Kdy začít s příkrmy?

papaja89
8. bře 2016

Zdravím všechny maminky, chci se zeptat kdy je vhodné začít s příkrmy malému je 4,5 měsíce a je plně kojen a prospívá a sestřička mi dala nějaký vzorečky s příkrmy a že by už bylo vhodné začít přikrmovat, ale někdo zase říká, že ne aby pak nepřestal mít zájem o mateřské mléko. Děkuji předem za Vaše rady a zkušenosti. 🙂

radka116
8. bře 2016

@papaja89 neboj, zájem nepřestane mít. Pokud tedy nedáš na večer UM. Tam to riziko je. Kamarádka to udělala, aby jí dítě večer spalo a už chtěla jenom UM.
Jde o to, aby ochutnal co nejvíc potravin, pro případnou alergii. Já začala dávat po 5. měsíci.

kuliseks
8. bře 2016

Ja cetla, ze 6 mesicu plne kojit je nejlepsi, klidne i dyl 🙂 alergie se snad muzou zjistovat i pozdeji ne? Minimalne do pul roku bych chtela jenom kojit teda urcite.

oplatecka
8. bře 2016

@papaja89 Já jsem začala syna přikrmovat od ukončeného 5. měsíce. Příští měsíc bude mít rok, má několik oblíbených jídel, ale pořád mu nejvíce chutná mateřské mléko 🙂 Takže se toho určitě neboj 🙂

odula
8. bře 2016

@papaja89 ja teda neznam poslední lékařská doporučení, ale když byl syn malý tak mi bylo řečeno že kojit plně klidně do půl roku pokud prospívá a zavádět příkrmy az po pul roce. Trávicí trakt pry dozrává a cim dyl se kojí bez prikrmu, tim je nižší riziko rozvoje potravinových alergií.

oplatecka
8. bře 2016

@odula Teď se doporučuje zavádět příkrmy mezi 4. a 6. měsícem. Ale za chvíli to může být zase jinak 😀

odula
8. bře 2016

@kuliseks přesně. PA se daji zjišťovat později, stejně to takto brzo nema moc cenu anžto se stejně prvni zavádějí hypoalergenni potraviny.

odula
8. bře 2016

@oplatecka no, a to to není zas tak dlouho co byl kojenec... 😉 pak se v tom má člověk vyznat... 😀 Ale myslím ze bych to ted udělala stejně - pokud prospívá, do pul roku bych příkrmy neřešila.

olga_
8. bře 2016

@papaja89 Nejlepší dobou pro zavádění příkrmů je chvíle, kdy dítě samo projeví zájem o jídlo = je připraveno ho přijmout, což znamena následující:

Z našeho talíře si něco vezme do ruky, dá si to samo do pusy a sní to.

Syna jsem asi do 10 měsíců výhradně kojila. Sem tam ochutnával, ale rozjedl se až ve 14 měsích. Teď v 17,5 můžu říct, že se i nají. Kojím vždy na požádání a prospívá ukázkově 😉.

odula
8. bře 2016

@olga_ super!! Tak by me jenom zajímalo jak jsi ustala tlak zdravotního personálu jestli nějaký byl tedy... 😀

kasijopea
8. bře 2016

Ahojky, tak my jsme začali v pátém měsíci. Ted má syn rok a nemáme s jídlem vůbec žádný problém. Já myslím že pokud dítě nebude ještě připravené na jinou stravu poznáte to, když bude příkrm odmítat a to je pak lepší ještě počkat.

pety91
8. bře 2016

Ahoj taky, my začínaly v 6 měsíci, taky si myslí, že je třeba postupovat individuálně, když je dítě připravené. Určitě se dá počkat, pokud dítě nechce.

olga_
8. bře 2016

@odula Já jsem toto téma s doktorkou sama nikdy aktivně nenačínala. Její názor byl do roka skleničky. My jsme ale nikdy nemixovali a rovnou měl kousky (dušená mrkev, cuketa atd.). Na kontrolách vždy převážila, změřila. Vše bylo ok, a tak se sama ani neptala, protože ji ani nenapadlo, že to děláme jinak 😀. Byla jsem zvědavá na roční kontrolu, protože tam dělala odběr krve kvůli železu a syn začal ochutnávat maso asi až tak v 11 měsících (nemůžu napsat ani jíst 😉). A i železo bylo ok, takže jsem byla v klidu a nikdo mě nepřesvědčí, že když je dítě kojeno na požádání, že mu to nestačí do doby, než samo začne o jinou potravu jevit zájem. Vyhnuli jsme se jakýmkoli stresům a vše v pohodě.

kuliseks
8. bře 2016

@olga_ doufam, ze to u nas taky vydrzi co nejdyl. Jinak doporucuju knizku Aby dětem chutnalo. Tam se clovek dozvi fakt zjimave veci, a pritom podlozene a ne jentak vymyslene. Zvlast zajimave jsou nazory na ovoce a mlecne produkty detem 🙂

odula
8. bře 2016

@olga_ mam inspiraci. Dík 🙂 Kdyz půjde všechno dobře, taky bych chtěla vydrzet co nejdýl a jsem ráda že slyším, že to jde 🙂

olga_
8. bře 2016

@odula Opravdu to jde a je paráda, když teď slyším syna, jak poskakuje před obědem kolem stolu a vykřikuje mňam, mňam, mňam 🙂. Prostě si k tomu jídlu došel svým tempem a sní opravdu všechno. Není ani nijak moc vybíravý. A to je myslím dáno tím, že ze začátku hlavně po troškách ochutnával a nebyl na něho právě vyvíjený tlak, co se množství týče. Takže toho stihnul ochutnat opravdu hodně a teď baští, na co přijde.

papaja89
autor
8. bře 2016

@radka116 Um před spaním nedávám stále zatím jen kojím, myslela jsem, že bych tedy pomalu zkoušela kolem oběda dát nějaký příkrm a popřípadě bych pak dokojila

papaja89
autor
8. bře 2016

@oplatecka takže stéle ještě i do toho kojíte?

papaja89
autor
8. bře 2016

Jinak malému už dávám i trošku čajíka ze lžičky jelikož ho nakojím a i po nakojení si strká ručičky do pusinky a žužlá je někdy i mléko odmítá a musím mu dát čaj a je spokojený 🙂

oplatecka
8. bře 2016

@papaja89 Ano, pořád 🙂

papaja89
autor
8. bře 2016

@oplatecka děkuji 🙂

radka116
8. bře 2016

@papaja89 ano, tak jsem to dělala taky. Dokojit budeš muset, protože ze začátku sní třeba jen dvě tři lžičky. S tím UM jsem to myslela tak, že i když kojíš tak někdo na večer dá UM aby jim dítě spalo dlouho a vyspali se. Já jí nedávám ani sladké kašičky. A kupované jsem ani nezkoušela. Dávám jí zeleninové polévky.
Myslím, ale že každá maminka si vyzkouší, co miminku vyhovuje 🙂

papaja89
autor
8. bře 2016

@radka116 tak v noci mi vydrží těch 5h až 5,5 h bez přikrmování takže zatím pohoda 🙂 taky uvažuji, že ze začátku najedu na zeleninu a pak se uvidí 🙂 jinak děkuji 🙂

radka116
8. bře 2016

@papaja89 jojo, taky mi vydržela před příkrmama dlouho spát. Asi po půl roce se po dvou hodinách začala probouzet. Tak ať u vás spaní vydrží 😉

extramamka
11. bře 2016

Ahojky,
my jsme začínali přikrmovat brzy protože malá je od jednoho měsíce na UM. Ztratila jsem mléko po antibioticích, které mi dali na problémy s jizvou po císaři.
Malá začala po 4. ukončeném měsíci se zeleninou. Po 3 týdnech jsme přidali už příkrmy s masíčkem k té zelenince. Má tak půl malé skleničky a pak půl porce UM. Taky dáváme rýžovou kaši na svačinku a k tomu taky UM a teď jsem začala s ovocnou přesnídávkou na odpolední svačinku a taky dokrmit UM. Malá má teď 5 měsíců. Jí krásně a je vidět že jí to moc chutná, sama otvírá pusinku že chce ještě.
Má už celkem pestrý jídelníček, ale pořád jí to kombinuju s UM. Ještě jí nedávám jen příkrm místo mléka ale kombinaci jídla a mléka. Teď bych chtěla začít dávát oběd celý jen příkrm a to mléko už k obědu vynechat. Vím, že jsme začínali brzy ale nic jiného nám ani nezbylo protože na UM už se má od 4. měsíce přikrmovat. Kdybych kojila tak bych jí nechala bez příkrmů aspoň do pátého měsíce.
Myslím, že jí to jídlo vyhovuje, krásně přibírá a krásně to jí. Ale každé dítě je jiné.
Radami pediatrů je jistě třeba se řídit ale chce to taky trochu citu a postupovat dle vlastního úsudku a potřeb miminka. U nás to malá prostě všechno jí a chce to tak jí to prostě dávám.

nellilie
13. bře 2016

Nám bylo řečeno, že plně kojené děti mohou mít problem s tzv. líným střevem... prostě třeba nejdou na velkou až 14 dní. Tak že je lepší kolem toho 4 mes. už něco přikrmovat.

papaja89
autor
14. bře 2016

@nellilie jj s velkou máme problém např. 10 dní nic