icon

Češi a vztah k dětem na veřejných místech

8. srp 2025

Dneska jsem četla, co vy na to? https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcas...
Nikdy jsem to neřešila, až teď, když jsem starší. Ano, umím pochopit ty, kdo hledají hotel only adults. Ale je to o lidech.

kakba
8. srp 2025

Kazdy hotel at si to nastavi podle sebe a svych pravidel a reci typu, ze to je diskriminace je uplne mimo. Kdyz jedu bez deti, jedine do hotelu, kde nejsou decka. Kdyz jdu na jidlo, nechci poslouchat jak tam decka vyvadi atd. Kdyz jedu s deckama, pouze do hotelu, kde je rev decek normalni a je babyfriendly.

mirecka.jaroscakova
8. srp 2025

Ten článek není o hotelu, ale o tom, že lidi neumí tolerovat děti kdekoli. A nejenom děti, ale kohokoliv, kdo je nějak jiný, kdo není dost rychlý, chytrý, mladý… se starším synem jsem neměla problém jít kamkoli, byl tichý a klidný. Mladší neustále mluví, má ADHD, je těžce slabozraký, náročné dítě. A opravdu si hodně rozmyslím, jestli ho vezmu jenom do obchodu, protože by to někomu mohlo vadit.

autor
8. srp 2025

Já se přiznám, že jsem na tohle změnila názor. Dřív mi to přišlo jako děsná diskriminace, ale s věkem víc chápu, že někde chtějí mít lidi klid.

betelgeuzz
8. srp 2025

Článek není o hotelech, ale obecně o společnosti. Mám dvě děti a nikdy jsem neměla pocit, že s něma někam nemůžu, že je to problém. Ale snažím se být ohleduplná, nebrala jsem holky tam, kde by nevydržely, řvaly a obtěžovaly ostatní. A to stejné čekám i od druhých.
Už jsem četla nějaký článek od tohoto podcastu a příjde mi, že dělají z komára velblbouda. a používání pojmu "hostky" mi úplně pije krev.

zuzkasim
8. srp 2025

Děti jsem od malička brala kamkoliv, zaprvé to bylo nutné (neměli jsme hlídání), zadruhé jsem i já chtěla žít, takže s námi od malinka absolvovaly i prohlídky hradů, zámků, výstav, koncertů... Ale vždy jsem je na tu akci nějak připravila, vysvětlila jim, jak se tam mají chovat, zajistila, aby nerušily ostatní, vzala něco na zabavení, hlídala si je. Neměli jsme problém, děti se tím pádem uměly chovat a věděly, že přetrpí pár desítek minut kvůli rodičům a my jim pak dopřejeme to, co milují ony - hřiště, volný pohyb. Nefandím volné výchově, kde se vše řídí a točí podle dítěte a nedávají se mu hranice. To je podle mě občas problém, pak veřejnost takové dítě nepřijímá snadno. A děti s ADHD? Mám kolem sebe i kamarádky, co mají děti s různými potížemi, sama s takovými dětmi pracuji, pod vedením se to dá i s nimi. Pokud to vedení nemají, je to horší... Jestli je moje dítě ADHD a já vím, že nevydrží sedět a hudba ho vůbec nebere, nevemu ho s sebou na koncert vážné hudby, musím se zkrátka trošku přizpůsobit.
Vůbec se nestydím za to, že pokud je možnost a jedu bez vlastních dětí, vyberu si ubytování "adults only". I já potřebuji občas dobít baterky v klidu, bez ječení dětí.

mirecka.jaroscakova
8. srp 2025
@anonym_autor

Já se přiznám, že jsem na tohle změnila názor. Dřív mi to přišlo jako děsná diskriminace, ale s věkem víc chápu, že někde chtějí mít lidi klid.

@anonym_autor ano, já po tom, co mám opravdu náročné dítě ocením klid, ale teda já skoro stejně nikam nechodím. Nicméně nechápu třeba to, že někomu vadí děti v zoo, ve městě, v obchodě, prostě na úplně běžných místech. V hospodě nebo třeba u kadeřnice opravdu chápu, že děti nikdo neočekává.

mourovatakocka
8. srp 2025

Nevím, o čem je článek a nebudu si zvyšovat tlak čtením. Ale ne, Češi děti rádi nemají. Ten rozdíl, když člověk vyjede za hranice... Tento týden jako novinka začala parta gerontů hrajících gorotki na sídlišti místo vyhrazeného hřiště okupovat dětské hřiště. Je to bezva, děti mají prostě smůlu.
Na druhou stranu pochopím adults only hotely a místa, která dejme tomu pro děti nejsou vhodná. Naštěstí obvykle nejezdíme do hotelů, takže nemusíme řešit. Ale ty ksichty lidí, když u nás někam člověk vejde s dítětem - běžná místa typu obchod, to fakt nepochopím. Lidi jsou prostě jen sobečtí a nesnášenliví a maminky s dětma jsou děsně snadné cíle 🤷 Trochu škodolibě sleduju, že se stárnutím populace se z nich stávají ještě lepší cíle. A je úplně buřt, jestli se to dítě chová jako satanův zplozenec nebo je to prostě jen dítě, často stačí jeden pohled a odsoudí vás na raz dva. Naštěstí těch nesnášenlivých blbců je obvykle, obvykle zatím..., menšina, jen to dokáže otrávit 😒

1772
8. srp 2025

Čechům nevadí děti všeobecně, pouze děti na místech, kam nepatří nebo kde se neumí chovat podle dané skutečnosti. A vadí rodiče, kterým nevhodné chování nepřijde jako důvod dítě upozornit a zabránit mu v něm.

miryp
8. srp 2025

Nerozumím tomu, proč se musíš u takové diskuze schovávat za anonym...
Článek jsem nedočetla, protože u věty "Přesto ten člověk měl pocit, že jsem ještě níž..." už jsem měla paní socioložky plné zuby.
Nevybavuji si žádnou negativní zkušenost související s přítomností našich dětí. Ale já volila aktivity pro děti tak, aby odpovídaly jejich věku a k tomu jsem je už od batolecího věku učila, jak spolucestovat hromadnou dopravou, protože sama nesnáším, když se tam kdokoliv (bez ohledu na věk) chová nepatřičně.
Hotely jen pro dospělé mě jako matku nikterak nepohoršují...

autor
8. srp 2025
@miryp

Článek jsem nedočetla, protože u věty "Přesto ten člověk měl pocit, že jsem ještě níž..." už jsem měla paní socioložky plné zuby.
Nevybavuji si žádnou negativní zkušenost související s přítomností našich dětí. Ale já volila aktivity pro děti tak, aby odpovídaly jejich věku a k tomu jsem je už od batolecího věku učila, jak spolucestovat hromadnou dopravou, protože sama nesnáším, když se tam kdokoliv (bez ohledu na věk) chová nepatřičně.

@mirecka.jaroscakova Tak jasně, jsou místa, kde se děti dají očekávat, tam je to jasné. Ale třeba jsem zažila děti dost pozdě večer v restauraci, kde nebyl dětský koutek, neměli dětské meníčko, nechci to napsat blbě, ale byla spíš taková hogofogo, seděly tam páry u skleničky a dobrého jídla, a dorazila rodina s dětmi, které byly tou dobou už evidentně utahané, byly dost malé, já nevím, 3-5?, a vyváděly. Dost. Nebylo to příjemné. To je asi ale spíš na rodičích, zvážit, jestli je to dobrý nápad a být ohleduplní.

@miryp protože protože tuším, že nebudu mít většinový názor a nepotřebuju si nutně číst hejty, protože tu možnost mám?

miryp
8. srp 2025
@anonym_autor

@mirecka.jaroscakova Tak jasně, jsou místa, kde se děti dají očekávat, tam je to jasné. Ale třeba jsem zažila děti dost pozdě večer v restauraci, kde nebyl dětský koutek, neměli dětské meníčko, nechci to napsat blbě, ale byla spíš taková hogofogo, seděly tam páry u skleničky a dobrého jídla, a dorazila rodina s dětmi, které byly tou dobou už evidentně utahané, byly dost malé, já nevím, 3-5?, a vyváděly. Dost. Nebylo to příjemné. To je asi ale spíš na rodičích, zvážit, jestli je to dobrý nápad a být ohleduplní.

@miryp protože protože tuším, že nebudu mít většinový názor a nepotřebuju si nutně číst hejty, protože tu možnost mám?

@anonym_autor vždyť ta anonymní diskuze je tvoje, tudíž ti ty reakce stejně přijdou a pokud bys dostala bídu, tak si ji stejně přečteš 😉

moudivlacek
8. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tohle já třeba taky nechápu, bud´ mám názor a obhájím si to, stojím si za tím, ať si ostatní myslí klidně cokoli jiného, od toho je diskuze, ale bát se od defakto též anonymních uživatelů na netu reakce mi přijde fakt zvláštní .... a vždy to tu je u takovýchto lehce i více kontroverzních témat, že by náhoda? ... a jak psala miryp, reakce ti dorazí i jako anonymovi, tudíž opravdu zbytečné a možná se obíráš o další zajímavé reakce, ne každý je ochotný několik minut svého času věnovat anonymní diskuzi
jinak k tématu, nemám nic proti hotelům či jiným podnikům jen pro dospělé a chápu potřebu těch lidí, kteří se tam ubytují, jedí atd., ono, co si budem, to věčné mamííííííííí, byť je to od cizího dítka, fakt leze na nervy :D

betelgeuzz
8. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a mě by zajímalo, který názor je podle tebe většinový. zatím to nevypadá, že by jedna strana byla umlácena druhou. Taky tu anonymitu u tohoto tématu nechápu.

klokanka31
8. srp 2025

@anonym_autor Já mám ráda děti, ale nechápu proč si je lidi nevychovají. Proč v restauraci, v hotelu atd.děti lítají, křičí...Na hřišti ok, ale když jsme v restauraci, dcera ví že se sedí u stolu, mluví se polohlasně. To samé v obchodě, v hotelu...

lvl16
8. srp 2025

Nikdy jsem nikde s dětmi neměla problém. Když se chovají důstojně, tak nikdo nemůže říct ani popel. Když se chovají jako opice na cracku, což se taky výjimečně stane, tak se všem náležitě omluvíme a je-li to možné, tak mizíme. Většinou se v takových situacích shledáváme jen s "neomlouvejte se, však to jsou děti". Na druhou stranu taky máme soudnost a nelezeme s nimi třeba na operu 🙂.

malytlustyhroch
8. srp 2025

@anonym_autor Podle mě by se autorky mely zamyslet, jestli timhle tu atmosferu strachu z okriknuti, odmitnuti a kritiky nepodporuji... S prvnim ditetem jsem byla fakt v klidu a brala ho vsude, i na mista "kde se chlasta" 😆 s dalsimi uz jsem diky materskym forum a podobnym clankum dost vypsychovana, co by komu mohlo vadit. Ale realne jsem se setkala s osklivou reakci jen asi 4x za deset let, vsechno v mhd, a vsechno lidi, kteri meli nejspis mnohem vaznejsi a dlouhodobejsi potize se svetem nez jake jim na pet minut zpusobil pohled na moje deti.
A vsem, co se jejich deti chovaji skvele gratuluju, ale nekam obcas clovek potrebuje i s ditetem, ktere ma zrovna prisernou fazi nebo je unavene. Lidem s pms nebo chronickou bolesti zad taky nezakazem vstup do MHD nebo do obuvy, jen proto, ze maj vetsi pravdepodobnost, ze budou rusit ostatni svou spatnou naladou.

autor
8. srp 2025
@klokanka31

@anonym_autor Já mám ráda děti, ale nechápu proč si je lidi nevychovají. Proč v restauraci, v hotelu atd.děti lítají, křičí...Na hřišti ok, ale když jsme v restauraci, dcera ví že se sedí u stolu, mluví se polohlasně. To samé v obchodě, v hotelu...

@malytlustyhroch Mám dojem, bohužel, že takové články vycházejí záměrně - jsou čtivé, léto,okurková sezona.

@klokanka31 to jsem psala,že je to věc rodičů, protože ty děti jednak můžou být nevychované a taky můžou být v situaci, kdy za to nemůžou, a to by taky měli vychytat rodiče. Mám to stejně, děti se vyblby na místech, kde to šlo, ale taky věděly, že jsou místa, jkde je ok brát ohled na ostatní.

drep
8. srp 2025
@malytlustyhroch

@anonym_autor Podle mě by se autorky mely zamyslet, jestli timhle tu atmosferu strachu z okriknuti, odmitnuti a kritiky nepodporuji... S prvnim ditetem jsem byla fakt v klidu a brala ho vsude, i na mista "kde se chlasta" 😆 s dalsimi uz jsem diky materskym forum a podobnym clankum dost vypsychovana, co by komu mohlo vadit. Ale realne jsem se setkala s osklivou reakci jen asi 4x za deset let, vsechno v mhd, a vsechno lidi, kteri meli nejspis mnohem vaznejsi a dlouhodobejsi potize se svetem nez jake jim na pet minut zpusobil pohled na moje deti.
A vsem, co se jejich deti chovaji skvele gratuluju, ale nekam obcas clovek potrebuje i s ditetem, ktere ma zrovna prisernou fazi nebo je unavene. Lidem s pms nebo chronickou bolesti zad taky nezakazem vstup do MHD nebo do obuvy, jen proto, ze maj vetsi pravdepodobnost, ze budou rusit ostatni svou spatnou naladou.

@malytlustyhroch já za šest a půl roku života dcery, se kterou se rozhodně pohybuju mezi lidma tady i v zahraniči jsem nikdy nezažila žadný hejty. Ano, mám fakt bitch face, ale moje dítě opravdu není abulická panenka, kterou kam posadí , tak tam bude hodinu tiše sedět. Dali jsme několik pobytů v hotelech, kde deset dní servírovala vícechodová degustační večeře. Dali jsme spoustu jeskyní, horských chat, kaváren, cukráren, obyčejných hospod. Asi zázrak.

fifinka2020
9. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 mne vadi nevychovane deti i na hristi 😅. To myslim samozrejme s nadsazkou, ale i tam jde poznat,kteri rodice spoustu veci neresi (deti berou jinym hracky, predbihaji...) a taky to moc nemusim.

anonym_1d6236
9. srp 2025
@anonym_autor

@malytlustyhroch Mám dojem, bohužel, že takové články vycházejí záměrně - jsou čtivé, léto,okurková sezona.

@klokanka31 to jsem psala,že je to věc rodičů, protože ty děti jednak můžou být nevychované a taky můžou být v situaci, kdy za to nemůžou, a to by taky měli vychytat rodiče. Mám to stejně, děti se vyblby na místech, kde to šlo, ale taky věděly, že jsou místa, jkde je ok brát ohled na ostatní.

@anonym_autor hele znam oba extremni pripady... Mame v rodine pribuzneho,co fakt deti (nevim proc) nemusi a vsude si na ne stezuje a casto i nahlas (nedavno jsem slysela historku,jak "nevychovany" dite v tramvaji brecelo a "pitima" maminka ho utesovala a neokrikla nebo nevystoupila). Na druhou stranu mame kamarady,co maji extremne hlucne deti,kterym dovoli temer vse (v obchode litat,na vse sahat,brat do ruky a rvat u toho) a s temi se fakt necitime dobre a kolikrat proste reknu,ze treba do cukrarny s nimi nejdeme. A ti jsou myslim presne ti,kdo tvori detem spatnou povest,protoze by stacilo trosku o tom premyslet a nebylo by to tak kontroverzni.
Cili je to o lidech,ktere ale nepredelas..

1772
9. srp 2025
@drep

@malytlustyhroch já za šest a půl roku života dcery, se kterou se rozhodně pohybuju mezi lidma tady i v zahraniči jsem nikdy nezažila žadný hejty. Ano, mám fakt bitch face, ale moje dítě opravdu není abulická panenka, kterou kam posadí , tak tam bude hodinu tiše sedět. Dali jsme několik pobytů v hotelech, kde deset dní servírovala vícechodová degustační večeře. Dali jsme spoustu jeskyní, horských chat, kaváren, cukráren, obyčejných hospod. Asi zázrak.

@drep Proč zázrak? Prostě normální vychované dítě. Pozná rozdíl mezi hřištěm společenskou událostí.

mollyweasley
9. srp 2025

Čechům nevadí děti. Čechům vadí nevychované děti a pohodlni rodiče. Ale myslím, že totéž vadí i Slovákům, Polákům, Angličanům...

hobie
9. srp 2025
@1772

Čechům nevadí děti všeobecně, pouze děti na místech, kam nepatří nebo kde se neumí chovat podle dané skutečnosti. A vadí rodiče, kterým nevhodné chování nepřijde jako důvod dítě upozornit a zabránit mu v něm.

@1772 přesně.. řekla bych, že věští problém jsou přecitlivělí rodiče než samotné děti. A ano, sama jsem rodič a nesnáším děti, které se chovají jako zvířátka a to jen proto, že je v tom rodiče podporují.

1772
9. srp 2025

I vzorné děti se chovají jako děti,nebo by aspoň měli. Je věcí rodiče, aby vybral vhodné prostředí, kam je s dětmi vhodné jít.

anonym_ec3a1b
9. srp 2025

Vadí mi dospělí, kteří nechají dítě dělat si co chce, taky mi vadí dospělí, kteří neumí zvládat svého psa. Nevím z jakého důvodu si všichni myslí, že se z jejich psa všichni po***ou.

eviicka
9. srp 2025
@miryp

@miryp přesně, ta věta o jediném správném společenském žebříčku mě také celkem odradila.