvá, než se na váze odrazí, protože moc nepřibíral. Jenže pak dokonce ubral, tak jsme to začali řešit, jsem ráda, že to dáváme bez UM a fakt začal přibírat jako ďas 😀. A hlavně začal být i mnohem klidnější, dřív pořád jen brečel, když nebyl na prsu. Mám jen trochu strach, aby se nám podařilo se ke kojení plně vrátit, ale snad to pomalu, ale jistě jde 🍼.

autor
31. pro 2020

@katule1990 nám to řekla přímo doktorka, že musí vypít 80 až 90 ml aby přibral. I na tom umělém je ze mimiša co mají cca 2 týdny tak 90ml tak to tak asi bude 😁
No jsou to nervy 🙈
Malej je právě teď taky pořád nervozní a nevrlý a jen u prsa se uklidní 🤷‍♀️ tak snad to pomůže

levandule_k
31. pro 2020

80-90 ml je dávka pro miminka, co jsou na umělém, kde jsou rozestupy cca po 3 hodinách kvůli trávení, kravské mléko se nám hůř tráví. Proto klidně zkoušej kojit častěji. Prosím tě hlavně se nenervuj, že nevypije tolik kolik má, určitě se to brzo srovná. Myslím, že pokud budeš dávat prso plus zbytek odstřikané, že se váha zlepší. Ono kojení je namáhavé, proto možná usíná. Když kojíš na požádání, tak se dítě napije kolik zrovna potřebuje. Někde jsem četla, že miminko podle svého hladu dokáže ovlivnit složení mléka, když má hlad je mléko tučnější, když má jen žízeň je lehčí. Pokud je po umělém nevrlý, nedávala bych mu ho.

autor
31. pro 2020

@levandule_k já kojila právě na požádání podle malého a to akorát zhubl 😔

puhelin
31. pro 2020

Chce to takhle ze zacatku nabizet klidne v polospanku, nebo i budit, pokud ma hodne tvrde spani, aby opravdu pil co nejcasteji.
Ale to se zlepsi, natrenuje to, posili se a pak uz to pujde samo.

martiniquest
31. pro 2020

Vyprdni se na flasku, zalez s malym nahata do postele a jen se valejte a koj ho. Porad. Po 3hod je nesmysl, to je realne tak u 4mesicniho.

levandule_k
31. pro 2020

Tak pokud malej žádá málo často, krmit častěji svým. Neboj bude to dobré.

squezy
1. led 2021

Ja bych jen kojila 2-3 hodiny. Ty deti hodně u toho usinaji, zkus simrat pod bradickou, sahat mu na ouska, zpivat u toho, rozptylovat ho. Jako zhubl 100g a neni to žádné podvyzivene a nedonosene miminko, je sotva 2 tydny na světě, netlac na neho. Naši kluci, dvojcata, narození o 1 měsíc dříve, s docela velkou zloutenkou, pribirali první tydny 3nasobek tolik, co měli a zloutenkou byli hodně spavi. Ale stačilo, kdyz co kojeni si vytahli i třeba jen 50ml. Hlasili se na jidlo tak po 2-2,5hodinach.

jjasmina
1. led 2021

Přesně jak píšou holky kojit a kojit, odbouras určitě um, to pravé spoustě dětem vůbec nesedí.

me_druhe_ja
1. led 2021

Nejsem zadnej kojofasista, ale ve vašem případě bych taky nedokrmovala. Zkus kojit častěji. Pokud trochu zhubne jednou, zas taková traga to není. Vzhledem k porodni vaze. U MM vůbec nevadí, když si cucne i jen trochu, ale častěji.