icon

UM a další tekutiny - co dávat v těchto vedrech?

katkatomaskova
4. srp 2018

Zdravím, maminky. Mám doma třítýdenní holčičku, a od čtvrtého dne života je na umělém mléce. Teď v těhle vedrech jsem jí začala k pití dávat i fenyklový nápoj od Sunárku, na kterém píšou, že se smí dávat od ukončeného 1. týdne života. Nebudu teď řešit benefity fenyklu, ale protože mě vycukala kamarádka, která mi řekla, že tou vodou, kterou jí dávám, jí strašně zatěžuju ledviny :-/ (edit - UM se rozmíchává ve vodě, haha.) Dětské dr. se nemá cenu ptát, protože to je taková paní, no myslím si o ní své... Už jen to, jak se na mě dívá, protože nekojím... No bez komentáře :-/ Ale zdravotní sestra mi řekla, že malé dávat něco pít mám, protože jí jen to umělé stačit nebude. Je fakt, že mi v těch teplech malá visí na flašce dost často, a mlíka mi pila třeba desítku, a za další půlhodinu chtěla zas... Takhle tím fenyklem překlenu potřebný čas k dalšímu krmení, pokud to neprospí a zlobí se. Krmím po třech hodinách, max po 2,5 a pro ty, co se budou chtít ptát, proč jí nedávám vždy, když ona chce - protože má v žaludku už předchozí tráveninu, a když jí tam pošlu další čerstvé mléko, ji pak mnohem víc bolí břicho. Vyzkoušeno, potvrzeno. Rýpalky prosím nepsat ;) Zajímá mě, jak se koukáte na ty tekutiny navíc. Za den mi vypije tak 150ml - 180ml toho fenyklu. A hezky se jí prdí 🙂 Na netu se dočítám akorát to, že výlučně kojené děti jiné tekutiny nepotřebují, ale o těch na umělém už se nic nepíše. Vaše zkušenosti uvítám 🙂

Strana
z4
katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@jessical Spíš asi jde o to, co čaj jako takový obsahuje - třísloviny, které na sebe váží železo a další minerální látky, a mimčo o ně tak přichází. To je k černému a zelenému čaji. A co se týče bylinek, jsou mimina vnímavější na jejich účinky. Bude to něco jiného, než dětské šťávy

kejt29
5. srp 2018

@katkatomaskova no prave, proto bych se mu vyhla v caji...

kejt29
5. srp 2018

@zelenaesmolda za me ano, dcera caj dostavala jen obcas v zime teply, jinak voda a dodnes ji ta voda jede (2,5r). Nemusim v horku resit vareni. Maly ze zacatku vodu nechtel, nasal ji a vyplivl. Casem ji ale prijal a pije ji krasne. Caje jsou problem, bylinkove ani ovocne nejsou nic moc a nemely by se podle me pit denne. Jen obcas, no...A holce ty detske nikdy nechutnaly, kupovala jsem aspon kvalitnejsi ovocne.

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@katkatomaskova A proto vymysleli ten nápoj 🙂 Asi.. :D Když čaje nejsou zrovna to nejlepší

kejt29
5. srp 2018

@katkatomaskova kdyz dite naucis na sladke piti pravdepodobne pak bude mit s neslazenym problem. Bohuzel pozdeji trpi zoubky. Ten napoj vymysleli aby mely mamy min prace, bohuzel je kvalita na ukor. Za me byly rozpustne caje taky, kupovali jsme je v Polsku, moc nam to chutnalo a lizali jsme to jen tak 🤭

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@kejt29 Chybí tam ten nápis "pro děti", ale píšou na něm, že je od ukončeného 1. týdne (možná to na fotce bude vidět).

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@kejt29 Nevím, co znamená "aby měly mámy míň práce"... Dávám jí to proto, protože má žízeň, a aby vydržela mezi dávkami mlíka, a nechápu, čím mi to má zařídit míň práce... ? 🙄 Složení nápoje - na 100ml hotového nápoje připadá 4,6g sacharidů. Složení počátečního mléka Hami, které pije moje dcera - na 100ml mléka připadá 7,3g sacharidů. Jak říkám. Cukry jsou úplně ve všem. Buď jí budu dávat pít tohle, a budeme v klidu, nebo se budu trápit s vodou, kterou plive, zvrací, a žízeň bude mít pořád.

kittyy17
5. srp 2018

@katkatomaskova tak mě napadlo, tu čistou vodu dáváš teplou nebo studenou? Oba moji kluci pili výhradně ohřátou, na teplotu mlíka. Možná po vodě blinka proto že je studená pro bříško...

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@kejt29 Jako děti jsme nebyli jiný. Taky jsem pila sladký šťávy, později sladký limonády, a čistou vodu jsem se naučila pít teprve loni, v dospělosti. Ano, ráda bych, aby nepřišla k cukrům, chtěla bych, aby pila jen vodu, ale jelikož u toho vyvádí to, co vyvádí, nevím, co teda dělat. Copak ji mám nechat o žízni, a jen poslouchat, jak brečí??

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@kittyy17 Zkoušela jsem i tak, i tak. Nepomohlo ani jedno. Fenykl pije i studený, i teplý

svetlus_pepca
5. srp 2018

@katkatomaskova První, co mě napadá, že máš teprve 3týdenní mimčo a už si stěžuješ na pediatra. Tak pak bych to asi řešila, protože přijdou zásadnější témata k řešení s lékařem. A řešit to s někým, ke komu nemáš důvěru, není asi nejlepší. Ale to jen, co mě zaujalo 😉 Další, nad čím přemýšlím, je množství UM, které dáváš. Píšeš o desítce. Já dávala uz ve dvou týdnech 90 ml. Obecně platí (což už ti určitě někdo psal) 150 ml/kg váhy/den. Ale nečetla ksem celou diskuzi 😉 Jinak já dávám synovi taky fenyklový Sunárek. Kvůli prdíkům prvotně, teď i na žízeň, protože prostě kolikrát brečí žízní. Je mu 11 týdnů a vypije během dne tak 100 ml. Plus 150 ml UM 6x denně.

zelenaesmolda
5. srp 2018

@svetlus_pepca ve dvou tydnech 90ml? to ja davala 30,90ml davam ted a mala ma za par dnu 4m

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@svetlus_pepca Ne, desítku mi pila v těch vedrech, než jsem pořídila ten nápoj a začala jí dávat pít i něco jiného, než UM. Chtěla si prostě trochu cucnout, tak vytáhla desítku, a za půl hodiny už se ozývala zase, a zase vypila absolutní minimum. Jenže mlíko není řešením žízně. Co se týče množství, které jí, jsem psala v téhle diskuzi taky (vím, že jsi nečetla - jí mezi 50-80ml jednu dávku, ale už zvládá i stovku.)

Co se rýče toho pediatra... To musí člověk zažít... Taky jsem tu řešila to, že jiného nemáme, a musela bych dojíždět dost daleko. Paní dr. by ale měla už pomalu jít do důchodu, tak doufám buď v lepší příští, nebo pokud budeme muset nedejbože někdy něco řešit, prostě půjdeme jinam. Dokud člověk řeší váhu a to, jak mimčo roste, pořád jde o prd.

Mě malá toho fenyklu vypila přes ty vedra i 170ml, řešilo se tu, jestli to není moc (volala jsem kvůli tomu i do porodky). Pokud bude vyžadovat další pití teď, když není takové vedro, chci jí to omezit, ať toho nemá tolik.

Ono se toho vůbec dost řešilo v téhle diskuzi 😃

jessical
5. srp 2018

@zelenaesmolda Mně v porodnici vypil 40ml 😉 Z prsa si vytáhl v týdnu věku i přes 50,60.. 90 ve dvou týdnech, ve dvou měsících 150ml UM 😉

zelenaesmolda
5. srp 2018

@jessical no ty brdo,toho bude lepsi satit nez zivit :D

luciklim
5. srp 2018

@katkatomaskova ahoj, normalne davej kojeneckou vodu. Ta je nejlepsi, potvrdila mi i pribuzna detska sestra. S tim fenyklem pozor, my ho davali taky od zacatku (-tez jsme na UM) ale on se dlouhodobe uzivat nema..takze pokud trapej prdiky, tak ano ale prolozit vodou. S tim mnozstvim tezko rict, prijde mi to moc- to prave muze zatezovat ledviny, v pul roce mel maly vypit 150 -200 ml tekutiny, ted 8mes pije cca 300-400 vody. Ale nevim, nejsem odbornik, ale to bych si jeste pozjistovala..kazdopadne nedavala bych tolik mnozstvi toho fenyklu 🙂

luciklim
5. srp 2018

@katkatomaskova promin necetla jsem diskuzi, ted tu ctu ze jsi jiz mnozstvi resila 🙂

jessical
5. srp 2018

@zelenaesmolda To docela jo 😂😁 Ale na to, kolik toho spořádá, tak je docela hubeňounkej, on byl čtyřkilový, když se narodil, teď v roce má tak 9,5kg, ale je dlouhej a lítá nám věčně po bytě, takže na to nevypadá 😁 já jsem ráda, že když už má dost řekne si nene, když má hlad, umí to dát najevo a jsme spokojení všichni 😊

zelenaesmolda
5. srp 2018

@jessical 4kg pri narozeni to je teda cvalda 🙂

mirenka_rajchmanka
5. srp 2018

@jessical Ne, jeste neni prave potvrzena, ale doktorka si mysli, ze ano, a proto nam na "zkousku" nasadila take tento nutrilon. 3 dny super, uplne jine miminko a ted mi prijde, ze to stojí stejne za prd jako pred tim :(

katkatomaskova
autor
5. srp 2018

@luciklim To je myslím si rozumný 🙂 Blbý je, že jí voda nekoštuje :D Ale zase žízeň bude žízeň 😇 Dneska není takový hic, takže si od rána vzala všehovšudy 40ml toho fenyklu, jinak jí stačí mlíko a dost hezky dneska spí, až jsem z toho nervozní oproti předchozím dnům... 😀 Prostě opadlo to brutální vedro a je to o doooost lepší 🙂

kejt29
5. srp 2018

@katkatomaskova um dat musis, tam se cukrum nevyhnes. Hele to je tvoje vec. Fakt nevidim rozdil mezi vodou a timhle napojem co do blinkani, jedine fakt jestli neni jina teplota. Pac hustota je stejna. A je to o zvyku. Malej vodu taky nechtel, nenutila jsem, nabizela jsem. A ano, ja mam se sladkymi limonadami problem dodnes a i kdyz se snazim pit vodu porad mi to nechutna. A rozhodne si myslim, ze je to zazite z detstvi. Proto si davam pozor co detem davam. Sladke piti uz dcera samozrejme zna, ale povazuje to za “sladkost”, nikoliv kazdodenni piti. Jednodussi je to v tom, ze si vodu muzes uvarit predem, ten napoj se rozpusti i ve studene vode, zadne louhovani. Udelas klidne jen 100ml, to u caje moc nejde. Vse instantni je proste jednodussi...Ale jak pisu, dej ji co chces, myslela jsem to dobre....

luciklim
5. srp 2018

@katkatomaskova jeste si rikam, kdyz uz, koupila bych ale normalni cajik fenyklovy z lekarny to je jen bylina..on ten sunarek bude nejak slazenej, cili chutove "dobrej"? vodu zkousej nabizet, ona ji prijme. Priklad od nas- presli jsme z fenyklu na vodu, po nejake dobe jsem mu chtela udelat radost a koupila od Hippu ovocnou stavu- vubec to nechtel, cucnul a hrozny skleb 🙂

jessical
5. srp 2018

@mirenka_rajchmanka To je mi líto.. Je pravda, že tento Nutrilon je pro prcky chuťově nic moc a na to, že malý je velký jedlík, ze začátku mi tohle mlíčko odmítal, než si zvyknul a byl tudíž hodně uplakaný, protože nebyl spokojený, ale časem si to sedlo.. já třeba vůbec netuším, proč měl malý tenkrát ty problémy, nakonec se nic nepotvrdilo, tak přeji hodně štěstí i vám, aby se vám ta alergie také nepotvrdila, i když nevím, proč na ni máte podezření.. 😇

svetlus_pepca
5. srp 2018

@katkatomaskova Děkuju za odpověď 🙂 Evidentně se opakuju, měla jsem si to přečíst :D A tys mi měla napsat, ať neotravuju a přečtu si to 😂 S tím množstvím jsem to špatně pochopila, díky za objasnění. Jako já na jiných diskuzích četla, že i při UM není třeba dávat jiné tekutiny. Ale v těchle vedrech bych mrňouse akorát trápila žízní. Dokázal i tak "zpracovat" veškerou vodu natolik, že měl úplně tuhou stolici. Takže jsem si řekla, že to tělo prostě v tomhle těch tekutin potřebuje víc. Ale taky jsem byla na vážkách, když už takhle vypije o něco víc, než by měl. Ale když to není zase o tolik... No, někdy to fakt není sranda 😄

svetlus_pepca
5. srp 2018

@zelenaesmolda Synovi bude v úterý 11 týdnů, je narozený o 3 týdny dřív, a vypije při každém jídle 150 ml.

katkatomaskova
autor
6. srp 2018

@luciklim Dopoledne jsem ho přinesla z lékárny, uvidím, jak se na něj malá chytí 🙂 Je ale fakt, že dnes znovu není vedro, čili zatím jí stačí mlíko jako "dávka na jídlo" a nic mezitím na žízeň nevyžaduje 🙂

katkatomaskova
autor
6. srp 2018

@svetlus_pepca Nee, to je v pohodě, ono to trvá, než mě někdo naštve, abych tohle někomu řekla 😀

Jen tak pro srandu jsem se zeptala tý naší dr., jak vidí další tekutiny k UM. Dle ní není potřeba nic přidávat ani v těhle 37 stupňových vedrech, což mi přijde už názor naprosto mimo mísu... Nakonec benevolentně svolila s pár lžičkami vody denně. No ta by koukala, co zvládne Eli vypít 😂 Teď ale včera a dnes nejsou hice, takže zatím jí stačí jen mlíko 🙂

luciklim
6. srp 2018

@katkatomaskova dr je husta teda 🙂 popravde ja ani neverim tomu, ze kdyz je dite kojene, ze do pul roka nepotrebuje nic jineho. Myslim si ze i kojeme dite, zvlast ve vedrech potrebuje proste normalni tekutinu na zizen..

Strana
z4