Prdíky u 15denního miminka a kmínový odvar. Od kdy mu ho můžu podávat?

janiicka_
6. říj 2019

Dobry vecer holky...
Je mi jasne, ze takova diskuze uz tu asi byla a je, par jsem jich i cetla ale nikde nemohu najit presne to co potrebuji :(

Jsme vcelku uz zoufali, Jelikoz je to nas prvni tak jeste nejsme uplne zkuseni, ale mame doma 15denniho chlapecka a jiz od narozeni nam trpi na prdiky. (Stolicka 1x denne konzistence michana vajicka)
Jsme od zacatku na UM (Hipp combiotik, po porade s MUDr. Hipp Comfort), pridavame i Espumisan, ale kazdy vecer pravidelne chyta strasny hystericky plac, brisko tvrde jak sutr a napnuty jak struna :( cetla jsem prave neco o kminovem odvaru a tak se chci zeptat:

Od kdy mu mohu delat kminovy odvar? A mohu ho pridat treba po 10ml do UM nebo spise mu ho davat zvlast pres den misto caje ?

Za odpovedi a rady predem vsem dekuji 🙂

sonikv
6. říj 2019

Já bych mu ho nedávala. Je ještě moc malý. Zkusila bych ještě jiný kapky, třeba by zabraly víc než espumisan. Ale chci ti rict - neznám žádny miminko který by netrpelo v prvních dvou měsících na prdy. Je to úplně normální. A je normálni že ztoho hodně plácou a bolí je to. Po pár týdnech to přejde. Uvidíš. Držte se!

pejskyne
6. říj 2019

@janiicka_ Ahoj, já mám s kmínem dobré zkušenosti, ale přes kojení (že jsem ho pila já), takže takhle nevím, ale možná bych opatrně zkusila. Espumisan bych vysadila, hodně miminkům spíš přitíží. Doporučuju BioGaia, ale je to na dýl. A každopádně dávat hodně na bříško, klubíčkovat, nahřívat bříško a v nejhorším použít rourku, ale to už sis všechno asi přečetla jinde.

martt
6. říj 2019

@janiicka_ U syna mám prožité to samé, vždy ve stejnou dobu ho trápily prdiky. Skončilo to až po šestinedělí. Zkus masticku pupík a masírovat mu brisko nebo i teplo pomáhá. Ten kmínový odvar bych mu dávala až by mu byl alespoň měsíc. Ja jsem dávala slabý feniklovy caj a jen malou kávovou lžičku,po poradě s doktorkou.

janiicka_
autor
7. říj 2019

@pejskyne ahoj 🙂 s kojenim jsem toho nasla az moc 🤦‍♀️ Ale to ze ZD proste nemuzu :(
Takze proto jsme na UM a k tomu jsem toho moc nenasla na toto tema :(

crejzy
7. říj 2019

Taky jsem měla syna na UM, a taky jsme dávali odvar okolo cca 1měsíce. Měl na to zvlášť lahvicku a průběžně jsem mu dávala během dne napít. Každopádně největší pomoc na brisko nebyl nakonec odvar ale Biogaia. Tu doporučuju.

janisena
7. říj 2019

Já mám dcerku 2 měsíce a od porodnice nás trápí prdíky. Je také na UM Hipp, zkoušela jsem espumisan, trochu to pomohlo, ale pak mi kamarádka poradila Baby calm a ten pomohl lépe a dávám ho malé.

janiicka_
autor
7. říj 2019

@janisena Baby calm mame doma taky, ale ten je az od 1.mesice nebo se pletu ?

janisena
7. říj 2019

Máš pravdu, nevšimla jsem si, že je až 1.měsíce.

hanasedla
7. říj 2019

@janiicka_ nedávala bych je maličký zkuste koupit dětský fenyklový čaj než kmínový odvar

merope
7. říj 2019

@hanasedla A pozor, i moje pediatrička mi potvrdila, že fenyklový čaj 2/3 miminek pomůže, ale u 1/3 to šíleně zhorší. Já mám kluka v té jedné třetině a sama nemůžu k fenyklu snad ani čichnout. Všechny kojící směsi s fenyklem už mám nabalené pro kamarádku, protože jsem je zkusila když bylo malému půl roku a pořád se to nezlepšilo.

Co mě hodně pomohlo, byla jóga na prdíky (zde na MK je o tom článek včetně obrázků), vychází to z jógy pro dospělé a fungovalo to skvěle. A potom nahřívací polštářek (u nás tedy nahřívací králík, může to mít různé podoby) - jo, pozor, nepřepálit, mě se jednou povedlo ho dát do mikrovlnky na dlouho a pak dlouho dlouho smrděl.

S kmínem zkušenost nemám - tím, že nezvládal fenykl jsem se vyhýbala i všemu podobnému.