icon

Bydlení v jednom pokoji i s miminkem

katka9184
22. únor 2018

Je tu nějaká maminka/rodina, co čeká na svůj domov a zatím bydlí u rodičů v jednom pokoji i s miminkem, jak to zvládáte?
S přítelem a skoro tříměsíčním synem bydlíme u tchánojc, jelikož čekáme na změnu územního plánu. Po změně si konečně postavíme baráček, na který tak dlouho čekáme...
Jenže změna bude trvat dva roky, možná více a mně přijde, že tu nejsme jako rodina... tchánojc jsou skvělí, ale moc bychom chtěli do vlastního...a konečně si plně užívat malého.

Strana
z5
ploutvicka59
26. únor 2018

My bydlime v jednom pokoji dva dospělí,malá a jednou z adva tydny priteluv syn.Byt je 2+1.Bydlime tu od září s tim,ze nám to moje máma nabídla,ze mi pomuze v sestinedeli a tak...Pronájem jsme museli pustit...ja skoncila na nemocenske,přítelovi blbě platili a v garsonce s miminem a ctyrletym klukem sem ani zustavat nechtěla.Asi je to jinde jiny...Ale....Bydlime v jedne mistnosti...Kdyz se jdeme sprchovat,poslouchám,jak je draha voda,kdyz jdeme do lednice tak tam chodime casto...Máti prijde z prace,ve fofru nez dorzai uklizim JEJI bordel,protoze drzkuje jak je unavená z prace a musited jeste delat doma...Prani prádla? Mize se zblaznitna,ldyz peru miminkovske (a ze jsouto to pracky obcas dve najednou-mame blici princeznu),bílé a tmavé...Nedavno bylo zle,protoze jsem dlouhose vymyvala lahvicky od UM.Asi je toto co rodina to rozdíl..A to upozorňuju,ze byt je muj..Ja na nem platim hypotéku...A mati si vyskakuje...Ale nejsem ta,ltera by vlastni matku vyhodila na ulici...V sestinedeli mi nijak zvlast nepomohla...Chvilema sem padala na hubu...Chodila,jak by strasne spala..Ldyz jsem to rekla jana,odpovedela mi.,ze sem si nemela delat dite.....S kocarem byla trikrat...Pritel ma nastesti novou,lepe placenou praci..takze se musime dostat ze vsechje srac... a o velkych prázdninách se odstehujeme....Tak,postěžovala sem sipadala...takže bydlet sv rodicema v jednom uz nikdy vice...

blahova_andrea
26. únor 2018

@katka9184 tím trpí hodně rodičů, že nedokáží respektovat dospělost a k tomu patřící odlišné názory a životní styl. ale není na nás, abychom se jim podřizovali. oni za nás naše životy žít nemohou. pokud chceš žít po svém, musím si za tím jít a "vybojovat si to". nehleď na to co si myslí tví nebo jeho rodiče. snažte se si nastavit život podle sebe. ostatní to časem přijmou. ale až nebudete u nich. dokud jsi u někoho, tak prostě platí: čí chleba jíš, toho píseň zpívej. nejde se stavět na zadní u všeho, ale slušně a v mnoha věcech ano. až budete ve svém, tak si taky někdo může myslet, že dojede na zavolání a vy si budete muset určit pravidla, jak to bude nebo nebude fungovat. že máte prostě svůj život. život je prostě boj 😉

blahova_andrea
26. únor 2018

@ploutvicka59 nejde o to, aby jsi maminku vyhodila z bytu, jde o to, aby uznala, že ona bydlí u tebe. byt je tvůj, ty ho platíš, jsi dospělá, jsi matka a ona nemůže dělat jakoby to vše bylo přesně naopak. prostě se jí postav a ukaž jí, že takto to nejde. vše má přece své hranice ☹

priefi
26. únor 2018

@katka9184 snad je na vas, zda pujdete bydlet do bytu nebo stavet dum a ne na Tvych rodicich. A to chces mit barak hned vedle nich, kdyz z nich mas bolibricho? Nebylo by lepsi jit jinam?

K te tchyni, mi delala mamka to same, ale jak byl manzel doma, tak uz vic respektovala nas pokoj. Koupani prihlizela, ale jen obcas. Tak trochu jsem nemela problem ji rici, co mi vadi. Byly emoce, ale zase lepsi tyto emoce, nez aby se to pak nedalo ukocirovat. Pak jsme se prestehovali do bytu vedle tchanu a prvni dny jsem mela pocit, ze utecu, za den nekokikrat klepani a nejcasteji, kdyz jsem byla sama a kojila, pak manzel udelal poradek. Pak to taky nebylo nejlepsi a vztah nam hooodne haproval, ja mela pomalu ponorkovou nemoc a jednou vybuchla jako nerizena sopka a pak manzel asi neco rekl a funguje to ted hezky. Jsme opet spolu stastni a stale neuspesne hledame domek.

priefi
26. únor 2018

@ploutvicka59 trochu nechapu proc v byte, kde bydli Tva matka, platis hypoteku Ty a ne Tva matka... ted ok, bydlite tam, ale pred tim? Psala jsi, ze jste bydleli v garsonce

dc2015
26. únor 2018

@katka9184 Moje mamka měla vždycky úplně stejný přístup, bude jí 60 a z babičky je hotová dodnes. Dělala kvůli ní celý život rozhodnutí, kterých doteď lituje... a to opravdu zásadních. Když jsem viděla, že babička s dědou už nemůžou žít, kde žili kvůli zdravotnímu stavu a měli jsme možnost jim udělat samostatný byt u nás v baráku< šla jsem do toho. Především kvůli tomu, abych mamku zachránila před společnou domácností s babi. Vím, že by jí zničila další etapu života. Jsou u nás, mají svůj byt a zpočátku babča zkoušela do x věcí mluvit. Stanovila jsem hranice. Slušně, ale jasně. Byla děsně nafučená, byla jsem totiž úplně první, kdo se jí v životě postavil. Ale neustoupila jsem a ona to chroupla. Teď tu žijem, řekla bych, všichni společně spokojeně. Kdyby byli u našich, jsou naši asi rozvedený a mamka na práškách. Takovým lidem se stanovit hranice MUSÍ. Jinak vám zničí život. A jaká rozhodnutí dělala moje mamka kvůli babí, to by vydalo aspoň na povídku. Nicméně vy máte právo na to žít svobodně a spokojeně. A vaši rodiče mohou být nafučení, že se rozhodnete jinak, než by se rozhodli oni, ale to je tak vše. Časem to vezmou a vy si zajistíte, že v 60 nebudete v pozici mojí mamky. Kdybych neměla tolerantního muže a velký dům, je teď moc a moc nešťastná a babčou v 1 domácnosti. To nechcete :D

ria35
26. únor 2018

Určité bych šla do bytu, barák není všechno, a než čtyři roky prožívat něco co nechces. Ono to může gradovat a nikdy Nevis kdy to může začít dělat zle i vašemu vztahu, myslím,že je lepší byt stastna rodina a mít pěkný vztah i s tchanovci než čekat i třeba roky a myslet si a ted budu šťastná,protože mám barák. Zijte tady a ted.

katka9184
autor
28. únor 2018

Já se snažím pořád něco hledat, už jsem prozkoumala inzeráty z celé ČR, bydlení by se i našlo, já bych klidně šla někam daleko, ale přítel nechce kvůli práci, zvýšili mu plat a máme tu celou rodinu, takže odejít třeba někam do hor by znamenalo, že bychom je určitě viděli tak na Vánoce a to je vše.
Teď jsem dostala zprávu od známé, co má známou na stavebním úřadě a měla nám zajistit lepší a kratší průběh změny UZ... prý se to pořád řeší...jak to znám, tak to budou řešit ještě půl roku a nakonec nám řekne, že to stejně rychleji udělat nejde a já začínám být pomalu zoufalá.
Po pondělní oslavě svátku našeho mimi mám nervy na dranc. Sešla se tu celá rodina z přítelovo strany a měla jsem toho až nad hlavu, nehledě na to, že mi malý nechtěl od brzkého rána spát a usnul na hodinu a půl potom, co jsme se odpoledne vrátili od dětské doktorky a samozřejmě ho návštěva vzbudila, potom co jim snad zůstal viset prst na zvonku...a ještě jsem byla špatná já, že je divné, že malého zvonek vzbudí...takže malý oslavu probrecel, já byla s ním zavřená v pokoji a z oslavy neměla vůbec nic, akorát ty řeči od ostatních...no hrůza, je mi z toho všeho fakt hrozně :(

priefi
28. únor 2018

@katka9184 ja se zeptam takto, rekla jsi tyto pocity po te oslave manzelovi? Pokud ano, co on na to? Nechci Te strasit, ale bude hur.

katka9184
autor
28. únor 2018

@priefi Řekla, mluvíme spolu otevřeně. Ví to, jak moc chci pryč, do svého. Prý musíme počkat co na tom úřadě a pak to začneme řešit, taky tu nechce být do té doby než půjde malý do školky. Říkal, že do Vánoc by chtěl být ve svém...
Nevím no. Bere to jinak než já, chlapi jsou dost splachovací, já jsem z toho nešťastná.

blahova_andrea
28. únor 2018

@katka9184 do vánoc chce být ve svém? a do kterých vánoc? tímto označením totiž není co zkazit 😀 :-/ do letošních to těžko stihnete, pokud tedy fakt nepůjdete někam do nájmu

katka9184
autor
28. únor 2018

@blahova_andrea Pokud by jsme nekupovali starší baráček, tak by jsme hold v nájmu čekali na baráček :/

blahova_andrea
28. únor 2018

@katka9184 problém je, že tvůj muž chce pořád čekat na vyjádření úřadu. ale to může a nemusí přijít kdo ví kdy. na to se nelze upínat. jinak se taky může blížit další zima a vy budete stát na místě. chtělo by to přesný termín, do kdy jste ochotní čekat a pak okamžitě tedy začít jednat. ne vždy jde vše, jak si naplánujeme. něco o tom vím. už dvoje vánoce jsem měla mít doma a neměla jsem. ty letošní už snad klapnou 😀

lucyp13
28. únor 2018

@katka9184 koupi staršího se nic nevyřeší, ta zas reálné hrozí rekonstrukce a to je taky na dlouho..., ja stále nechápu proč nejit do najmu popr. Koupit byt a pak další meta třeba barák, proč hned z ničeho dělat barák ....🙄

katka9184
autor
28. únor 2018

@lucyp13 protože nevíme, zda nám pak dají další hypotéku, zda by teda šlo být prodat a dostat novou na baráček, když budu na mateřské :(

katka9184
autor
28. únor 2018

Nevím jak u vás holky, ale u nás se pohybují nájmy okolí 15 tisíci :(

lucyp13
28. únor 2018

@katka9184 s hypo jdou divy, jde pak převést na jinou nenávist apod. Navíc v byte můžete byt několik let, splatit byt a pak stavět .... vždyť nemusíte mít od 20 let barák..., nevim kde bYdlite, my ted u Prahy a najmybi ceny bytu jsou vysoké ale tak to proste je a lepší to nebude naopak

katka9184
autor
28. únor 2018

@lucyp13 Tak dvacet už mi není :D, skoro třicet. Vím, my se jen právě bojíme, jak to bude pak dál, aby jsme na tu hypotéku dosáhli, když podmínky pro získání jsou a budou ještě horší než doposavad.
Aby jsme si jednou nevycitali, že jsme měli vydržet a mít teda barák...kdyby tak někdo uměl vidět do budoucnosti a říct mi, co nás čeká 😀

blahova_andrea
28. únor 2018

@katka9184 když budeš na mateřské, tak může být svým způsobem hypo vždycky problém. ať už na byt nebo na dům. ale pokud budete mít už byt, tak budete mít rozhodně lepší výchozí pozici než jen holý zadek a mateřskou 😉

blahova_andrea
28. únor 2018

@katka9184 vy se furt bojíte, že nedostanete hypo na dům. ale to je fakt dům to nej v životě? raději než v klidu ve svém bytě, klidně i na pár let, tak budete žít nežít v jednom pokoji bez soukromí? to jako fakt? toho, že vám to zničí vztah vás dvou i vztahy v rodině, toho se nebojíte? dům není všechno! 😉 jsou podstatnější věci. dům nemusí být hned, někdo si ho pořídí až na stáří. no a? já do toho, co prožíváme šla jen proto, že podle původních plánů mělo jít o cca 3 měsíce. vědět, že to bude na roky, tak do toho rovnou nejdu. některé věci nejde vzít zpět, nejde je napravit. cena vysněného domu může být neúměrně vysoká. nejde je o miliony, které si půjčíte na hypo

lucyp13
28. únor 2018

@katka9184 ale vždyť je to postaveny na hlavu.... radsi mít byt, tam v klidu žít a až pocítíte ze chcete vic tak začít resit barák , jako lip ma hypo nebude, uz ted to jde znovu nahoru a podmínky jsou tvrdší a tvrdší , navíc byt můžete za par let strelit, převést hypo na barák a pohoda. Než mít holou řiť, byt na rozvod a načíst se v jedním pokoji. Nic netrvá tak jak se předem řekne, my ted měli byt u tchyně 2-3 měsíce a byl z toho pul rok a to mas zatím doma miminko , až bude větší tak i konflikty se starší generaci není nouze.... ja se predtim s tchýni tak shodla ale jakmile nám videla až do talíře tak bylo peklo vrt uz nikdy vic

priefi
28. únor 2018

@katka9184 taky bych chtela dalsi Vanoce ve svem... ale to je fakt, ze nerekl, ktere dalsi, tak jako u nas.... ackoli mame samostatny byt, i tak touzim po svem.... ale baracek ne a ne se najit 😉 To je dobre, ze s nim o tom mluvis, musis mu ukazat, ze opravdu jsi tam.nestastna

journals
28. únor 2018

@katka9184 15 tisíc? To snad ne... v okolí Plzně? A koukala jsi opravdu všude (bezrealitky, bazos atd.)? Nezdá se mi, že by byla Plzeň dražší než Praha 😉 🙂

blahova_andrea
28. únor 2018

@journals já myslím, že to je myšleno i s poplatky a pak mi to vůbec nepřijde nereálné ☹

journals
28. únor 2018

@blahova_andrea No vzhledem k tomu, že jsme s kamarádkou nedávno stěhování v Plzni řešili a po inzerátech jsme koukali, tak vím, že jde sehnat, určitě pod 10 tis. to není zase takový problém, i za méně - záleží jak moc luxus člověk chce a co od bydlení očekává. Určitě se najdou i pronájmy za 15 tis., ale jde to i levněji. Nevím, jak čtu diskuzi, tak mi trochu přijde, že zakladatelka neví, co chce. Píše že staví, ale je to zatím jen ve stádiu, že mají ornou půdu a čekají, hypotéku nemají, nikdo neví jak dlouho potrvá než se jen stavět začne, z bydlení jsou nervózní, na hypotéku co jsem pochopila teď peníze taky nejsou, tak co dál plánujete? Šla bych do malého bytu, bude malý, ale aspoň budete mít soukromí, a uvidíte co bude dál. Ono se totiž taky může čekat dva roky a to je akorát tak na to se zhádat a nevyřešit tím stejně nic.

blahova_andrea
28. únor 2018

@journals no to jo, ono jde ale právě o to jak velké bydlení sháníš, v jakém standardu, lokalitě...když jsme sháněli kdysi my, tak jsem nestačila zírat. jako když máš malé dítě, tak asi nechceš vybydlený panelákový byt po prababičce, kde je koupelna takovej hnus, že by sis tam neumyla ani nohy, natož prcka 😉 pokud jsem hledala bydlení s rodinou, tak nešlo koukat jen na sumu, ale muselo se přihlídnout k dalším věcem. souhlasím, že by si měli ujasnit priority a vůbec jejich reálné možnosti. je rozdíl hledat bydlení třeba na rok a je rozdíl, když budou počítat, že tam tedy budou pár let žít.

journals
28. únor 2018

@blahova_andrea Samozřejmě - ale jestli bydlet v jednom pokoji celá rodina spolu s tchánovci, nebo mít aspoň ten pokoj a obývák pro sebe, tak to se přeci srovnávat nedá. Já myslím, že ani tak nejde o prostor, jako o soukromí a o ten "pocit". Když někdo nemá peníze na novostavbu tak těžko může brečet, že nájmy jsou drahé - je to otázka priorit. Buď chci ušetřit - bydlím s rodiči a musím být se situací smířená, nebo vím, že dalších několik let tam nedám a najdu si rozumný podnájem. Asi nejde mít všechno... nejde spořit na hypotéku, platit podnájem v novostavbě a mezitím čekat, jak se věci vyvrbí. Takhle mi přijde, že fakt neví co vůbec sami chtějí, nejsou spokojení a brečí, ale řešení to nemá (pokud se nechtějí odstěhovat).

blahova_andrea
28. únor 2018

@journals ale tak brečet může. brečíme všichni, když chceme něco, na co nemáme 😉 😀 ale chápu pointu.
jinak neměla jsem na mysli hned nájem v novostavbě, ale aspoň byt udržovaný, zařízený nerozpadlým nezatuchlým nábytkem nebo tedy prázdný, případně aspoň třeba ta koupelna po reko, to pro mě bylo hodně důležité. jsem cíťa 😅 já u fotek bytů vždy prvně koukala koupelnu, kuchyni a pak jsem četla a koukala zbytek. jak neprošla fotka koupelny, tak jsem sebelevnější nájem zavírala.

blahova_andrea
28. únor 2018

@journals u nich je blbé, že manžel se prostě stěhovat nechce, je upnutý ke stavění domu u rodičů v zahradě, což dokážu pochopit. mám takového doma taky. bohužel to, co to dělá s ženami těchto mužů, s dětmi v tom nucenými vyrůstat, se vztahy mezi partnery a zbytkem rodiny...škoda mluvit. oni mají totální tunel ☹

journals
28. únor 2018

@blahova_andrea Mám pocit, že tohle téma (komplet úplně stejné) se tu vyskytuje minimálně jednou týdně. Fakt jak přes kopírák. Chlap chce stavět, bydlí u rodičů, život nic moc, vyhlídky mizerný... no, nezávidím nikomu. Ale bohužel i tady platí, jaký si to uděláš, takový to máš

Strana
z5