Poporodní váha - mimčo hubne

lisu
2. srp 2018

Mam velkou prosbu, malý se narodil 29.7.2018 a porodní váhou 2780 g byl akutním císařskym řezem, pak zhubl na 2510 g a dnes 2.8. Má 2540 g, kojení se teprve rozbíhá doktorka nás nechce zítra pustit domu dokud se prý nerozjede kojení ale to tu můžeme být 2 měsíce. Máte někdo podobné zkušenosti. Případně bychom řešili dokrmenim sice je krmí jehlou, nevíte zda by se chytl i na lahvičku. Děkuji

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!

neomenia
2. srp 2018

Pokud CHCES kojit, lahvicku nedavej, pak je s kojenim konec velmi casto. Das- li flasku diteti, pokud kojení neni 100 procentni, snadno se na ni zvykne a k prsu pak nechce. pokud nechces kojit, dej flašku a jdete domu. Rekni personalu, ze kojit nevhces, nechaji te jit. Za me ale spatna volba.

opicka123
2. srp 2018

Právě že když dáš teď dokrm lahvičkou, tak už se ti ta laktace nerozjede, nebude se chtít přisát k prsu. Ale když přibírá, tak si myslím že to ani není vůbec nutné. Ono to chvilku trvá než se to rozjede. Důležité je kojit na požádání, co nejčastěji, kůže na kůži, vykašlat se na intervaly.

olga_
2. srp 2018

@lisu Náhodou jste na tom moc dobře. Miminko nešlo dolů s váhou ani o celých 10 %, což je normální váhový úbytek po porodu. Často to prvorodičkám neřeknou a jen stresují tím, že ubývá a nepřibírá. Jenže vy už jdete s váhou nahoru, takže i laktace se krásně rozbíhá. Vím, že pro tebe jako prvorodičku to je stresující (zažila jsem si to u syna, kde nás tím vypruzovali a ty dny v porodnici jsou nekonečné). Pokud to zvládneš vnitřně, klidně podepiš negativní reverz. Na váze jde nahoru, takže je to prostě ok, nevím, na jakou známku "rozjezdu kojení" by ještě chtěli čekat... Doma je to pak i všechno klidnější a kojení jde také lépe. Já takto odcházela po necelých třech dnes s dvojčaty po sekci. Ještě šli s váhou dolů, ale už se úbytek zpomaloval a nebyl ani u jednoho pod 10 %. Druhý den jsme jeli k pediatře a už měli každý + 40g, ale to já už věděla, že doma bude prostě líp.

Jinak obecné zásady pro úspěšné kojení:
- Nestresuj se intervaly, koj na požádání, klidně měj dítě u prsu permanentně - zvlášť v těchto vedrech.
- Nenechej se vystresovat tím, že odstříkáš doslova pár kapek - to je normální, pokud ti jde pořád mlezivo, což asi jde. A ani později nikdy neodstříkáš/neodsaješ tolik, kolik si vytáhne miminko.
- Buďte hodně kůže na kůži, miminko si klidně svlíkni jen do plíny, měj ho u sebe v posteli - podpora kontaktu = podpora laktace.
- Nalitá prsa neznamenají nutně dostatek mléka, naopak značí ustupující laktaci. Pokud budeš mít prsa měkká a nenalitá je to prostě ok.
- Pokud máš pochybnosti, zavolej si klidně hned do porodnice laktační poradkyni - vidím, že jsi z Berouna - takže jsi asi v Hořovicích? Tam jsou na kojení příšerní - doslova neschopní a možná ti už narvali kloboučky, nutí tě vážit před každým kojením a po něm, co? Já tam byla se synem před necelými čtyřmi roky a odcházela jsem z nich totálně rozsekaná a zoufalá. Nakonec jsem díky správným informacím a domácí pohodě kojila do samoodstavu... Lahvičku nedávej, nedávej dudlík a klidně domů na revers.
Můžu ti dát zároveň kontakt na moji kamarádku, laktační poradkyni (pomohla mi teď s rozjezdem kojení u dvojčátek) a dulou. Kdyžtak si pisni, uklidní tě a pomůže ti srovnat si to v hlavě...

1nelinka
2. srp 2018

@lisu moc nechapu proc vas nechteji pustit..nektere zeny se po cisari proste nerozkoji..ja se taky nerozkojila a odchazely jsme s vahou 1950g..malou jsem krmila ze strikacky a pak jsme doma presly na lahvicku..

miba10
3. srp 2018

Na lahvičku se ti chytne většinou. My na tom byli stejně. Teda trošku hůř. Pro kojení to není ideální, ale nejdůležitější je spokojené miminko

kafr
3. srp 2018

S tím kojením téměř furt bud opatrná, ať si neodrovnáš bradavky. Jinak přesně jak píše @olga_ 👍

terez07
3. srp 2018

@lisu rozbehnúť sa môžeš za 24hod,to že už priberá,je dobrý signál.Ver doktorom a ak chces kojit,čo je naj pre dieťa, nedávaj lahev.

elinkal
3. srp 2018

Já jsem si po císaři jakmile to šlo, což bylo asi až po dvou dnech, vzala malého na noc do postele a ráno jsem měla mléka pro celou porodnici. Neboj, to se ještě rozjede, taky se mi to zezacatku zdálo, jako hrozná alchymie.

veronicka89
20. srp 2018

@kafr jake odrovnani bradavek? ... To je pak neco spatne .... Ja kojila skoro furt a nemela jsem s bradavkama nic 😉

oveckaluky
20. srp 2018

U mladší dcery jsem měla totéž, narodila se v pondělí s por. váhou 3870 g, v pátek přišla dětská doktorka na vizitu a řekla mi, že nás nepustí, protože malá zhubla na cca 3,5 kg málo přibírá, takže ať počítám ještě tak s týdnem...nečekala jsem na nic a řekla jsem jí, že pokud jde jen o to kojení a jiný problém není, podepíšu reverz - doma na mě už dva týdny čekala pětiletá, která to blbě nesla. Doma jsem se rozkojila, ale moje mléko jí nestačilo, takže po třech týdnech kojení i s příkrmy UM jsem to postupně vzdala, ale to už je jiná kapitola...myslím, že pokud začal přibývat na váze a jiný problém není, odchodu domů nic nebrání 🙂

kafr
20. srp 2018

@veronicka89 hm, gratuluju každý to štěstí nemá. Já měla celý první měsíc peklo, raději bych znovu rodila. Bradavky přecitlivělé, ragády, dítě u kojení spalo, takže každé kojení hodinu. Přitom bradavky potřebovaly sucho a větrat, aby se zahojily...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru